Работната заплата сваля лихви по кредити

Ако клиентът я превежда по сметка в банката, отстъпката е около 1-2%


7.35% лихва има вече по ипотечен кредит


Ако клиентът я превежда по сметка в банката, отстъпката е около 1-2%

Превод на работна заплата по сметка в банката, която отпуска заем, е условието, което води до намаляване на лихвата по кредита. Това показват офертите на водещи банки в банкирането на дребно през февруари. Ако кредитополучателят превежда заплатата си през банката, намалението е с около 1-2 процентни пункта. Условието се прилага както за потребителски, така и за ипотечни заеми.


Преводът на трудовото възнаграждение по сметка в банката, която отпуска заема, беше едно от по-рестриктивните условия, които банките въведоха отново със задълбочаването на кризата и затягането на стандартите за кредитиране. По време на кредитния бум преди кризата това изискване беше постепенно отпаднало като задължително. Сега наличието му вече се свързва с намаляване на лихвен процент, тоест ползване на облекчение в условията по кредита.
Това може да се тълкува като сигнал за желанието на банките да активизират политиката си в кредитирането. В обявената промоция на Банка ДСК за потребителски кредит се казва, че банката предлага на клиентите си до 1% по-ниски лихвени нива за кредити за текущо потребление в левове и евро, като условието е те да превеждат или да поемат твърд ангажимент да превеждат в банката своята работна заплата или пенсия, или поне 70% от свои постъпления от доходи от извънтрудови правоотношения.


Пощенска банка също дава по-ниска лихва по ипотечен кредит "Сигурен дом" при превод на работна заплата по сметка в банката. При изпълнение на това условие лихвата е 7.35% в евро. Намаление средно с 2% на лихвите по потребителски кредити предлага и ПИБ, при условие че клиентът получава трудовото си възнаграждение по сметка там. В този случай лихвата е 12.89%, а за останалите клиенти лихвеният процент е 14.89%. Клиентите могат да намалят с още 1 % лихвата си, ако освен заплатата доведат и поръчител. Тогава лихвата по кредита започва от 11.89%.


Друг сигнал за желание за размразяване на свитото кредитиране е пускането на пазара на оферти за кредити, които до скоро бяха изключителна рядкост. От началото на февруари шест банки обявиха нови предложения на пазара - Уникредит Булбанк по ипотечен кредит, Банка ДСК - потребителски заем, Пощенска банка - потребителски заем с ипотека "Активни пари", ПИБ - потребителски, СИБанк - пакети от потребителски заеми с различни условия според клиентските групи, МКБ Юнионбанк - ипотечен кредит "Домът" с лихва 7.40% в евро за първата година и до 80% финансиране от банката.


Причината за оживлението в предложенията според банкери е фактът, че банките имат натрупана ликвидност и нужда да отпускат кредити, тъй като това е бизнесът им. Важно обаче е клиентите да могат да отговорят на условията и да имат финансови възможности да обслужват задълженията си, допълват те.


Прогнозите са, че активността ще бъде в сегмента на ипотечното кредитиране. Причините са по-сигурното обезпечение, както и по-ниският процент провизии (заделят по-малко средства), които банките начисляват при просрочие на този тип заеми в сравнение с потребителските.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Flasha
    Flasha
    Рейтинг: 434 Неутрално

    СТРАННО КАК ЕЦБ ИМА -1%ЛИХВА А В БЪЛГАРИЯ ТОЙ Е 10/15 % ,САМО ХАМПАРЦУКМЯН ЗНАЕ "ПРАВИЛНИЯ" ОТГОВОР .ЩЕ ПОЧНЕ ДА ОБЯСНЯВА КАК РЕСУРСА БИЛ СКЪП И Т.Н. , КАЖЕТЕ КОЕ Е ПО СКЪПО ? БГ-ИКОНОМИКАТА ,ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ И РАБОТНИЦИТЕ ИЛИ ХАРТИИТЕ НАРЕЧЕНИ ЕВРО ?!?!?!
    ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е ЕДНА ОВЦА ,ОСРТИЖИ Я,ИЗДОЙ И МЛЯКОТО И Я ПУСНИ ДА ПАСЕ ........................ТЪЖНА ИСТОРИЯ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK