Обмисля се удължаване на срока за пререгистрация на фирми

Обмисля се удължаване на срока за пререгистрация на фирми

© Надежда ЧипеваМинистерството на правосъдието обмисля възможността за кратко удължаване на срока за пререгистрация на търговците. Това заяви министър Маргарита Попова в отговор на въпрос на Мартин Димитров по време на парламентарния контрол, съобщи БТА.


Тригодишният срок за пререгистрация на търговците изтича в края на 2010 г. Дотогава 1 104 813 търговци трябва да се пререгистрират според БУЛСТАТ регистъра, обясни министър Попова. 


Поискали сме данни от окръжните съдилища, за да можем още в средата на годината да имаме по-актуална информация, за да решим дали ще е необходимо повече от предвиденото време, уточни тя. За 2010 г. общият брой на пререгистрираните търговци е 7 357. От тях едноличните търговци са 4 402, дружества с ограничена отговорност - 1130, акционерни дружества - 43.
Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров предложи срокът да се удължи поне с три месеца, за да не се създаде напрежение и хаос в края на годината. Той отбеляза, че до момента само 20% от фирмите са пререгистрирани и изрази съмнение, че времето ще стигне през тази процедура да преминат и останалите 80%.


Към края на октомври 2009 г. по данни на търговския регистър са се пререгистрирали 192 хил. фирми. По неофициални данни от Указ 56 досега в България са създадени близо 1 млн. фирми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK