RWE отчете увеличение на оперативната печалба за 2009 г., намалява прогнозите си

RWE трябва да плаща по-високи такси за вредни емсии, както и е по-зависима от намалялото пазарно търсене спрямо своите конкуренти.

© Associated Press

RWE трябва да плаща по-високи такси за вредни емсии, както и е по-зависима от намалялото пазарно търсене спрямо своите конкуренти.Германската компания RWE отчете оперативна печалба от 7.1 млрд. евро за 2009 г., което е ръст спрямо предходната година, когато излезе на печалба от 6.8 млрд. евро, съобщи "Ройтерс". От RWE обаче намалиха прогнозите за финансовите си резултати до 2012 г. поради намаляващото търсене и заради ефектите на кризата, които засегнаха цените на електроенергията и природния газ.


Увеличаването на оперативната печалба през следващите три години ще бъде в рамките на по-ниските стойности от първоначално предвидените от 5% до 10% растеж, обявиха от компанията.


Коригираната прогноза "е породена от забавянето на проектите за производство и добив на електроенергия, газ и петрол", посочват от RWE.
Индустриалното производство сред 27-те страни - членки на ЕС, който е ключов фактор на енергийния пазар, е спаднало до нива отпреди десет години. Това изправя европейските енергийни компании пред безпрецедентно понижаване на търсенето за електроенергия и ще се отрази негативно на техните печалби и акции, отбелязват експерти.


Допълнително RWE трябва да плаща по-високи такси за вредни емисии, както и е по-зависима от намалялото пазарно търсене спрямо своите конкуренти.


Въпреки занижените прогнози акциите на германската компания отбелязаха ръст от 14% за последните 12 месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK