Менда Стоянова: Не трябва да ударим най-малките фирми с високи осигуровки

Менда Стоянова: Не трябва да ударим най-малките фирми с високи осигуровки

© Мария СъботиноваМалките фирми не бива да пострадат заради новото указание на Националната агенция по приходите (НАП), според което всички управители на предприятия трябва да се осигуряват минимум на 700 лв. вместо досегашните 420 лв. Това съобщи председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова, цитирана от в. "Класа". От дребния бизнес изразиха възмущението си по повод на увеличението, като обявиха, че това може да доведе до фалити на много фирми.


Няма промяна в законодателството, която да рефлектира в подобно искане на НАП, казва председателят на бюджетната комисия пред "Класа".


По думите на Менда Стоянова предстои да бъде уточнено дали собствениците и съдружниците в компаниите могат да бъдат третирани като управители, или иначе казано - наемна работна ръка. "Правят се интерпретации, че всяка фирма трябва да има управител, плавят се аналогии с текстове от търговския закон, касаещи ЕООД, ООД, акционерни дружества, и там управителят трябва да извършва своята дейност на базата на сключен договор между него и дружеството", обяснява Стоянова.


По данни на НСИ около 200 хил. фирми в страната са малки и средни. До края на 2009 г. минималният доход, до който трябваше да се осигуряват управителите на дружествата, беше 260 лв. От началото на тази минималният праг за самоосигуряващите се стана 420 лв.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gneven
  *****
  Неутрално

  Не само, че не може ами и е незаконно! Ето какво прочетох:

  http://www.tita.bg/news/29

  Ясно се показяа, че НАП не са прави. НАП е за съд!!!!

 2. 2 Профил на Catch22
  *****
  Гневно

  Абе вие в НАП МАП и прочие КОЛКО малоумни решения сте в състояние да вземете за една седмица?!? По силата на кой закон ще изисквате двойно и тройно осигуряване от малкия бизнес? Ми той няма да просъществува дълго с вашите "решения" ,бе кретени! Като отидат на борсата толкова собственици на малки фирми какви ще ги къдрите, а? А като се е осигурявал собственика на малка фирма три пъти, вие после тройно обезщетение ли ще му предложите, след като окончателно му му съсипете бизнеса?! Незабавно отменете порочното указание на НАП преди да се наложи и вас да изхвърлят от там защото откъде ще дойдат пари и за вашите заплати?
  Смешници!

 3. 3 Профил на ВъВ
  *****
  Неутрално

  ,,плавят се аналогии с текстове,,- поредната правописна грешка.

 4. 4 Профил на дребен търговец
  *****
  Неутрално

  Не плащайте по новото безумно указание.
  Ще водим дела в Съда

 5. 5 Профил на Софчо
  *****
  Неутрално

  Ще съдим НАП!То е тип КОМУНИСТИЧЕСТКО упражнение върху малкия бизнес.Държавата продължава да показва, че за нея малкия бизнес, не е основата на икономиката ни, а ДОЙНА КРАВА, която може да дои когато и както си иска.

 6. 6 Профил на Каишев
  *****
  Гневно

  Малоумници са не само тези от НАП. Питам се защо на никого в парламента не е направило впечатление, тежкия шамар в/у средния и дребен бизнес? Така ли приемат и другите закони?

  А "великите специалисти" от НАП следвам да бъдат уволнени и съдени за умишлено престъпление срещу българската икономика.

  Задавам си и въпроса, как по време на криза, когата заплатите и доходите падат, "Нападжиите" решиха да вдигат осигурителните прагове? Защото доходите са се увеличили ?

  Доколкото е известно на целокупния български народ, за последните три месеца се увеличиха само техните заплати - при тях криза няма, за тях кризата се изразява само в поевтиняване на стокита - какъв кеф!

  Не виждат освободените магазини, тълпите безработни, виждат само намалелите приходи и затова искат още и още, и още! По-високи прагове, двойно осигуряване на управителите, по -високи сдравни осигуровки.

  Спрете се бе джанъм! Вие хора ли сте или башибозуци? Имайте милост към тези, които ви осигуряват тлъстите заплати. Не ги унищожавайте, защото от "ЕДРИЯ" бизнес никоя държава не е прокопсала.

 7. 7 Профил на ЛУДИ ЗА ВРЪЗВАНЕ
  *****
  Неутрално

  СЕГА ХИЛЯДИ ФИРМИ ЩЕ СПРАТ ИЗОБЩО ДА ПЛБАЩАТ. ПЪЛНИ МАЛОУМНИЦИ

 8. 8 Профил на abv
  *****
  Неутрално

  Преди изборите ГЕРБ твърдяха, че преразпределението на БВП през бюджета от 40% е високо, че ще го намалят до 35%, че дори и 30%. Това ще стане чрез намаляване на държавните разходи, в това число и броя на бюджетните служители, и чрез увеличаване на ефективността на тези разходи. Т.е. с по-малко пари по-добри услуги. ще намалят осигуровки и данъци.
  Какво стана:
  Бюджет 2010 предвижда преразпределение от над 43%.
  Вдигнаха, и продължават, минималните осигурителни прагове.
  Вдигат здравната осигуровка.
  Не връщат ДДС.
  Не се разплащат по договори.
  Не намаляват нито броя на хрантутниците на бюджетна ясла, нито разходите като цяло.
  Както правилно са забелязали в ГЕРБ, криза е.
  Но вместо да намалят И ТЕ държавните разходи, да направят реформи, да съкратят чиновници и т.н., те решиха да вдигнат данъците. На кого - на дребните предприемачи, щото няма да врещят.
  Антикризисната политика е:"Ще дадем на тези, които викат най-силно".
  Дребният и среден бизнес и самонаетите, уж основа на уж дясната партия ГЕРБ, да го духаме!
  А моите избранници, ония от СК, те пък какво правят? Гоце, ДС, ченгетата, руснаците....Едно и също плямпат, като латерни.


 9. 9 Профил на дребен буржоа
  *****
  Гневно

  Да ти определя държавата, какво и колко трябва да изплатиш като трудово възнаграждение, сам на себе си, и след това да очаква че върху тези суми дължиш осигуровки е малоумно. Кретените в НАП дали са си задавали въпроса - а тази пожелателна заплата(осигурителни прагове), ако не бъде заработена какво се получава ?! Изкарал - неизкарал, дължиш осигуровки.
  Тоест, предстои да бъдем облагани за недействителни, нереални и незарботени доходи.

  ЗА ТОВА РЕШЕНИЕ( 'ТЪЛКУВАНИЕ' ) НА НАП, ОЧАКВАМ ОСТАВКА НА ВИНОВНИЯТ 'специалист' !!!
  В тази държава е крайно време да започне да се носи отговорност !

 10. 10 Профил на дребен буржоа
  *****
  Весело

  До коментар [#6] от "Каишев":

  ""великите специалисти" от НАП следвам да бъдат уволнени и съдени за умишлено престъпление срещу българската икономика."

  БРАВО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. 11 Профил на ъъъъъъ
  *****
  Неутрално

  Браво на Дянков!!!
  Ще умори и малкото мърдащи малки фирми.

 12. 12 Профил на email
  email
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Catch22":
  ...Абе вие в НАП МАП и прочие КОЛКО малоумни решения сте в състояние да вземете за една седмица?!? ...

  Колкото задачи им поставят... напълно неограничен брой.

 13. 13 Профил на email
  email
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Яд ме е, че от петък се мъча да подпиша петицията и не става?! Странно.

 14. 14 Профил на Æ
  *****
  Неутрално

  Крайно време е в деня за парламентарен контрол, да се запита премиера Б.Борисов: Кой му препоръча или го задължи да назначи Симеон Дянков. Да представи в деловодството на парламента автобиографията и трудовата характеристика, както и служебните препоръки за Симеон Дянков. Ако в отговора си на трибуната на Народното събрание, Б.Борисов заяви, че С. Дянков е негов самостоятелен избор, то да му се зададе уточняващ въпрос, не е ли време да даде оставка на правителството, а не да жунглира със заплахи нови избори.

 15. 15 Профил на email
  email
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Струва ми се, че Б.Б. се е взел твърде насериозно... ако има предсрочни избори този път няма да спечели! И ще бъде в коалиция... Това го гарантирам и се подписвам с трите си ръце!

 16. 16 Профил на Снежа
  *****
  Неутрално

  Очаквам становището на Божидар Данев от БСК във връзка с повърнята на НАП.
  Питам, БСК може ли да внесе в съда "Указанията.." на НАП ? И ако може защо не го прави ?
  Ние собствениците на малки и средни фирми няма какво да чакаме. Протести и правителството да се маха !

 17. 17 Профил на Данъчен
  *****
  Весело

  Дреме ми какво си пишете! Аз не нося никаква персонална отговорност за свои действия и бездействия!!!
  ... ако някой случайно си потърси някакви права, тогава "сметката" ще се плати пак от бюджета, не от мен
  ... а аз ще имам допълнително основание да соча точно този някой дето си търси правата и да го нарочвам, че източва бюджета

 18. 18 Профил на nnnn
  *****
  Неутрално

  ЧЕТЕТЕ тита бг нюз 29 там подробно е описано решението на ВАС по този въпрос и НАП да си вземе бележка.

 19. 19 Профил на G
  *****
  Неутрално

  Подписка до Парламента срещу Указание 24-00-7/25.02.2010 на НАП

  От: Инициативен комитет от потребители в портал odit.info

  Линк на петицията: http://bgpetition.com/podpiska_nap/index.html

 20. 20 Профил на Петрова
  *****
  Неутрално

  Аз очаквам становището на Иво Прокопиев от КРИБ за недомислиците на НАП. Да видим той какво ще препише този път.

 21. 21 Профил на Боце
  *****
  Неутрално

  Не могат ли да направят ако имаш няколко ООД-та и общият им оборот надхвърли прага за регистрация по ДДС, да се регистрират? Така би било най-справедливо. Лошото е че родният тарикат пак ще ореве орталъка, такъв тежък удар върху малкия бизнес и т.н. андрешковщини...

 22. 22 Профил на Маркова
  *****
  Гневно

  В НАП назначават малоумници, които никога не са си изкарвали хляба като бачкатори. Трябва да ги пратят да чистят и копаят канали, или на полето да работят, та да видят как се изкарва хляба. После да ги накарат да си създадат една фирма, и следващите новоназначени малоумници от НАп, да ги накарат два пъти да се осигуряват, нищо че фирмата им едва крета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK