"Ситигруп": Банките в Европа ще трябва да продават дълг за €240 млрд. на година

"Ситигруп": Банките в Европа ще трябва да продават дълг за €240 млрд. на година

© ReutersДвадесет и четири европейски банки ще трябва да продават облигации за общо 240 млрд. евро на година до 2012 г. Това прогнозира американската финансова институция "Ситигруп", цитирана от агенция "Ройтерс". По този начин те ще успеят да се финансират и да покрият новите изисквания на базелския комитет за финансов надзор.


Според анализаторите на "Ситигруп" 24-те най-големи банки в Европа са продали дългосрочен и средносрочен дълг на обща стойност 56 млрд. евро през януари. Опасенията на инвеститорите, свързани със състоянието на икономиката обаче, са понижили апетита им към дългови книжа през настоящия месец.


Това може значително да увеличи разходите за финансиране. Все пак достъпът до свеж капитал няма да е проблем за повечето банки до 2012 г, прогнозира "Ситигруп". Новите изисквания на Базел пък ще натежат само на малките финансови институции.


Предложенията на Базелския комитет желаят да предотвратят повтаряне на финансовата криза, като повишат качеството на капитала на компаниите от сектора.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK