Симеон Дянков: Очакваме 700 млн. лв. бюджетен дефицит за януари

Симеон Дянков: Очакваме 700 млн. лв. бюджетен дефицит за януари

© Надежда ЧипеваБюджетът за януари да приключи с месечен дефицит от 600 до 700 млн. лв. (около 1% от прогнозирания БВП) очаква финансовият министър Симеон Дянков. Изказването му е част от интервю за агенция "Фокус".


Вчера в Министерския съвет той обясни, че не само за януари, но през цялото първо тримесечие на тази година бюджетът ще е с дефицит заради разплащането на просрочените задължения към частния сектор и по еврофондовете от миналата година. Намерението на министъра е след това правителството да реализира излишъци на месечна база и така в края на годината да се стигне до балансиран бюджет.


Той посочва и че очакванията на правителството са икономиката да започне да се съживява през второто тримесечие и че България е много сериозен кандидат за членство в ERM 2, след като от тази година покрива всички пет маастрихтски критерия (това е задължително условие за влизане в eврозоната). Дянков обаче уточнява, че за влизане в "чакалнята" преди валутния съюз няма формални критерии и досега кандидатстващите страни не е било нужно да покрият напълно петте критерия.
"Ако не успеем да пробием с успешни политики, към България винаги ще има съмнения. Със завършването на 2009 г. с най-ниския бюджетен дефицит в Европа показахме, че можем да правим стабилна фискална политика. Въпросът е дали сега можем да покажем на друго, по-важно ниво, че сме и много сериозен кандидат за влизане в ERM 2", казва министърът.


Преди да подаде заявка за ERM 2, още този петък правителството ще изпрати в Европейската комисия своята конвергентна програма. Тя обобщава планираните политики и макропоказатели за периода до 2012 г. "Когато ЕК оцени нашата конвергентна програма, ние ще реагираме на нея. Вярвам, че оценката ще бъде висока и че те може би ще предложат и допълнителни реформи. Тогава цялото правителство трябва да реши можем ли да ги направим и ако можем - тогава ще сме най-добрият кандидат за ERM 2 в Европа", каза още Дянков.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мариан
  *****
  Неутрално

  Давай Монка, вярвам ти че ще успееш.

 2. 2 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  Потъваме. Оркестърът да свири...

 3. 3 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  харчи смело дянков - и без това на края на годината някой друг ще трябва да балансира, щото теб ще са те шкартирали.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 4. 4 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ще направи дефицит, ще опере пешкира за цялата ситуация и михов ще му седне на мястото.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 5. 5 Профил на Някой
  *****
  Неутрално

  А в края на декември закриваме държавата ...

 6. 6 Профил на BlaGo
  BlaGo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мариан":

  Мисля , че няма нормален българин (изключвам една част недоволни комунистии и други подобни , който не попадат в посочената категория) , който да се радва на провала на Дянков . Все пак той няма да се провали еднолично , а ще завлече икономиката на България т.е. ще увари в товоя , моя въобще в нашия джоб . Дянков си е класен финансист , той ще си иде в САЩ ами ние ? Какво ще правим ? Ще се радваме на провала му и това ще ни нахрани ? ....
  Дано да успее . Да докаже , че найстина е най-добрия финансист в Источна Европа

  Всичко е добро, което е добро за България
 7. 7 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Спрете парното в парламента и демонтирайте радиаторите. Да не забравите и да затапите инсталацията, щото кожодерите от Топлофикция ще продължат да ви дерат...

  Така малко икономии на бюджета ще има.

 8. 8 Профил на nevena99
  nevena99
  Рейтинг: 442 Неутрално

  трудно схващам сложните мисли на дянков...ту има дефицит,след това говори за излишък,помня,че имахме и най-хубавия бюджет в европйския съюз,в началото на март щяхме да излизаме от кризата..а пък бб каза,че не мисли,че ще излезем от кризата,наблюдавал я всеки ден...абе нищо не разбирам,а се мислех за средно интелигентен уж

 9. 9 Профил на Запознат
  *****
  Весело

  И аз имам 7лв. дефицит в бюджета си за януари, но не виждам новината в "Дневник". А сега сериозно, радвам се на умерени дефицити в момента. Не може да се правим на "по-светци" от папата, когато цяла Европа си прави дефицити, без да й мигне окото, само и само да си стимулират потреблението. А и така лелеяната еврозона нещо се пропуква, и не виждам причина толкова да бързаме в момента. Освен, ако нещо не разваля съня на Дянков, а именно - опити за срутване на борда отвън или отвътре. Справка, облигациите на Данске Банк в левове миналата година.

  В допълнение, да му е живо и здраво детенцето на Дянков, днес са го изписали от Пирогов.

 10. 10 Профил на ups-aaa
  *****
  Любопитно

  До коментар [#4] от "Pavlik Morozov":

  Луд и комунист умора нема...
  Виж човека може и да си подаде оставката и да изкара само една година, ама ти си сертифициран за цял живот...

 11. 11 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Намерението на министъра е след първото тримесечие правителството да реализира излишъци на месечна база и така в края на годината да се стигне до балансиран бюджет." _ Защо ли имам чувството, че Дянков разчита предимно на акциза на цигарите от март нататък, за да си оправи дефицита? Точно тогава ще влязат в сила новите цени. Народе, стягай се да оправяш дефицита! Пак до твоята кожа опряха! Ще е стържене до кръв.

 12. 12 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Ако не беше изприказвал толкова много приказки за "излизане" от кризата около март, сега тези думи нямаше да звучат странно. Иначе аз като противник на досегашната политика на ГЕРБ, все си мисля, че на Дянков просто не му беше даден шанс да прави каквото иска (то дали каквото иска, трябва да го направи, ама нейсе), и много му се бъркат в работата. Последно време по-малко приказва, дали не му се прекърши ентусиазма? Дали разбра, че с популисти най-трудно се управлява.

 13. 13 Профил на опса-а-а
  *****
  Неутрално

  оптимист и демосрат умора нямат.....Стига да е либерално.

 14. 14 Профил на ikonomist
  *****
  Неутрално
 15. 15 Профил на абв
  *****
  Весело

  Малко банално но все пак "Станишев е виновен"

 16. 16 Профил на ники
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Анонимен":"излишъц на месечна база" От какво ще ги събират тия излишъци бе,КАТО ЛИКВИДИРАМЕ СТАДОТО ОТ ТОВА ЛИ.Що не излезе тоя тарикат да ни каже с колко се превишиха приходите от цигарите,от алкохола от хазарта,ами се таи кото бълха у гащи .

 17. 17 Профил на ърррр
  *****
  Любопитно

  Логично. След като плащания от миналата година се прехвърлиха в тази с цел да покажем как сме занулили бюджета.
  Значи Дянков занулил бъджета за миналата година, За дефицита в януари Станишев е виновен. Чиста работа.

 18. 18 Профил на Минувач
  *****
  Неутрално

  По темата за бюджетните дефицити Дянков е откровен манипулатор, прилагащ двойни стандарти. Бюджетният дефицит за юли 2009 се дължеше също на разплащания с Европейския съюз (членски внос, напр.), но Дянков овика орталъка, че дефицитът бил от кражби на предишните. Смешник!

 19. 19 Профил на Симеончо (Дянков де)
  *****
  Неутрално

  Абе читаво е момчето, стиска колко може но ситуацията наистина е напечена. На него единствен от цялото правителство имам вяра, само дано ББ да не му се бърка че като гледам пък неговата глава какви умности ражда, плаша се

 20. 20 Профил на РБГ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "BlaGo":

  Не засилвайте момчето. Ще вземе да си повярва , че е най добрият финансист в света. Сам виждате , че това момче е шушумига по рождение. Вярно е , че и друг на негово място трудно би могъл да направи нещо повече. Но не може вчера да твърди, че през т.г. икономиката ще има ръст с 0.3% , днес дефицит - 700 млн. а в края на година ще имаме баласиран бюджет. Колкото до това , че сме приключили 2009 г. с най нисък дефицит в целия свят, знаете как стана. Държавата не направи нищо по текущите плащания към фирми, общини и ведомства. От една страна тези фирми заборчняха на държавата, от друга страна Дянков стана № 1 в България и № 96 в сета. По форумите група баламурници го аплодираха и той се насра. Питам Ви, защо сега отново го будалкате. Или искате за пореден път да се осере. В крайна сметка от него нищо не зависи. Важно е икономиката да работи. А тя не работи. Тук шушумигата и дебелият му началник не могат с нищо да помогнат. Защото не отбират от тази работа. А единият двамата е комунист и както разбирам Вие не бихте могли да го подкрепяте.

 21. 21 Профил на Fuck him
  *****
  Неутрално

  Абе защо колкото по му гледам снимката на Министърчето все повече ми прилича на изтърван от 4-ти километър.
  Хванете го бе хора и да си седии там където му е мястото.

 22. 22 Профил на provincialist
  *****
  Разстроено

  До # 21 - като ти гледам ника , май ти си изтърван от там .

 23. 23 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  И оти ручахме жабето, му се вика на тая?
  Ще се опитам да обясня човешки, защо Дянков е некадърник.
  Първо. Ако Дянков не беше гонил безмисления балансиран бюджет през 2009, а беше управлявал финансите смислено, през Януари щеше да има бюджетен излишък от близо милиард. Справка - касовото изпалнение на Орешарски през 2009. Бюджетния излишък през януари е 1 милиард и половина и с него Орешареца изтласка страната с излишък до юни.
  Второ. Няма как да назначиш племеника на успешен зам. министър отговарящ за бюджета на страната в три, повтарям, в три последователни кабинета и да очакваш че племеничето изоглавено ще замести оригинала преписвайки.
  Трето. Държавата и фиска не са пицария. Нито България е Африка.
  700 милиона дефицит е лош старт за годината. Много лош. Най големия дефицит на Орешарски беше през юли и беше в размер на 500 милиона. Това означава, че за седем шест месеца малоумника е осъществил предсказаната от мен катастрофа. По една единствена причина. Пълна и тотална некомпетентност.

  Ecrasez l’infâme
 24. 24 Профил на Дянков, спри !
  *****
  Гневно
 25. 25 Профил на nevena99
  nevena99
  Рейтинг: 442 Неутрално

  мисля,че някои слага минуси на всички, които критикуват дянков

 26. 26 Профил на Мастиката
  *****
  Неутрално

  Да аз слагам минуси на критиците на Дянков - на заплата съм в Министерството! Пишете повече моля - плащат ми на клик все пак!

 27. 27 Профил на rocnroll
  *****
  Гневно

  Тоя нещастник пак забавя плащанията за здравеопазването!Така си оправи декември бюджетния баланс,сега отново.Затова там се правят драстични съкращения.Накрая на всички ще им излезе през носа гения Дянков!

 28. 28 Профил на Икономист
  *****
  Неутрално

  Дааа, както Граф споменава, Кирил Ананиев беше признат от всички политически сили за най-опитния бюджетар в държавата. Но пък сега си имаме най-добрия (начинаещ) финансист в Източна Европа на име Дянков, назначил въпросния племенник, така че...пей сърце!

  Ето още нравоучителни бисери пред "Фокус" от най-добрия (начинаещ) финансист. Трудно му било да прогнозира (резултата/дефицита) за февруари и март, защото "това е динамичен процес", но пък с лекота е прогнозирал и изчислил, че в края на годината щял да занули дефицита.

  "През първите три месеца на 2010 година ще имаме дефицити на месечна основа заради разплащания на стари задължения към бизнеса и по еврофондовете. Целта ни е от пролетта икономиката да тръгне нагоре както всички искаме и както сме прогнозирали. За февруари и март е рано да се каже, защото това е динамичен процес, но за месец януари вече имаме разчетите и очакванията и вървим по разчет от такъв дефицит, който е около 1 % от БВП. Разплащането на европейските фондове е много хубаво за икономиката, но също се брои като част от дефицита. Така сме изчислили, че до края на годината да го занулим", обясни министърът.

 29. 29 Профил на Abadobata
  Abadobata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да имаме дефицит тази година. Вижте бюджетите от минфин за 2008, 2009 и 2010. :

  Приходи 2010 - 17.1 млрд лева
  Приходи 2009 - 20.0 млрд лева ( силно надценен бюджет)
  Приходи 2008 - 18.3 млрд лева

  Така, че Дянков се е празастраховал. Няма да има дефицит.

 30. 30 Профил на KO3LE
  KO3LE
  Рейтинг: 388 Неутрално

  България винаги (сезонно) е имала дефицити и по търговските сметки през зимните месеци и съответно излишъци през лятото. Сега не е изключение, макар и да сме в кризичка. А на въпроса защо трябва да имаме балансиран бюджет - ми вижте гърците, унгарците, балтийците. И не правете сравнения с Франция, Англия или Германия защото те са по-особен случай от България и не бих казал, че гледат на нас точно като на съзници. Затова и ще се очуда, ако най-накрая се задвижат нещата с отърваването от оковите на валутния борд.

  A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have.
 31. 31 Профил на Аватар
  *****
  Неутрално

  БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ НА ПЕДЕРАСИТЕ - БСП! НИКОГА ПОВЕЧЕ НА ВЛАСТ ФИЗИЧЕСКИТЕ И МОРАЛНИТЕ ЧОВЕКОУБИЙЦИ!! УРА ЗА БАТЕ БОЙКО!!

 32. 32 Профил на 37
  *****
  Любопитно

  Е ако не беше Дянков ,то нямаше да има и криза в България ,а кризата пристигна заедно с Дянков в България !?
  Като чета повечето коментари тъй излиза ,ако беше някой друг фин.министър ,то в България нямаше да има и криза и всички развити страни щяха да ни се чудят какви финасови гении ражда майка-България !

 33. 33 Профил на АНТИ
  *****
  Неутрално

  Къде са седеругите на Лостоф да обяснят лошото наследство на Станишев? Къде е циклофреника Мартично Димитров, къде е Хаджи ви бате Бибитко да ни кажат , че Станишев открадна парите и през януари?

 34. 34 Профил на Т.Живков
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "АНТИ":

  Червените финансисти ги знаем. Още Р.Ралин ви беше диагностицирал "Три дни иху, после месец тихо". Манталитетът ви е "Дайте да дадем". За всеобщо нещастие, СерГейко застана начело на държавата в най-благоприятния период.Раздаваше кинти като мутра в чалга дискотека.Не оползотвори нито една възможност за по-леко преодоляване на кризата. Ако се намирахме в Сахара, Станишко щеше да изнася вода и да внася пясък.

 35. 35 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#34] от "Т.Живков":

  http://www.stat.bg/bg/indicator/122/

  Ecrasez l’infâme
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Пенчо
  *****
  Неутрално

  Правилно, Дянков! Сметките трябва да се изчистат, за да се започне на чисто. Стискам ти палци защото не ти е лесна работата.

 38. 38 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 876 Любопитно

  Отново цари шок и ужас! Незнам защо въобще Дянков го е споменал това. Едва ли и 5% от изакалите се по горе правят ралика що е това месечна и това годишна база, а реално като гледам 0% знаят кога са средоточени основната част от разходите и също толкова четат, че този дефицит ще е в резултат на разплащане с фирмите и удължаване на срока на винетките за да ги няма миналогодишните извращения - който е шофьор знае за какво говоря...
  А като гледам има и постове за национална катастрофа, оставка на Дянков и как едва ли не Дянков умишлено ни съсипвал! Това тотално умопомрачение искрено ме забавлява

 39. 39 Профил на nearvana
  nearvana
  Рейтинг: 225 Неутрално

  @графа

  да дянков е тъпак. ти си нашия финансов гений!

  орешарски е велик - имал излишък за 2008ма (януари 2009а)! тогава кризата още не се бе усетила в бг.леман се гътна септември 2008ма и реалния сектор в бг го отнесе едва със закъснение. излишъка за 2008ма беше последния подарък за бюджета от кредитно-имотния балон в бг. а подаръка на орешарски за изпроводяк бяха точно тези 5-700млн дефицит през 2009а.

  дянков закърпи добри числа за 2009а за да имаме шанс за ЕРМ2 и евентуално качване на кредитния рейтинг (последното се случи) щото знае много добре как се смята този кредитен рейтинг .
  сега ще ритне манивелата на икономиката като ударно налее пари през началото на годината. дали ще успее наистина да подкара спиралата на растежа не зависи само от него но това е най-добрия план за сега и предлагам всички да стискаме палци да стане.
  много е важно как точно и на кого ще налее тези пари. ако влязат в мутрофирми ще заминат за бентлита и простотии но ако са на правилното място ще има ефект.

  ако смяташ че орешарски и оня кадърния с дисертацията за ролята на униформите за бойния дух на червената армия имат по-добра идея явно си изтрещял от висене по форуми.

  дянков е най-добрия минфин който бг може да си позволи. дано да дойде и михов за да могат да работят на принципа на 4те очи. да ги сравняваш с доцента от унсс е просто смехотворно.

  nearvana
 40. 40 Профил на Весел
  *****
  Весело

  Графчо пий си хапчетата редовно и не пиши много коментари във форума.Когато трябва да се покриват стари задължения от Станишко годината почва с дефицит защото тези плащания още не са извършени и си седят като пасив пък орешарски още тогава излъга за дефицита ама накрая нали се събраха и тримата Б.Б., С.Д. и Орешко и се разбра истината.Аре чао и стига дрънка глупости.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Уауууу... Какъв вой се разнесе само.
  Нещо, обаче, аргументите се състоят в ругатни и заклинания. А фактът е, че Дянков пренесе дефицита от 2009 в 2010, ама това не решава проблемите, а ги задълбочава. Пуснах ви партийни секретарчета, статистика по касовото изпълнение от далечната 1997, та белким се опитате да четете, ама йок. Тая очевидно не е за вас.
  Чукчите пишат из форума. И квичат нечленоразделно.
  Очевидно трябва да повторим числовите изражения на задаващият се провал. 1% бюджетен дефицит от БВП още в първия месец на годината.
  Нови 37 000 безработни. Изпарили са се 300 000 платци в здравното осигуряване.
  Ръст на лошите ипотечни кредити с още 1%...За един месец.
  Пълна неяснота какво се случва в българската икономика. Тотално неразбиране на процеса наречен програмно бюджетиране. Абсолютна безпомощност в сферата на управление на публичните финаси....
  Тук ще кажа нещо на бургаския оптимист. Тази, дето сега я върши Дянков, трябваше да я върши през август и септември миналата година, а не да се занимава с броя на заетите в ИО.. Ама това е учило идиотчето. Управление на пицария... Щото ИО е с мащабите на пицария за нормалния свят....
  На другите весели оптимисти съм отгворил по-горе. Надявам се.

  Ecrasez l’infâme
 43. 43 Профил на Бай Георги
  *****
  Неутрално

  Като чета какво пишете мене ме е яд. Защо се косите, като все вие ще сте долната страна. Стенишев на власт няма да дойде. Бойко няма да управлява дълго. Дянков, Цветанов и другите министри ще ги забравите бързо. Ще запомним само едно момиче - Искрето Фидосова. Благодаря на Боко , че изкара тази пъргавелка на светло. Мерак ми е на мете тя, мерак.

 44. 44 Профил на малката пица
  *****
  Неутрално

  Дянката ме кефи , наистина мисли хората за абсолютни кретени !

 45. 45 Профил на анти
  *****
  Неутрално

  Г-са седеруги и защитници на Мянков, пийте си редовно хапчетата, че ще правите компания на Фил ви Кенеди и Мартинчо Димитров скоро. А, забравих- нали закриват болниците. Тъкмо на Раковски 134 ще се съберете в барчето на безакцизни напитки

 46. 46 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#6] от "BlaGo":

  Ще духаш супата, защото мизерник за друго не ставаш.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 47. 47 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#42] от "Graf":

  Тъп БОКЛУК и неграмотен на всичко отгоре.Язък, че резилиш човека от аватара ти.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 48. 48 Профил на На ББ хурката
  *****
  Гневно

  То вие очаквахте и компромати за Йелева. Ами направете нещо. 6 м. глупости и ту ще е така ту няма. Знаете ли изобщо що правите?

 49. 49 Профил на ventsy
  *****
  Весело

  Много финансови гении в тези форуми! Толкова "матреал" че не само България може да се оправи, ами ако изпратим и няколко в САЩ и тях ще ги оправят на бързо.

  Ако получаваш 100лв на месец, но първият месец похарчиш 200 - имаш 100лв дефицит. Втория месец обаче харчиш само 50лв, тоест за месец 2 имаш 50лв излишък, а дефицита за годината е 50лв ( - 100лв + 50лв).

  Дянков наследи този дефицит, не го е направил той. 500мл беше някъде дефицита през лятото с прогнози да достигне над 1млрд лв. Ако г-н Дянков успее да удържи харчовете наистина може да успее да балансира бюджета до края на годината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK