Компания прави регистър на междуфирмените задължения в интернет

Фирмите имат възможност, ако желаят, да вписват свои длъжници в публичен регистър за междуфирмени задължения в интернет. Това става възможно чрез предложената услуга от компанията DebtNet онлайн информационна система, която съдържа актуални просрочени вземания и задължения на фирми в  България. Това съобщи Владимир Георгиев, изпълнителен директор на компанията. Системата не се намесва във финансовите взаимоотношения между партньорите.


За еднократно въвеждане на информация за един длъжник независимо от броя на въведените просрочени задължения се плаща такса от 20 лв. Достъпът до имената на фирмите длъжници е безплатен. Плаща се обаче за получаване на подробна информация за тези фирми длъжници.


В системата се въвеждат данни по заявка само от и за юридически лица. Данните се въвеждат по начина, по който са обявени в Търговския регистър. Отговорността за верността и актуалността на заявените за въвеждане данни се носи от фирмата, която ги е подала. При въвеждането на информация за свой длъжник фирмата кредитор трябва да подпише декларация, която се появява при въвеждане на данните.
Публикациите се поддържат в системата за период от шест месеца от датата на публикуването им. След изтичане на този период те се изтеглят автоматично от показване в системата. Фирмата кредитор е задължена да актуализира информацията за задължението или просрочието на своя длъжник при промяна.


Информацията, съдържаща се в информационната система DebtNet, не може да се използва като доказателство в съдебно, арбитражно или административно производство, пише в общите условия на сайта на компанията. Идеята на платформата е чрез осигуряване на публичност на дълговете да се ускори процесът на изплащането им, посочиха от компанията.


Информационна система работи повече от един месец и досега е регистрирала около 1000 фирми с общи дългове около 2 млн. лв.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби
  *****
  Неутрално

  Това много прилича на: аз ще кажа, че сестра ти е курва пък ходи доказвай, че нямаш сестра..

 2. 2 Профил на Пак рекет
  *****
  Гневно

  Що за " достоен " бизнес може да е това да размахваш бельото на самостоятелни юридически субекти срещу 20 лв. !!!! Задълженията между тях може да са резултат от различни търговски взаимоотношения. Това считам за подсъдно DebtNet !

 3. 3 Профил на stoner boner
  *****
  Любопитно

  @ пак рекет - подсъдно е силно казано, макар и в тон с последните настроения в обществото, но ако имаш клауза за поверителност в договора, можеш да претендираш вреди. ако имаш и неустойка за тях, най-добре, че да не доказваш размера им.

  @ боби - че то във фейсбук кво правят

 4. 4 Профил на Евала
  *****
  Любопитно

  Много добре звучи. Извършиш на някого услуга или му доставиш стока и после с години не можеш да си събереш плащането, а ти вече си направил разходите. Дано да има ефект. Поне да ги сложа в този "черен списък" тези дето ме изработват с плащанията. Като им заведа дело докато стигне след 3 години до съдия изпълнител те вече или не съществуват или няма какво да им се вземе и аз пия една студена вода. Писна ми да попадам на измамници. Така поне като ги пусна в този списък ще им е по трудно да прецакат други. Аз също смятам да проверявам вече клиентите си щото ако има доставчици на които не е платил и ги е ядосал дотолкова че да си направят труда да го подадът към тази база то това ще значи че и мен може да изработи с плащането.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK