"Правилата на Волкър" ще променят статута на банките

Пол Волкър

© Reuters

Пол ВолкърGoldman Sachs и другите финансови институции трябва да се откажат от статута си на банки, ако искат да избегнат забраната върху търговията за собствена сметка, предложена от Белия дом. Това заяви ръководителят на Съвета за икономическо възстановяване към президента на САЩ - Пол Волкър в интервю за Financial Times.


"Посланието към Goldman Sachs и другите институции е: Искате ли да сте банки?", казва Волкър. "Ако не искате да спазвате банковите правила, ако искате да търгувате свободно за собствена сметка, добре – но не го правете под закрилата на банковия си лиценз."


Волкър, който е и бивш председател на Федералния резерв, беше намесен в дебатите за финансовите реформи миналия месец, когато президента на САЩ – Барак Обама предложи отделяне на търговията за собствена сметка от търговското банкиране, наричайки тези мерки "Правила на Волкър".
Пазарите са притеснени от това как подобна идея ще се отрази на групи като Goldman Sachs и JPMorgan Chase, които имат звена за операции с хедж фондове и фондове с частен капитал. Също така и двете компании притежават статут на финансов холдинг, което им дава правото, както да заемат пари от Федералния резерв, така и да приемат търговски депозити.


От Goldman отказаха да коментират официално, но според директорите, ако "Правилата на Волкър" се приемат, компанията най-вероятно ще продаде депозитния си бизнес, който осигурява незначителна част от баланса на банката, възлизащ на повече от 900 млрд. долара.


Според Волкър ключово за разграничаването между банките и не-банковите институции ще бъде създаването на авторитетен орган, който да има както властта, така и възможностите да придобива или затваря една не-банка. "Идеята на тези действия е най-вече да се справим с моралния хазарт - ако не-банките попаднат във финансово затруднение, няма да им помогнем."


Финансистът също определи евентуалната промяна на статута на банките "по-скоро като ефтаназия, отколкото животоспасяваща процедура". САЩ трябва да придвижи напред "Правилата на Волкър", дори и ако се наложи първоначално да е сама в това начинание. "За предпочитане е разбира се да се постигне консенсус по отношение на плана между САЩ, Великобритания, Германия и Франция", допълни Волкър.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK