"Неохим" излиза с 19 млн. лв. загуба за годината

С огромна загуба приключва годината торовият завод "Неохим", показва неконсолидираният му отчет, публикуван днес. Към края на декември отрицателният резултат е над 19.3 млн. лв. при 44.8 млн. лв. печалба за 2008 г. Основната причина за спада е понижението на продажбите, като намаление има и при финансовите приходи.


Постъпленията от продажби за миналата година са на стойност 104.3 млн. лв. при 285 млн. лв. за предходната година. За разлика от 2008 г., през миналата компанията няма приходи от операции с финансови активи, а тези от промяна на валутни курсове са намалели над седем пъти до 242 хил. лв. Тези постъпления обаче имат много малък дял от общите приходи на компанията.


Заедно с приходите силен спад има и при разходите, което показва свиване на дейността – от 238 млн. лв. до 124 млн. лв. С над 100 млн. лв. са намалели разходите за материали, спад има и при възнагражденията, осигуровките и тези за външни услуги. В доклада за дейността не се посочват точните причини за намалените продажби, а само основните рискове за "Неохим" – спирането на субсидии за земеделските производители, колебанията в цената на природния газ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK