НЕК ще строи вятърен парк край Кресна

Смесеното дружество Калиакра Уинд Пауър Ветроенергиен парк Калиакра ТОК ВЯТЪРНА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА

© Юлия Лазарова

Смесеното дружество Калиакра Уинд Пауър Ветроенергиен парк Калиакра ТОК ВЯТЪРНА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛАДружеството НЕКО, в което Националната електрическа компания (НЕК) държи 50% от акциите,  ще изгради 28 вятърни генератора с мощност 56 мВт западно от Кресна. То е поискало от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да й издаде петгодишен лиценз за производство на електроенергия, като промени издадената през миналата година за вятърните паркове в района на Крумовград, сочи доклад на експерти на регулаторната комисия, огласен на интернет страницата й.


Комисията ще разгледа искането й във вторник.


Паркът ще бъде изграден върху земи от горския фонд. Намеренията са вятърните генератори да бъдат пуснати в експлоатация през януари 2012 г.
НЕКО бе създадено по времето на бившия енергиен министър Милко Ковачев, за да продава електроенергия на крайни клиенти в Гърция. Освен НЕК по 25% притежават гръцките "Дамко енерджи", дъщерно на "Копелузус груп", и "Прометеас газ", в която 50% от акциите са на "Газпром".  "Копелузус груп" и "Прометеас газ" бяха кандидати заедно с Българския енергиен холдинг да изградят новата газова връзка с Гърция. "Дамко енерджи" проявяваше интерес към приватизацията на ТЕЦ "Бобов дол".


В доклада на ДКЕВР се изтъква, че гръцките акционери са учредили осем дружества за изграждане на вятърни паркове в Източна Тракия, на четирите Цикладски острова в Егейско море и на островите Крит и Родос. През тази година няма заложени средства за реализация на проекта, заявиха от НЕК. Намерението на компанията е да участва с 30% финансиране в проекта, останалите средства да се привлечени. Лицензираните през миналата година три парка край Крумовград са с обща мощност 72 мВт. Те трябваше бъдат изградени до януари тази година, но се появиха съмнения, че генераторите могат да се окажат в зоната на "Натура 2000". Стойността на парковете е 43 млн. лв.


"Елика България", в която мажоритарен собственик е "Дамко енерджи", ще изгради четири вятърни парка с мощност 212 мВт в планината Беласица, недалеч от Кресна. Те също трябва да са готови до януари 2012 г. Планира се те да бъдат присъединени към мрежата на НЕК до края на следващата година. В доклада на ДКЕВР се изтъква, че до момента компанията няма представен предварителен договор за присъединяване. През миналата година компания получи 15-годишен лиценз за производство на електроенергия от 236 мВт в района южно от Крумовград.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  Поправете ме, ако греша, но не беше ли забранетно собствениците на ел. премносната мрежа да притежават и производствени мощости на електричество?

  Това се правше с цел да не може както е в случая НЕК да свърже своята си вятърна ферма без проблеми, но да прави сечено на другите вятърни ферми, когато поискат да бъдат вързани.

 2. 2 Профил на до 1
  *****
  Неутрално

  к,во да те поправям кат си прав - ама кои са нек - като почнеш навлемето от грузинския княз,минеш през милко ковачев и свършиш с руменчо на мама папийонката

 3. 3 Профил на U.
  *****
  Неутрално

  Беласица е природен парк, а и с Кресна са в Натура, така че да проверят още веднъж къде искат да строят

 4. 4 Профил на Андрей Ковачев
  *****
  Неутрално

  Лично съм изготвял границите на НАТУРА 2000. Мога ли да попитам журналистите дали имат информация за местоположението на проекта. Телефона ми е 0887 788 218, kovatchev6@gmail.com. Ще съм благодарен ако я имате за да може от СДП БАЛКАНИ да реагираме овреме.

  Ако е в границите на зоната от НАТУРА проекта може да засегне местообитанията планински сенокосни ливади и субалпийски храстчета. И двете са с малки площи и няма как да не се засегнат значително.

 5. 5 Профил на jrachev
  jrachev
  Рейтинг: 1213 Гневно

  Тези луди ли са?!? Окипазиха Калиакра, сега искат и Кресна. Очаквайте скоро да има перки около други значими места в България...

  Важното е как се позиционираш
 6. 6 Профил на скръндза "МАТРЯЛ"
  *****
  Неутрално

  Кой ще плаща тока, та то в нашите условия," вятърничевата" е в пъти по скъпа.

 7. 7 Профил на kotrag
  *****
  Гневно

  Гърците марш в Гърция -да осират своите планини,не нашите. Защо не направят вятърния парк в Беласица от гръцката страна на билото? Защото там е природен парк.А при нас- ? Пак е природен парк ама са научили мастиите че за хората с кинти в България това не важи.Е да ама не.Няма да стане лесно. Стига вече. То като тръгнеш от София за Бяло морепрез 2012 и само генератори ще гледаш -вдясно- на Конявската планина,на Осогово, вдясно - на Южна Рила,на Кресна,на Южен Пирин, а на юг- на Беласица. Чудесна картинка.Някога България имаше красива природа....

 8. 8 Профил на ПП Беласица
  *****
  Неутрално

  Това са най-бруталните гръцки инвеститори. Вече са осрали своите планини, защото няма кой да ги контролира. Но в България не е така - трябва с дружни усилия да ги изгоним. Вижте как техните ветрогенератори убиват лешояди на остров Крит:
  http://www.wind-watch.org/video-vulture.php

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK