АЕЦ "Козлодуй" си доказа нуждата от нов блок

АЕЦ "Козлодуй" си доказа нуждата от нов блок

© КапиталВ АЕЦ"Козлодуй" има възможност да бъдат изградени един или два нови блока, съобщи изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов пред журналисти във Враца. До десет- петнадесет дни ще бъде завършено проучването на испанската компания Ибедрола за техническата и икономическа възможност да бъдат построени нови мощности на площадката в първата атомна централа.


Испанската компания е работила по проекта за преработка на радиоактивни отпадъци, който се финансира от Международен фонд "Козлодуй". "Проучването показва принципна възможност за строителството на нова или нови мощности, но трябва да бъде отговорено на въпросите за цената на електроенергията, развитието на регионалния пазар, инвестициите и дали има нужда от тези мощности", каза Ангелов. Той посочи като предимство наличието на изградена инфраструктура за 1.5 млрд. евро, което би спестило разходи и скъсило времето за строителството на новите блокове. По думите му окончателното решение за тях ще бъде взето от правителството. Изграждането на преносната мрежа за АЕЦ"Белене" ще струва над 1 млрд.евро


Новите блокове вероятно ще са с мощност между 700 и 1000 МВт. Засега не е решено дали един или два ще бъдат изградени. В Козлодуй има болница, жилища за работници и техникум за обучение на кадрите, както и изграден учебен център за персонала на площадката и център за управление на авариите.
За седми и осми блок се заговори през миналата година след срещи на премиера Бойко Борисов и икономическият министър Трайчо Трайков с американски и европейски компании. По време на визитата на специалния енергиен посланик на президента Обама за енергетиката в Евразия Ричард Морнигстар се спомена за евентуалното участие на американската компания Уестингхаус. Правителствени източници тогава коментираха пред "Дневник", че идеята е новите реактори да бъдат изградени от американски или европейски компании, а в АЕЦ"Белене" да бъдат включени като инвеститор руската "Атомстройекспорт".


Испанската компания има подписан договор от предишното ръководство на централата. По думите на Ангелов проучването ще е безплатно.АЕЦ Козлодуй е загубил 10-11 млн. лв. от работата с намалена мощност от май до август заради спада в потреблението на енергия в резултат на кризата. Тогава дружеството е работила с 87.6% от инсталираната мощност. През миналата година са произведени 15.5 млрд. КВтч електроенергия, от които 8.2 млрд. квтч са продадени на НЕК. Централата дава 35.9% дял в производството на енергия в България. На свободния пазар са реализирани 41.4 % от общото нетно производство. Приходите от продажби на него имат 53.2% дял в приходите на компанията. Печалбата за миналата година е намаляла с 15.2 млн. лв. до 65.8 млн. лв. От нея половината ще бъдат преведени в бюджета след като вицепремиерът Симеон Дянков поиска от държавните дружества не само да внесат дивидента, но и част от печалбите си, за да увеличи приходите в бюджета.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1455 Любопитно

  АЕЦ Козлодуй е работила с 87.6% от инсталираната мощност.

  Само това изречение поставя под въпрос "нуждата" он нови ядрени мощности, колкото и да напява ядреното лоби.
  Но ако приемем че са не-обходими??? то са смислени единствено в Козлодуй (изградената инфраструктура) и със западна технология - Арева, Уестингхаус, така че да имаме алтернативни доставчици и да намалее влиянието на мужиците...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 2. 2 Профил на цитат и въпрос
  *****
  Неутрално

  "Изграждането на преносната мрежа за АЕЦ"Белене" ще струва над 1 млрд.евро"
  И кой ще трябва да плаща дори само за това?
  БГ, няма кой друг!

 3. 3 Профил на Да на Козлодуй
  *****
  Неутрално

  Още не знаят дали са нужни нови мощности дори в Козлодуй, а ми кукуригат за Белене!?

 4. 4 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "B52":

  Работила е с такава мощност, защото от време на време се затваря един от двата блока за планов ремонт и няма как цялата година да работи на 100%.

 5. 5 Профил на Стелт
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "B52":

  Не разбираш ли че това е едно от няколкото места в БГ, където има реална и практическа работа на професионалисти. Хубаво е да се работи и по двата проекта за АЕЦ Белене, както и за 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй. Това са инвестиции, работа за хиляди професионалисти, инфраструктура, независимост, чиста природа опазена от въглеродни съединения.

 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 769 Любопитно

  Първо - ако си представим хронологично евентуалното постряване на нови АЕЦ мощности, ще видим, че сегашните вече ще бъдат излязли от употреба или някаде на ръба! С оглед на бъдещите тенденции за нарастване на цените на енергията добивана с въглеродни ресурси, това е едно от най-добрите инвестиции, които може да се направи. От екологична гледна точка АЕЦ е най-безвредната и екологична основна мощност!
  Естествено в България нещата винаги са на обратно - хората строят за 2 милиона евро, при нас е 4... Със забавянията и инфраструктурата 10 милиарда... Така, че пречупено през българската призма на действителността дори и най-хубавите идеи може да станат кошмарни...

 7. 7 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До [#4] "ха!"

  Плановите ремонти не влияят на статистиката. Не манипулирай!

 8. 8 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До [#5] "Стелт"

  Няма по-голяма глупост от изграждане на мощности, без реален пазар на който да реализираш енергията. То е все едно да натресеш от черноморието до Банско панелки, да кажеш, че това работа за хиляди професионалисти, инфраструктура, и финансова независимост за населението, което от там нататък само ще щрака с пръти по масите и ще преяжда с кисело зеле. Не е случайно, че такива безумия се раждат в главата на експерт-венеролога Гоце.

 9. 9 Профил на Старшина
  *****
  Неутрално

  Предложение - Уестингхаус да построят два реактора на Козлодуй, а след това да се предложи на руснаците изцяло със свои средства и на свой търговски риск да строят каквото си искат в Белене. Без гаранции за изкупуване на тока.

  Да ги видим тогава в реална конкурентна среда дали изобщо могат да съществуват. И сдали ще рискуват милиарди, когато още сега няма пазар за толова ток. А ако се откажат - неустойки до дупка, а не да минат метър, както когато ни спряха предплатения газ миналата година.

 10. 10 Профил на az
  *****
  Неутрално

  До [#7] Роси кирилова.

  Зависи коя статистика гледаш
  Влиаят естествено, освен ремонти трябва и да се позареждат малко

  А и максималната мощност им е 1100 МВТ/Ч а не 1000, демек си излиза таман.

  Ти колата как я караш с оборотомера в лютеницата ли?

 11. 11 Профил на Frit
  *****
  Неутрално

  "идеята е новите реактори да бъдат изградени от американски или европейски компании, а в АЕЦ"Белене" да бъдат включени като инвеститор руската "Атомстройекспорт".
  Няма нужда от Белене,нито от Атомстройекспорт......Ще се оправим и без тях,като литовците.

 12. 12 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Просто тябва да си отворим реакторите които бюрократите от ЕС ни накараха да спрем, след като 5орни независими експертизи доказаха че са напълно безопастни и след като бяхме наляли 100 милиона долара в сименс да ги приравни на стандартите им.

  Паралелно с това трябва да построим и централата в Белене !

 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  БОЛЕН КАЗА ДА ОТВОРИМ РЕАКТОРИТЕ!!!!!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1390 Весело

  До коментар [#12] от "бай Петко":

  А Бай Петко ме изпревари

  15.02.1989 - 07.02.2018
 15. 15 Профил на за Роса
  *****
  Неутрално

  Нещо конкретно от СК, или ще участвувате както винаги само с идеи ???

 16. 16 Профил на abv
  *****
  Весело

  В сравнение с Козлодуй в Белене инфраструктората е по добра .Изградената макар и в по малки мащаби (засега )надминава по качество Козлодуйската.Няма в стратегически план логика концентрирането на такава мощност/ядрена/ на едно место.Самата подготовка на нова площадка за един или два реактора в Козлодуй също би отнела не малко средства за компенсация на електропроводите които се цитират за Белене .Усвояването на допълнителни терени също са негатив и др. Докато в Белене тези проблеми са изчистени.

 17. 17 Профил на Абе
  *****
  Гневно

  ЕВРОидиоти

  Ако се построи 7и8 блок то ще се случи към 2020 година
  АЕЦ 5и6 затварят към 2018 година (5ти)

  Мислете не Мучете

  А Слънчевият ток що ще го правите!
  Кой ще го плаща!

 18. 18 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":Най добра инвестиция за кого? За България?А не ти ли се струва,че тъй като построяването на АЕЦ Белене е далече/а значи и далаверата/,се цели новите мощности Козлодуй да са на т.н. "стратегически " инвеститори,и постепенно да се окажем с частна/чужда АЕЦ в двора ни и да имаме "единствената "губеща" АЕЦ ,докато не продадем държавния дял.Както имахме единствената губеща рафинерия в света,докато не я харизахме на руснаците.Те не са виновни,както няма да са виновни и инвеститорите в АЕЦ.Виновни ще са нашите измекяри,ама на нас ще ни е все тая.Аз, ако ще си купувам тока от частна/чужда АЕЦ,искам да не е на българска територия.Все пак не е шивашка фабрика,та ако стане нещо ,да замърси рекичката.А техногенни катастрофи стават навсякъде.

 19. 19 Профил на Брашното и триците
  *****
  Неутрално

  До кога ще бягаме от основния въпрос?

  При разполагаеми мощности над 11000 мВт. и максимално натоварване от около 7000 мВт. трябват ли ни нови мощности?

  Да не говорим, че България разходва 8 пъти повече енергия за единица БВП от средното за ЕС.

 20. 20 Профил на НИЕ МОЖЕМ да говорим глупости
  *****
  Любопитно

  Поради въглеродните емисии токът ще скочи с 100% в блиските години!

  Слънцето и Вятъра трябва някой да го плаща соленор заемите също!

  Рентабилността за Белене е 3 евроцента (2,333)

  Смятайте:
  10 милярда за 60 години по 2000 мегавата на час

  Умножете по 2 за нагаждане по магазинерски (пишман бизнесменски)

 21. 21 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Старшина":Старшина,ти под чии знамена си бил,та раздаваш на чужденци територия от България за АЕЦ? Да не би да си бил в Чуждестранния легион.Що не разрешим на Турция да си изхвърля боклуците в България?Те сигурно ще си платят на някого.Такива като теб вече разрешиха на гърците да си унищожават ракетите в Змеево.

 22. 22 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До [#10] "az":

  "колата как я караш с оборотомера в лютеницата ли"

  Не ми трябват лютеници, или кисели краставички. Най-важното е да усещаш колата, да можеш слееш се с нея и с ритъма на пътя, след което мелодията от двигателя е като мехлем за слуха ти.
  Оборотомерите за пръчки като теб!

 23. 23 Профил на ЖЕТВА е сега
  *****
  Разстроено

  Абе Умници

  знаетели една истина, колко струва токът:

  Козлодуй 1-4 - струваше на АЕЦ 2 стотинки киловата!
  А на ТЕЦ ...
  А на ВЕЦ ...
  А на Вятър и Мъгла-пардон-Слънце - 1 лев

  Де е киро на кирия

  Къде са триците!

 24. 24 Профил на hah
  *****
  Весело

  Решението: в Белене да се построи завод за свещи със американски мощности и инвестиции от ЕС

 25. 25 Профил на Бачо Кольо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "бай Петко":Не са виновни само от ЕС,а най вече "йес-мените" и "йес-менките" ни.А в кабинета на тоя Болен дето уж най много скачаше против затварянето на блоковете на АЕЦ откриха прибрани или по точно скрити подписите на 800 хиляди българи против затварянето. Това е най големия удар срещу демокрацията у нас от страна на политическото котило.С това пренебрежение към гласа на народа партиите се показаха в най-истинския си облик - на политическа гмеж.

 26. 26 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#18] от "Анджи":

  Въпросите ти са логичните, които си задават и голяма част от българите!
  Както вече споменах, АЕЦ със сигурност е най-добрата алтернатива. Свидетелство за това може да откриеш в световните тенденции за постоянно увеличаване на ядрените мощности! Тези стратегически инвеститори се набират по две причини - финансиране (като нямаш пари, си търсиш ортак) и също така участието на частни капитали (управлението на чавстните капитали е далеч по ефектиено или с други думи печалившо) гарантира бъдещата печалба на предприятието!
  Така като казваш "ще си купувам от чужда АЕЦ" предпочитам шивашки фабрики задай си въпроса дали искаш да живееш в страната на шивашките фабрики! А колкото до еко насочеността и опасностите от такава централа да е у нас а не примерно в Румъния, дали е у нас или в Румъния няма никакво значение, евентуални поръжения могат да бъдат нанесени на много по-големи разстояния. Екологично това е най-чистия източник за ел.енергия!!!

 27. 27 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До [#23] "ЖЕТВА е сега"

  Умнико, знаеш ли, че когато "работеха" и шестте блока и България дори не беше и кандидат член на ЕС, имаше режим на тока?

 28. 28 Профил на Старшина
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "Анджи":

  Редник Анджи - мирно! Слушай моите въпроси. Имаме ли български реактори? Като нямаме български - кой да ги построи? Производителите на Москвич? Или производителите на Шевролет?
  Питам аз и не искам отговор...

 29. 29 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  а така или иначе искам да попитам отричащите ядрената енергетика защо в момента испания и великобритания се готвят да строят нови ядрени централи, дори с цената на допълнителни данъци и акцизи? Колкото до уестингхаус или атомстрой експорт, трябва да се гледа от бизнес а не от политическа и гледна точка. Колкто и да се "обичаме" с американците, доставката на гориво от щатите ще е тотална цифроманя.

 30. 30 Профил на до 27
  *****
  Неутрално

  Да, ама нямахме и 16 милиарден дълг.

 31. 31 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "nqma zna4ka koi":За екологичността никой не спори.Говорим за ползите за страната,а не на отделния инвеститор,защото в много неща са чудесни на хартия,ама с реализацията нещата нещо куцат.Стратегичесни инвеститор в Кремиковци- среден кръст,стратегически инвеститор в Балкан,Нефтохим,енергоразпределителните дружества ,банките- среден пръст.А за любовта ти към приватизацията чета и я познавам. Не се заяждам,защото тук вижданията по част от темата се припокриват.Само дето не искам и с АЕЦ ,да стане като с редица други ресурси на държавата- харизани и.. ама нали щеше да е другояче. А за техногенните катастрофи и шивашката фабрика го прочети пак.А българската държава не можа в една шивашка фабрика да влезе.Докарахме тия дни Монсанто в България.Ти искаш и Уестингхаус.Твоя работа.А като говорим за "стратегически" инвеститор,какво ще кажеш за един от ЕС с руски капитали. Като те познавам,веднага ще ревнеш.А аз не искам нито тия ,нито ония.А нали знаеш пропорциите от 1945 г.Те вече не са политически, икономически са.Така ,че дръж си млякото покрито,котки много.

 32. 32 Профил на петроФ до №30
  *****
  Неутрално

  Голям залък хапни, голяма дума не казвай. Режима на тока беше 86-87 г. По това време България имаше вече 7 милиарда долара дълг. А един долар струваше 3 лв...

 33. 33 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "Старшина":Че си фатмак,фатмак си.Ама що го показваш толкова явно.Като си нямаме български реактори,ще си купим- ние/България/държавата.А ако ти искаш съседът ти да дойде с неговия автомобил /бил той Москвич или Шевролет и да си семи маслото в твоя двор с обещание някой ден да те повози, добре.Ама като познавам тия съседи/стратегически инвеститори у нас все искат да ни ползват двора,а след това и да си платим.Но за теб е трудно да го разбереш .Май не си виждал скоро политическия.

 34. 34 Профил на до 32
  *****
  Неутрално

  Петроф, лъжеш. Беше 1,10лв. Дълг имахме, ама имахме и активи.

 35. 35 Профил на НЕРВЕН
  *****
  Гневно

  АЕЦ Козлодуй е загубил 10-11 млн. лв. от работата с намалена мощност от май до август заради спада в потреблението на енергия в резултат на кризата И ДОГОВОРА ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА ЕЛ>ЕНЕРГИЯ ОТ ТЕЦ-овете, КОИТО МАКАР ДОСТА ПО СКЪПА - ТРЕБВА ДА СЕ КУПУВА ОТ ДЪРЖАВАТА.

  КАТО МИ НЕ КРИЗАТА И СЛЕД 2-3 ГОДИНА КАТО ИЗВАДИМ ОЩЕ 2000 МВ ОСТАРЕЛИ ТЕЦОВЕ, БЪЛВАЩИ ПОМИЯ ЗАРАДИ ЕС - ЩЕ ТЪРСИТЕ ТОК ОТ АЕЦ ЗА СТОТИНКИ И ЩЕ ПЛАЩАТЕ ТОК ОТ "ВЕТЪР И МЪГЛИ"
  ПО ЛЕВ!
  У ЛЕВО ИКОНОМИСТИ, У ЛЕВО

 36. 36 Профил на Консуматор
  *****
  Неутрално

  Ако се премине към масово производство на електически автомобили, накъдето вървят нещата, консумацията на електроенергия в света ще нарастне рязко. От там и цената на електричеството, а ще се появи и дефицит на електроенергия. Освен това цялата ни икономика трябва здраво да нараства ежегодно, за да се доближим до страните в Европа, а това значи и увеличаване консумацията на ел. енергия - само с подобряване на ефективното й иаплзване няма да стане. С други думи електростанции ще трябват, тия перки из полята стават само за плашене на гаргите и за смучене на пари от данъкоплатците.

 37. 37 Профил на ядрените отпадъци
  *****
  Неутрално

  Русия иска да ни връща ядрените отпадъци, София преговаря да останат там
  http://mediapool.bg/show/?storyid=161725
  Търсят се доброволци, съпричастни на чистата атомна енергия да съхряняват тези безвредни отпадъци в собствените си мазета, тавани и дворове. Хайде- подкрепа с дела, а не с гръмки приказки.

 38. 38 Профил на Момчил
  Момчил
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  За без пари ще им направят такова проучване от Ибердрола, че после няма цял живот да могат да си го платят.

  http://www.momchil.eu
 39. 39 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1406 Весело

  До коментар [#14] от "Karelson":

  Ако си го беше оставил само първия пост...
  щеше да звучи ем напълно автентично, ем многозначително...

  Ecrasez l’infâme
 40. 40 Профил на КОКО
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси Кирилова":
  Г-це!
  Имате ли въобще най-малка представа от добив на електроенергия? Как се произвежда, разпределя, доставя, съхранява? Сливай се малолитражното си въглеводородно возило и бегом на купон в Студентски град! Взимай пример от адашката си и се занимавай с шев, кройки и т.н.

 41. 41 Профил на петроФ №34
  *****
  Неутрално

  Нещастний ми 34 -ти, не подскачай , ами питай баща си или баба си. По това време в България имаше няколко курса на долара, но нито един от тях реален, защото нямаше валутен пазар.
  1/ За държавни външнотърговски операции /частни нямаше/ долара беше 1.30лв за долар/ операциите се одобряваха от валутната комисия на ЦК на БКП/
  2/За туристически ваучери 1.80лв за долар /лимит 30 долара, ако ти дадат "изходна виза"/
  3/1.1 лв за долар струваха хартийките, наричани бонове, за пазаруване в магазин -КОРЕКОМ /шегаджийте го наричаха КОРЕкция на КОМунизма/, които държавата даваше на работещите в Либия, вместо четвъртината от заплатата им. /Половината заплата държавата ограбваше без обяснения/.
  Последната четвъртина се привеждаше в левове в България по курс 1.3 лв за долар.
  4/ По това време долара, на черния пазар беше 3-4 лв.
  Ако пазаруваш шоколадови яйца в Кореком без бордеро за долари и те хване милицията, преспиваш в кауша
  5/1.1 лева за долар купуваха от собствената си държава, само богопомазаните членове на ЦК и Полетбюро.

 42. 42 Профил на РОКО
  *****
  Неутрално

  Към Р.Кирилова и някои други, с отворени уста:
  Демокрацията с много неща е супер живот, но над всичко е възможвостта да говориш без да мислиш, сиреч глупости. Усеща се, че Вие е по-добре да правите салата и да не посягате на технически анализи. На 10000 жени ЕДНА може да барбари на мислещите мъже / пример: Кристалина Георгиева/. Хубаво е, че по-горе срещаш умни хора, които,вижда се, подминават неистовата политика на САЩ да ни гушнат. И благодарение на КИРЯК СТЕФЧОВЦИ успявят с усмивка. Днес поздравиха България, все едно свое щатско управление, с успеха в борбата с престъпността България. Утре ще посроят 7-ми и 8-ми блок, ще последват разположени няколко ракети-прихващачи срещу заплашващите Европа и САЩ ирански и северно-корейски ракети, "преминаващи през Русия" и после ще преместят моркова /вече пораснал/ отзад... Пък нека руснаците си строят Белене, Южен поток и каквото си искат..., ако подкрепеното от "НОВОТО СЛЪНЦЕ" наше правителство "се съгласи с не изгодното финансово и екологично" строителство... Кой продаде 1-ви, 2-ри , 3-ти и 4-ти блокове, чрез бузестия Ферхойген /борец на зелените в Германия против атомната енергетика/ и подкрепи Дунав мост -Видин, който беше взет от Лом, но тогава тази подкрепа осигури изборите на СДС за два мандата. А, сега обикаляйте 120 км. повече, през Видин-Калафат...Но времената се менят и Освободителите също...

 43. 43 Профил на bat-plamen
  *****
  Гневно

  Стига с тези глупости ,че се нуждаем от още ядрени мощности...Това е една идея на ядреното лоби у нас,за да може да се открадне от обществените(т.е. държавни фондове) ,а ние гражданите да плащаме за тези кражби....Например съседна Гърция,която е над 10млн. население(т.е. над 30% от нашето население ,няма АЕЦ).Питам се защо...Защото това е една много скъпа инвестиция,която трудно се "избива",само,че частните лобита могат много да спечелят от такава "супер инвестиция"...Стига глупости,защото БГ намаля драстично,влизат екотехнологиите и нямаме индустрия,като преди!!!Т.е. няма хора и промишленост ,за да се гради АЕЦ,а има само частни интереси да се краде от държавната софра!!!А един "прекрасен ден" когато се либерализира пазара на енергия в Европа ,питам аз как ще се преборим с големите играчи от Германия,Италия или Франция...Ами никак и ще имаме поредната кретенска инвестиция(като Кремиковци ,хим.заводи и т.н.),която няма да работи!!!И ще плащаме поколения наред за това безумие!!!

 44. 44 Профил на 1212
  *****
  Неутрално

  Абе пламенеееее, ти и още 300 човека не видяхте ли че ИСПАНСКА КОМПАНИЯ прави проучване дали има нужда от нови блокове - два пъти е написано. Нито станишев, нито костов, нито "ядреното лоби" ще реши това, а ИСПАНСКАТА компания "Ибедрола "!
  Дали се нуждаем не мога да кажа, но вземете все пак предвид че такова нещо не се строй за 1 година. Това че сега нямаме нужда не означава непременно че след 5+ години пак няма да имаме.

 45. 45 Профил на mikereto
  *****
  Неутрално

  и сега на кои ша са нагъзим на руснците да не би пиндосите да помогнат гледат само да сму4ат осмуканата ни даржавица

 46. 46 Профил на DO MIKERETO #45
  *****
  Весело

  я СЪМ ГО НАДЪРВИЛ,НЕМОЙ ДА БЪРЗАш ДА ГО ЛАПАш,
  ОНА ДЪРЖАВАТА СИ Е АРНА,А МА НЕМОЙ САМО ДА СМУчЕш!
  ОНО Е ДЪРЖАВА ЕИЙ...!

 47. 47 Профил на AAA
  *****
  Неутрално

  Кой твърди, че цената на електроенергия от ветрогенератори е по-висока от произведената от ядрени централи и топлоцентрали?Тези хора калкулират ли разходите за закупуване на съответните енергоносители и съхраняването на отпадъците?

 48. 48 Профил на Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY
  *****
  Неутрално

  ЦЕНИТЕ НА УРАНА - НА МЕЖДУНАРОДНИЯТ ПАЗАР - НЕПРЕКЪСНАТО НАРАСТВАТ - ЗАЛЕЖИЩАТА ОБЕДНЯВАТ - КИТАЙ ИЗКУПУВА ПРЕВАНТИВНО АВСТРАЛИЙСКИ УРАНОВИ РУДНИЦИ - СЪХРАНЯВАНЕТО НА ОТПАДЪЦИТЕ - ОЩЕ ПОВЕЧЕ.

 49. 49 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "B52": Става дума за заместители!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 50. 50 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Седми блок - може, но Белене -НИКОГА!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK