"Ситигруп" ще консултира продажбата на "Булгартабак"

Дали "Булгартабак" ще намери своя купувач, след десет години опити за раздържавяване, времето ще покаже

© Georgi Kozhouharov

Дали "Булгартабак" ще намери своя купувач, след десет години опити за раздържавяване, времето ще покажеАгенцията за приватизация избра "Ситигруп глобал маркетс лимитид" за консултант по продажбата на "Булгартабак" съобщиха от ведомството. Компанията спечели конкурса в състезание с руската "Ренесанс секюритис", обединение между инвестиционния посредник "Кей Би Си секюритис Н.В." и "Токушев - съдружници" и "Райфайзен инвестмънт - Камбуров".


На избрания консултант ще бъде възложено цялостно консултиране и оказване на съдействие на Агенцията за приватизация по подготовката за продажба, избора на процедура, правен анализ на състоянието и съдействие по време на самата приватизация.

Засега от "Ситигруп България" отказват коментар по избора на изпълнител с мотив, че все още не разполагат с достатъчно информация за избора, който е направила Агенцията за приватизация. Решението предстои да бъде одобрено от надзорния съвет на ведомството, както и може да бъде обжалвано.


Това е вторият конкурс за избор на консултант за холдинга. Първият се проведе преди шест години и беше спечелен от финансовата група "Морган Стенли". Правен консултант на компанията беше адвокатската кантора "Камбуров и партньори". В продължение на две години, от 2004 г. до 2006 г., "Морган Стенли" консултираше Агенцията за приватазация по провалилата се по-късно сделка за "Булгартабак холдинг".
В момента "Булгартабак холдинг" притежава две цигарени фабрики вместо девет, както през 2004 г., а цената му е около 80 млн. лв. по данни на икономическото министерство, които се позовават на оценка, направена от "Еврофинанс и Събев и съдружници" през пролетта на 2009 г. Делът на компанията от 90% в началото на 2007 г. сега е под 46 на сто. Икономическият министър Трайчо Трайков обаче прогнозира, че холдингът може да бъде продаден и за 100 млн. евро.


Агенцията за приватизация обяви конкурса за консултант при приватизацията на цигарения холдинг в края на декември 2009 г.  Година по-рано ведомството пое раздържавяването на дружеството, след като парламентът гласува холдингът да бъде изваден от разрешителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол. До този момент компанията се продаваше по специално одобрена от Народното събрание стратегия, като през лятото на 2008 г. бяха продадени две от цигарените фабрики на компанията - в Пловдив и Стара Загора.


Последното решение за "спешна" приватизация на компанията беше взето от кабинета "Станишев" в края на 2008 г. През пролетта на 2009 г. за оценител на дружеството беше избрано обединение между "Събев и съдружници" и "Еврофинанс". Дружествата получиха 442 хил. лв., за да направят оценка на холдинга. Преди това двете фирми заедно с "Балканска консултантска компания" консултираха "Булгартабак" при раздържавяването му. С тяхна помощ за периода 2006 г. - 2009 г. бяха продадени 16 дружества от холдинга.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK