Китайската икономика се очаква да отчете ръст от 11.5%

Китайската икономика се очаква да отчете ръст от 11.5%

© Associated PressКитайската икономика ще отчете ръст от 11.5% през първото тримесечие на годината, се посочва в доклад на държавната Комисия по реформи и развитие, цитиран от "Дау Джоунс".


Силното представяне се дължи на продължаващият ефект от финансовия пакет за стимулиране на икономиката, който държавата отпусна за справяне с кризата.


В подкрепа на тези данни е и ръстът на Брутният вътрешен продукт на Китай през четвъртото тримесечие на 2009 г. от 10.7%, който надхвърли повишението от 9.1% през третото тримесечие на миналата година. За цялата 2009 г. китайската икономика е отчела ръст от 8.7 на сто.
За високия ръст през първото тримесечие ще помогне и промишленото производство, което се очаква да нарасне със 17.9%. Предвижданията за периода са инфлацията като цяло да достигне 2.5% на годишна база, като цените на производителите се повишат средно с 5.5%.


За да ограничат ръста на инфлацията китайските власти възнамеряват да продължат прилагането на мерки за ограничаване на кредитирането в страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK