БНП Париба: За овладяване на бюджетните проблеми в ЕС са нужни 320 млрд. евро

Европейският съюз (ЕС) ще има нужда от 320 млрд. евро, за да помогне на страните с фискални проблеми. Това заяви анализаторът на БНП "Париба" Пол Мортимър-Лий, цитиран от "Блумбърг". "За да осъществят адекватно план за финансова помощ, страните от ЕС ще трябва да включат в сметката всички потенциални кандидати, а помощните пакети ще трябва да са големи.


Размерът е от значение, когато си се нагърбил със задачата да парираш спекулантите", коментира Мортимър-Лий. Според него ЕС ще има нужда от 200 млрд. евро само за да помогне на Испания. Тази сума е по-голяма от парите, които САЩ отделиха, за да финансират застрахователната група AIG в разгара на кризата. Доста по-малки суми са необходими, за да се помогне на другите страни от PIIGS - абревиатура, в която освен Испания влизат Португалия, Гърция, Италия и Ирландия. От БНП "Париба" изчисляват, че за Гърция са необходими 50 млрд. евро - приблизтелно толкова, колкото страната планира да получи тази година от дълговите пазари.


Още по-малки са сумите за Ирландия и Португалия. За Португалия ще са нужни около 30 млрд. евро според погнозите на банката. От този порядък е пакетът, който се предвижда за Ирландия, в случай че страната има нужда от него. Според анализатори Ирландия е успяла да предотврати по-тежка фискална ситуация навреме, като е взела необходимите мерки. За да овладее финансовата криза, правителството реши още през 2008 г. да формира помощен пакет за банките, надвишаващ два пъти брутния продукт на Ирландия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK