Би Ти Ви е продадена за 400 млн. долара на СМЕ

Би Ти Ви е продадена за 400 млн. долара на СМЕ

© Shutterstock / ДневникБи Ти Ви е продадена на радио и телевизионна група в Централна и Източна Европа CME за 400 млн. долара. Това обявиха от CME в съобщение до финансовия регулатор в САЩ.


Според условията на договора, CME ще придобие 100% от канала за ефирно разпространение Би Ти Ви.  Компанията също така ще поеме контрола върху двата специализирани канала Би Ти Ви Комеди и Би Ти Ви Синема, заедно със 74-процентовия дял на News Corporation в "Радиокомпания Си.Джей", която управлява няколко радиостанции: Класик ФМ, Джаз ФМ, Енджой, Зи Рок и Мелъди.


Договорената цена е с 43% по-ниска от тиражираната преди месец от "Ройтерс", когато агенцията обяви, че водещият ТВ канал в България ще бъде продадена за 500 млн. евро.
Обект на сделката са и 23% от Balkan Media Group и 100% от TV Europe B.V., която държи 100% от Triada Communications.


Допълнително CME придобива още 20% от телевизиите Про.БГ и Ринг.ТВ, след като през 2008 г. купи 80% от тях от Top Tone Media Holdings и Красимир Гергов. В замяна на тези 20%, CME ще прехвърли 6% от новосъздаденото за придобиването на Би Ти Ви дружество на Top Tone Media Holdings. Гергов ще продължи да консултира Про.БГ след приключването на сделката.


Продажбата завършва програмата на News Corporation за излизане от значителния й бизнес за ефирно наземно телевизионно и радио разпространение в Източна Европа. CME притежава още българските Pro.bg и Ring.bg, които придоби през лятото на 2008 г. По същото време Нова телевизия беше купена за 620 млн. евро от втората по големина медийна групировка в Европа Ем Ти Джи (Modern Times Group).


Сделката е обект на регулаторно одобрение от страна на българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), както и на други обичайни условия за приключване.


Според източници на "Капитал", 19 служители от отдел "Продукция" са съкратени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK