Днес е последният ден за търговото предложение на "Девин"

Днес е последният ден за търговото предложение на "Девин"

© Юлия ЛазароваДнес е последният ден, в който инвеститорите могат да приемат търговото предложение, отправено от новите собственици на "Девин". "Адвент уотър", който през ноември придоби 75.32% от капитала й, предлага на останалите миноритарни акционери по 3.5 лв. на акция. Именно заради смяната на собствеността "Адвент" трябваше да отправи търгово предложение.


В момента "Адвент уотър" контролира общо 90.13% от капитала на бутилиращото дружество, след като придоби още 8% в края на миналата година и подписа споразумение за следване на обща политика с мениджърите, които държат още 6.7% от акциите.


След публикуването на търговото предложение стана ясно, че новият собственик планира да отпише "Девин" от Българската фондова борса – това ще е едно от първите делиствания на компания, която вече е станала публична по собствено желание. "Девин" беше качено на борсата с първично публично предлагане през 2007 г. От "Адвент" мотивираха намерението си да я отпишат с липсата на достатъчен обем свободно търгувани книжа след приключване на търговото.  
Възможно е обаче и да не се стигне до отписване - според Закона за публично предлагане на ценни книжа такова може да има, ако при търговото бъдат придобити поне половината от акциите, обект на предложението.


Другият вариант е общо събрание да одобри делистването с минимум 1/2 от представения на него капитал, но с уговорката, че мажоритарът няма право да гласува с акциите, които е имал преди търговото, а само с придобитите при него. Третият вариант е той да придобие поне 95% от капитала, след което останалите акционери са длъжни да му продадат книжата си, тогава вече може да се стигне до отписване от борсата.


За миналата година "Девин" има повече от три пъти ръст на печалбата си за миналата година, до 1.1 млн. лв. и леко понижение на приходите си до 68 млн. лв. Причината за по-високата печалба е намалението на разходите за дейността, направени след новите инвестиции в производството.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK