Фонд "Земеделие" пуска останалите 302 млн. лв. субсидии

Стопаните ще получат по още 8 лева на декар

Фонд "Земеделие" пуска останалите 302 млн. лв. субсидии4000 земеделци ще вземат пълния размер


Стопаните ще получат по още 8 лева на декар

От днес по сметките на земеделските производители ще бъдат пуснати 302 млн. лв. субсидии за декар обработваема площ, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.
След като през декември 2009 г. стопаните получиха само европейските субсидии от 16.23 лв. за дка, сега бюджетът отпуска останалите 150 млн. лв. национални доплащания, които, разпределени на декар, са 7.55 лв.


Пълният размер на субсидиите ще получат и 4 хиляди земеделски производители, чиито заявления бяха проверявани повторно заради установени застъпвания на парцелите. "Проблемите са отстранени и затова те ще получат 102 млн. лв. национални и европейски субсидии", обясни министър Найденов.
Останалите 50 млн. лв. са компенсационните плащания на стопаните, които произвеждат продукция в т.нар. необлагодетелствани региони. Това са високопланинските терени, за които се дават допълнителни субсидии.
До края на февруари се очаква да бъде изплатена безвъзмездната помощ и на останалите 2 хиляди производители, чиито декларирани площи се проверяват заради припокривания, обясниха експерти.
В края на миналата година на стопаните бяха преведени 460 млн. лв., от които националните доплащания по инструкция на финансовото министерство бяха 26 млн. лв.


Вчера от фонда съобщиха още, че всички 5433 подадени заявления по мярка млад фермер от програмата за селските райони са обработени. От тях одобрените са 4102 на стойност 102.550 млн. евро. Изплатените проекти са 2545 за 31.8 млн. евро. На среща между изпълнителния директор на фонда Калина Илиева и представители на Националната асоциация на младите фермери в България е бил обсъден проблемът на кандидатите по мярката с неодобрените 86 проекта за разсадници заради липса на регистрация.


Отхвърлените проекти са подадени при старото ръководство на фонд "Земеделие", като кандидатите тогава не са били уведомени, че трябва да разполагат с разрешително от агенцията по апробация и семеконтрол, обясниха от фонда. Калина Илиева е изпратила писмо до министъра на земеделието Мирослав Найденов за становище дали отхвърлените 86 проекта могат да се преразгледат, като се даде възможност на кандидатите да подадат удостоверения за регистрация.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах