Приходите се оказаха проблем за бюджета още през януари

Ниският ДДС е сигнал за продължаване на рецесията


Ниският ДДС е сигнал за продължаване на рецесията

Приходите в консолидирания бюджет се оказаха проблем още през януари. Това показват данните на Министерството на финансите, публикувани във вторник. Постъпленията за януари са 1.749 млрд. лв., а това е 33% спад спрямо първия месец на миналата година. Най-сериозно е понижението на събираемостта при ДДС, който е основният приходоизточник на държавата. През януари той е осигурил на хазната 474.7 млн. лв. но това е 45% по-малко от януари миналата година. Очаквано бюджетният дефицит е 499 млн. лв.


Въпреки че в началото на годината министърът на финансите Симеон Дянков предупреди, че през първото тримесечие ще има дефицити, за да се платят просрочията към частния сектор, досега той нито веднъж не е споменавал за изоставане на събираемостта спрямо планираното и за спад на приходите в хазната спрямо миналата година.
Според официалния коментар на финансовото министерство причина за спада е високата база, която миналото правителство поставило. През декември 2008 г. кабинетът на Сергей Станишев направи разходи за 4.7 млрд. лв. във връзка с първите антикризисни мерки, предплати външен дълг и капитализира енергийният холдинг.


Част от тези пари стигнаха до частния сектор и след това се върнаха обратно в хазната именно под формата на данъчни отчисления. Миналия декември обаче държавното потребление беше наполовина по-ниско, а и през януари консолидираните разходи са 1.7 млрд. лв., или с 24% по-ниски от тези през януари 2009 г.


Освен по-малка в сравнение с предходния януари събираемостта изостава и спрямо графика и през януари са събрани само 7% от планираните за цялата година приходи от ДДС. Подобно е положението и по другите приходоизточници, но според експерти по-ниската събираемост на ДДС означава и продължаване на рецесията, защото ДДС облага брутната добавена стойност и понижаването му предполага, че тя също е по-ниска, а с нея и брутният вътрешен продукт. Затова е вероятно и през първото тримесечие на тази година икономиката да продължи свиването си.


За разлика от предишното правителство, което въпреки очертаващия се сериозен спад на приходите не предприе икономии и дори изтегли преди изборите част от планираните за годината разходи, кабинетът "Борисов" в понеделник препотвърди ангажимента си да води консервативна фискална политика. Максимално допустимият дефицит ще е 1.8% от БВП, заявиха единодушно и премиерът Борисов, и финансовият министър Дянков. Те обаче не коментираха евентуален спад на приходите, за който предупреди Мисията на Международния валутен фонд.


МВФ похвали фискалната дисциплина, която новото правителство наложи, но дори чуждестранните експерти признаха, че тя ще окаже болезнен ефект върху частния сектор и икономиката. Експерти от Министерството на финансите пък неофициално коментираха, че е невъзможно държавното потребление да комепенсира напълно спадналото вътрешно търсене. Като пример те посочиха именно разходите от края на 2008 г. Тогава се стигна до бюджетен дефицит от 2.6 млрд. лв., но въпреки това през първото тримесечие на миналата година имаше рецесия от 3.5%.Ниският ДДС е сигнал за продължаване на рецесията

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  Това, което аз разбрах от тази статия е, че още дълго ще "духаме супата", а и няма как да е иначе. Няма бизнес - няма и ДДС. Няма ДДС - няма бюджет. Като се разклати и още някой стълб/от формиращите бюджета/, а има такива /акцизите/ не ми се мисли, какво ще става.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 2. 2 Профил на Николчо Дем...
  *****
  Неутрално

  Постъпленията в бюджета са сравнително равномерни през цялата бюджетна година.Как тогава предишното правителство било изтеглило и заплатило тези разходи предизборно?Как то е използвало данъка ми предизборно след като аз го заплатих едва през м.ноември м.г.?Питам,а не коментирам.

 3. 3 Профил на Некой
  *****
  Неутрално

  Руслан 21,
  Ще става каквото е ставало и преди години не беше толкова отдавна.Давам тема за размисъл правителството има да плаща големи суми над 2 милиарда били ама може и повече да са и все повече се събира за плащане,кой е най лесният начин-обезценка на лева и тогава всеки ще си получи дължимото в олекотени левчета и то за отрицателно време.И пак ще се хвалят тогава как успешно са се разплатили с бизнеса от най-успешното правителство досега с най великия финансов министър и най великия мин.пред.

 4. 4 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  Николчо Дем...

  Лесно. Например чрез сключването на реални договири с плащане след изборите. Така бяха "увеличени" например пенсиите. Увеличиха ги знаейки отлично, че пари за това няма. Ей така се харчат твоите от вчера пари, през юли предходната година.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 5. 5 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  Некой

  И така да стане не са виновни сегашните. Мерки /разбирай ограничения/трябваше да се вземат още като се разбра, че кризата ще е голяма, а това е още през 2008 г., когато гея каза, че криза в БГ няма да има и ние тук сме рай на стабилността. Не знам колко прост трябва да е човек за да каже такова нещо, но от комунисти очаквам всичко.

  Най-вероятно ще стане както казваш, но това ще е най-малкият ни проблем. През 1997 г. кризата беше предизвикана умишлено от комунистите, но си беше само наша и само ние страдахме и то не всички. Аз например предположих, какво замислят подлеците от бсп и 9-10 месеца преди това си обърнах парите в марки. Самата криза, когато цял народ страдаше за мене беше песен. Сега, обаче няма решение. Не знаеш кое, кога ще рухне.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 6. 6 Профил на ?!
  *****
  Неутрално

  ДДС облага потреблението включително това от внос.
  Много губо казано БВП се формира като от сумата на вътрешното потребление, инвестициите и държавните разходи и експорта се извади вноса.
  Демек ако намалее вноса, при други равни условия ще намалее ДДС, и пак при други равни условия ще се увеличи БВП.
  Изводът на авторът, че намаляването на ДДС приходите, означава задълбочаване на рецесията през първото тримесечие просто не е верен. Спадът през първото тримесечие е много вероятен, но връзката, която авторът прави не е вярна.

 7. 7 Профил на Некой
  *****
  Неутрално

  Руслан 21,
  Ние с теб не знаем кое кога ще рухне но има хора които знаят и то с голяма точност.А според мен между предишното правителство и сегашното няма големи разлики.Едните хар4еха като за последно,сегашните пък не се разплащат като за последно и се надяват нещо да обърне негативния тренд.Кофти е само че с надежди не стават нещата,трябва и акъл.Това което правят сегашните може да се онагледи със следната надежда която я има и в много хора."аз да ударя джакпота от тотото и ще се разплатя с вси4ки и ще си подредя живота" само дет на Дянков незнам кое му е тотото и на какво се надява.С лист и молив лесно се прави макроикономика,ама на микро ниво никак ни няма ,за това обаче не се говори нищо.

 8. 8 Профил на руслан 22
  *****
  Неутрално

  много добре разбирам патологичната омраза към комунистите или по точно към оня ред отпреди 1989г но това не съществува вече 20 год дори самите комунисти едно време не се оплакваха толкова много от тежко наследство от миналото много хора не виждат очевадното че българия като държава след 89 та е едно нищо а и за собственото си население е една мащеха и още и това чекаквото е построено преди 89та и това си остана вече 20 год има ход само назад назад и назад това виждат очите ми моите не мога да си кривя душата ако някой вижда друго за мен е кон с капаци

 9. 9 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  руслан 22

  Адаш. Общо взето си прав. Аз съм бил достатъчно и в онова време. Мащеха е държавата ни, защото всеки "качил" се на власт с едно изключение краде, не като за последно, а защото знае, че е за последно. Сегашните са последния влак за БГ, последната възможност.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на баш майстора
  *****
  Любопитно

  ми дааа от сега почваме да сълбаме попарата от малоумните постъпки на великия министъро. Само, че той ще си събере багажа и ще си бега а ние отново ще плащаме поне да си плати осигуровките може би за това има проблеми с приходната част

 11. 11 Профил на nikivv
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Руслан 21":

  Сегашните ли са последеден влак?
  Последна възможност?
  Те са една невъзможност, една нахална олигофрения ,която с времето все повече хора ще разбират.
  Но ще трябва да ги търпим защото ние си ги избрахме.

 12. 12 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Очаквани резултати от неадекватни действия на некадърен финансов министър. Проблемът с приходите в бюджета си има име- Симеон Дянков.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 13. 13 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално

  ДДС е данък на отреблението което очевидно се свива. Икономиката ни изпада в положението на човек, който се залежава със съответните закономерни последици. изход има:
  1. моментално да се възстанови дължимото ДДС
  2. да се спре кражбата на ДДС която придобива застрашителни размери и е въпрос на национална сигурност.
  3.да се спре контрабандата.
  4.затягане на фискалната дисциплина
  5 другото - да ми се обадят ще ги консултирам

 14. 14 Профил на Журналист от дневник
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "?!":

  Напоследък и журналистите от Дневник започнаха да дават фира.
  Това е точно така - намаляването на ДДС приходите се дължи на намаления внос.

 15. 15 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално

  господа да направим залози кога ще се девалвира и официално левът и на какво ниво спрямо еврото

 16. 16 Профил на Некой
  *****
  Неутрално

  Кмете в сянка,сега когато и да девалвират лева няма да помогне с такава скорост на икономиката така както ако беше освободен курса още през 2004-2006 година.тогава нямаше и да го има този имотен бум и стремеж за бързи пе4алби от строителството.нямаше да се гърчи производството ориентирано към износ при този скъп лев и т.н. но това е положението,вси4ко се разсипа сега и имоти си имаме много и много банки си имаме дет са на пе4алба.общо взето вси4ко е една голяма лъжа и илюзия ,така и ще ни го вкарат някоя сутрин и с обезценката на лева .ставаш пускаш тв и гледаш кусра станал на 6-7 лева за евро като за на4ало,а като време бих казал до 1.06.2010 може да се слу4и

 17. 17 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "кмет в сянка":А дали не е това целта на упражнението " няма да платим на бизнеса"? Оказва се че събраното ДДС от митниците е много по-малко,отколкото намалението в икономиката.Какво означава това? Че сме започнали да произвеждаме това ,което по-рано внасяхме? Не.Значи пресичането на контрабандата не само ,че не се забелязва ,ами се и увеличава.А нали според някои видни ГЕРБ-ери оттам щяха да дойдат 2-3 милиарда в повече.Но да работиш не е като да седиш пред камерите.Приходите не успяват да осигурят, но нови разходи има.Например Горна Арда,продължаването на АЕЦ Белене.Щяха да намаляват администрацията. Само дето разместиха бюрата- от едно министерство в друго.Западните страни хвърлиха на пазара сума пари,а нашите "световни" икономисти не само не стимулираха на вътрешното потребление ,ами и го свиха с това,че не плащат задълженията на държавата.Това е основна причина за изхвърляне на хиляди работещи на улицата.Но нали на опозицията и са насрани гощите си мълчи.А защо мълчат синдикатите?

 18. 18 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално


  До коментар [#16] от "Некой":

  радвам се че детето в теб е живо( визирам датата ). Аз залагам на 1. 05. и съотношение около 5 към 1

 19. 19 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "Некой":Не пиши неща,които не са ти ясни.Промяната на курса на лева към еврото ще бъде престъпление към българския народ ,което близката история не познава.

 20. 20 Профил на p.s.
  *****
  Неутрално

  рисковият период започва от 18. 04.

 21. 21 Профил на Некой
  *****
  Неутрално

  До 19 Анджи,ти по добре кажи какво не е престъпление към народа от последните 20 години насам

 22. 22 Профил на Некой
  *****
  Неутрално

  Кмете ,много съм мислил защо ББ каза че ще маха Искров от БНБ и това беше първия нарочен за смяна и после се обърна на 180 градуса ??? има едно логическо обяснение и то е ако махне Искров и ако той се разприказва става страшно какво е правено в БНБ и оттам насетне и със 100 % да си спе4елил изборите ставаш жертва и са решили да потулват нещата ,като го оставят пак начело на БНБ.Може и да не съм прав но да не знаят в БНБ къде са 350 милиона лева от две години депозирани за селските райони и да се правят на ударени две седмици докато отговорят никак не ми се вижда нормално( били уж в резерва,ама не били там) ,лъжат та ни мотаят един път да ти кажа.Ние ще сме следващите след гърците дет ще се окаже 4е на хартия сме супер

 23. 23 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Анджи":

  браво. права си че е престъпление спрямо народа но си е жива награда и печалба за банки и държава. също и за всички които имат дългове към фиска

 24. 24 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "Некой ":

  а 850 милиона на НЗОК и парите на НОИ И резерва???
  Ако всичко това е депозирано на дълги позиции в търговски банки???
  което всъщност е и много вероятно. така ще се получи че едни и същи пари се водят счетоводно на няколко места -което води до от своя страна до огромно противоправно разместване на активи и мигновена смърт на болда.
  затова и дянков трепери да не са тръгнали тези активи към Гърция.
  затова и всички мълчат. даже забравих как изглежда Искров.

 25. 25 Профил на Некой
  *****
  Неутрално

  Той Хер Флик затова и докара тия от МВФ да "гледат" и те и да кажат каквото и той казва за да успокоява положението,онези обаче преиграха и му казаха харчи смело момче.А може и да има някой милион и в Си банката затова и се кротна ББ след като беше нарочил Искров,оня пък го покани да си отсече сам една монета в банката.Цирк,цирк откъдето и да го гледаш

 26. 26 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално

  договориха новите условия на борда. що се отнася до дянков той си е тяхно назначение и затова е толкова арогантен. важното е фирмите веднага да минат на бързоликвидни активи и да се изчистят максимално от левовете. същото важи и за гражданите които не са се вързали на примамливите предложения за депозити в лева

 27. 27 Профил на p.s.
  *****
  Неутрално

  има основателни предположения че печатницата за левове е заработила инзвънредно ама къде са шефът на БНБ и управление емисионно да отрекът или потвърдят със съответните последици

 28. 28 Профил на Некой
  *****
  Неутрално

  За печатането на пари спомена и Григор Лилов преди два дена ,ББ за това и се изцепи започва скоростно разплащане с бизнеса ,те много работи по4наха ама нищо и не свършиха като хората де,което си е факт отдето и да го погледнеш

 29. 29 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално

  усещате ли че в медиите по тези въпроси цари затишие преди буря. всички са заели изчаквателна позиция а от герб се молят за чудо. липсват и данни за паричната маса в оборот- в трезорите и в народа която следва да е равна на валутният резерв но явно има нещо много нередно

 30. 30 Профил на Некой
  *****
  Неутрално

  Кмете те са ясни нещата гледай колко простичко е.До преди няколко години отиваш в банка да искаш кредит декларираш че имаш висок доход и ти дават кредит,това че реално получаваш по малко не беше проблем,това че на хартия получаваш още по малко банките не ги интересуваше .Банките от своя страна вземаха ресурс от майките банки в европа ,казвайки имаме стабилни клиенти давайте пари да правим още повече пари.Да ама нещата се счупиха,сега банките са ниско ликвидни не дават заеми защото нямат наличност в кеш,депозитите заминават навън към майките да се покрият загубите от лошите кредити.Пред БНБ банките търговски рисуват едни хубави отчети че всичко е нормално,БХБ рисува и тя едни хубави отчети.Идват тия от Фонда сега на тях какво са показвали истината или тези рисувани отчети не е ясно,ясно е само че така ще ни нарисуват че и Пикасо би завидял на картинката която ще последва в скоро време

 31. 31 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Не е адекватно да обиждам или да обвинявам изцяло дянков за ситуацията, но все пак кой вдигна акцизите? Дянков или кабинета Борисов или мнозинството на ГЕРБ, Атака, сините и РЗС/депутатити биез група/- те са политическото мнозинство, което вдигна акцизите! Кой вдигна данъците? Ами пак те! А таксите- общините управлявани пак от същите тези "специалисти".. Сега го удрят на оправдание.. След като само децата не знаят, че е икономическа криза, защо това политическо мнозинство и ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР ДЯНКОВ НЕ ОПИТАТ ДА НАМАЛЯТ ВСИЧКИ ТЕЗИ ТЕЖЕСТИ И ДА УВЕЛИЧАТ ОБОРОТА, ЗА ДА СЕ ПОЯВИ ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ? Сега вият, а защо се държаха надменно и не заложиха на човешкия труд и получаваната от него принадена стойност? Защото са егоисти и негодници! Сори, ама вече при този бюджет не може да се оправдаят с предишното правителство. Онези краднаха на корем, ама сега няма грам оборот и няма приходи. До ПРОЛЕТТА ИМА ОПАСНОСТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ИЗПАДНЕ В ТЕЖКА НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ И ВСЕКИ, КОЙТО НАИВНО СИ МИСЛИ ДА РАБОТИ С ТЕЗИ ХОРА, ЩЕ ОСТАНЕ РАЗОЧАРОВАН. Всякякво оправдание е пълна лъжа, на която само неграмотници биха обърнали внимание.

 32. 32 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Не е адекватно да обиждам или да обвинявам изцяло дянков за ситуацията, но все пак кой вдигна акцизите? Дянков или кабинета Борисов или мнозинството на ГЕРБ, Атака, сините и РЗС/депутатити биез група/- те са политическото мнозинство, което вдигна акцизите! Кой вдигна данъците? Ами пак те! А таксите- общините управлявани пак от същите тези "специалисти".. Сега го удрят на оправдание.. След като само децата не знаят, че е икономическа криза, защо това политическо мнозинство и ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР ДЯНКОВ НЕ ОПИТАТ ДА НАМАЛЯТ ВСИЧКИ ТЕЗИ ТЕЖЕСТИ И ДА УВЕЛИЧАТ ОБОРОТА, ЗА ДА СЕ ПОЯВИ ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ? Сега вият, а защо се държаха надменно и не заложиха на човешкия труд и получаваната от него принадена стойност? Защото са егоисти и негодници! Сори, ама вече при този бюджет не може да се оправдаят с предишното правителство. Онези краднаха на корем, ама сега няма грам оборот и няма приходи. До ПРОЛЕТТА ИМА ОПАСНОСТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ИЗПАДНЕ В ТЕЖКА НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ И ВСЕКИ, КОЙТО НАИВНО СИ МИСЛИ ДА РАБОТИ С ТЕЗИ ХОРА, ЩЕ ОСТАНЕ РАЗОЧАРОВАН. Всякякво оправдание е пълна лъжа, на която само неграмотници биха обърнали внимание.

 33. 33 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Не е адекватно да обиждам или да обвинявам изцяло дянков за ситуацията, но все пак кой вдигна акцизите? Дянков или кабинета Борисов или мнозинството на ГЕРБ, Атака, сините и РЗС/депутатити биез група/- те са политическото мнозинство, което вдигна акцизите! Кой вдигна данъците? Ами пак те! А таксите- общините управлявани пак от същите тези "специалисти".. Сега го удрят на оправдание.. След като само децата не знаят, че е икономическа криза, защо това политическо мнозинство и ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР ДЯНКОВ НЕ ОПИТАТ ДА НАМАЛЯТ ВСИЧКИ ТЕЗИ ТЕЖЕСТИ И ДА УВЕЛИЧАТ ОБОРОТА, ЗА ДА СЕ ПОЯВИ ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ? Сега вият, а защо се държаха надменно и не заложиха на човешкия труд и получаваната от него принадена стойност? Защото са егоисти и негодници! Сори, ама вече при този бюджет не може да се оправдаят с предишното правителство. Онези краднаха на корем, ама сега няма грам оборот и няма приходи. До ПРОЛЕТТА ИМА ОПАСНОСТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ИЗПАДНЕ В ТЕЖКА НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ И ВСЕКИ, КОЙТО НАИВНО СИ МИСЛИ ДА РАБОТИ С ТЕЗИ ХОРА, ЩЕ ОСТАНЕ РАЗОЧАРОВАН. Всякякво оправдание е пълна лъжа, на която само неграмотници биха обърнали внимание.

 34. 34 Профил на добронамерен
  *****
  Неутрално

  Не внисат ДДС след като не се им изплатили дължимото от предният период. Нима трябва да теглят кредити за да финансират правителството.
  Колкото към Руслан 22.
  Пенсийте се вдигнаха на база получените резултати от предната година. Така че това става с половин година след като се отчетат резултатите. Помни ли той беше скокът на цените предната година следствие скокът на енергоносителите.Не съм забелязал да ми се е увеличила пенсията в натурално изражение, нито след като паднаха цените на енергоносителите да се се намалили някой ценни. Навярно трябваше веднага да се покачат пенсийте с покачването на цените, но цените при свободният пазар се качват ежедневно и е невъзможно ежемесечно да се преизчисляват пенсийте. Така е в целият цивилизован свят и никое правителство не се позволява по този елементарен начин да се оправдава. Навярно трябва предното правителство да натрупа пари и да ги даде на следващото за целият му мандат, а то приходите който ще събери да ги ползва за вдигане на рейтинга му.
  Защо Англия,САЩ,Гърция,Потогали са харчели много, че дефицитът им е много по-голям от нашият, нича те не са знаели за кризата и къде бяха, тези велики анализатоли да ги предупредят.
  Навярно е грешка че се говори, че през 2008 година имало бюджетен дефицит, при условие, че през цялото време си критикуваше правителството, че нарочно се стремяло към бюджетен излишък, който да го харчи по свое усмотрение, тъй като бюджетът се гласувал от парламента а излишъкът не.
  Не съм адвокат на миналото правителство, но възмущава ме ако наистина са го направили, да се докарват на новото правителство. Това не е от полза нито за него нито за обществото. Рестриктивните фискални политики само задълбочават кризата и това и причината САЩ да увеличат държавният дълг и Англия и другите страни да имат полкова голям бюджетен дефицит. Разбира се само за някакво потупване по рамото ние унищожаваме и нищожният бизнес който се развива в тази държава. Разбира се безработицата ще расте, предприятията ще фалират, ние ще се хвалим че имаме стабилна валута. Долърът падна но нашит лев изкуствено остава стабилен, интересно ми е какъв реално еквивален на трудът в страната представлява лев.предст Нали когато въведохме борда беше 1,5 лв за долар.

 35. 35 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "кмет в сянка":Както и големикредити в лева

 36. 36 Профил на denis
  *****
  Неутрално

  Повтарянето глупавите обяснения на МФ е много смешно. Приходите януари 2009 са били около 2.6 млрд.лв. по информация на МФ, а сега са 1.7 млрд.лв., това колко процента прави? Спада на БВП (това е потреблението с други думи) за 2009 г. е около 5%, как точно ще се обясни 45 % спад на ДДС тогава? Обясненията не са много приятни за това правителство, или контрабандата се е развихрила, или акциите на правителството доведоха до преминаване на бизнеса в сивия сектор.

 37. 37 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  до 36 -или спада на БВП не е 5%+останалото.Статистика..............

 38. 38 Профил на Лошо
  *****
  Гневно

  Отново геноцид над дребният бизнес

  Указание на НАП от 25.02.2010.
  Начисляват със задна дата осигуровки на самонаети лица като и управители върху 800 лв.
  Това противоречи на Конституцията, Решение 7327/09.07.2007 на ВАС.
  Бойко Борисов лъсна, той е за унищожение на дребният бизнес и за строежа на Белене.
  Какво плаши с неустойки.
  Питам България поемала ли е държавни гаранции за поръчаното оборудване или не.
  Ако е одобрено ли е от Парламента.
  Това е национално предателство.
  Долу Борисов, той ще се окаже като Симо-лъжеца, но по-голям!!!!

 39. 39 Профил на Умен
  *****
  Неутрално

  Пак предното правителство излезе виновно. Този път, защото върнало на бизнеса прекалено много ДДС през миналия януари!
  Многоумникът май се подиграва с нас.

 40. 40 Профил на ?!
  *****
  Весело

  До коментар [#14] от "Журналист от дневник":

  Аз като чета мненията във форума, не е необходимо да разбираш от икономика, за да пишеш. Важното е да има патос и категоричност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK