48 общини ще се борят за европари за туристически атракции

През септември ще се набират и проекти за маркетинг по програма "Регионално развитие"


През септември ще се набират и проекти за маркетинг по програма "Регионално развитие"

Проектите на 48 общини са преминали първия етап на подбор по схемата за развитие на туристическите атракции, който се финансира със средства от европейската програма "Регионално развитие". Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От общо 80 подадени проекта по схемата "Подкрепа за развитието на туристическите атракции" 48 ще бъдат поканени да подадат цялостни проектни предложения, уточниха още от министерството.


Най-много средства по схемата се очаква да получи община Велики Преслав. Проектът "Векът на цар Симеон Велики оживява" е на стойност над 7 млн. лв., от които 5.9 млн. лв са от ЕС. Сред другите по-големи одобрени проекти са тези на Велико Търново, Пазарджик, Ямбол и Свищов. Тяхната стойност е над 6 млн. лв.
При първоначалния подбор не са били одобрени 25 проекта, сочи справката на регионалното министерство. Основната грешка на общините е, че искат финансиране за дейности, които не са предвидени в схемата. Проектите на общините Бяла, Павел баня и Септември пък са отхвърлени, защото са под 1 млн. лв., а сумата е минималният праг на безвъзмездното финансиране от ЕС.


Схемата "Подкрепа за развитието на туристически атракции" е с бюджет от близо 83 млн. лв., от които 70.4 млн. лв. са от европейския фонд за регионално развитие, а останалите - от националния бюджет.


През септември предстои да бъде отворена и друга мярка за туризъм - "Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите". По схемата, чийто бюджет надхвърля 18 млн. лв., потенциални кандидати са 264 общини, както и регионални туристически организации.


Те ще могат да усвояват средства за развитие на регионални туристически продукти, маркетинг и реклама, проучвания, въвеждане на информационни технологии и др. Срокът за подаването на проектни предложения е началото на декември, съобщиха още от регионалното министерство.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK