Общо 115 столичани с доход над 50 хил. лева не са се регистрирали по ДДС

Общо 115 столичани с доход над 50 хил. лева не са се регистрирали по ДДС

© Надежда ЧипеваПочти половината от проверените 226 физически лица в София, декларирали от 2009 г. до момента доходи от извънтрудови правоотношения над 50 000 лв., не са регистрирани по ДДС. Това са установили проверки на инспекторати на столичната НАП, съобщиха от ведомството.


Общо 115 от проверяваните лица са подлежали на задължителна регистрация по ДДС. Те са регистрирани служебно от органите по приходите. Съставени са им актове за установените административни нарушения и е наложена глоба от 500 лв. до 5000 лв. Възложени са ревизии, които да установят размера на дължимото, но неначислено и невнесено ДДС заедно с всички лихви за периода.


Приключилите още през 2009 г. ревизии на 11 земеделски производители от София установиха, че лицата дължат на бюджета повече от 370 хил. лв. неизплатен ДДС.
80 на сто от служебно регистрираните лица са получили доходи от наеми на недвижимо имущество. Останалите са декларирали доходи от свободни професии, от продажба на недвижимо имущество, доходи от земеделска продукция и други.


В момента тече проверка на подаваните през 2010 г. данъчни декларации за доходите, получени през 2009 г. Подбрани са 57 физически лица, които се проверяват за регистрация по ДДС. Десет от проверките вече са приключили със служебна регистрация на лицата.


Всяко физическо лице, което е декларирало облагаеми доходи над 50 000 лв. за последната данъчна година и няма регистрация по ДДС, ще бъде проверено и регистрирано служебно от инспекторите на НАП. За определяне сумата на неначисления ДДС заедно с всички лихви за периода ще му бъде възложена ревизия.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на А лицата получили
  *****
  Неутрално

  но не декларирали такива доходи са поне 10 пъди повече.

 2. 2 Профил на ??????????????
  *****
  Гневно

  А ве ЕЙЙЙЙЙЙЙЙ! За този данък си има закон и изисквания за регистрация! Що плашите хората?!!

 3. 3 Профил на Това е положението
  *****
  Неутрално

  Долу изрядните данъкоплатци - Държавата ще спечели еднократно от тези, които са си декларирали доходите, т.к. платецът е регистриран по ДДС. Това са вероятно над 90% от „нарушителите” и след тяхната регистрация платецът на дохода ще плаща и ДДС т.к. ще получи данъчна фактура, която му дава право да си го приспадне или възстанови. Тази еднократна печалба на държавата от всеки „нарушител” възлиза на дължимия ДДС за последните 5 години+лихвите+глоба равна на дължимия ДДС за последните 2 години. Това е почти убийствено за „нарушителя”, т.к. надвишава сериозно годишния му доход. Резултатът е фактически грабеж, т.к. държавата си е получила вече тези пари и няма как да ги получава в бъдеще. Работата е още по-ужасяваща т.к. държавата не е направила нищо да предупреди или да регистрира тези „нарушители”, когато са си подали декларацията. Ефектът е само един – облагодетелствани са тези, които не декларират доходи, особено ако са от нерегистрирани по ДДС лица. В тази група са адвокати, зъболекари, пластични хирурзи ... Консултантите, проектантите и наемодателите са най-потърпевши.

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Е, ще хилядим! Да им вземат парите и от утре приютите на шампанско и черен хайвер, а за всеки българин безплатна сърдечно трансплантация. С остатъкът една тенекия на задника на недоразумението Дянков и накъде му видят очите, вождът му след него!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на RGB
  *****
  Неутрално

  Нещо не е наред с тази история.

  Иванчо решил задача и дал отговора на учителя. Грешен отговор, казал учителя. Ама защо учителю, вие нищо не проверихте? Какво да проверявам, казал учителя, не може един локомитив да тежи 3 килограма!

  Така е и с тази акци на НАП. Не знам къде бъркат, но знам, че ДДС е косвен данък, а не данък върху доходите. За данък върху доходите си има закон за данък върху доходите и се твърди, че той е плосък - кой колкото и да печели, плаща 10%. А сега се оказва, че тези, които печелят над 50000 лева, плащат 30% данък + глоби.

  Може такава да е политиката и да искат да облагат големите доходи. Но защо не го правят по правилния начин, с данъка върху доходите?

  По скоро всичко това издава паниката в държавата от намаляващите приходи в бюджета и очертаващата се тотална криза. Действат хаотично, скубят безогледно откъдето и колкото могат, пък след нас и потоп!

  От такива хаотични и безмозъчни действия обаче парите няма да станат повече. Само затъваме още по-здраво в блатото.

 6. 6 Профил на Петъп
  *****
  Неутрално

  РГБ, и аз като теб не разбирам от данъци, обаче, според мен, става въпрос за предоставяне на услуги, върху които не се начислява ДДС. Ако беше отделил за мислене 1/10 от времето, което ти е отнело да напишеш коментар, нямаше да прахосваш останалите 9/10.

 7. 7 Профил на ДДД
  *****
  Неутрално

  Това трябваше отдавна да стане!
  Когато получаваш доходи в подобни размери, редно е да платиш някой лев за данъчни консултации или да попрочетеш малко.
  От друга страна тези предприемачи, които са регистрирали юридически лица и в последствие се регистрират по ДДС, да не би да са балами ?!

 8. 8 Профил на aefan
  *****
  Неутрално

  в статията ясно е написано, че става въпрос за доходи от ИЗВЪНТРУДОВИ правоотношения - тоест доходи, които са в обхвата на ЗДДС - закона за ДДС.
  А по този закон, ако в рамките на една година имаш приходи от дейности подлежащи на облагане с ДДС за повече от 50 хил. лв., то ти трябва да се регистрираш и да начисляваш данък върху продажбите.

 9. 9 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Хайде да сложим малко фактология в темата, че стана малко обща. Цитатче от
  Case C-23/98
  Staatssecretaris van Financiën v. J. Heerma
  OPINION OF ADVOCATE GENERAL COSMAS
  The Court, which adopts a very wide interpretation of ‘economic activity’ and ‘exploitation of tangible or intangible property’8 in Article 4 of the Sixth Directive,9 provided that they are carried out ‘for the purpose of obtaining income therefrom on a continuing basis’,10 has held that ‘the hiring out of tangibleproperty constitutes exploitation of such property which must be classified as an economic activity within the meaning of Article 4(2) of the Sixth Directive if it is done for the purpose of obtaining income therefrom on a continuing basis’.11 In order for it to be determined whether, in a given instance, the hiring out of tangible property is carried on with a view to obtaining income on a continuing basis, the Court has held that ‘it is for the national court to evaluate all the circumstances of the particular case’12 and, in particular, to examine the nature of the property and the circumstances in which it is used.13

  Case C-77/01
  Empresa de Desenvolvimento Mineiro SGPS SA (EDM), formerly Empresa de Desenvolvimento Mineiro SA (EDM)
  activities which consist in the simple sale of shares and other securities, such as holdings in investment funds, do not constitute economic activities within the meaning of Article 4(2) of Sixth Council Directive 77/388/EEC of 17 May 1977 on the harmonisation of the laws of the Member States relating to turnover taxes – Common system of value added tax: uniform basis of assessment, and therefore do not come within the scope of that directive;
  placements in investment funds do not constitute supplies of services ‘effected for consideration’ within the meaning of Article 2(1) of Sixth Directive 77/388 and therefore likewise do not come within the scope thereof;


  И още - от ЗДДС
  Доставка, свързана със земя и сгради
  Чл. 45. (4) Освободена доставка е и отдаването под наем на сграда или на част от нея за жилище на физическо лице, което не е търговец.

 10. 10 Профил на Големия Отговорен Бизнес-Кифладжийски
  *****
  Весело

  Не моим си плати ремонта на Бентлито , мноо дупки - малко кинти. Всеки иска да лапа , на мен ми остана само Достойнстово да ми го лапат колкото си искат.

 11. 11 Профил на abv
  *****
  Весело

  Вероятно сериозен % от тия хора са получили парите от собствените си фирми. Но малоумните им счетоводители са ги посъветвали, вместо да си ги платят като дивидент да ги вземат под формата на консултантски или други по граждански договор.
  По този начин хем разход за фирмата, хем 30% нормативно признати за физическото лице, хем и "чисти" пари, с произход.
  Целта - вместо да платят в/у изплатената сума 10% от данък печалба и 5% Данък дивидент, да намалят печалбата, да намалят и с 30% НПР, да платят осигуровки в/у мах. осиг. доход и само в/у оставащите под 70% да пратят 10% ДОД. Грубо вместо 15% да платят 8-9% данъци.
  Ама то, както се казва, трябва и акъл.
  А сега тия 20% ДДС да ги удържат на счетитата си!

 12. 12 Профил на petetzvete
  petetzvete
  Рейтинг: 221 Любопитно

  А знаете ли, че данъчните не възтановяват ддс на физически лица като парно, ток , вода телевизор! И самете те не знаят защо!!!

 13. 13 Профил на Швейк
  *****
  Неутрално

  ДЯНКОВ, ДЯНКОВ МАЛОУМНИЙ БАНГЬОЗИНО......

 14. 14 Профил на Питащ
  *****
  Гневно

  До коментар [#7] от "ДДД":

  На кого да плати за консултации, ве дървен философ?! Ти знаеш ли, че самите данъчни ИЗОБЩО не са наясно по тоя въпрос?! Никъде не е изяснено, например, като си продам тая година 2 наследствени имота, това "независима икономическа дейност" ли е или не. Никъде не е ясно, като се регистрирам, като ФЛ и като искат да им събирам ДДС- то, аджеба мога ли и за какво да ползвам данъчен кредит.

  Философи разни! Теоретирци!!!

 15. 15 Профил на Триковете на НАП
  *****
  Неутрално

  С една дума, ако през 2005 г. си имал доход 51 хиляди лева, сега ще ти искат за всички доходи оттогава насам да внесеш 20% ДДС, няма да ти признаят ДДС по разходите (защото фактурите са по-стари от 3 месеца) и ще приемат хипотезата, че дори да си имал 2006 г. доход 0 лева, не си се дерегистрирал. Освен това ще те глобят за пропусната ДДС-декларация 500 лева на месец. Абе, дори последният дописник на хонорар, пуснал книжцчица в печат през 2005 г. , ще си тръгне с акт 200-250 хиляди лева. А другите като видят какво става, ще се крият като лалугери в сивата икономика докато могат да стискат.

 16. 16 Профил на Ясно е!
  *****
  Неутрално

  Системата на НАП за наказания е такава, че данъкоплатецът да стане пишман и да разкаже още на 100 човека, да кесят посмъртно в сенчестата икономика. След като става въпрос за хонорари по 150 хиляди лева, това очевадно не са крайни потребители с квитанции по 200 лева, че ДДС-веригата да свършва при тях. Това са били, вече казаха, телевизии, радиа и пр., които са начислили търсеното ДДС-то нататък по ДДС-веригата, в рамките на своята добавена стойност.

 17. 17 Профил на Дайте съвет
  *****
  Неутрално

  През 2007 г. продадох земя извън регулация, която бях закупил три години преди това. Получих 51 000 лева. До 31 март 2008 г. подадох данъчна декларация в която отразих продажбата и внесох 5100 (10%) данък върху цената на сделката.
  Сега ще трябва ли да ми глобяват, да ме регистрират служебно по ДДС, да платя още 20% , да се гаврят с мен и с други като мен ?

 18. 18 Профил на Отговор
  *****
  Неутрално

  Не, #17, няма нужда, защото това е спорадична сделка, а не търговска дейност. Но ако беше продал 3 поредни години по 3 парцела, тогава щяха да ти почукат на вратата. Въпреки това, най-добре всички пари кешовциа и никакви декларации. Те НАП вече са ясни в стила си на работа - хващат светлия бизнес и почват да му търсят кусури. А не се бил регистрирал по ДДС, а разходните му фактури били с размазан печат, а данъчното събитие било с 1 месец по-рано (преиздай фактурата, ха! по-стара е от 12 месеца не ти се зачита). А указанието на Дянков е повече от ясно - на една и съща добавена стойност да се събират по 10 ДДС-та по веригата. 200% ДДС минимум!

 19. 19 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1574 Любопитно

  18 на 99% си прав, но ако е подал следващата година декларация дори и с 30 000 лв е много интересно мнението на НАП по случая. Защото по едната теория, особенно ако през 2007г продажбата е с няколко сделки, направо могат да го обухат.

 20. 20 Профил на Компетентен отговор
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "Дайте съвет":

  Не, защото за оборот за регистрация по ДДС се брои само оборотът от ОБЛАГАЕМИ СДЕЛКИ, а доставката на земя извън регулация е освободена сделка.

  Споко! Виж, ако беше УПИ, беше изгорял.

 21. 21 Профил на телевизор
  *****
  Неутрално

  # 20, ключовата дума е "от търговска дейност". Иначе по твоите думи излиза, че всеки българин, купил някаква виличка или селска къща в годините и после я продал, трябва да се регистрира по ДДС. Между другото, НАП мечтае точно за това: всеки Българин - с ДДС регистрация

 22. 22 Профил на MADE IN BG
  *****
  Неутрално

  Цялата простотия е в НАП, защото още при подаването на първата декларация над 50 000 лв е ТРЯБВАЛО съответният данъчен най-учтиво да предупреди лицето /което явно е добросъвестно, щом обявява такъв доход/, че трябва да се регистрира по ДДС, ако са налице съответните законови предпоставки. Това в момента се нарича ЛОВ НА ВЕЩИЦИ. Само ще увеличи сивата икономика.

 23. 23 Профил на радио
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "телевизор":

  Не "от търговска дейност", а от "независима икономическа дейност" и, ако прочетеш определенията на едното и другото ще видиш, че те въобще не се покриват и целият проблем идва от там. Защото на никого не му е ясно какво е това животно "независима икономическа дейност".

  А в твоя пример, ако къщичката е една- няма да има регистрация, но ако станат 2, вече може да се тълкува, че това е "редовна" дейност и, като нищо човекът може да изгори.

  А, между другото, много ми е интересно, ако съм надхвърлил 50 хил. от хонорари и се регистрирам по ДДС и после взема, че си продам наследственото парцелче дали трябва да му начисля ДДС. Сигурен съм, че уважаемите дами и господа данъчни не могат да ми отговорят.

 24. 24 Профил на Да, бе!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "MADE IN BG":

  Ами нали, ако вземат така да предупреждават, няма да могат глоби и лихви да събират?! Ти пък!

 25. 25 Профил на Не, бе
  *****
  Неутрално

  тяхната идея е не да събират лихви ами винаги да си в нарушение и да има когато се появи обеществена необходимост за какво да те хванат. Сега имат нужда от допълнителни данъчни постъпления и най лесното решение е да подгонят тези с декларираните доходи, а не тези които не дават касови бележки. Това е "милиционерския" манталитет от соца.

 26. 26 Профил на СУ
  *****
  Неутрално

  Вижте и хонорарите в СУ "Кл. Охридски"...Да не ви се завие свят само...

 27. 27 Профил на От #17
  *****
  Неутрално

  До # 18, 19, 20, 21 и 22
  Благодаря ви , че обърнахте внимание на проблема който изложих.


 28. 28 Профил на браво
  *****
  Неутрално

  Още веднъж се видя, че в България НЕ може да има богати честни хора! Затова трябва всички, които са по-богати да бъдат сурвакани. Работа, хляб за всички български граждани. И ГЕРБ!

 29. 29 Профил на ll
  *****
  Неутрално

  мутрите новобогата6и как са платили са но са и крали каде е проверката на богата6ите как са сабогатали сибанк как е предобита от цветелина борисова богата6ите как са 15 г.са с милиони и милиарди от каде ги всеха наследиха ги от селските си маики и ба6и ли или от комуниста а.луканов и пребоадисаниа и.костов и с.софиански и та като масларова не са крали милите богата6и вербуваните селендури агенти

 30. 30 Профил на bd
  *****
  Неутрално

  До #23 Радио По-добре не докарвай нещата до регистрация, защото веднъж регистриран по ЗДДС си длъжен да начисляваш 20 % ДДС върху всяка сделка и респективно да ги внасяш в бюджета всеки месец. Заедно с това трябва да водиш счетоводство и да отговаряш на всички изисквания на закона, като например това до 14 число да подаваш в данъчното справки.
  Ако доходите ти растат (дай, Боже), по добре си регистрирай фирма и ги минавай през нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK