Осигурителни вноски без доходи

Осигурителни вноски без доходи

© Shutterstock / ДневникЕдно указание на НАП от миналата седмица седмица генерира сериозно недоволство из цялата страна - че "хиляди микрофирми са заплашени от фалит". Новината очевидно е лоша, но самият факт, че се заговори за проблема, си е направо радващ. Да, тук не става дума за някаква нова административна глупост, а за стар проблем, чието проявление в случая е по-видимо от всякога.


Поводът стана указанието на НАП, че всички управители на дружества са длъжни да се осигуряват върху административно определения минимален осигурителен доход за съответната дейност - без оглед на това дали съществува договор за възлагане на управление със съответния управител и независимо от това, че ако има такъв, в него може да е уговорено, че съответният управител ще изпълнява функциите си без възнаграждение. Казано по-просто, на хората ще им се наложи да плащат осигуровки и върху доходи, които ги няма.


Казусът безспорно има много правни детайли, но едно е безспорно - много хора ще платят осигуровки върху доход, който не получават. Това вече не е само правен или икономически проблем, а проблем, който се основава на сбърканата логика на нормотворците. Това, което е от значение, е защо въобще се налага на някои хора да плащат осигуровки върху доход, различен от реалния им такъв?
Данъците върху труда (включително осигуровките) в България се плащат като процент от заплатата на съответния човек. Така, ако взимаш по-висока заплата, плащаш повече в номинално изражение - има директна връзка между доход и вноски.


В случая става дума за официално деклариран доход. Иначе в нежеланието си да плащат данъци или осигуровки на държавата хората могат да се опитат да скрият реалните си доходи - нещо, което се случва по цял свят. В случая говорим за престъпление и  човекът, който го прави, попада извън закона. В един идеален свят връзката между реалните доходи и осигурителните вноски може да бъде прекъсната само чрез престъпление.


Тук някъде се намесва държавата и обърква всичко. Влиза на пазара на труда и казва: "за тази професия трябва да се осигурявате на не по-малко от толкова пари." Няма значение дали сте незаконни или не. Договорът между служителя и работодателя вече не е първостепенен,  определеният минимален праг е над всичко. И когато седнете да се договаряте с работодателя си за заплатата, преговорите вече отдавна са започнали без ваше и негово участие... а понякога дори вече са завършили.


Кой води преговорите вместо вас? Работодателите и синдикатите определят минималния осигурителен доход под зоркото око на държавата. От една страна е работодателят - много добре знам кой ме назначава, уволнява и ми дава заплата и ви гарантирам, че моят работодател го няма на никакви преговори за каквито и да е било осигурителни прагове. От другата страна са синдикатите - хубаво, само дето нито съм ги виждал, нито съм ги чувал и въобще не знам кой им е дал право да ме представляват. Нека да представят своите членове, но не и мен.


В момента връзката между реални доходи и осигурителни вноски се къса и случаят с управителите го показва нагледно. Няма доход, няма договор, но има осигурителни вноски. Това не е сбъркана разпоредба, защото изцяло следва логиката на закона - че вместо да гони лошите, държавата просто ще се меси на пазара на труда. Минималният осигурителен доход е глупава идея, която отнема от свободата на всички нас и дава власт на група функционери.


Ако ще го правим така, то нека поне изпипаме системата докрай - да създадем Министерство на заплатите, в което всеки български гражданин да бъде наблюдаван и оценяван индивидуално и да му бъде определена административна ставка, върху която да се осигурява. Ако това не ви харесва, идеята за минималния осигурителен доход е горе-долу същата.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ----------------
  *****
  Неутрално

  Дянков трябва да си ходи!Действията на този клоун само вредят на цялото общество!

 2. 2 Профил на Robespier
  *****
  Неутрално

  Скриите се малоумници от НАП,тази страна се управлява със закони а не с указания давани от полуграмотни индивиди!

 3. 3 Профил на stealth
  *****
  Гневно

  наистина го има момента, че собствениците се (само)осигуряват на ниски нива.
  но пък 1200 е много. особено за провинцията. особено за малки и средни фирми. какво става с пенсионерите с фирмички? какво стана със семейните фирми, където управителите са и работници? не, няма да фалират (повечето) - ще продължат да работят, но не и за държавата.
  нека има прагове, но е абсолютно малоумие управителите да се осигуряват и като ДУК, и като СОЛ!!!

 4. 4 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  ДО ДНЕВНИК
  ............Едно указание на НАП от миналата СЕДМИЦА СЕДМИЦА генерира сериозно............

  Два пъти седимица в първото изречение.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 5. 5 Профил на .
  *****
  Неутрално

  хайде стига сте ревали, т. нар. собственици на малки фирмички. И бедни пенсионери с фирмички. Цял живот нищо да не платите, като ви накарат и почва рев - ще фалираме ! А без да сте платили или платили на минимума искате най-високата пенсия да получавате и като отидете на доктор, да ви преглеждат светила, но без пари.
  Не внасяйте и не се осигурявайте тогава, но повече от държавата спрете да искате ! Поемете си сами издръжката- за лекарства, за болници, без пенсия и т.н. Като не сте платили няма да получите и няма да искате. Само че, тези дето не плащат, най-много искат.

 6. 6 Профил на сус
  *****
  Неутрално

  поредното лицемерие на собствениците на малки фирми, които всячески крият доходи. Като ги накарат да платят задълженията си започват да припяват - ще фалираме ! Ами фалирайте, голяма работа като фалирате !

 7. 7 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  . № 5

  Точко нещастна. Ние като спрем да плащаме хабер ли ти е, че ще ти секнат и помощите за безработни. Те идват от нашите пари, но когато ни искат повече, отколкото можем да дадем, ние просто няма да ги дадем и ти първи ще заревеш "каква е тая държава".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 8. 8 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "Руслан 21":

  ей, не попържай, ами си плати данъците и осигуровките като управител на фирма, която "нямала доходи ". Ами като нямаш доходи от фирмата, за чий чер имаш фирма, ве ? Гиди крадливи и лъжливи тарикатчета, крайно време е да си платите със задна дата и то.! Няма само ние да плащаме !Ще си платите като попове, малко ви е и хак да ви е, дано фарлирате

 9. 9 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  . №8

  Смотан, що първо не ми прочетеш коментара, а? Никъде не съм казал, че не плащам осигуровки. За "ей, не попържай," нямам коментар.

  Прочети и статията, че там няма нищо за данъците, а само за ОСИГУРОВКИТЕ и това засяга и тебе, защото ако си мислиш, че целият луфт ще го обере шефа ти, жестоко се лъжеш. Първо ще го отнесеш ти и чак тогава ние. Тези пари ще трябва да ги вземем от вашите заплати, защото няма откъде другаде.
  После ще ревете - "Ама вече не ни дават и 300 лева".
  Мисли като пишеш нещо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на станислав
  *****
  Неутрално

  Проблема е в задната дата.
  Когато работи една фирма си пресмята пе4албата, а когато и се искат пари за изминал период тя няма как да ги изиска допълнително от клиентите си, защото договорите са склю4ени и сделките са минали.
  Минаването в сивият сектор е много по-лошо от неплащането на данъци.КОгато една фирма освен за работата си мисли как да излъже, риска за бизнеса в БГ става невероятно голям , защото вси4ки фирми запо4ват да се дебмат и лъжата става на4ин на работа и живот, Това е мнооого далеко от европейските ценности. Много далеко

 11. 11 Профил на ИЗБИРАТЕЛ
  *****
  Неутрално

  Да живее г-н Дянков. Край на джиповете и поп купоните. Вашта мама богаташка.

 12. 12 Профил на ИХТИМАНЕЦА
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Руслан 21":

  говедо, крадливо--с ножиците и .....клъц без ТАШАЦИ

 13. 13 Профил на бравос
  *****
  Неутрално

  Браво на министър Дянков ! Крайно време е да се научите да плащате ! Един месец няма да платите на курвите си и готово, парите в НАП . Браво Дянков !

 14. 14 Профил на Питам !
  *****
  Неутрално

  Имам фирма - ЕТ. Тази фирма никога не е имала дейност. Всяка година в декларацията си отбелязвам, че фирмата не е действаща.
  Сега дължа ли осигуровки на държавата за това , че фирмата ми никога не работила?

 15. 15 Профил на до питащ тарикат
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "Питам !":

  а защо сине майчин тарикатски имаш фирма, след като от години тя няма дейност ? И кой те знае дали имаш дейност ? Сега ще си платиш и то с лихвите и със задна дата.
  Ха, имал бил фирма, ама тя нямала дейност . Тука в окото корабче плува ли ?

 16. 16 Профил на stealth
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "ИЗБИРАТЕЛ"

  тези с джиповете се осигуряват на високи суми, за да могат да си изперат парите, тях това въобще не ги касае.

 17. 18 Профил на Истината
  *****
  Неутрално

  Нека да допълня приятния анализ на колегата от ИПИ. С това си действие държавата в лицето на некомпетентните си институции като НАП НАПример, задължава бизнесът да наруши 2 от "основополагащите" /по Красимир Стефанов/ принципа: 1. На съответствие /съпоставимост/ на прихода към разхода - няма приход без да е извършен съответен разход и обратното - З-н за Счетоводството и НСС. НАП тук ни кара да извършваме РАЗХОДИ, без да имаме приход, от който разходите са формирани. За което впоследсвие ГЛОБЯВА - за средства с недоказан произход!!! 2 Принцип - на вярно и честно представяне на информацията - кое му е вярното - че вменяваме доход на управителя, без такъв да съществува и отчисляваме осигуровки и данъци от нищото!!! За което НАП също ще ни глоби. Ще ни глоби и ако не внесем осигуровки върху нищото / отново по Кр.Стефанов/ . Република Глобария, Указария и най-вече Параграфария 22. И това ми било " експерти"?!? Да им имах експертното.

 18. 19 Профил на Бъдещ имигрант
  *****
  Неутрално

  Имам двама работника и ги уволнявам още днес. И вас малоумни "точки" и "избиратели" ви чака същото. Освен това и на социалната софра ще остане само на Дянков дядовия, ама тогава ще писнете че е много жилав...

 19. 20 Профил на Усун
  *****
  Гневно

  Абе Дянков ,яим шибни на тези безработни по един данък ,,50'',лева.Та другият път като дойдат избори ,да не викат ,,Бойко мие на сърцето '''.На пенсионерите по ,,50 '',лева данък пенсия ,та да видиш дали ще искат увеличение,на пенсийте,и намаление на възраста за пенсиониране.Инека тогава да видим дали ще пишат стихотворения и поема .Вие само по този начин може да докарвате бюджета,,,,мародери,и мошенници.На този гламав народ такова управление.

 20. 21 Профил на h
  *****
  Неутрално

  Ето как и ИПЕ не може да обясни за какво става дума, а всякакви форумисти скачат по крайностите.

  Значи: "... указание.. на НАП, че всички управители на дружества са длъжни да се осигуряват върху административно определения минимален осигурителен доход за съответната дейност - без оглед на това дали съществува договор за възлагане на управление със съответния управител и независимо от това, че ако има такъв, в него може да е уговорено, че съответният управител ще изпълнява функциите си без възнаграждение."

  Това, разбора се, е формулировката на предишното правителство когато се въведоха минималните осигурителни прагове. Сега НАП припомня за нея. Ново няма.

  Та вместо ИПЕ и форумистите да протестират срешу минималните осиг. прагове, те протестират срешу желанието на НАП да прилага закона. Къде сме виждали този цирк? Ами у нас, където всеки се мисли за над закона. Защо гневът ни не е срещу него? Ами защото всеки иска пенсия и безплатно лечение и си мисли, че в един миг някой друг ще го плати.

  А протестите в групата са на т.нар "български предприемачи" - хора дето са регистрирали фирма, но нищо не вършат. Защо подобна фирма съществува е друг въпрос, но на повечето е ясно: като жените им скочат, че нищо не правят, те фирма регистрират и така се оправдават в къщи.

  А нормалните хора с работещи фирми са недоволни от праговете, а не от това, че трябва да спазват закона.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK