"Ситигруп" ще консултира продажбата на "Булгартабак" срещу 1.01 млн. евро


При успешна продажба дружеството ще получи още 1.6% от цената на сделката

Агенцията за приватизация избра "Ситигруп глобал маркетс лимитид" за консултант по продажбата на "Булгартабак", съобщиха от ведомството. Компанията спечели конкурса в състезание "Райфайзен инвестмънт - Камбуров", което е на второ място, руската "Ренесанс секюритис" на трето място и обединението между инвестиционния посредник "Кей Би Си секюритис Н.В." и "Токушев-съдружници", което беше класирано на четвърто място. Засега от "Ситигруп България" отказват коментар по избора на изпълнител с мотив, че все още не разполагат с достатъчно информация за избора, който е направила Агенцията за приватизация.


Предложението на "Ситигруп" включва срок за изготвяне на разработките за анализ на холдинга - 50 работни дни. Фиксираното възнаграждение на компания за правен анализ, приватизационна оценка и организиране и поддържане на виртуалната страница е 1.018 млн. евро. Компанията ще получи 1.6% от продажната цена, ако бъде продаден пакет от акции от капитала на "Булгартабак" успешно, съобщиха от Агенцията за приватизация.
Приватизационното ведомство е избрало компанията след разглеждането на офертите по две групи критерии - финансови и технически. Под внимание агенцията е взела, че "Ситигруп" е водещ консултант в световен мащаб с осъществени над 900 успешни сделки на обща стойност над 4 трлн. долара. Участвала е при реализирането на 6 сделки в областта на тютюневата промишленост за периода 2007-2009 г., включително през 2008 г. е консултирала турското правителство при приватизацията на тютюневия холдинг "Текел".


В момента "Булгартабак холдинг" притежава две цигарени фабрики вместо девет, както през 2004 г., а цената му е около 80 млн. лв. по данни на икономическото министерство, които се позовават на оценка, направена от "Еврофинанс и Събев и съдружници" през пролетта на 2009 г. Икономическият министър Трайчо Трайков обаче прогнозира, че холдингът може да бъде продаден и за 100 млн. евро.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK