Нови осигуровки за малките фирми предизвикаха недоволство

Според данъчните за всяка трудова дейност трябва да се начисляват отделни осигуровки

Поправки в кодекса за социалното осигуряване и в закона за данъците върху доходите на физически лица, които влязоха в сила от началото на годината, предизвикаха масовото недоволство на микропредприятията, счетоводители и данъчни консултанти. В най-малките фирми, където управителят е едновременно и служител на фирмата, а най-често и неин собственик, той вече е задължен да начислява осигуровки за всяка от заеманите от него длъжности.


До края на миналата година разпоредбите позволяваха управителят-собственик да се откаже от мениджърското си възнаграждение и да се осигурява само като служител. Така пари за добро управление той можеше да получава като дивидент от евентуалните печалби, но от тази година за всяка трудова дейност трябва да се начисляват и внасят съответните осигуровки.


Осигуровките на самонаелия се управител трябва да са не по-ниски от тези за минималния осигурителен праг, съответстващ за бранша, като често варират между 700 и 800 лв. Допълнително прагът за самоосигуряващ се като служител е 420 лв., което означава, че в тези малки предприятия единственият работник, който е и управител, трябва да се осигурява на около 1200 лв. Това в много случаи е непосилно бреме за тези фирми, сигнализираха техни собственици.
Недоволството досега не беше изразено, защото изпълнението на осигуровките се посочи в указание на Националната агенция за приходите от 26 февруари. Именно срещу него въстанаха и счетоводители, специализирани в предоставяне на услуги за дребния бизнес, тъй като според тях има неясноти около указанието, а други също попадат под неговите удари.


Експерти коментираха пред "Дневник", че нагласите в много от засегнатите микропредприятия са бизнесът да се закрие, защото при толкова високи осигуровки дейността няма да носи печалби. Чисто методологически пък указанието също щяло да създаде затруднения за експертите, защото осигуровки се начисляват за доход, който реално не се изплаща.


В същото време обаче противоположни становища изказаха както от НАП, така и експерти в счетоводните среди. НАП обясниха, че само прилагат нормативните актове, а според тях всяка трудова дейност трябва да се отдели от другата, защото сама по себе си поражда основание и задължение за осигуряване.


Така, ако собственикът на ЕООД, притежаващо магазин, едновременно е управител и продавач,  трябва да се осигурява и за двете дейности, като според указанието няма как да изпълнява само едната длъжност. Отново според данъчните това ще даде и по-големи права на осигурените. Например, ако мениджърът е жена и тя роди, майчинските също ще се изплащат при по-голяма база.


"Досега имаше възможност да се внасят осигуровки на по-малки суми вместо на реалния доход. И днес, когато тя отпада, се поражда недоволство, но то е неоснователно", коментира Бисер Райнов, преподавател по счетоводство и одит във Висшето училище по застраховане и финанси.Читатели се оплакаха от практики в НАП


Представители на бизнеса се оплакаха и от още няколко практики в дейността на НАП, които излишно утежняват дейността им. Експертите посочиха като ненужно натоварване задължението на фирмите да подават т.нар. декларация 6. С нея осигурителите (фирмите) посочват дължимите осигурителни вноски за своите служители, но преди това те вече са подали декларация 1 (или декл. 3 за бюджетни организации). В нея те са описали осигуровките и данъците (по ЗДДФЛ) за всеки отделен служител през съответния месец.


Така всеки месец се внасят декларации веднъж за дължимите осигуровки от работодателя и втори път за направените удръжки на работника, в който обаче осигурителният доход е посочен, и така се получава дублиране. НАП коментираха, че декларация 1 поражда права за осигуряваните и няма общо с декларация 6, която касае задълженията на работодателя. От нея се правило обобщение за общите задължения към НАП и НОИ на самото дружество.


Другата оспорена практика бе безработните лица, които са загубили правото си на обезщетение, сами да се регистрират като самоосигуряващи се с декларация образец 7. Това задължение е в сила от началото на годината и обхваща още редовните студенти над 26-годишна възраст, за които държавата не плаща осигуровки. С писмо до "Дневник" читател посочи чл. 2 от закона за електронното управление, според който не може да се изисква от гражданите да декларират вече подадени пред други публични институции данни, а държавните органи сами трябва да изградят система за тяхното предоставяне. Становището на НАП в този случай е, че не всеки безработен се регистрира в бюрата по труда и затова те не са източник на информация за всички трайно безработни, студенти и други самоосигуряващи се лица.

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonim
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на goodman
  goodman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредната безумна идея на безумци... ще падне в съда ако изобщо се осмелят да я приложат. Не може да се облага доход който не съществува. И пак България (т.е. ние данъкоплатците) ще плаща присъдени дела от съда на Европа...

  zapoznat
 3. 3 Профил на anonim
  *****
  Неутрално

  това правителство няма да го бъде май.......и този Бисер Райнов....ако разбираше поне малко от тази материя щеше да е одитор, ама то хората са казали, че като не става нищо от теб преподаваш.....

 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 642 Гневно

  Дневник, бесен съм Ви както и на автора.
  Посредствена статия и отбив на номера.
  Новите задължения не произтичат от промени в КСО и ЗДДФЛ, а от Указание издадено на 25.02.2010 от Директорът на НАП. Това е подзаконов нормативен акт с който се правят тълкувания и задължителен за служителите на НАП.
  Не сте и дума казали за двете решения на ВАС срещу подобни попълзновения на НАП.
  ГЕРБ са същите боклуци като другите, не смеят да уредят нещата със закон, а гледат тихом мълком с поднормативни актове.
  Освен това указанието задължава да се начислят осигуровки със задна дата. Кощунство, не можаха да отменят закона за амнистията, а ще ми налагат задължения със задна дата.
  Слаба статия може би за да не разсърдите Бойко, но това ще му е краят. Няма да плащам, ще фалирам и да си търсят кредитите от НАП.
  Поредно мародерство !!!!
  Бойко е като Симо лъжеца, но по-голям.
  Борисов е ош-беш с Гуцето.
  Хора има подписан таен договор за АЕЦ Белене, с държавни гаранции, за това трябва да се плащат неустойки.
  Бойко го крие и ще му изяде главата.

  ДОЛУ БОРИСОВ иначе ни чакат пак времената от ЖАН

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Ах, Дянков, Дянков, какой ты пич, пардон, финансов министър!

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 6. 6 Профил на Яна
  *****
  Гневно

  Това е БЕЗОБРАЗИЕ!!!! Ако това се случи ще фалират поне 200 000 фирми! Нормални ли са тези от НАП??????

 7. 7 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  Ами откъде да вземат за хотелите си?

 8. 8 Профил на АЛО-О-О-О
  *****
  Неутрално

  Като не мислихте на 05.07.2009 г. когато пущахте бюлетини за ГЕРГ, сега няма защо да мрънкате.

 9. 9 Профил на Потърпевш
  *****
  Гневно

  КАК НЕ ВИ Е СРАМ ДА УБИВАТЕ МАЛКИЯТ БИЗНЕС! НАЛИ ТОЙ Е ГРЪБНАКА НА ИКОНОМИКАТА!!!

 10. 10 Профил на Ale
  *****
  Неутрално


  В другите страни се стремят да създават заетост в малки и микро фирми... тука се опитват да ги убият.

 11. 11 Профил на Огънал се
  *****
  Разстроено

  Как е възможно уж да намалявате данъчната тежест пък в същото време тихомълком да убивате бизнеса. Миналата година осигуровките за самоусигоряващо лице бяха върху мин. 260, тази стана 420 лв. (+62%), но това не ви стигна и сложихте едни 800 лв. отгоре!!! Как не ви е срам. Кой собственик на малка фирма взима по 1220 лв. месечно. От първият месец!!! кой ще е този луд да прави бизнес

 12. 12 Профил на WTF?
  *****
  Неутрално

  по 2 параграфа+10% данък. ФАК ОФФФФФ!!!!!

 13. 13 Профил на Plamen
  *****
  Неутрално

  Аз не мога да разбера, за какво толкова роптаят всички?! Аз не познавам собственик на фирма или съдружник да получават по-малко от 1200лв. на месец.
  ОК, не познавам всички собственици но това си е моя малка извадка за ситуацията в БГ.
  Как така тези хора не получават такава заплата, а всички карат коли на лизинг или купени със собствени средства (това е най-малкото, най-видимото...)
  С две думи като си направил фирма трябва да си мислил преди това за този "вариант" (по скоро правило) и да си го пресметнал в "бизнес" плана си.
  Ако пък си го пресметнал и икономическата ситуация не позволява бизнеса да върви, просто се затваря фирмата и се отива на борсата (и се чака добра икономическа ситуация за следващата бизнес идея).
  (В едни големи скоби, ще спомена "секрета" на българския "бизнесмен", че той винаги се осигурява на "240лв." - минимума! Че даже и Ковачки беше измислил нещо подобно.)
  Данъци трябва да се плащат независимо от кой, иначе идваме до ситуацията, в която живеем в момента и завиждаме на "европейците" за тяхното здравно осигуряване, пътища или пък за средната им класа ...

  А колкото до това дали е с нормативен акт или със закон това няма голямо значение поне за мен, важното е да се изкара икономиката от сивото пространство.
  Ако пък това ще доведе до поскъпване на услугите (разбирайте надценката) то нека да е така и да стигнем стандарта на Европа - където един сандвич е "3 Евро", макар и цената на продуктите да е "50 цента" в близкия супермаркет.

 14. 14 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 642 Разстроено

  До коментар [#13] от "Plamen":

  Пламене, правиш ли разлика между:
  Работник, Свободна професия, Бизнес и Инвеститор.

  Ти си работник, което не е обидно, но е начин на мислене и света не се движи от такива като теб, а от последните три групи хора

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 15. 15 Профил на Къде бе
  *****
  Неутрално

  Не познавал някой да взима под 1200 лв.!?!??! - Алооо, къде живееш бе джанъм???

 16. 16 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Спокойно ! Както казваха едно време като усерат нещо - и тази инициатива се провали. Писах вече, че Дянков се опитва да издои пърча, но резулатът е известен предварително.

 17. 17 Профил на Karl Marks
  *****
  Весело

  Далаверата , далавераджийска - дело на всеки !

 18. 18 Профил на Plamen
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "ironhorse":

  Дадох ти едно плюсче за коментара ти, но имам някой забележки.
  Прав си работя за други (работа изгражда личността), но и правя допълнителен доход в своботното си време за приближени трети фирми (за тях, не за мен, поради позицията ми). Така, че спрямо предишното ми изречение не бих могъл да се причисля изцяло към работническата "класа" (според твоята формула).
  Разбирам много добре кое е бизнес мислене, кое е инвеститор и кое е работник. Запознат съм с всичките - преминал съм ги. Но съм запознат и много добре с българската представа за бизнеса - алъш вериш (или както и там да се пише) на почти всичките му нива.
  Мисля реално и заради това не съм преминал към "приближените" фирми защото не виждам как в моментната икономическа ситуация, ще се осигури един нормален доход като си и плащам данъците върху дохода.
  Така, че който има да затваря бизнеса да затваря, а който иска да крета да си плаща данъците и да крета.

  И да останат по-малко фирми на БГ пазара, то ще останат по-добрите, които имат "know-how" за оцеляване в тази ситуация. Потребителя, ще получи по добър продукт/обслужване, а собственика по добри приходи.

  В отговор на #15 от "Къде бе":
  Явно не си ме разбрал/а като си чел/а коментара ми. Не говоря за работник, който да получава под 1200лв., а за собственик на фирма. Също така съм упоменал, че това е моя извадка и не претендирам да познавам собствениците в цяла българия.


  И ако не можеш да направиш такъв доход защо вообще се заемаш да правиш фирма?! По-добре работи за някой за по-малко пари (с осигуровка въз основа на тях), но поне ще си спестиш бюрокрацията.
  Повтарям отново - "бизнесплана" е грешен, ако не може да се докара този доход от собственик на фирма (ако ще това да означава вдигане на цените на обущарските услуги).

  Капитализъм-а си е Капитализъм, а Комунизъм-а си е утопия - каквото и да ги правиш.

 19. 19 Профил на Шмен Дьо Капели
  *****
  Разстроено

  До коментар [#18] от "Plamen":

  Типично софийско мислене. София не е България. Все пак в нея живеят само 1 500 000 души и 500 000 цигани.
  В провинцията първи затвориха големите фирми.
  Сега е ред на малките. После ще се преместим в София.
  Да ни храни Дрянката.

  До коментар [#18] от "Plamen":

 20. 20 Профил на Plamen
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Шмен Дьо Капели":

  Работя извън София! Мисленето ми не е "Софийско", а реално.
  Никоя банка няма да ти обърне внимание, ако в "бизнесплана" за новооткриващата се фирма е определена заплата от 240лв. за управителя и 400лв. за работника - пък няма значение, че той (управителя) е доказан алтруист.

  А защо ли големите фирми в твоя регион са затворили първи, задавал ли си си този въпрос?
  Дали не е защтото разбират (въз основа на финансов анализ), че тяхния бизнес модел е непечеливш в момента и е по добре да затворят до по-добри времена ("Девня цимент"? Докато малкия бизнесмен все се надява утрешния ден да е по-добър (без да прави реален анализ на ситуацията).

 21. 21 Профил на до пламенчо
  *****
  Любопитно

  Пламенчо я ми разясни, като си такъв разбирач, следния случай.
  Имам добре розвит бизнес в София, в началото на миналта година решихме с един приятел да нправим склад за продажба на ал. и пвц дограма в един от средноглемите градове в Бг. дейносттта се развива от името на чисто ново ООД с двама съдружници - аз и моя съдружник. в началото тръгна добре, но се досещаш, че нещата се промениха с началото на кризата, в момента склада работи до толкова, че едва успява да си покрие режийните, заплатите и осигуровките на служителите-касиер и общ работник. я сега ми кажи какъв и е смисъла да го правим това, ако трябва да даваме още 1600 лв. за осигуровки, при положение че не сме ги изкарали. Ще ти кажа, няма никакъв смисъл. В моментасе надявам това да е поредното недоразумение, но ако се окаже че наистина трябва да ги даваме тия пари просто ще затворим склада.И я сега ми кажи ти какво ще се случи. Аз отново ще ти отговоря - двама души, бившите касиер и общ работник отиват на улицата а държавата не получава нищо освен двама безработни за които трябва да се грижи. Като тук става въпрос за обект с оборот от 20-25 000 лв на месец. Гарантирам ти, че ако тия нови осигуровки наистина станат реалност, малкия бизнес отива в канавката. Не знам дали знаеш но бизнеса в тая страна в момента е ужасно крехък и ако малкия такъв бъде задушен повярвай ми това ще се отрази и на големите предприяти, чиито ослуги и продукти ползваме, икономиката е една верижка и прекъснешли една от бръките и не се знае каквио ще се случи. По тоя начин се обива инициятивноста на хората. И по никакъв начин тази мярка не помага на икономиката, правини още по задлъжнели от колкото сме, а като се вземе в предвид и междуфирмената задлъжнялост ще стане страшно.Не знам, но се надявам това да е просто поредното недоразумение произтичащо от "гениите" "работещи" в НАП.

 22. 22 Профил на ХИТ
  *****
  Неутрално

  Е по-голяма изцепка от тая скоро не се беше случвала, това бих казал е черашката върху тортата. НАП надминаха себе си.
  Това вече е хит. Абе дами и господа народната мъдрост гласи, че овцата се стриже много пъти, ама се дере веднъж.

 23. 23 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Plamen № 13

  Аз съм заклет "герберист", но също така и "частник". Това наистина е голяма глупост, по-голяма и от акциза за цигарите. Отсега ти гарантирам, че тези осигуровки няма да се плащат. Прав си - минимумът който печели дребен частник е не дори 1200, а от 1 500 лева нагоре, но това не значи, че като нямаме почивен ден и работно време /нормално става въпрос/ трябва да ги даваме на държавата. Има куп длъжности в държавата, които получават тези парички като заплата без никакъв риск, за разлика от нас, където фалита ни дебне, като Джак изкормвача в тъмна лондонска уличка.

  ВИВА ГЕРБ, но това е глупост, която няма да я бъде, както не стана с цигарите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на copy-paste
  *****
  Неутрално

  Синтезирано от статията Десетки хиляди микрофирми заплашени от фалит заради Указание на НАП и най-вече цитирано от Осигурителен терор от НАП!!!:

  Съгласно указание на НАП от 25.02.2010, считано от 01.01.2010 се отнема правото на избор по какъв начин да се осигуряваме в собствените си дружества/фирми, а именно:

  1. Задължително трябва да се осигуряваме като управители на дружествата си, дори и да нямате сключен Договор за Управление и Контрол /ДУК/. При това тук важат най-високите осигурителни прагове /между 500 и 1200 лв./ дори и да нямаме договорено възнаграждение за тази дейност.

  2. Ако извършваме и някаква друга допълнителна дейност във фирмата /независимо каква - търговска например/, то сме задължени да се осигуряваче допълнително върху още 420лв, т.е. и като самоосигурявящо се лице.

  Така общата осигурителна тежест за всеки работещ собственик на Е/ООД става между 300 и 400 лв, в зависимост от икономическата дейност на фирмата/бранша, в който работи.

  Е не приятели - това преля чашата на търпението! Значи собствениците на малки фирми трябва задължително да се осигуряват на близо 1200 лева - лични доходи, които повечето дори не са сънували! Отделно печалбата на фирмата се облага с данъци, които (знаете) хич не са малки! Колеги крайно време е да се вдигнем на бунт!

  Ще си позволя да цитирам и част от статия на адвокат Атанасова по темата:

  С Указание с изх. № 24-00-07 от 25.02.2010 г. НАП нарушава два основни принципа на правото – принципа на свободата на договоряне и принципа за недопустимост на разширително тълкуване на правни норми, установяващи публични задължения. Правова е тази държава, в която самата тя и нейните органи стриктно спазват законите. Тогава те могат да изискват същото и от гражданите.

  Тази въпиюща финансова некомпетентност остави на колене малките и развиващите се фирми по средата на финансова криза. Не се съмнявайте - ще има стотици, ако не и хиляди фалити в близките месеци ако това остане в действие и не се премахне НЕЗАБАВНО. Огромно количество хора остават без работа и без поминък. Огромно количество хора влизат в сивия сектор. Още по-огромно количество хора влизат директно в черния сектор. Това НЕ попълва бюджета на Дянков - това създава социален колапс!

  Всичко това дами и господа е само и единствено в полза на банките, които са раздали кредити на малките фирми. Фалит и моментално изземане на имуществото. Богатите станаха по-богати, а бедните - все по-бедни. Всеки малък бизнес вече е длъжен да бъде нелегален, за да оцелее!

  НИЕ НЕ ИСКАМЕ ДА СМЕ ПРЕСТЪПНИЦИ!
  НИЕ НЕ ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ ПРИНУЖДАВАНИ ЗА МАМИМ!
  НИЕ НЕ ЖЕЛАЕМ ДА БЪДЕМ РЕКЕТИРАНИ!
  НИЕ ЖЕЛАЕМ ДА РАЗВИВАМЕ НОРМАЛЕН БИЗНЕС!

  Мисля, че с този си ход това правителство окончателно затвърди позицията си на ФИНАНСОВО НЕКОМПЕТЕНТНИ! Или още по-лошо - освен некомпетентни, те са ПРЕСТЪПНИЦИ и КРАДЦИ! Това, което се случи в последните няколко дни е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ НАРОДА!

  Време е за предсрочни парламентарни избори! ГЕРБ няма икономически капацитет! ГЕРБ няма финансово образование! ГЕРБ не може да управлява България!

  Ако все още си мислите, че Станишев е крал и при него е било зле - постойте и погледайте. Ако пък сте будни български граждани - дайте да реагираме по някакъв начин. Ситуацията в страната до края на годината ще стане революционна ако това престъпление не се накаже моментално!

  Ако можех да върна изборите, с ръка на сърце ви казвам - щях да пусна бюлетина за най-омразната си партия БСП! Те поне ме крадяха в разумни за съществуването ми граници, а сега стана нетърпимо! Дотам ме докара "Хер Флик". СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!

  ОСТАВКА!
  БОЙКО ХОДИ СИ!
  ДЯНКОВ - МАХАЙ СЕ!

  П.С. А вие другите, които си работите в "аутсорсинга" и не ви пука за тези неща - вие си се занимавайте с ГМО и ЗЕС, Октоподи и Нагли... Това са буквално прашинки спрямо това, което преди няколко дни се случи и вече ни налегна... За какво ни е "свобода" и "био храна" ако нямаме с какво да си платим, за да ги използваме? От "аутсорсинг" ще станем директно "аутсайдер"... А бандата на ГЕРБ ще бъде зад граница с нашите пари... Как можахме като избиратели да достигнем до този абсурд, че единствените, които плащат редовно данъци и осигуровки да са бандитите, които перат пари?

  П.С.2. Тези "2лв. уставен капитал", които тръбяха и от ГЕРБ и от СДС като "страхотна възможност за старт на малкия бизнес" се оказаха, с извинение, куркапан. Регистрираш си фирма, събуваш гащите и се навеждаш. Това май беше схемата.

 25. 25 Профил на tasev
  *****
  Гневно

  Това е поредната наглост на управляващите.
  Те надминаха по подлост и византийците.
  Линч за самозабравилите се депутати, със
  заплати много по-големи от цитираните
  позиции!

 26. 26 Профил на Plamen
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "до пламенчо":

  Прав си и същевременно не (поне за мен). Да в растяща икономика (глобална) всичко ще върви на пазара даже и без добре направена опаковка. /Присъствал съм в загробването на $5Мил. в "преспективен" бизнес, защото видиш ли пазара всичко щял да купи. Да ама не, не го купи./
  Тук отново, ще се върна към гореспоменатото "know-how", ако сте единствения склад в този средно голям БГ град то тогава няма да имате проблем, но ако сте няколко то тогава трябва да бъдеш най-добрия при стагнация на строителния пазар (защо да не профила да се продава с розова панделка например, че да му стане густо на клиента за това, че е купил от теб). Не се заяждам! Просто такава е реалността, не може всеки втори да е сервиз за мобилни телефони - например.
  Ако пък не е възможно да си най-добрия то тогава по-добре да се затвори (или преструктурирай бизнеса), особенно когато не се изкарва и за режийни повече от месец, два (при малка фирма). Загубата, ще е по-малка, както и ти мислиш.

  А хората, които ще трявба да бъдат освободени, ще бъдат проблем на държавата (нас респективно) - съответно държавата след това, ще се сети, че не може толкова много да дере "подчинените" и ще намали преките данъци и т.н.

  Да знам, че бизнеса е крехък и не само малкия, основни предприятия в БГ освобождават персонал за да се стабилизират (присъствам на такова нещо) и не се знае дали, ще успеят - но не зарди осигуровките, а заради пазара който имат и могат да си осигурят.

  Колелото се върти и ние не сме в състояние да го спрем, виж "Сорос" може и да успее да го спре. Да ама не всеки десети е Сорос или подобен.

  Можем да спорим до вдруги ден сутринта, но основния въпрос е, че българските фирми осигуряваха работници/управители (продължават и в момента) на минималните осигурителни прагове не на реалното възнаграждение в продължение на години! За това стигнахме до тук и "кремвиршката" ти е 80ст., а не 1.5 евро (но си плащаме бензина като европейците и получаваме малките заплати като продаваме кремвиршка за 80ст...)
  Поради тази причина (най-вероятно) държавата в лицето на НАП или пък финансовия министър се чудят как да изкарат бизнеса на светло и това вероятно е един от начините (Може и да е недорузомение (БББ, ще излезне и, ще каже не може така - като с ракията), а може и да е реалност - по вероятното за мен).
  Да в началото боли (всеки първи път боли), но след това става навик - да си плащаш данъците. Другото е кражба и е подсъдно. /Ние за това нямаме една нормална стачка, защото всеки знае, че е крал и всеки до него знае за него, а и за себе си - гузна съвест му се вика на това, а тя много лесно се манипулира.../
  Сами сме си вниовни, че сме стигнали до тук като си мислехме, че прецакваме държавата всеки месец в продължение на години.
  Нямахме гражданско присъствие да кажем, че фирма Х не плаща осигуровките. Предпочитахме да мълчим, защото .......

  Супата си е нашенска - Българска - така, че да си я сърбаме!

  Евала, че този е перде и много много не му пука и е почнал да разравя кочината, която сме сътворили за миналите 20 години. Дано му стигнат силите и подкрепата.

 27. 27 Профил на DIMO
  *****
  Неутрално

  Ще съдим държавата в Страсбург!
  Ако си собственик и заради кризата уволниш 3 служителя и поради намаляване на работата, изпълняваш на всеки по 50% от задълженията, и на 3-те длъжности ли + като самоусигуряващ ли ще се плаща?Пълни глупости са това.Точно така и точно сега с това НОМЕНКЛАТУРНО мероприятие няма да мине.

 28. 28 Профил на todd
  *****
  Гневно

  а ot koga vaji tova glupavo re6enie?

  I to izliza 4e vseki mesec az trqbva da se osig. na razli4ni sumi po taq logika

 29. 29 Профил на osiguren
  *****
  Неутрално

  "Пламенчо" - ако не си разбрал 1-вото нещо в бизнеса - СОБСТВЕНИЦИТЕ НЕ РАБОТЯТ ЗА ЗАПЛАТИ.Те работят за ДИВИДЕНТИ.В момента, в който един собственик помисли за заплата, той престава да бъде ПРЕДПРИЕМАЧ.

 30. 30 Профил на Plamen
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "Руслан 21":

 31. 31 Профил на Plamen
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "osiguren":

  ОК. Но това означава ли, че собственика трябва да се осигурява на 4 часов работен ден за пред държавата (когато работи и събота и неделя, както #23 казва - и което си е истината)?

  И после няма добро здравно осигуряване и т.н. по нишката....

  До колкото разбирам от форума най-добре ще бъде да се сложи 20лв. праг на осигуряване за управители и самоосигуряващи се, а другото ДИВИДЕНТИ, както казваш за да има препреимачески дух.
  То по този начин скоро вместо ЕГН, ще си имаме Булстат.

 32. 32 Профил на osiguren
  *****
  Неутрално

  Щом хората скочиха точно заради тази наредба, а не за увеличението на прага за самоосигуряващи от 240 на 420 лева, значи проблема е в парите.В мометна над 90% от фирмите у нас имат различни финансови проблеми и държавата в ролята си на монополист вместо да помага, ще увеличи проблемите им.Идеята за свързването на касовите апарати към НАП-а е много по-смислена и няма да натовари през тази най-тежка година фирмите, а същевременно ще допринесе за изсветляването на бизнеса.Обратното са подобни НАРЕДБИ -те няма да изсветлятат бизнеса, а ще УБИЯТ или в най-добрият случай ще забавят развитието на предприемачеството.

 33. 33 Профил на gur
  *****
  Неутрално

  ГЕРБАРИТЕ ДА РАЗБЕРАТ КАКВО Е АМАТЬОРСТВО НЕКА СТАНИШЕВ ДА ПОЕМЕ ПАРАДА УРА

 34. 34 Профил на Антибойко
  *****
  Неутрално

  Това правителство показа истинската си същност - ограбване на българския народ до дупка. Облагане и на неполучените доходи. Осигуряване върху измислени суми. Важното е всичко да бъде изцедено. А как ще живеят хората и дали ще могат, това Бойко не го интересува.
  Бойко трябва да бъде уволнен, заедно с подопечните му.

 35. 35 Профил на Бачо Кольо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "Plamen":Не знам откъде си вадиш заключенията за малкия бизнес,ама повечето ЕК и ЕООД са с по 2-5 работника и собственикът не е "БОС",а един от няколкото работника,само дето ги организира и им търси работа.А се е регистрирал като фирма,защото свободна професия строител няма ,търговец - също.А трябва да се работи за да се храни семейството.Малко магазинче в населено място извън големите 10-на града не може да докара на собственика си хиляди на месец.А някои са колкото да имат някакъв лев.

 36. 36 Профил на lys
  *****
  Гневно

  Пламенчо, не ги разбираш нещата. Аз като управител до 10-то число като платя осигуровките за себе си и служителите, като им платя заплатите/имам моменти когато не са си ги изкарали и не защото не съм и осигурила работа, а за щото ги наблюдавам как се пипкат/, аз оставам без пукнат лев и започвам да се моля клиентите да си платят по издадените фактури. В една фирма не може собственика да харчи всичко което получава. За това оцеляв вече 19 години. Защото ограничавам себе си за да имам средства ако се случи някаква извънредна ситуация да се чудя от къде да взема пари.
  А ти не му мисли за мойте осигуровки. Защото когато ми трябва специалист, естествено той приема само в частния си кабинет, а голяма част от доц. и проф. не работят със здравна каса. И да ти каза, че след като плащам повече здравни вноски - това не е като в Америка, да имам по-големи здравно-осигурителни права. Парите ми ще отидат пак при циганите, които не желаят да работят.

 37. 37 Профил на mlad76
  mlad76
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Plamen":
  Няма как да познаваш всички собственици на фирми, защото са около 150 000 на брой . В скоро време ще са 150 така , че почакай и ще ги познаваш !
  Започваш с мен !
  Приятно ми е - Иван Иванов / будка за вестници - доход 450 лв/.
  Колко беше СО? Не ми казвай , ще го сметна . Умник !

 38. 38 Профил на steerbear
  *****
  Разстроено

  До пламен (26). Не мисля 4е си прав. Може да се осигорява6 и на 2000 ОК няма проблем но за6то има лимит ако слу4айно фалира6 и се окаже6 пред бурото на труда. Имам много познати които се осигуряваха на по 1500 и сега се 4увстват напълно измамени и ограбени от НАП. Ква стана тя когато ние даваме винаги е малко и може о6те, а когато недай си боже опре6 до държавата да помогне в труден момент полу4ява6 минимума на който междувпро4ем се осигоряват хората сега...

 39. 39 Профил на Шмен Дьо Капели
  *****
  Разстроено

  До коментар [#20] от "Plamen":

  През живота си съм написал толкава бизнес планове колкото са
  космите на главата ти, че и на набора ти !
  В БГ няма нито една инвестиционна банка която да дългосрочно да финансира ИДЕЯ или бизнес план!
  Никога никой не финасира в БГ бизнес план на 100 процента, /както е в Германия/. Финансира се до размера на някакво обезпечение, /а знем колко процента българи притежават активите строени от родителите ни/ или до50% от оборота за предходната година.
  И се започва едно ходене по мъките....
  Аз наричам този феномен "как кучето се опитва да си стигне опашката си.

 40. 40 Профил на doom
  *****
  Неутрално

  КОлеги, колеги.Някъде в началото на поста има един коментар. Много е съдържателен защото е конкретен.Говорим за Указания и методология за прилагане на закона. Това не е закон.Не сме длъжни да го изпълняваме.Не може да се плащат налози за виртуални приходи. Изобщо практиката в БГ министерствата да издават правилници за приложение на законите и методологии е ПРОТИВО ЗАКОННО. Защото единственият орган който прави закони е ПАРЛАМЕНТЪТ. Всички правилници и разпоредби са подзаконови актове и не следва да се изпълняват. Ако някой състави акт на базата на правилник за приложение, то той автоматично отпада в съда. Проблемът е , че чиновникът позволил си да напише въпросния правилник не носи никаква наказателна отговорност за вредите понесени от държавата и в частност от гражданите.Това е нещо което трябва да се промени.КОйто си позволи да пренаписва закона зад аму е удобно и да тълкува същия, без да е съдия поне, да се наказва. С доживотна забрана да заема каквато и да е било обществена или държаван длъжност. "НАглите" всъщност са безбройното море от бюрократични, не успелли да се реализират в реалната икономика хора,които издевателстват над хората на базата на своетята безнаказаност.

 41. 41 Профил на данъчен
  *****
  Любопитно

  До коментар [#18] от "Plamen":

  знаеш ли май трябва да ти направят пълна данъчна ревизия за последните 15г. сигурно не всичко ти е ок. така, че не пиши глупости а се огледай къде живееш.

 42. 42 Профил на майтап, вмайтап, ама...
  *****
  Весело

  Не съм вярвал че мога да си помисля такова нещо, камоли да го кажа, а още повече да го напиша, ама Сергейчо започва да ми липсва!!!!!!!!!!!!!

 43. 43 Профил на ХАХАХАХАХАХАА
  *****
  Весело

  като тръгнеш след бръмбар теводи до лайно, същото е и с ГЕРБ

 44. 44 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Какво ще се случи сега с, тези избрали да упражняват дейността си чрез дружество, много от тях и действително нямат дохода върху който сега ще ги задължават да се осигуряват. Хората си работят за доход горе долу колкото една заплата, просто искат да работят за себе си, не защото са големи бизнесмени. Това са малките ЕООД -та където работят само собствениците. Излиза че те са най ощетени. Защото в такъв случай това дружество за да работи този собственик трябва да има 2 осигурявания - 420+МОД за управители, който е според дейността но няма по малък от 400-500 лв и става осигуровки върху 1000 лв. В провинцията такива хора изкарват по около 400-500 лв. доход на месец. Сега трябва вместо 100 лв. да внасят всеки месец по 300 лв. осигуровки. Какъв труд от управление извършва една фризьорка дето си работи сама във салончето- колко да и е възнаграждението по ДУК, колкото и труда по управление - 0 лв. Обикновенно собствениците на големи дружества имат интерес и възможности за осигуряване на ДУК. Говорим за малките. Така ли се стимулира малкия бизнес в криза. Или тези хора сега трябва да работят за по 300 лв. заплата на някоя голяма верига ли?

 45. 45 Профил на VIRRA
  *****
  Неутрално

  Съгласно указание на НАП от 25.02.2010, считано от 01.01.2010 се отнема правото на избор по какъв начин да се осигуряваме в собствените си дружества/фирми, а именно:

  1. Задължително трябва да се осигуряваме като управители на дружествата си, дори и да нямате сключен Договор за Управление и Контрол /ДУК/. При това тук важат най-високите осигурителни прагове /между 500 и 1200 лв./ дори и да нямаме договорено възнаграждение за тази дейност.

  2. Ако извършваме и някаква друга допълнителна дейност във фирмата /независимо каква - търговска например/, то сме задължени да се осигуряваче допълнително върху още 420лв, т.е. и като самоосигурявящо се лице.

  Така общата осигурителна тежест за всеки работещ собственик на Е/ООД става между 300 и 400 лв, в зависимост от икономическата дейност на фирмата/бранша, в който работи.

  Е не приятели - това преля чашата на търпението! Значи собствениците на малки фирми трябва задължително да се осигуряват на близо 1200 лева - лични доходи, които повечето дори не са сънували! Отделно печалбата на фирмата се облага с данъци, които (знаете) хич не са малки!Kрайно време е да се вдигнем на бунт!

  С Указание с изх. № 24-00-07 от 25.02.2010 г. НАП нарушава два основни принципа на правото – принципа на свободата на договоряне и принципа за недопустимост на разширително тълкуване на правни норми, установяващи публични задължения. Правова е тази държава, в която самата тя и нейните органи стриктно спазват законите. Тогава те могат да изискват същото и от гражданите.

  Тази въпиюща финансова некомпетентност остави на колене малките и развиващите се фирми по средата на финансова криза. Не се съмнявайте - ще има стотици, ако не и хиляди фалити в близките месеци ако това остане в действие и не се премахне НЕЗАБАВНО. Огромно количество хора остават без работа и без поминък. Огромно количество хора влизат в сивия сектор. Още по-огромно количество хора влизат директно в черния сектор. Това НЕ попълва бюджета на Дянков - това създава социален колапс!

 46. 46 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  И между другото вмъкването в КСО на това "неначислени", уж беше направено с друга цел. С цел да се накарат недобросъвестните работодатели който се измъкваха с оправдането че начисляват заплати доста по късно от месеца следващ месеца за който се отнасят възнагражденията, сега да не могат да го правят. А какво излезе, че сега НАП си го тълкува и за договори за управление на ЕООД -то с със едноличния собственик с уговорено възнаграждение - 0 лв., и те неначислени. Ами какво да начислиш на 0 лева. Доста малки предприемачи ще бъдат засегнати от указанието, да знаете. А иначе има възможност един акт на база това указание да бъде съборен в съда, но повечето от тези който ще им бъде съставен за жалост няма да имат фин.възможности да водят дела. На това разчита НАП.

 47. 47 Профил на клъв
  *****
  Неутрално

  Аз само да попитам - данъчните,които "водят" счетоводството на фирми,ще се осигуряват ли и като счетоводители?))

 48. 48 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Клъв тях не ги касае, защото работят на сиво. Нали разбираш тези които работят на сиво, никое указание не ги касае. А дали сега няма да се увеличи броя на тези в сивата икономика? Дали по този начин не се стимулира сивата икономика? И вместо да изпишат вежди ще избодат очи.

 49. 49 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Хора работата е сериозна. Фризьори, козметици, бакалиики, и други дребни бизнесмени дето работите с ЕООД-та сам сами, да знаете че като си смятате заплатката от тази година и сте изкарали по 300-500 лв. месечно, вадете сега от нея и по още 200-300 лв. за новите осигуровки, това означава новото указание. Или в противен случай заделятите по някой лев за адвокат като ви излезат актовете, защото ще ви трябва. Или дърпаите кепенците и на борсата да търсите работа при кожодерите дето само чакат да пада още цената на труда по вашите малки градчета, та да им работите за без пари. Пак казвам големите дружества с истинските управители това указание не ги бърка, те действително полагат управленски труд и получават големи възнаграждения и се осигуряват на максимума.

 50. 50 Профил на СТАНЧО
  *****
  Неутрално

  Имам прост въпрос и ако някой е сведущ (може и от НАП) нека да ме светне как да го реша.
  Извършвам услуги, но вследствие на кризата работата ми се сви многократно. Имам работа практически за по един час и не повече от 7 дни в седмицата. При добра организация бих могъл да я свърша дори за един ден в месеца. Останалото време нямам работа, сатавам нещо като безработен. Въпросът ми е следния:
  Мога ли да се осигурявам за един ден в месеца или за една седмица от месеца. За останалото време когато не работя не следва ли да получавам обезщетение за безработица, независимо дали за 3 седмици, или за 29 дни. НАП има ли указание за такъв като моя случай?

 51. 51 Профил на 6evi6ibamei
  *****
  Неутрално

  Това автоматично ще отпадне в съда.

 52. 52 Профил на До Пламен
  *****
  Неутрално
 53. 53 Профил на Христина
  *****
  Неутрално

  Няма да се постигне желания ефект от правителството- напълване на поредната ниша в държавната хазна. Ефектът ще бъде обратен.
  Ще се увеличат работещите в сивия сектор и тези хорица просто ще спрат да плакат тези непосилни осигуровки.

 54. 54 Профил на тони
  *****
  Неутрално

  Егати простотията!
  Казват:" Досега имаше възможност да се внасят осигуровки на по-малки суми от реалния доход"
  Ами от тук нататък става - Вече си длъжен да внасяш осигуровки на по-големи суми от реалния доход.!!!

 55. 55 Профил на Веселка
  *****
  Разстроено

  То бива наглост, то бива популизъм ама това е прекалено! И отгоре на всичко от НАП и НОИ казали, че майките щели да взимат по-голямо мойчинство!! Спрете да лъжете, обезщетението е ограничено до мин.възнаграждение!! Демек в случай че няма пари за заплата майките ще взимат минималното обезщ.-240лв, а ще са плащали по 400 лв на месец!!

 56. 56 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Има Подписка до Парламента срещу Указание 24-00-7/25.02.2010 на НАП - www.bgpetition.com/podpiska_nap/index.html

  Вече са над 500 подписалите се - умоляваме всички недоволни да се подпишат!

 57. 57 Профил на Счети
  *****
  Гневно

  Дневник, не сте разбрали- тази грандиозна простотия не произтича от промените в Кодекса за социално осигуряване, а от едно малоумно указание на НАП. В мотивите, с които МС е внесъл промените в кодекса и, с които парламента ги е гласувал е записано, че става въпрос за неначислени "ТРУДОВИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ПО КОДЕКС НА ТРУДА", заради принципа на текущо начисляване, който означава- при сделка или събитие в същия период да се прави и начисление. Нито управителите работатят по Кодекса на труда, нито има сделка или събитие, заради което да се прави начисление.
  НАП са се направили на ударени и неразбрали и вместо да го прилагат за "НЕНАЧИСЛЕНИ", ОБАЧЕ ВСЕ ПАК ДЪЛЖИМИ ВЪЗНАГРАЖДАНИЯ, те решиха, като някои други, които 5 лева в живота си на собствен риск не са изкарали, че имаме много пари и могат да ни вземат осигуровки и за НЕДЪЛЖИМИ, НЕНАЧИСЛИМИ, НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ ВЪЗНАГРАЖДАНИЯ.

  Търговския закон ми дава възможност и още днес отивам и се ОТПИСВАМ, КАТО УПРАВИТЕЛ НА ЕООД-то си. След 2 месеца и 29 дни отново ще се впиша и после пак, докато това олигофренско творение не отиде в небитието- там, където му е мястото!

 58. 58 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  И не плюите чак толкова Пламен и неговите разсъждения са донякъде вярни, но пак казвам, за съжаление тези който не могат да си позволят лукса да водят дела, точно те ще го отнесат. Няма смисъл да отричаме, че съществуват много малки дружества в които работи само собственика, има ги да знаете. И реалните им доходи не са 1000-1200 лв, а по ниски. Защо трябва да бъдат унищожени или да ги оставят безработни. Да не говорим, че указанието съвсем не е толкова ясно и е доста противоречиво, и доста счетоводители го тълкуват по различен начин. Единственото ясно е, че сега НАП търси как да увеличи приходите от осигуровки, било то по не напълно законен начин. И да обяснят още веднъж колко е управленския труд на фризьорката в ЕООД дето си работи самичка, заслужва ли този труд осигуровки като за управител. Всъщност те го обясниха де, днес са пуснали продължение от НАП, та ако на някой не му е ясно какво цели указанието да му се изясни. Цели осигуровки по ДУК за всяко работещо дружество + самоосигуряване за собствениците ако работят в него друго освен управление. Ако ще собственика да работи сам - тогава със сигурност и двете.

 59. 59 Профил на хмм
  *****
  Неутрално

  къде била завряна статията значи... явно не е от особена важност, тъй ли, не е новина, не е особено коментирана, ами пазар била?

  браво! пък хората разчитаха на Дневник като авторитетна медия с насоченост към средната класа..

 60. 60 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Счети не става с отписване. Нали ти като се отпишеш като управител, трябва друг да впишеш. Чудя се дали с трудов договор на управител (не собственика на дружеството разбира се) ще стане, та ако може нещо с часовете да се направи поне. Защото при нетрудов ДУК няма часове. Твърдо целия МОД по прага за управител.

 61. 61 Профил на хмм
  *****
  Неутрално

  а тук можете да видите новото им творческо есе по темата - portal.nap.bg/preview_news?p_news_id=847

 62. 62 Профил на възмутен!
  *****
  Неутрално

  Егати простотията разбираш ли!
  Немам думи вече!
  Ами добре, айде и дъшиците ни извадете, не ви е срам! Убихте земеделските производители, всеки втори земеделски производител се отрегистрира и няма работи. Безработните ще плащат всеки месец по 18 лв. здравна осигуровка - пълно безумие! Мангалите храним, нищо че ни крадат и обират за живо и за умряло! А сега и поредната ... незнам как да го нарека! Абе ей, алоооооо, правителството абе вие в БГ ли живеете бе?!
  Ами сега какво ще стане ако не се промени нещо?
  Ето това-хората ще спрат да се осигуряват и да плащат данъци и ще минат в сивия сектор, или ще станата безработни или пък пак ше хванат пътя по чужбина!
  Това ли искате!!! Не ви е срам!

 63. 63 Профил на x
  *****
  Неутрално

  Проблема е че това ще го усети всеки един потребител, защото едно магазинче, за да ги внесе тези пари трябва да ги вземе от някъде, а това значи по-високи цени.

 64. 64 Профил на Цвети
  *****
  Гневно

  Вие НАП-джии добре ли сте - знаете ли колко фирми нямат дори такъв оборот а какво остава върху такива доходи осигуровки да се внасят. Освобождавам си магазинерката и затварям магазина. Аз едва 400-500 лв. изкарвам да мога да си вържа семейния бюджет те ще ме карат върху 1200 да се осигурявам. НЕНОРМАЛНИ

 65. 65 Профил на Радо
  *****
  Неутрално

  Подпишете петицията, да спрем това безумие!!!
  http://bgpetition.com/podpiska_nap/index.html

 66. 66 Профил на Деа
  *****
  Неутрално

  Предлагам на вниманието на всички с изразена ясна позиция по въпроса да подкрепят подписката направена от колеги на ,които безкрайно благодаря,че ни дават възможност да се включим и да изразим позиция.
  h ttp://bgpetition.com/podpiska_nap/index.html

 67. 67 Профил на Елисавета Петрова
  Елисавета Петрова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хайде пак всички под един знаменател. Айде да видим колко малки фирми има вписани и какъв процент от управителите - еднолични или не съдружници на тези фирми карат БМВ-та. Мога да разбера НАП и усърдието да понапълят бюджета. Не мога да разбера отношението на хората, които приравняват всички собственици. Крайностите не са никак хубаво нещо.

 68. 68 Профил на Деа
  *****
  Неутрално

  До Радо
  Наисина сме го пуснали в един и същи мигДали е знак ,че ще успеем??....Мисля че да.....))

 69. 69 Профил на в интерес
  *****
  Неутрално

  В интерес на истината ако един управител няма работици р и примерно той е козметик то неговия доход е ограничен спрямо 8 часа който той може да работи и единствения му изход е вдигане на цените а от там пък по - малко клиенти

 70. 70 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  Този вековен сън който го спим ни докара до тук. Планини от мъка сме натрупали, а един камък не смеем да хвърлим по тези, които са поробили семействата ни и изпиват бъдещето на децата ни.
  Жалки сме. Чешем си пръсатите по форумите и чакаме заповеди всяка вечер от телевизора.

  И накрая издъхвайки ще наденем на децата си оковите, които не посмяхме да скъсаме с едно движение!

  ... едно движение !!!

 71. 71 Профил на ООД
  *****
  Любопитно

  До коментар [#56] от "Аз":

  Линка нещо не работи, ето нов
  http://www.bgpetition.com/podpiska_nap/

 72. 72 Профил на Радо
  *****
  Неутрално

  Това указание е НЕЗАКОННО!!! Което обаче не пречи да започне да се прилага още днес! Прочетете мнението на адвокат Атанасова по въпроса:
  http://www.advokatatanasova.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

  И една извадка от него:
  "С Указание с изх. № 24-00-07 от 25.02.2010 г. НАП нарушава два основни принципа на правото – принципа на свободата на договоряне и принципа за недопустимост на разширително тълкуване на правни норми, установяващи публични задължения.

  Правова е тази държава, в която самата тя и нейните органи стриктно спазват законите. Тогава те могат да изискват същото и от гражданите. Хазната няма да се напълни чрез разширително тълкуване , изопачаващо смисъла на данъчни и осигурителни норми и увеличаващо данъчната тежест на гражданите. Такова отношение към данъкоплатците подтиква към корупция и сива икономика."

 73. 73 Профил на Balans
  *****
  Неутрално

  То бива простотия и безхаберие, ама това би рекорда. Нека не слагат всички фирми под общ знаменател. Може ли да се сравни крупно ООД с над 100 души персонал и ЕООД в което собственика си работи сам. И тук да попитам "За заплата ли работи този собственик?" Що не се замислят колко елемента са заложени в печалбата, каква е нейната философия, нима това има нещо бщо със запалщане на труд?

 74. 74 Профил на val
  *****
  Гневно

  Тази държава никога няма да стане нормална държава, докато продължава "нагло да дере" народа. Вместо да се създава условия за работа и развитие на икономиката, "великите ни управници" сриват всичко и притискат малките фирми, които засега дават хляб на по няколко души. А тези от НАП са невъзможни. Идеш ли при тях, ако си обикновен данъкоплатец те гледат и ти се зверят като че ли си "престъпник", а големите риби даже не ги виждат. Кой ще помогне на тази държава да се осъзнае и докога ще го отнася народа?

 75. 75 Профил на Иванов
  *****
  Неутрално

  Проблема е не, че с промяна в законодателството се вменяват задължения на управителите, а това нещо се прави с вътрешно нареждане. Това е в нарушение на закона и същевременно не може да се обжалва пред съда, защото указанието няма задължителна сила за гражданите. С това указание (не законова разпоредба), бизнеса няма да излезе на светло, а напротив ще влезе още по дълбоко в сивата икономика. Иначе си има съд, след като НАП направят акт за начет, хората ще го обжалват в съда и то й ще реши дали от НАП са превишили правата си. Аз съм обеден, че ще се произнесе във вреда на НАП, защото и практиката до сега е била такава. Променен е КСО, а всички отменени актове от съда се обосноваваха на ТЗ. След като ТЗ не е променен, то и актовете ще продължават да падат. А иначе затварянето на десетките фирми и оставането без работа на техните собственици и персонал, ще повлияят на всички. Защото обезщетенията за безработица ще се плащат от всички работещи лица. Но тъй като те ще намаляват ще трябва да им се събират все по големи осигуровки. Тъй като правителството има рекламна, но не и икономическа стратегия, сега с намалението с 2% на осигуровките и същевременно намалелите приходи се опитват да увеличават базата на която се осигуряваме. След като не успеят с малкия бизнес, следващите потърпевши ще са тези които работят. Тези неща ще доведат до това, че догодина ще има не само увеличение на осигурителната основна, но и на процентите (те вече са заложили 2% увеличение на здравните осигуровки). В случая не се опитват да извадят на светло доходи, а да увеличат данъците за определена прослойка, като ги обвинят в мафиоти. За съжаление това, че указанието е в нарушение на закона ще се разбере доста късно за част от бизнеса, а държавата ще и излезе много по скъпо това решение.

 76. 76 Профил на горния
  *****
  Неутрално

  гати простотията разбираш ли!
  Немам думи вече!
  Ами добре, айде и дъшиците ни извадете, не ви е срам! Убихте земеделските производители, всеки втори земеделски производител се отрегистрира и няма работи. Безработните ще плащат всеки месец по 18 лв. здравна осигуровка - пълно безумие! Мангалите храним, нищо че ни крадат и обират за живо и за умряло! А сега и поредната ... незнам как да го нарека! Абе ей, алоооооо, правителството абе вие в БГ ли живеете бе?!
  Ами сега какво ще стане ако не се промени нещо?
  Ето това-хората ще спрат да се осигуряват и да плащат данъци и ще минат в сивия сектор, или ще станата безработни или пък пак ше хванат пътя по чужбина!
  Това ли искате!!! Не ви е срам!

 77. 77 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  А как назначиха директорите по офисите на НАП, т. нар. изнесени работни места? Не само, че нямаше конкурс, ами дори и събеседване не направиха. Назначиха хора, които нямат хабер за ресора, за който отговарят. Това ли е политика на светло????????????

 78. 78 Профил на мария
  *****
  Гневно

  Г-н Антонов, моля преди да започнете да пишете по въпроси, които не познавате, прочете повечко, както в законовата уредба, така и напр. по форумите на специалистите. Промяна в КСО на чл. 4, ал. 1, т. 7 няма, а точно по нея с Указание № 24-00-7/25.02.2010 г. се вменява на собствениците, които фигурират в учредитените документи като управители, да плащат осигуровки върху доход, който не получават. Освен това Указанието противоречи и на ТЗ, защото никъде не се споменава сключването на договор за управление да е задължително. Т.е. всеобщият протест е срещу противозаконното съдържание на Указание № 24-00-7/25.02.2010 г. А Вие представяте фактите съвсем неточно. Не знам кои са експертите, които цитиате, но въпросът в момента не е дали високите осигуровки са по силите на средния и дребния бизнес /очевидно не са/, а на какво законово основание трябва да се внасят. Мисля, че измествате темата в посока твъде угодна на автора на Указание № 24-00-7/25.02.2010 г.

 79. 79 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Иванов много си прав. Актовете по това указание най-вероятно ще паднат в съда, но сега трябва да се чакат актовете, та да се почват делата, и тогава да се жалят. Доста нерви усилия и ресурс ще се похабят, заради това указание.

 80. 80 Профил на Joronic
  Joronic
  Рейтинг: 225 Гневно

  Защо никой не казар че ти взимат осигуровки за доходр който нямаш. Ако фирмата изкарва 1300-1500 лв. на месец, като се приспадната разходи за офис, охрана, интернет, ел. подпис остават към 1000. Е как тогава да си платиш заплата 1200 лв? очевидно, че няма да си платиш толкова. От НАП обаче въобще не ги вълнува колко ще си платиш, а какво ще вземат. И те ти искат осиуровки върху 1200 лв. ,нищо че ти никога няма да ги получиш.
  Това е все едно да ти искат данък за товарен камион, защото имаш шофьорска книжка.
  Ти казваш: Ама аз нямам камион.
  - Да, обаче имаш книжка и потенциално можеш да имаш и камион. Така че цакай данъка и не се ослушвай, че има и лихва + глоба.

 81. 81 Профил на nedovolen
  *****
  Гневно

  Отново натоварват обикновения човек. Тихомълком намират начин за набиране на пари в хазната. Обърнахте ли внимание в края на миналата година ни проглушиха ушите как намалят регистрирания основен капитал на дружествата от 5000 лв. на 2 лв. за да стимулират частния бизнес, дребния предприемач. А сега какво става Решиха, че като си открил фирма, трябва да се осигуряваш на няколко основания, независимо дали ще имаш пари за това. А наистина толкова фирми в момента едва кретат и се чудят как да не закрият работните места, които в по-добри моменти са разкрили, осигурили са заетост на един или няколко души, обучили са ги и сега какво? Не стига, че едва осигуряват пари за заплати, ами трябва и да внасят осигуровки върху нереални доходи. А тези, които работят сами е ясно, че не са си развили дейността до там, че да наемат и друга работна сила, кой не иска някой да работи за него, ама трябва да може да си го позволи, нали? В този ред на мисли, февруари ЕС е гласувал и одобрил специално финансиране за безработни, които искат да започнат собствен бизнес. Отнася се за всяка една от страните членки на ЕС. Освен да кандидатстваме по тези програми, за да има пари за осигуровките, които се опитват да вменят като задължителни на човек, който е "дръзнал" да си направи фирма, вписан е като управител и не стига това, ами и работи на всичко отгоре??? А декларациите, които безработните трябва да подадат, затова, че ще се осигуряват здравно сами? Някой обърнал ли е внимание на глобите за неподаването на такава декларация? Нямам думи да опиша възмущението си. Колко хора ще разберат за това си задължение. И като им изтресат голямата глоба, затова че не са подали декларацията? Ще ги съдят ли ? С какви пари? Нали и за съда трябва да имаш пари? Ще съсипят дребните хора, които се опитват да оцелеят в тези трудни времена. А в парламента си гласуват също тихомълком големите заплати с размери, които рязко се отличават от средния размер в страната, с оправданието, че сигурно много работят и затова имат такива възнаграждения. Работят, ама не те!!!

 82. 82 Профил на а
  *****
  Неутрално

  А не е ли незаконосъобразно да карат хората да се осигуряват на 2 местта по 8 часа Нали законноустановенето работно време е 12 часа и толкова признават пенсионното

 83. 83 Профил на Счети
  *****
  Неутрално

  До коментар [#60] от "Анонимен ":


  Нищо подобно. Изобщо не е задължително, като се отпишеш да впишеш друг. Чети чл.141, ал.5 от Търговския закон

 84. 84 Профил на хммм
  *****
  Неутрално

  освен това, което казва #78 мария, да бяхте написали, че указанието изрично противоречи на трайна съдебна практика, установена от Върховния административен съд!

  каква е целта на занятието - да препълним съдилищата с дела срещу ревизионни актове на НАП, докато междувременно фалираме заради начетите, докато накрая Върховния съд ОТНОВО отсъди, че НАП са в нарушение?!

 85. 85 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Недоволен сега вече стана ясно защо беше това с дружествата с 2 лв. капитал, давай народе на дружествата, промоция. Да ама тази година промоцията свърши, хайде сега народе плащай си - вече си бизнесмен и управител на дружество, нищо че си хем управител хем бачкатор, така ще плащаш на две основания. Вече наистина си мисля че затова го направиха. И защо подлъгаха хората да си регистрират дружества?

 86. 86 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  А не е ли време да спрем да се чудим какви са тези в НАП и да започнем да разсъждаваме защо и кому сме нужни в сивия и черния сектор. Кой има полза и печалба от това.
  Това би заинтригувало не само ВАС, а и ЕС!

 87. 87 Профил на Кати
  *****
  Неутрално

  Точно сега, в най-тежката криза, когато правителството трябва да се чуди как да подпомогне малкия бизнес, за да поддържа икономиката, НАП излиза с тъпотията да натовари българския бизнесмен със задължения върху НЕПОЛУЧЕН доход. Каква идиотщина!!! Сега трябва бизнесмените да блокират пътища, да протестират като гръцките фермери и да покажат, че ограбването НЕ може да стига до безкрайност!

  Кабинета на Борисов показа, че не може да управлява, куп глупости се случиха само за няколко месеца, не се знае колко още предстои, така че по-добре хората да заемат гражданската си позиция и да вразумят идиотите от НАП и всякави други административни индивиди!

 88. 88 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Счети а указанието какво ти казва, като нямаш вписан управител. Нали това е проблема с указанието. Ти и въобще да нямаш сключен ДУ с ЕООД-то си пак те карат да се осигуряваш като управител. С указанието

  "В тази връзка следва да се има предвид, че липсата на сключен в писмена форма договор за възлагане на управлението не променя основанието на което лицата подлежат на ДОО при условие, че упражнява! трудова дейност, която по своята същност е дейност по управление и контрол на търговски дружества. В противен случай, лицата, които не са изпълнили законовото изискване за сключен в писмена форма договор за възлагане на управлението биха били неоснователно облагодетелствани от противоправното си поведение.
  Разграничение между лицата, чиито отношения надлежно са уредени със сключен в писмена форма доктор за възлагане на управлението и тези, за които, в нарушение на ТЗ. не е спазена предписаната от закона форма, би довело до пренебрегване на един от основните принципи за равнопоставеност на осигурените лица (чл. 3. т. 3 от КСО) при прилагане разпоредбите на кодекса по отношение на лица. които извършват една и съща по своя характер трудова дейност (дейност по чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО)."

  Истината е че с указанието искат да събират осигуровки за управител на всяко действащо дружество. С ДУК без възнаграждение, без ДУК, ще ги търсят нали това си указват. А ти ако искаш всеки ден ходи в ТР да се вписваш и отписваш, няма смисъл.


 89. 89 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  Стига са плащали помощи на тези дето не искат да работят

 90. 90 Профил на дайпак
  *****
  Неутрално

  браво на коментар 4! който е писал статията явно не се е поинтересувал достатъчно! Няма поправка в нормативната база, а авангардно тълкуване.
  В закона пише, че някои ябълки са червени, а в указанието на НАП пише - всички ябълки са червени.

 91. 91 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  do Plamen 18
  "И да останат по-малко фирми на БГ пазара, то ще останат по-добрите, които имат "know-how" за оцеляване в тази ситуация. Потребителя, ще получи по добър продукт/обслужване, а собственика по добри приходи."
  Пламене, това, което става в момента е усилено картелиране на икономиката ни и най-бързия начин за постигане на монополи, които ще ни грабят до припадък. Не говори глупости за по-лучаване на по-добър продукт от потребителя! Ще получим само космически цени и нулева конкуренция!

 92. 92 Профил на Joronic
  Joronic
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До Пламен от 18
  Не е вярно че големите фирми предлагат по-добър продукт или услуга Ако беша така клиентите щяха да ходят само при тях А някои от големите фирми като са монополисти осигуряват напрово плачевно качество - Топлофикация например След като има клиенти за малките и микро фирмите значи и те предлагат конкурентен продукт И тук никой не спори за това че като получава пари трябва да плаща осигуровки а за това че нормативно му се задава че е получил еди какво си възнаграждение и следователно дължи и осигуровки Обаче това възнаграждение не го е получил там е проблема!

 93. 93 Профил на GEORGIEV
  *****
  Гневно

  ВРЕМЕ Е ДА ВЗЕМЕМ НЕЩАТА В СВОИ РЪЦЕ И КАКТО ГЪРЦИТЕ ДА ИЗЛЕЗЕМ НА УЛИЦАТА ДОКАТО НЕ ГО НАПРАВИМ НЕЩАТА НЯМА ДА СЕ ПОДОБРЯВАТ А ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПО ЗЛЕ

 94. 94 Профил на Петко Карапетров
  *****
  Неутрално
 95. 95 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално
 96. 96 Профил на данъкоплатец
  *****
  Неутрално

  НЯМА ДА СТАНЕ ТАЯ! ДЯНКОВ И КР.СТЕФАНОВ ДА СИ ХОДЯТ!

 97. 97 Профил на Левски
  *****
  Неутрално

  Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка

 98. 98 Профил на абв
  *****
  Разстроено

  Стотици дребни фирми ще фалират. Тея как я мислят тая работа.
  Пълен идиотизъм

 99. 99 Профил на Деа
  *****
  Неутрално

  Както се казва да зададем въпроса за недомислието,на източника на творението в лицето на Мартин Димитров,който е взел отношение по случая....
  h ttp://www.martindimitrov.com/

 100. 100 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 993 Неутрално

  @ Пламен #13
  Пламенчо, или се казваш Красимир Стефанов, или си кръгъл и-ди-от!

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK