И БНП "Париба" излезе от АЕЦ "Белене"

Мандатът на френската БНП "Париба" като консултант изтече и тя напусна проекта за строителството на АЕЦ "Белене", съобщи съпредседателят на партия "Зелените" Петко Ковачев в блога си. Пред "Дневник" той обясни, че информацията е от източници от банката. От НЕК потвърдиха пред "Дневник", че "отношенията с банката са приключили по взаимно съгласие без претенции". В края на миналата година от проекта се оттегли и германската компания RWE.


Преди две години "Париба" беше избрана от Националната електрическа компания (НЕК) за структуриране на финансирането по проекта, което трябваше да бъде осигурено до август миналата година. Тя трябваше да направи оценки за рисковете пред финансирането и да подготви търг за избор на банки. Първоначално бившето ръководство на НЕК твърдеше, че 67 кредитни институции са заявили интерес към проекта. "Мандатът на "Париба" изтече. Те са имали надежди за този проект и се оказват измамени, няма да се върнат повече към атомната централа, пише Ковачев.


След RWE, която се оттегли като стратегически инвеститор, сега и единствената европейска банка, ангажирана с безумието "Втора атомна", се изнесе от проекта, обясни той.


Още през пролетта на миналата година се заговори, че френската банка не може да осигури финансирането в условията на кризата и при рисковите параметри на проекта. От БНП "Париба България" отказаха да отговорят на въпроса на "Дневник" защо се оттеглят. По данни, огласени от икономическото министерство през миналата година, тя е получила 4.2 млн.евро от общо 90 млн. евро платени на консултантите по проекта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK