Георги Христозов, изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица изток 2": След рехабилитацията произвеждаме повече еленергия с по-малко гориво

Георги Христозов, изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица изток 2"

© Дневник

Георги Христозов, изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица изток 2"
ИСПА не е спряла плащанията за изграждането на сеороочистките на пети и шести блок


ТЕЦ "Марица-изток 2" не е бил и не е основният замърсител на въздуха в регионаИСПА не е спряла плащанията за изграждането на сеороочистките на пети и шести блок


ТЕЦ "Марица-изток 2" не е бил и не е основният замърсител на въздуха в региона
Изграждането на сероочистващите инсталации на пети и шести блок се забавя. На какъв етап се намира проектът?
Изграждането на сероочистващи инсталации на блоковете продължава. В края на 2008 г. бе избран изпълнителят - италианско-китайският консорциум "Идреко-Инсигма". Проектът се финансира от програмата ИСПА и заем от ЕБВР. Министерството на околната среда и водите (в качеството си на Изпълнителна агенция по ИСПА) е страна по изпълнението му.


Срокът за изграждането на инсталациите е 36 месеца. Този срок започва да тече от 14 януари 2009 г. През септември миналата година беше приет окончателният вариант на идейния проект за строителството, който беше внесен за одобрение в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и очакваме решение.


Как ще коментирате твърденията, че финансирането от ИСПА е спряно заради проверката на Европейската комисия и ОЛАФ на търга за избор на изпълнител?
- Продължава работата по изпълнение на договора, като се спазват всички определени срокове.В момента се извършват строително-монтажни дейности. Няма спирания на плащанията по ИСПА. До този момент са усвоени 12.844 млн. евро. Предприели сме всички необходими действия сроковете за завършване на сероочистките на блокове 5 и 6 да бъдат спазени. Ускорени са графиците за доставки на оборудване. Проведохме разговори с изпълнителя и той премина на многосменен режим, който включва работа и в събота и неделя.


Как смятате да наваксате натрупаното 40-месечно закъснение, така че централата да не бъде санкционирана за неспазване на екоизискванията?
- Закъснението е много голямо. Проектът за изграждане на сероочистващите инсталации на блокове 5 и 6 е иницииран още през 1997 г. За съжаление обаче всички проекти са се забавяли през годините по различни причини.  Едногодишното закъснение бе заради провеждането за втори път на търга за изпълнител, защото първият бе отменен. Кандидатите предложиха цени над два пъти по-високи от бюджета за строителството на сероочистките. Причина за шестмесечното забавяне бе оспорването на резултатите от търга на един от провалилите се кандидати пред ЕБВР.


Какъв е резултатът от проведените търгове за продажба на енергия на потребители и за износ?
- За тази година централата има сключен договор с "Лукойл Нефтохим", след като беше проведен търг. За съжаление няма нито един сключен договор за износ от централата.


Защо поискахте да бъде намалена цената, по която продавате електроенергия на НЕК?
- След успешното въвеждане в експлоатация на рехабилитираните блокове 3 и 4 централата вече може да произвежда повече електроенергия с по-малко разход на гориво. Навременната рехабилитация направи възможно през юни 2009 г. да поискаме от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намалeние на регулираната цена на произвежданата от нас електроенергия с 1.63 лева за мегаватчас, което бе прието от комисията. В края на миналата година внесохме в регулаторната комисия искане за допълнително намаление с около 7%, или 2.25 лв. за мегаватчас, за да бъдем по-конкурентоспособни. ДКЕВР вече обсъди на открито заседание искането и очакваме решението й.


Каква е себестойността на произвежданата от вас ел. енергия и на каква цена я продавате на НЕК?
- Отчетената себестойност за централата през 2009 г. е 65.00 лв. за мегаватчас. От продажби на свободния пазар имаме постигната средна цена 70.84 лв. за мегаватчас. На НЕК продаваме ел. енергия по 40.5 лв. за мегаватчас, и цената за разполагаемост( готовността ни да поддържаме мощности за включване в енергийната система) е 25.96 лв. за мегаватчас.


Как ще коментирате обвиненията на големите потребители, че купуват от централите по-скъп ток, а се изнася такъв на по-ниска цена?
- "ТЕЦ Марица-изток 2" произвежда ел. енергия и я продава на най-ниска цена в сравнение с останалите централи в България. Дружеството продава електроенергия единствено на НЕК и лицензирани търговци след проведени търгове с ясни правила и няма сключени договори за износ на ел. енергия.


Тецовете в комплекс "Марица-изток" бяха "основните заподозрени" за обгазяванията на Стара Загора в периода 2004-2007 г. Каква е истината?
- Не може да се твърди, че "ТЕЦ Марица-изток 2" е бил и е основният замърсител на въздуха в региона. През последните години на територията на комплекса "Марица-изток" работи система за ранно предупреждение. Тя отчита реалната стойност на постъпилите на всеки час изхвърлени в атмосферата емисии от "ТЕЦ Марица-изток 2", "Енел оперейшън" и "Брикел". Благодарение на тази система се предотвратяват евентуални замърсявания на въздуха в региона. В края на 2009 г. дружеството получи европейски сертификат с разширен обхват, издаден от оторизирания орган "ТЮФ Рейнланд".


Документът удостоверява работата на блокове 1, 2, 3, 4, 7 и 8 със сероочистващи инсталации и разширява обхвата на този от февруари 2009 г. Централата получи сертификата благодарение на навременната реализация на проекта за рехабилитация на блокове от 1 до 6 и изграждане на сероочистващи инсталации за блокове 1 и 2, 3 и 4. Сероочистващата инсталация за първите два блока беше пусната през октомври 2008 г., а тази за блокове 3 и 4 – през юни миналата година. Сероочистващите инсталации за блокове 7 и 8 работят от 2002 г. и са първите, изградени на Балканския полуостров.


Как се справя ТЕЦ-2 в условията на световната икономическа криза? Има ли съкращения на персонала?
- Въпреки кризата съкращения на персонала в "ТЕЦ Марица-изток 2" не бяха направени и дружеството се стреми да изплаща редовно задълженията по кредитите си. През 2008 г. погасихме кредитите си към Райфайзен банк и Сити банк, които бяха съответно за 10 млн. и 19.8 млн. лв. Дружеството продължава редовно да обслужва задълженията си и към Японската банка за международно сътрудничество JBIC, като през миналата година сме върнали 25.5 млн. евро.


През тази година остава да бъдат погасени 24.5 млн. евро. Вноските към Уникредит Булбанк също се плащат редовно. Тази година дружеството ще погаси вноски по отпуснатия инвестиционен заем от Уникредит Булбанк. "ТЕЦ Марица-изток 2" изплати и дивидент на БЕХ за финансовата 2008 г. в размер на 13.3 млн. лв. и остава да внесе още 8.3 млн. лв. до 30 юни 2010 г. За финансовата 2009 г. очакваният размер на дивидента, който дружеството трябва да плати на енергийния холдинг, е 14.4 млн. лв., които ще бъдат платени в срок.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гълъбовец
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на Очистител
  *****
  Неутрално

  Кой заблуждаваш за сероочистките бе СМОТАНЯК.Ще го отнесете в най скоро време,няма да ви търпим.И не ни заблуждавайте с никакъв полигон.Вие сте престъпници и това ще се разбере скоро.

 3. 3 Профил на Гражданка
  *****
  Неутрално

  Георги Христозов продължава да е изпълнителен директор въпреки многобройните нарушения и източване резерва на държавата за милиони във "Видахим". Да не говорим за нанесените морални щети на хората, уволнени от него! Мръсник от класа!

 4. 4 Профил на Колега
  *****
  Неутрално

  Концлагера ТЕЦ-2.Трябва да ги разледват за оградата която струва 9 милиона лева ,такава ограда няма и в Гуантанамо,вкараха камери даже и в тоалетните,и в затора няма камери- но в ТЕЦА има- тормоз тормоз и тормоз.Раздадоха на хората дрехи които са 50%полиестер 50 % памук лятото не се диша с тях но кой да му каже на големия шеф всеки го е страх за хляба си,като се саберът на оперативка всичко е супер всичко върви без проблеми но за чия сметка г-н Христозов,като има хора в цеховете ,които топят лагери за такива ,които нищо не вършат -щото са назначени от вас - и нямат елементарни познания,на суроотвала е" пълна лудница" въглето също,турбинен ,котелен -хората са вдигнали ръце,хубавото е ,че има големи спецове да им казват какво да правят за да не спрем нацяло ,далаверите с Гамизов,далаверите с мазута ,който ваобще не е пристгал в ТЕЦА кой да ги разследва,никой не го е виждал г-н Христозов сред цеховете,старите упавители като Тодор Михайлов и Атанас Димитров поне ходеха сред хората а този се крие зто мишка ,щото е дошъл да КРАДЕ държавна пара
  Искам да го питам докога бе докога тъй ли няма очи тоя Бойко Борисов да разбере какво става в концлагера ТЕЦ-2,чувасе ,че се е окупил и разледващите ше го прикрият,щото намерил връзки с Цветанов а Цветанов станал кум или кумувал на Разследващия е как да го осъдят,та той е присвоил поне 5 милиона ако не и повече това е.Комунистически боклуци това са и още ни оправляват а хората гласуваха за промяна.

 5. 5 Профил на колега
  *****
  Неутрално

  напълно си прав колега

 6. 6 Профил на badgo62
  *****
  Неутрално

  На всичкото отгоре Христозов взе че изпрати и Тодор тодоров в мини марица изток,за Ипълнителен Директор да не остане нещо невзето . Презден си правят оперативки в тец2,то ако някой не ги закриля те няма да се развихрят байряците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK