Алкохолният бранш: Засега онлайн следенето от митниците се отлага


"Радваме се, че накрая постигнахме съгласие с финансовото министерство и аргументите ни бяха приети от министъра"
Съюз на пивоварите в България


"Обсъждането на наредбата се върти в омагьосан кръг и досега в нея се правят само козметични промени"
Българската асоциация на производителите и вносителите на спиртни напитки

Електронната връзка в реално време между производителите на алкохолни напитки и Агенция "Митници" най-вероятно ще бъде отложена за две години, съобщиха пред "Дневник" от бранша. Това решение е взето на последното заседание между финансовия министър Симеон Дянков, митниците и представители на Лозаро-винарската камара, Българската асоциация на производителите и вносителите на спиртни напитки и Съюза на пивоварите в страната.


Текстът за онлайн следене на производителите беше заложен в подготвяната от Агенция "Митници" наредба за контрол върху акцизните стоки. Потърсени за коментар, от финансовото министерство отказаха такъв, докато конкретният текст на наредбата не бъде подготвен окончателно. "Все още се работи по документи и текат преговори между бизнеса и държавата", обясниха от ведомството на Симеон Дянков. Според участващи в разговорите на тях е станало ясно, че въпреки желанието за онлайн връзка митниците все още нямат готовност да осигурят такава.
Според първоначалния вариант на наредбата всички производители на спиртни напитки трябваше да монтират специални уреди на входа и изхода на всеки съд, който участва в технологичния процес и през него минават флуиди. Тогава от бранша обявиха идеята за практически неприложима и икономически нелогична и посъветваха тя да бъде изпробвана първо в едно предприятие, а после да се прилага навсякъде. Оттогава досега между бранша и държавата се проведоха три срещи.


Последната беше миналия петък. "Радваме се, че накрая постигнахме съгласие с финансовото министерство и аргументите ни бяха приети от министъра", коментираха пред "Дневник" от Съюза на пивоварите в България. Организацията се е договорила в наредбата да се прави разлика между големите производители на бира, малките и ресторантите с жива бира. Засега уточнените точки на контрол са три. На всяка точка за контрол се поставя уред за измерване на обем и градус.


Производители на подобни съоръжения са Badger Meter и ABB, които обаче нямат на склад толкова големи количества. Един измервателен уред струва между 3000 евро и 30 хил. евро. От Съюза на пивоварите са изчислили, че за компаниите, които произвеждат годишно над 1 млн. хектолитра бира, такива съоръжения ще струват между 600 хил. - 650 хил. лв., а за предприятията с по-малък капацитет - около 200 хил. и 220 хил. лв. Засега в проектонаредбата е заложено изискванията й да влязат в сила два месеца след обнародването й в Държавен вестник.


"Обсъждането на наредбата се върти в омагьосан кръг и досега в нея се правят само козметични промени", коментира пред "Дневник" Бранимир Ботев, председател на Българската асоциация на производителите и вносителите на спиртни напитки. Той също потвърди, че онлайн връзката с митниците ще бъде отложена с две години.
По думите му е странно да се монтират измервателни уреди, които евентуално след две години ще бъдат свързани със системите на митниците. "Не знаем какво ще стане дотогава и какъв е смисълът по време на криза да харчим пари за подобни съоръжения", каза още Ботев. От съюза са изчислили, че заедно с винарския сектор ще трябва да инвестират над 60 млн. лв. в системата за следене.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK