Как ще ви засегне безумното указание на НАП

Как ще ви засегне безумното указание на НАП

© ДневникСкъпи мои клиенти,
Една седмица отлагах да ви напиша това писмо с надеждата, че не трябва да го правя, но за съжаление тези надежди не се оправдаха. Поводът е поредното безумно указание на НАП относно размера на осигуровките, които трябва да внасяте.


До миналата седмица повечето от вас като управители на фирми се осигуряваха за положения от тях труд във фирмите си като самоосигуряващи се лица. До миналата година плащахте по 75 лева месечно, а от началото на тази - по 115 лева осигуровки.


Миналия петък обаче НАП публикуваха писмено указание, че всеки, който е управител на фирма, трябва да се осигурява като такъв независимо дали получава доходи от фирмата или не. На практика това означава, че фирмата ви може да е на загуба, вие да се опитвате да преживеете кризата, взимате заеми и т.н., но всеки месец трябва да внасяте в държавата минимум 270 лева, а в някои случаи и повече!
Още по-лошо е, ако имате две фирми - например една регистрирана по ДДС и една нерегистрирана. Тогава ще трябва да внасяте по 270 лв. за всяка една от тях. - общо 540 лв. на месец!
Всички решихме, че НАП са се объркали и ще се коригират бързо, но за съжаление последвалата "корекция" още повече влоши нещата.


Според новото указание от този петък всички вие, които сте имали "неблагоразумието" да работите сами в дружеството си, без да наемате други служители, освен че трябва да внасяте 270 лева за управленската си дейност, трябва всеки месец да внасяте още 115 лева за всеки вид труд, различен от управление.


Ето един пример какво означава това - ако вие имате малко квартално магазинче от 10 квадрата общо, сам сте магазинер в него и имате месечен оборот от 300 лева, трябва да дадете целия си оборот + незнайно откъде да намерите още 85 лева, за да покриете осигуровките ви от 385 лева. И накрая на месеца ще сте работили нахалост и ще сте задлъжнели само защото НАП смятат, че трябва да си напълнят бюджета на ваш гръб!


Това обаче не е всичко. Указанието на НАП, независимо че е издадено на 26.02, важи със задна дата от 01.01 - т.е ще трябва да платите още 770 лева за януари и февруари!


Вариантите ви са следните:
1. Ако имате щастието да имате работници - казвате ми да ви спра самоосигуряването за 115 лв. месечно и  почвате да внасяте по 270 лв., като твърдите, че не полагате никакъв друг труд освен това да управлявате.


2. Ако имате нещастието да нямате работници - ми казвате, че нямате против да внасяте по 385 лв., и спазваме указанието.


3. Не правите абсолютно нищо и се включвате в националния протест с надеждата управниците ни да се усетят, че така ще убият малкия и средния бизнес в България. Това е линк към подписка против новото указание. Моля подкрепете я! Ако указанието не се промени обаче, ще трябва да си понесете евентуалните глоби за неспазването му. Ето и линк към facebook група


Това е писмо на Националната асоциация на българския бизнес. Ако указанието не се промени, сигурно ще има национален протест на 15.03.


Приканвам ви да изразите своя глас срещу поредното безумие на данъчното ни законодателство!


И да ми се обадите, за да зная дали да предприемам действие за промяна във вашето осигуряване.


P.S. Всички, получили това писмо, са засегнати от него! То със сигурност важи освен за масовия случай и за чужденци, собственици на фирми в БГ, за пенсионери, които досега не са внасяли осигуровки, и за жени в майчинство, които са управители на фирми.
Не е ясно важи ли за ЕТ и за управители на сдружения и фондации, но както са тръгнали нещата, не бих се изненадала да важи и за такива!

Коментари (291)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на марина
  *****
  Неутрално

  Уважавам мин. Дянков, стоя зад него в скандала с Първанов, но това безумие е истинският, сериозният мотив за искане на оставката му.
  Нека медиите публикуват списъка на депутатите, подкрепили този геноцид спрямо дребния бизнес! Пък като излязат от анонимност да ги видя ще искат ли наистина нови избори. Защото хората, които гласуваха за т.нар. десни партии, сега дори не са на ръба на пропастта; те са една крачка напред.
  Нека управляващите не ни отклоняват вниманието със сериали със съмнително качество /"Октопод", "Наглите" и др./, вместо да предложат истинска антикризисна програма.
  По време на кризата през 20-30 г. на мин. век един американски икономист доказа с диаграма обратнопропорц. зависимост между размера на данъците и тяхната събираемост. Г-н Дянков, на какво се научихте в страната на неогр. възможности?

 2. 2 Профил на кофти
  *****
  Неутрално

  еми уважавай си го ,ане сили се замислила че е пълен идиот и не знае какво прави в момента,може би ще отиде на някое друго шоу

 3. 3 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Не може да просъществува това безумие. А съм заклет "герберист", макар и не гласувал за тях. Като нищо може да ми "мине" "герберизма" с такива огромни "изсирни".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 4. 4 Профил на Robespier
  *****
  Неутрално

  За бога братя не плащайте!Някой може да иска да упрявлява страната с декрети но няма да мине.Тези времена са отдавна в историята!

 5. 5 Профил на Петър
  *****
  Неутрално

  Спасението е сивата икономика. Това правителство, което претендира че е дясно и общо взето ми е симпатично провежда някои доста леви мерки. То не бяха акцизи, не беше данъка върху хазарта. Всички знаем до какво води това.

 6. 6 Профил на Много лошо !
  *****
  Неутрално

  Колеги собственици, управители и изпълнителни директори на фирми. Правителството на ГЕРБ ни смачка. Време е да го спрем.
  С подписки няма да стане. В протеста на 15.03.2010 г. да участват собствениците на фирми от София. Всички останали в съответните областни градове заедно с работниците си.
  Ако тъпанарите не разберат за какво става дума, или отново ни баламосват с качулки и белезници по телевизиите, тогава масово да уволняваме работници. Да затваряме фабрики и границите. И нови избори.
  Не може повече да ни залъгват с 10-15 качулки, които крякат в къщата на някой, поставят му белезници, камерите снимат, министъра прескача от телевизия в телевизия и обяснява на балъците кой от заловените на колко години ще бъде осъден.
  Искам фабриката ми да работи. Омръзнаха ми буламочите с които ни хранят вече осем сецеца.

 7. 7 Профил на онзи
  *****
  Неутрално

  Намам претенции да разбирам от икономика.За да се схване глупостта в този закон,едва ли е нужно човек да е икономист.Ако всичките им антикризисни мерки са подобни...

 8. 8 Профил на лъжат
  *****
  Неутрално

  поредното лицемерие на собствениците на фирми и управителите, с единствената цел да укриват пак доходи и да не си плащат задълженията. Кого плашите , бе - ами фалирайте, майната ви ! Щом не искате да плащате - глоби и фалит ! Регистрирали сте хо две фирми и все нямате доход . Мошеници !

 9. 9 Профил на хохо
  *****
  Гневно

  безумието на нап започна още с безумното увеличение на здравната вноска на 17 лева за трайно безработните откъде ще ги вземем тези пари господин красимир стефанов шеф на нап освен това миналата година платихме за 15 месеца назад а сега искате 36 месеца назад за да имам непрекъснат здравен статус и целият безработен народ мълчи и се гъне а вие ни замазвате очите с някакъв швейцарски диск милионите укрити от милиоверите и тем подобни за заблуда на общественото мнение не ви ли е срам отгоре на това искате и декларация че съм трайно безработен ако евентуално почна работа ще ми искате ли нова деклбарация и ако не попълня глоба и в бъдеще затвор не можете да затворите всички безработни ще ви насметем и ще ви ебем майката ясно ли ти е педал долен компрометираш усилията на цялото правителство и настройваш хората срещу него срамота

 10. 10 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  лъжат № 8

  Ние лесно ще фалираме, ама после ще ми ядеш "дядовия", като идеш в бюрото за безработни и ти кажат, че следващите три месеца няма да могат да ти дават помощи, защото държавата няма пари.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 11. 11 Профил на лъжат
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "Руслан 21":

  няма да ти ям дядовия, защото ти ще си платиш и ако не платиш доброволно, доброназолно ще ти ги вземат. Ще се научиш да плащаш, стига все " нямаме доходи ". А имате иначе фирми.
  Държавата няма пари заради такива като вас, дето все криете и лъжете и то от 20 години. Все нямате, все изнемогвате, все фалирате. ДАНО ПО-СКОРО ФАЛИРАТЕ ! Дай боже !

 12. 12 Профил на работещ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "хохо":

  като искате и нямате пари да плащате- не плащайте здравна вноска. Обаче - като отидете на доктор или в болницата -МАРШ ЗАД ОГРАДАТА ДА СЕ ЛЕКУВАТЕ САМИ ! Не да ми висите пред вратата и да ревете, че умирате и следва да ви лекуват без пари. Ще си платите за доктор по ценоразпис, няма аз да ви хрантутя и издържам и за пенсия и за доктор. Който не е платил, не следва да получи медицинска помощ по НЗОК. Ако иска да плаща, ако иска - не. Ама неплатилият да няма пенсия и доктор.Тогава ще се научите да плащате.
  Безработните - в магазина колко хляб и мляко ви дават без пари ? И какво значи безбаботен - човек, дето не иска да работи. Това сте вие, само ревете, ама работа не търсите. Научете се да работите.

 13. 13 Профил на баси
  *****
  Гневно

  Изходът е само един - МАСОВ ПРОТЕСТ!
  Ако не помогне, масово да уволним всички работници и да видим тогава малоимника Дянков какво ще ги прави!
  И какво следва - сива икономика, нестабилност, криза, избори и т.н. Баси и антикризисните мерки

 14. 14 Профил на марина
  *****
  Неутрално

  Към "лъжат" № 8 и 11 и др. под.
  Само в България работодателят /собственик/ се идентифицира с чорбаджията-изедник, благодарение на социалистическия Кодекс на труда. Ако имахме възможности за по-гъвкаво назначаване и/или освобождаване на работници при намаляване обема на работа; ако заедно с трудовата книжка бяхме длъжни да изискваме и атестация/препоръка от предишен работодател, такива мрънкащи същества като тебе щяха дълго и безрезултатно да са на пазара на труда.
  А иначе аз не познавам работодател, който просто така, за кеф не си плаща данъците, а не защото е притиснат до стената.Ние мислим наистина за работниците си, а не държавата и въпреки нея.

 15. 15 Профил на Дянкоff
  *****
  Гневно

  Сега гледах тези които го подкрепят Дянков, и палят свещи за него-реститути в болшинството си, да ама човек се мъчи да оцелее в кризата, а той участва в шоута и ръси глупости...Дюшеш им дойде тоя скандал, сега никои не ги пита, защо няма пари за джи питата, за детски, защо всеки предлага украински цигари, защо държавата не се издължава на фирмите...

 16. 16 Профил на Хеброс
  *****
  Неутрално

  Какъв точно е проблема?
  Сега ще ви кажа какъв е. Не можете да се правите на тарикати вече, такъв е проблема.
  Значи имаш малък бизнес, направи си ЕТ и си го движи. Никой не те пипа и се самоосигуряваш.
  Обаче не - реват хора дето имат по 2-3-4 фирми.
  За какво са ви?
  Сега ще ви кажа за какво. Защото ако сте с една фирма оборотът ще ви скочи над 50 000 и ще влезете по ДДС. Обаче няма проблем да си връткаме по 3 фирми, да си правим услуги без начисляване на ДДС и да си разпределяме оборота между трите. Едно ЕТ, едно ЕООД и оправител в едно ООД - КЕФФФФФ.
  Сега обаче кефа се разваля и олелел майко, кво стана!
  Айде няма нужда, наредбата удряла дребния бизнес, глупости.

 17. 17 Профил на онзи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "Руслан 21":

  Невъзможно е да се спори с радиоточка/#11/.Не му се връзвай.И тъй като и интелекта му е колкото на радиоточка.

 18. 18 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "марина":

  научете се да плащате, простаци и тарикати ! Крайно време е да ви научат да плащат ! Браво на НАП

 19. 19 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "онзи":

  Да, няма нужда от спор. Просто ще си платите и дай боже да си платите и със задна дата за гяволъците ! А интелекта ми е много , много повече, на светлинни години от твоя. Затова не лъжа и не крада и си плащам данъците и осигуровките и не рева, че имам фирма без доходи. А ти като си толкова кадърен, как така, хем си фирма, хем без доходи. Баси некадърника !Заслужаваш да фалираш

 20. 20 Профил на лъжат
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "баси":

  изходът е да си платите задълженията

 21. 21 Профил на Явор Трампов
  Явор Трампов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Скъпи мои клиенти,

  от една седмица отлагах да Ви напиша това писмо, но за съжаление ще трябва да го направя. Нямаме късмет! Изглежда и сегашното правителство не успя да бъде заблудено от мита, че законите могат да бъдат налагани с административни санкции, с превенция и контрол. Както всички знаем това в България е мит. И също кактои преди настоящето правителство реши да прибегне до по-нетрадиционни методи за да събере това, което така упорито се опитваме да скрием.
  Миналата седмица НАП публикува указание, което засяга голяма част от вас. Ще ви спестя принципните обяснения и ще дам един пример какво означава тава указание за вас.
  Вие сте собственик и единствен служител в малкия фризьорски салон "Нула номер". На ден обслужвате по 15 клиента и правите оборот от около 2500 лв. на месец (22 дни х 15 постригвания х 7,5). При разходи от около 700 лв. ви оставаха около 1800 лв. месечно. До сега вие се осигурявахте само като фризьор, а за "управителската дейност" изпълнявахте без заплащане. Така се налагаше да плащате по около 150-200 лв. осигуровки на месец, още около 160 лв. "плосък данък" и около 80 лв.данък дивидент за "пезалбата" на ЕООД то. Така "чисто" оставаха около 1360 лв. а общата данъчна тежест се връзваше около 24%. Предостатъчно, ако питате мен - вашите 440 лв. на месец са предостатъчни за да си подсигурите прилична пенсия, безплатно здравно обслужване, чист град, работеща администрация, нова инфрастуктура, безплато образование за децата ви и даже ще остане за някоя друга екстра.
  За съжалене трябва да ви информирам, че това вече нема да минава. Държавата реши, че като не може да определя каква част от изкарането във вашата фирма е "заплата" и каква е "печалба" ще бутне лоста, които и е на разположение за да ви накара да плащате по-реални осигуровки (а реалини осигуровки в Европа означава около 25% от дохода). Та сте прецакани, с други думи.
  С прискърбие трябва да отбележа, че ще е необходимо по-високо ниво на бизнес образование и най-вече мислене и то не в насока "как да заобиколя" а по-скоро нещо от рода на "как да бъда честен и въпреки това да печеля". Ще се наложи ПЕНА ЕООД (гаражния магазин за хранителни стоки), НА ПЕНА МЪЖЪТ Й ЕООД (Фирмата се занимава само и единствено с доставки на стоките за ПЕНА ЕООД), НА ПЕНА ДЪЩЕРЯ Й ЕООД (фирмата е специализирана в отдаването на целия си персонал от 1 човек под наем на ПЕНА ЕООД като продавачка) и НА ПЕНА СИНЪТ Й ЕООД (хамалско предприятие с един служител, част от холдинга ПЕНА) да се "слеят" и да станат "СЕМЕЕН МАГАЗИН ЕООД" с един управител и 3 служителя, с трудови дофовори, с регистрация по ДДС (до сега умело избягвана с помощтта вътрешнохолдинговите парични потоци) и с осигуровки на - о, ужас! - около 50% от дохода на служителите (останалото пак ще го скрият). Много съжалявам!
  Като отговорен счетоводител Ви препоръчвам да си плащате изисканите осигуровки и ако имате претенции да си ги търсите по съдебен път. Защото иначе вие ставате виновните.
  Съжалявам за дългото писмо!

 22. 22 Профил на марина
  *****
  Неутрално

  До 18
  Дали ще плащам или не - мой и на колегите ми избор. Ние, за разлика от лумпенизираните и неадекватно мислещи, имаме избор.Нашите семейства ще оцелеят. Като се борим срещу произвола на НАП, ние се борим за работниците си; и ако те не разбират това - струва ли си.
  За особено бавно загряващите повтарям - ние имаме избор да закрием фирмите си или не; кой обаче ще прави необх. вноски във фиска, за да раздава държавата стотинки в бюрата по труда?

 23. 23 Профил на Chobanin
  *****
  Неутрално

  До № 8/11

  Абе ти нормален ли си че ги пишеш тия глупости бе! Кой ше си плати доброволно - никой за нищо не може да ме накара да платя доброволно! С това безумно указание на НАП какво става - ако може да те обложат с осигуровки 5 пъти! Ти какво ше кажеш ако твойта заплата я обложат веднъж с осигуровки, после с ДОД, после с некой друг измислен данък и т.н. - да ама твойта заплата е една - може ли 5 пъти да я обложат! Затова не пиши такива простотии защото огромната част от хората с малък бизнес просто си изхранват семействата с него.

 24. 24 Профил на Хеброс
  *****
  Неутрално

  А на тебе с малкия бизнес, за какво са ти тея няколко фирми бе?
  Направи си едно ЕТ и се самоосигурявай като си малък бизнес, наредбата не важи за ЕТ.

 25. 25 Профил на никога
  *****
  Неутрално

  стига сте ревали.доакто можеше да се дава по някой лев под масата да не ви закачат и всичко беше ок.сега като почнаха да привеждат нещата в ред и кръшкачите запищяха....

 26. 26 Профил на Хебро
  *****
  Неутрално

  Щяли да го облагат 5 пъти.... За кво са ти тея 5 фирми да питам аз?

 27. 27 Профил на SS
  *****
  Неутрално

  Е да ама то е малко "след дъжд качулка". Ако приемем ,че голяма част от бизнеса шмекерува с данъците и до сега е оцелявала и създавала организация на тази база,то с новите промени вероятноста о "фал старт" е голяма, защото ще е нужна нова организационна бизнес структура на макро равнище. Отпадналите от бизнеса като процент и изпадналите в дълбока нелегалност ще се увеличат значително, а в замяна създаването на нови бизнес структури на техните места ще е по-бавно. Дали останалите ще успеят да покрият зейналата финансова дупка със своите плащания????? Държавата май яко го закъса за пари и ако това продължи ще стане едно голямо финансово БУУУУУУМ!!!! Заеми и да вземе едва ли ще са от полза,заради слабия потенциал на бизнеса и слабия износ за сметка на вноса в държавата. Колкото и да е неприятно, разумното решение е : "с голямата ножица" и орязване от тук и от там на разни чакащи пари от държавата.

 28. 28 Профил на онзи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от ".":

  Не ми бери дерта.По-добре гледай себе си.Аз имам достатъчно,макар в момента да работя за друг.Вероятно ме държат поради некадърност.

 29. 29 Профил на ###
  *****
  Неутрално

  не заблуждавайте, че указанията от 25.02.2010 не засягат ЕТ!!!
  Става дума за чл. 4, ал.1, т. 7 от КСО:
  7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 74 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества, едноличните търговци, неперсонифицираните дружества, както и синдиците и ликвидаторите;
  http://portal.nap.bg/ospage?id=180

 30. 30 Профил на ,,
  *****
  Неутрално

  А вярно ли е , че и за фирми без дейност ще трябва да се плащат осигуровки от ЕТ

 31. 31 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аз също се осигурявам на по-високи от изискваните суми. Не може да има фирма, която да съществува, а да не може да си плати осигуровките на управителя си. Щом искаме пенсии, майчинство, болнични, отпуски, санаториуми, здравеопазване ще трябва да плащаме за туй удоволствие. Аман от Андрешковци и пишман-работодатели...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 32. 32 Профил на WTF
  *****
  Неутрално

  ..и имате месечен оборот от 300 лева...??? wtf - не оборот, а печалба да е това, означва че сте фалирал отдавна

 33. 33 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Интересно е какво иска да каже Д. с публикуването на това писмо от "счетоводителка до клиент"... Точно тази "счетоводителка" сигурно има и други писма до точно този "клиент", щом тази мярка така "засяга" интересите му...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 34. 34 Профил на Wizard
  *****
  Любопитно

  Алоооо, пожарникаря, вземи мерки! ! ! ! ! !
  Някой от твойте се е разпищолил, много дразните хората! ! ! ! !
  Това не е добре, мили пожарникарю! ! ! ! !
  Това е много грозно, което се опитвате да лансирате....

 35. 35 Профил на Бизи-мен
  *****
  Неутрално

  НАП=ХАП
  Най ма кефат тези глапундери като пуснат някоя наредба да важи със задна дата. Е тва е върха на наглостта, да еб. некъдърниците му кирливи, напажийски

 36. 36 Профил на едно ЕТ
  *****
  Разстроено

  И последно важи ли за ЕТ или не?!?

 37. 37 Профил на този дето и досега ви плащаше и вашите данъци
  *****
  Весело

  Хахаха кварталните магазинчета щели да фалират. Да фалират. Нали те бяха направили хляба 1 лев. А сега като се намесиха хипермаркетите колко е? А най големия смях е, че щели да отидат в сивата икономика, а сега къде сте? Да не би в светлата? Хахаха, мошеници )

 38. 38 Профил на ???????
  *****
  Любопитно

  кЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА ОСТАНАЛИТЕ КОМЕНТАРИ

 39. 39 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 741 Любопитно

  Наистина интересно дали важи за ЕТ, защото от всичките закони, които прочетох ЕТ ще попадне в тази графа, което ми се вижда не само странно, но и безумно...

 40. 40 Профил на едно ЕТ
  *****
  Гневно

  До коментар [#37] от "този дето и досега ви плащаше и вашите данъци":

  За теб ЕТ само квартално хранително магазинче ли е? А какво да правят хората с магазини в малки населени места където в момента едва смогват да дишат и са раздали половината си стока на вересия. Там съществува един омагьосан кръг - ако не даваш вересия няма да купуват и друго от теб, ако даваш пък после нямаш пари да заредиш стока и в един момент вече няма какво да даваш, а данъците и сега не са малки и всички са на ръба на оцеляването. Големите фирми тая наредба изобщо не ги бърка - те и без това плащат големи данъци и големи подкупи, но за малките е убийствено! А така се надявах това правителство да подпомогне малкия и средния бизнес.

 41. 41 Профил на този дето и досега ви плащаше и вашите данъци
  *****
  Неутрално

  до 40. Просто ще започнете да плащат данъци и тарикати като теб, а не само да лъжеш пенсионерите с надценки от 600%. Ще си изтеглиш депозита и с него ще заредиш. А защо даваш на вересия, за да не отидат до града и да си напазарят на едро и да видят как ги лъжете, нали?

 42. 42 Профил на Иво Трайков
  *****
  Неутрално

  Ето план за действие:
  1. Назначаваш жената управител по ДУК в който пишеш, че е длъжна да работи и друга работа, освен управлението.
  2. И я пускаш неплатен отпуск (не се дължат осигуровки) , когато искаш.
  3. Може да пуснеш и някакъв ТД на 1 час дневно на някой, за да има кой да "работи" във фирмата.
  4. То оставаш безработен капиталист, т.е получаваш само дивидент.
  5. Като безработен се записваш в бюрото по труда, да ти плащат здравните, и като не ти намерят работа, взимаш социални.

  На война, като на война

 43. 43 Профил на УЖАС
  *****
  Любопитно

  1) ХЕМ подкрепяме пасмина ГЕРБ с Дянков!
  2) ХЕМ му искаме оставката, че не мисли и ви краде труда!

  Кое от двете твърдения е ВЯРНО!

  Не мога да ви разбера!
  ВЕРВАЙТЕ ми!

 44. 44 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 521 Неутрално  До коментар [#40] от "едно ЕТ":

  Ей, шмекер... Ти май на загуба ще се изкараш, а? А колко ли е надценката в кирливия ти дюкян, а? И какви са ти разходите, че не мога да се сетя? И ако провери някой сроковете на годност на боклуците, които продавате по селата, нали знаеш къде отиваш? За касов апарат да не говорим- не си го чукал на него от месеци сигурно... Ние да не живеем на луната...
  До коментар [#40] от "едно ЕТ":

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 45. 45 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Единственият политик който засегна проблема и се ангажира с него:

  http://www.martindimitrov.com/?p=1527

 46. 46 Профил на Реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "Явор Трампов":

  Глей ся. Не давай конформистки акъли, като не ти ги искат.

  1. Или консултираш хората градивно, или точка 2
  2. Намират си по-кадърен от тебе, а ти оставаш на сухо или точка 3.
  3. Минават в нелегалност, а ти оставаш на сухо.

  Та така.
  Някои от нас са се преборили и с по-големи умници от тия, пък още сме над водата. И плащаме на кадърни счетоводители и юристи, а не на празноглави чиновници.
  Вервай в капитала. Вервай в правото на бизнеса сам да определя операциите си по най-изгодния за него, а не на репресивната машина начин. Щото това те прави ценен и независим, а не да цитираш кодексите. Държавата няма да те храни.

 47. 47 Профил на 8 март
  *****
  Весело

  Те 8 март забраняват вие за ЕТ сте се загрижили!

 48. 48 Профил на Александър
  *****
  Неутрално

  Научете се да си плащате данъците!! Търсете си пазари като не ви върви бизнеса, а не се оплаквайте от държавата!

 49. 49 Профил на -------------
  *****
  Неутрално

  Изпълнителният директор Красимир Стефанов на НАП е този, който е подписал и издал указанието. Който не знае от 20 години икономиката ни се управлява с указания и то със задна дата. А поправката на евентуални гафове тече във времето с месеци напред, но първо си плащаме, после чакаме от умрял писмо... пардон, данъ1ните ни приспадат, но никога не връщат, камо ли да начилсят лихви за техните гафове!

  За ЕТ това указание не важи! Те продължават да плащат върху социални минимум 420 лв. от 01.01.2010 г като самоосигуряващи.

  Най-ощетени са пенсионерите на ЕООД, които до сге плащаха само ЗО. А оттук нататък трябва да плащат веднъж като самоосигуряващи върху 420 лв. и още веднъж върху МОД.

  Сега някои счетита със съгласуване на клиентите си започнаха да подават декларации за отписване им като самоосигурени и да регистрират ДУК в НАП, за да могат от 01.03.2010 г. да им внасят осигуровки само по договор за управление в/у праговете и така донякъде да минимизират излищните разходи.

  Вижте, ако осигуровките бяха наистина персонални и определяха пропорционално размера на пенсиите, повечето хора щяха да си внасят с убеждение осигуровките. Накога е имало подобна пенсионна система, която дори при смъртта на човека се е наследявала от децата му. А сега си наследяваме само дълговете. Проблеми в пенсионната система има навсякъде по света заради демографските проблеми, но това не означава така формално и с голямата ножица без критерий да се реже на живо месо от всички и да не се взима впредвид иконом. криза, в която живеем.

 50. 50 Профил на ААААААА
  *****
  Гневно

  Вие си ги избрахте
  Вие ще си ги търпите,
  Вие ще им сърбате попарата!

  Искахте ред
  Искахте да не се краде,
  май уния бяха крадливите
  а Вие честните!

  Кво стана!

 51. 51 Профил на Vasil
  *****
  Неутрално

  Щели да фалират, ами фалирайте на кой му пука. А тази Марина ще ме умори от смях, тя мислела най-вече за работниците си-ало моме баламите свършиха, или си плащай данъците и осигуровките или си закривай фирмата. До сега укривате данъци, не плащате осигуровки, правите пари а другите които си плащат всичко като мен ви носят на гърба- ами духайте го вече, аман от алчни хитреещи селяндури-бизнесмени.
  Аре у лево.

 52. 52 Профил на ---------
  *****
  Неутрално

  До коментар [#44] от "stupidon":

  По селата са монополисти и лошото е, че не разчитат печалбата да им идва от оборот, а от високи търг. надценки. Но затова не са виновни те, а иконом. среда, създадена от властимащите през последните 20 години - законотворци, данъчни, общинари и т.н. Ако те мислеха, когато правят закони и ги изпълняват, отдавна щяхме да сме Швейцария на Балканите.

 53. 53 Профил на Бивш
  *****
  Гневно

  Аз бях и собственика, и управителя, и работника, и счетоводителя, и личен състав, и куриера, и чистача, и всичко останало във фирмата ми. Плащал съм си осигуровките и данъците всяка година, че един път и адплатих 2000 лева и още не мога да си ги взема обратно. Нейсе. В момента имам един работник на 1/2 раб. ден. Защо трябва да се осигурявам задължително върху заплата 700 лева, наравно с управител на голяма фирма, който получава от фирмата заплата за труда си, не е собственик, не е счетоводител, чистач и т.н. Кое ни е еднаквото? Да ви кажа ли истината? Толкова ми писна, че в момента ви пиша от Канада! Намерих си работа и нямам намерение да се връщам. Не ми пука нито за НАП, нито за ЗОКаса вече! Ще си освободя работника дето е на половин работен ден и ще затворя дребната си фирма, а всичките из тоя форум дето мразят чорбаджиите-изедници, нека чакат Дянков да им намери пари за заплати и пенсии. Има да чакат до второ пришествие.

 54. 54 Профил на едно ЕТ
  *****
  Гневно

  До коментар [#44] от "stupidon":
  Цените ми са съобразени с тези в най-близкия град и дори някои са по-ниски, но това си е мой проблем и не те засяга. Касовия апарат го ползвам по предназначение - ако не знаеш се плаща патентен данък и така или иначе оборота не влияе на размера на данъка, пък съм далече от прага за регистриране по ДДС. Разходите са ми достатъчно големи, понеже се водим аз и родителите ми и се осигуряваме по закон - всеки месец внасям 450лв. осигуровки за тримата, остави ток, наем отопление зимата и т.н. Ама аз мога вкъщи и да не ям, да не се къпя, да не гледам телевизия и да не говоря по телефона - всичко трябва да отива в държавната хазна. А дали лъжа или не могат да кажат само клиентите ми - имам конкуренция от още три магазина и ако лъжех да съм изчезнал до сега. Аман от умници дето си мислят че е достатъчно да сложиш две витрини и да купиш хляба за 20 стотинки, и да го продаваш по лев. Имаш ли идея колко е надценката на един хляб - 0,06лв. Дават ми го на 0,74 и го продавам 0,80лв. смятай колко хляб трябва да продам за да изкарам днес чисто 10лв. от него. На най-купуваните вафли имам надценка 2(две!) стотинки. От 0,08лв. на 0,10лв. Смятай колко съм далеч от 600-те процента споменати по-горе. Ама понеже имам фирма и съм лъжец и мошеник, а ти си хитрия дето ми плаща данъците. Наглец!

 55. 55 Профил на Мама ти кирлива
  *****
  Неутрално

  До коментар [#51] от "Vasil":
  "...баламите свършиха, или си плащай данъците и осигуровките или си закривай фирмата. До сега укривате данъци..."

  Тъпако, държавата от години рекетира бизнеса сега дължи почти 1000000лв невърнато ДДС! Да кажеш нещо за това!

 56. 56 Профил на ------------
  *****
  Неутрално

  До коментар [#54] от "едно ЕТ":

  Аз те разбирам. Който не знае от магазинерство в БГ се печели, колкото да не умреш от глад, за съжаление И нека да не се противопоставяме, а да търсим общи интереси, защото всеки в БГ е заинтерсован да започнем да живеем като "белите" хора. Лично аз покрепям инициативни хора, които не лежат и чакат данъкоплатците и социалните да ги издържат. Ако имахме разумни законотворци юяха да помислят за по-гъвкаво данъчно законодателство.

 57. 57 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 741 Любопитно

  До коментар [#49] от "-------------":

  Къде може да открием факти, че не важи за ЕТ?

 58. 58 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#54] от "едно ЕТ":

  А ти защо си мислиш че да продаваш хляб е достатъчно за да храниш семейство? Вместо да продаваш 300 хляба- иди, окопай един ден овошките на някой и ще изкараш пак толкова... Ама не, на търговци да си играем... Е, много търговци станаха...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 59. 59 Профил на този дето и досега ви плащаше и вашите данъци
  *****
  Неутрално

  Ах как се уплаших, че щял мошеника да отиде в Канада.
  До ЕТто.
  "Разходите са ми достатъчно големи, понеже се водим аз и родителите ми и се осигуряваме по закон - всеки месец внасям 450лв. осигуровки за тримата, остави ток, наем отопление зимата и т.н. Ама аз мога вкъщи и да не ям, да не се къпя, да не гледам телевизия и да не говоря по телефона - всичко трябва да отива в държавната хазна."
  Е и ние другите не плащаме ток, отопление зимата? Как досега преживяваме? Значи ние трябва да не се къпем, да не гледаме Тв и т.н. така ли?
  Осигурявал родителите си, а нима те не работят в магазина ти?
  И към 55 ей идиот ДДСто в края на крайщата се плаща от крайния потребител. НА НЕГО ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩА А Не НА ТЕБ МОШЕНИКО

 60. 60 Профил на sdfghjkoiuytghjkloiujh
  *****
  Весело

  Как ще ви засегне безумното указание на НАП - НИКАК 20г не съществувам за тази държава и тя за мен.ха ха.1лв. няма да и дам.

 61. 61 Профил на СТИГА
  *****
  Гневно

  Стига сте ревали срещу НАП, НОИ и тем подобни!

  Те само спазват законите, написани от:

  - министри
  - депутати

  А те са писани от управляващата коалиция - ГЕРБ, АТАКА, СДС-ДСБ, РЗС

 62. 62 Профил на 666
  *****
  Весело

  До коментар [#59] от "този дето и досега ви плащаше и вашите данъци":

  Ти да не си данъчен от НАП, щото хал хабер си нямаш от ДДС

 63. 63 Профил на БРАВО
  *****
  Весело

  Браво Дянков еба им мамата крадлива!

 64. 64 Профил на този дето и досега ви плащаше и вашите данъци
  *****
  Неутрално

  до 666 не съм данъчен. И понеже си нямам понятие би ли ми обяснил в крайната цена на продукта има ли или няма ддс?

 65. 65 Профил на до нап
  *****
  Неутрално

  Ходи кажи на кварталния магазин или водопроводчик от Павликени, който е ЕТ и се осигурява върху 420 лв като самоосигуряващ се, прави месечен оборот от 1500 лв и плаща патентен дънък, че няма право да съществува, защото трябвало да се осигурява върху 850 лв. Сит на гладен не вярва, особено по тия географски ширини. Ако държавата иска да закрие всички фирми с месечни обороти под 2000 лв, горко й. Ще закъса съвсем, защото тия фирми си плащат и осигуровките, и данъците, и осигуряват работни места. Да, малки суми, но истински и влизат в бюджета. А осигуряването е и въпрос на лично планиране - колко пенсия искаш да получаваш и какви здравни ослуги искаш да получаваш. Така е в цивлизацията.

 66. 66 Профил на до НАП
  *****
  Гневно

  Бизнесът иска отмяна на указанието за осигуровките на съдружници във фирми06.03.2010 16:01

  Ръководството на Националната асоциация на българския бизнес настоява да бъде отменено указанието на Националната агенция за приходите (НАП), което задължава всички вписани в регистрите управители на дружества да се осигуряват като такива, без оглед на това дали съществува договор за възлагане на управление със съответния управител и дали е уговорено управителят да изпълнява функциите си без възнаграждение.

  Ако указанието не бъде отменено от асоциацията информират, че ще излязат на протест на 15 март, се казва в становище на асоциацията. То е подписано от председателя на асоциацията Светлозар Николов и е адресирано до финансовия министър.

  Асоциацията на Николов е същата, която организираше протести срещу високите лихви на банките и по време на гръцката блокада заплаши, от своя страна, да блокира всички гранични контролно-пропускателни пунктове...

  Прочитане на целия коментар между България и Гърция.

  Според асоциацията с указанието на НАП се задължават собствениците на еднолични дружества да се осигуряват и внасят във фондовете на ДОО вноски едновременно по две основания - по договор за управление и контрол и като самоосигуряващи се лица.

  „Указанието е поредния удар, който нанасят върху малкото оцеляващи в кризата работещи фирми, състоящи се от двама-трима съдружници, освободили служителите си поради невъзможност да заплащат труда им и съвместяващи по няколко длъжности, за да могат да съществуват“, пише още в становището на асоциацията до финансовия министър.

  Според организацията указанието противоречи на конституцията и на влезли в сила решения на Върховния административен съд, третиращи материята.

 67. 67 Профил на Експерт-Счетоводител
  *****
  Неутрално

  До # 59: Това че "ДДС-то се плаща от крайния потребител и на него трябва да се връща, а не на теб мошенико" откъде го чу умнико? Не се изказвай неподготвен, че се излагаш. Тая материя се вижда че не ти е по силите, затова ограничи се до плюването срещу селските магазинчета и не се опитвай да го правиш срещу вятъра, че се оплюва сам.

 68. 68 Профил на 666
  *****
  Неутрално

  До коментар [#64] от "този дето и досега ви плащаше и вашите данъци":

  Има една книШка, казва се ЗДДС. Прочети я и ще разбереш какво е ддс, кога се начислява с каква ставка и т.н

 69. 69 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Тъпанарщината си има шефове. Целта е да се провали правителството , на което му трябват пари, а по този начин всички ще престанат да плащат! Хората са в тежко затруднение и никой няма да плаща повече. Тихо се събира недоволството срещу парното, водата, тока, данъците, таксите, акцизите здравното и социалното осигуряване. ако Първанов беше тарикат момче щеше да каже тихо на малкия гном, че нещо е станала грешка и да потули случая, но да каже, че е загрижен за това, което се случва, а то е много плашещо.. Да ама явно Първанов се е изпуснал прекалено и се вижда истинското му лице. Само вижте какви кретени са на власти какви престъпници заместиха! Мисля, че няма надежда- всичко показва, че живеем в Ада и не сме разбрали , че вместо раждане сме измрели!

 70. 70 Профил на този дето и досега ви плащаше и вашите данъци
  *****
  Весело

  Светлозар Николов?!! Това ли ви е най големия разбирател?
  ХАхаха Този дето щеше да накара банките да свалят лихвите? Хахаха Или дето щеше да блокира границата с Гърция от нашата страна
  Ама наистина ме разсмяхте, разбиратели
  Спирам да пиша, няма смисъл.

 71. 71 Профил на Александър
  *****
  Неутрално

  Те са луди!!!!

  Всеки дребен предприемач извършва повечето дейности във фирмата си. Такъв безпрецедентен удар по малките предприемачи не е имало от комунистическото управление насам!!!

  Не напуснах тази държава заради управлението на Виденов и Станишев, но явно ще я напусна заради "дясното" управление на Борисов ...

 72. 72 Профил на Моля коментирайте по същество
  *****
  Неутрално

  Абсолютно разбираемо е когато става въпрос за осигуряване на наето лице по трудов договор, но откъде накъде държавата ще задължава съдружниците във фирми да се осигуряват точно по тоя начин? Какъв е тоя измислен "осигурителен доход", ако изобщо не е доход? Каква е тая измислена "минимална заплата", пък да се осигуряваш върху две такива, ако осигуряваш сам себе си? Как така аз "осигурявам себе си", пък държавата ще ми нарежда за какви рискове и с колко да се осигурявам? Продължаваме да си живеем в някакъв измислен свят и да се лъжем един друг! Не виждам много от изказващите се тук да коментират по същество. Говорят че трябвало "чорбаджиите да си плащат данъците", а става въпрос за личните им пенсионни вноски. Всичко това е прах в очите на овцете и дребните кутрета. На вълците изобщо не им дреме, те се оправят по друг начин.

 73. 73 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#71] от "Александър":

  Ма моля ти се, стой тука! Ко шъ праим без тебе? Земи си метлата и бегай у Гръцко да "предпиемаш" нещо там... Там вече има достатъчно "предприемачи" като тебе...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 74. 74 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 726 Неутрално

  мярката е идиотска, защото засяга много хора/семейства които се издържат с някакъв дребен бизнес. Ако част от тях фалират и увиснат на държавата като безработни, и към това добавим административните разходи и загубеното време около тая мярка, разходите ще са повече от приходите.

 75. 75 Профил на кеф
  *****
  Весело

  Щом сте гласували за тях ще си ги търпите и няма да се оплаквате! Бате Празнобойко ще го помните докато сте живи!

 76. 76 Профил на Dede
  *****
  Гневно

  Дянков е твърдо решен да загроби "малките, гадни частници", по-важно е да има "инвестиции" в аутлет центрове

 77. 77 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 741 Весело

  Сега пак да попитам за ЕТ отнася ли се Като гледам май надигат вой само собствениците на 10 фирми, което напълно обезмисля повече дебата...
  Точно поради такъв трик ме цаках и мен като работник - работя в една фирма, а върша работа на друга фирма на същия собственик! Дойде време да си търся парите - сори батка, тая фирма била специално създадена за това, да не може да си търсиш парите!
  Ако сте само ООД-та - моля скрийте се някъде, защото сериозно сте супер нагли!

 78. 78 Профил на rapidfire
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "работещ"
  Колега, (эсли си такъв изобщо) заради такива като тебе ме е срам да казвам че съм лекар!
  Замълчи, в името на всички богове!

 79. 79 Профил на Александър
  *****
  Неутрално

  По целия свят малкият бизнес е истинският двигател на икономиката и създател на работни места. Дано да има повече хора, които ще създават по 2-3 фирми и ще си влагат парите, дните и нощите в това да създават работни места.

  Жалко за държава, която се обръща срещу предприемачите си, защото те винаги ще намерят пътя към успеха - дори и навън. Няма обаче да има кой да гарантира заплатите на онази част от населението, която не взима инициативата и търси само сигурен доход срещу не е ясно колко работа.

  Този филм вече сме го гледали и краят му далеч не е щастлив. Но за съжаление, както писа наскоро Капитал по друг повод: Когато отвратените си отидат, ще останат отвратителните.

 80. 80 Профил на работещ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#78] от "rapidfire":

  ами тогава лекувай тарикатите и социалните търтеи от своите си пари, ти им плащай, не карай работещите. Голем христиенин се извъди, ама с чуждата пита.

 81. 81 Профил на дано
  *****
  Неутрално

  ох, дано доживея малките фирми и техните велики ревящи собственици да фалират. Малки фирмички, ама по 6 бр. средно на един човек. ДАНО ПО-СКОРО ФАЛИРАТ !

 82. 82 Профил на Българин
  *****
  Гневно

  Всичко е ясно, пак се опитват да прекарат дребния бизнес, а какво стана със откраднатите милиони по сметките на този и онзи. Какво върнаха в бюджета? А колко лева са личните осигуровки от заплатата на Директора на НАП, на Цецка Цачева, на бедните депутати- всички те са освободени, т.е. не дължат и не плащат здравни и социални осигуровки, защото те са за сметка на държавата, тоест на мен, на теб, на нас.....

 83. 83 Профил на опа
  *****
  Неутрално

  Както е тръгнало Дянков скоро няма да е мистър - 33%, а много повече

 84. 84 Профил на rapidfire
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "този дето и досега ви плащаше и вашите данъци":

  Абе брато, ти да не живееш на обратната страна на луната? Ти знаеш ли какво е да работиш в единственото предприятие в накое градче на майну свою, дето ти плащат един-два пъти в годината и то не цялата заплата която, ти дължат?
  Където не смееш да гъкнеш, защото иначе ще загубиш и това?
  Защо според тебе половин България се е събрала в София?
  Какви градове, какви хипермаркети са те подгонили?
  Там хората нямат пари да си платят винетката, камо ли за бензин до града.
  Ми те ако ги имаха тия пари, нямаше да вземат на вересия бе, аланкоолу!
  Мисли малко с тая чутура!
  Баси как ми е писнало от измизлени юпита като тебе!

 85. 85 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 741 Весело

  Нещо нечувам - има ли некой ЕТ, който са го задължили да се осигурява на 1200 лева? Май не! Е значи има надежда за тази страна! Една по една затварят дупчиците...
  Фамилните фирми - гръбнака българската икономика! Или както посочва по-горе съфорумеца - България, страна на семейните холдинги с едничка цел да не се плаща и лев на държавата, нито данъци, нито осигуровки... Малко по малко ще ви намерят цаката!

 86. 86 Профил на соло
  *****
  Неутрално

  Има полза от форума дотолкова доколкото окончателно се разбира че има два типа хора в тази държава-едните се опитват да се борят с живота сами и вярват в силите си,другите стоят в сянка гладни,скъсани,озлобени и получават оргазъм когато на някой (според тях успял) човек му се случи нещо лошо.Може би се радват че се увеличава армията на лумпените!
  Помнете злобни гномчета-КЪДЕТО Е ТЕКЛО ,ПАК ЩЕ ТЕЧЕ-а вие ще си дърпате ч...те отстрани на пътя!

 87. 87 Профил на мислещ
  *****
  Неутрално

  "Указанията" на държавни институции НЕ са закон.

  Просто не ги спазвайте, щом прецените, че са неразумни и нелогични и *не следват от закона*.

  Някои ще кажат "да, но едно дело струва пари". Аз казвам: не започвайте делото ВИЕ. Оставете НАП да заведе дело срещу вас и ще видите, че ще го спечелите.

  И няма да плащате никакви разходи за дело.

  Дори с всичките й проблеми, българската съдебна система няма да се съгласи с подобно феноменално безумие на НАП.

  (уточнение: говоря в контекста конкретно на мераците за плащане на осигуровка за *всеки* вид дейност различна за управление в една и съща фирма; за другите неща не съм толкова сигурен)

 88. 88 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#86] от "соло":

  Не, има много типове хора, само че някои са много нагли...
  Мислят си, че законите за тях не важат и си има конкретно словосъчетание, което ги характеризира напълно - селски тарикати! Те не само, че погазват законите, но са достатъчно нагли и да го заявят публично! Страдат от вманиачение, че гражданските права са създадени за да се отбягват законите!
  Нещо повече, унищожаването на бизнес средата от подобни индивиди беше толерирано, но с радост установявам, че е започнала борба и в тази насока!
  Явно законите ще важат и за селските тарикати... Какво следва - емиграция?! Чакам да видя с какво може да ме уплаши набедения "микробиснес" или като гледам, че хора с по 3-4 фирми правели по 1000 лева оборот месечно по правилно ми звучи "нанобизнес"

 89. 89 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  10% данък
  10% осигуровки
  10% здравно

  Така трябва да е и нито стинка повече.
  Ни мод ни дук, мук, шмук.
  30% тотал върху всяка заплата, осигурвките и здравните делени фифти фифти работодател и служител.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 90. 90 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#87] от "мислещ":

  Прав си, за товам, че НАП няма да наказват за това, че извършваш и друга дейност освен управленската!
  Проблема е, че първо имат по няколко фирми за да крият данъци и после, че нямат да могат да са общи работници и да се осигуряват на 240лв... Ще се наложи да са управители и във всяко ООД ще трябва да има такава длъжност... Общо взето скапа им се алъж-вериж-а

 91. 91 Профил на besen
  *****
  Неутрално

  Май излиза, че Първанов даже много меко му е говорил, на тоя мушмурок!

 92. 92 Профил на соло
  *****
  Неутрално

  До коментар [#88] от "nqma zna4ka koi":

  Работа на правителството е по ЗАКОНОВ път да осигури спазването на законите,а принципът "всички под ножа" е много удобен за Сталин .Хитлер,Живков.Резултатът от репресиите е ясен-пълен провал.
  Но тук виждам много кооператори които пак биха викали-УРА ДРУГАРИ.

 93. 93 Профил на Наистина запозната
  *****
  Неутрално

  На всички, които виждат света само в черно и бяло искам да се замислите върху следното. Проблемът не е само за парите на собствениците, а заради въвеждането на понятието "дължими осигуровки върху неначислено възнаграждение". Указанието обаче не прави разлика между дължимо възнаграждение и неначислено. Ето какво имам в предвид - в България има доста действащи сдружения в обществена полза (които реално работят, а не перат пари). В тях има и доста доброволци -хора решили да се обединят с цел да направят нещо добро за обществото. Аз лично познавам много такива хора. С глупавото си указание НАП казва, че тези хора независимо, че работят доброволно трябва да плащат осигуровки върху 700 лв. всеки месец! И за какво тогава да се опитваме да подобрим света около нас?
  Вярно е че осигуровки трябва да се внасят, но не това е начина! Нека закона се прецизира.

 94. 94 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#93] от "Наистина запозната":

  Пак не можах да разбера? Тези, които работели доброволно ще получават ли пенсия в бъдеще и брои ли им се за стаж времето, което доброволно са работели? Ако се брои за стаж, кой да им внесе осигуровките? И указанието е само за управителите! Всички други за които няма установен праг са на 240лв!

 95. 95 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#92] от "соло":

  На мен ми звучи много ясно сигнала - 2млн фирми на 4 млн работещо население са МНОГО!
  Сега нека погледнем и препоръките на НАП - ако бизнесът ви е малък НАП препоръчва да се регистрирате като ЕТ!
  Кое по точно не стана ясно? ООД се препоръчва за по големи обороти, а наличието на 5 ЕООД-та на един и същи собственик говори недвусмислено за далавера...
  Така, че хайде спестете си наглостта и митингите за да не ставате за смях пред цяла България!

 96. 96 Профил на ZLAT
  *****
  Неутрално

  КИЙ ИДИОТ ПОСТАВИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ ЗА ОБСЪЖДАНЕ ОТ КУЦО И САКАТО, КОЕТО НЕ СЕ СЕЩА НИ ОТ ЗАКОН, НИ ОТ ПРИНЦИПНИ ПОЛОЖЕНИЯ В ПРАВОТО. ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМ , КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕДЪВЧИ ОТ НЕГРАМОТНИ ХОРА. ТОЙ ТРЯБВА ДА СЕ РЕШИ НА НЕОБХОДИМОТО НИВО ОТ СПЕЦИАЛИСТИ.
  НА КОЙ МУ ХРУМНА , ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ХОРА С ДВЕ И ТРИ ФИРМИ. НЯМА ТАКОВА НЕЩО. СТАВА ВЪПРОС, ЧЕ ЕДИН И СЪЩИ ЧОВЕК В ЕДНА И СЪЩА ФИРМА ЗА ЕДНО И СЪЩО РАБОТНО ВРЕМЕ Е ЗАДЪЛЖЕН ДА СЕ ОСИГУРЯВА ВСЕ ЕДНО , ЧЕ ИЗПЪЛНЯВА ДВЕ ДЛЪЖНОСТИ - ДВОЙНА ОСИГУРВКА.
  НО ТОВА НЕ Е ЛЪЖИЦА ЗА ВСЯКА УСТА, ДА СИ КАЗВА МНЕНИЕТО ПО ВЪПРОСА, ЗАТОВА ПРЕСТАНЕТЕ С ТЪПИТЕ СИ КОМЕНТАРИ.

 97. 97 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Дами и господа бивши мои съотечественици, случаят, който коментираме тук е един много малък детайл от генералния проблем на България. И той се нарича тъп балкански тарикатлък. Нация, за която е станало въпрос на чест да мами държавата независимо по какъв начин, в един даден момент стига дотам, че държавата се "разшетва" да си събере това, което има да си събира. Е, проблемът е, че покрай сухото изгаря и суровото, ама нейсе. За мен беше ясно, че изход от този батак няма как да има и затова се спасих в Канада. След 3 месеца правя 3 години и започвам процедурата за получаване на канадско гражданство. Та бих посъветвал в чисто човешки план тези, които наистина изнемогват да опитат нещо подобно. Другите, които предпочитат да останат в България, ок, това е техен избор, но нека не се опитват да шмекеруват с държавата, защото тя винаги ще намери начин да им го нахендри. А в Канада не е съвсем леко. Още повече, че българското образование не се признава и трябва да се започне буквално от нулата, но за мен усилието си струва. Канада е страна, в която усърдните са оценявани.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 98. 98 Профил на наистина запозната
  *****
  Неутрално

  Указанието не е "само за управители". От НАП правилно са казали, че указанието следва закона. Просто в него са разгледали частния случай на управители, които са и собственици на фирми. Но има и други частни случаи - като този, които посочвам аз.
  Смисъла на доброволната работа е, че ти не очакваш нишо насреща - нито заплащане, нито стаж, нито пенсия. Правиш я защото смяташ, че така си полезен. Това е практика по цял свят. Може да се оприличи на това да заведеш дело за клевета срещу някого за 1 лева- не е за парите, а за идеята! Обаче сега нашите управители са решили,че не може да полагаш доброволен труд в обществото - задължително трябва да си плащаш, ако искаш да го правиш!
  Разбираш ли къде е безумието на цялата ситуация.
  А истинския юридически проблем е друг, но много малко хора го разбират. Нововъведението за "осигуровки върху неначислени възнаграждения" беше породено от неначисляването на работни заплати в рамките на месеца. Много работодатели, когато нямаха пари за заплати просто не ги начисляваха счетоводно и така НАП не можеше да ги глоби, че не са внесли осигуровките. Затова от 01.01 се промени закона, че се дължат осигуровки и върху неначислени възнаграждения. Само че едно е неначислено възнаграждение, друго е недължимо! Трябва да се направи разлика между двете и НАП да не се опитват да напълнят бюджета с глупави указания и тълкувания на закона.
  На 01.01 когато влезе в сила новия закон никои не възстана срещу осигуровките върху неначислените възнаграждения, защото всички счетоводители знаем, че това си беше бягане на отговорност. Но твърдо протестираме законите да се пишат с една цел, а после да се изопачават както им е изгодно на управляващите!

 99. 99 Профил на ZLAT
  *****
  Неутрално

  Това за неначислените възнаграждения също беше тъпо от страна на законотворците да го добавят, защото и при стария закон си имаше срок в който възнаграждениаята трябваше да бъдат начислени и този срок се знаеше от всички и ревизорите си правеха актовете като се съобразявах с този срок - последния ден от следващия месец. Така че нямаше нужда и от такова словосъчетание "неначислени възнаграждания" което доведе някой болни мозъци в НАП да абсурдните му тълкования.

 100. 100 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#98] от "наистина запозната":

  Може ли конкретен пример моля? Това ми звучи като проблема с ДДС-то при дарения... Понеже може да стане обект на злоупотреби... Все пак примера би помогнал за да се ориентираме по-точно в казуса

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK