"Актавис" се раздели с дистрибутора си в България "Хигия"

Директен купувач е физическо лице, но според запознати реален такъв е варненският бизнесмен Веселин Марешки

"Актавис" се раздели с дистрибутора си в България "Хигия"

© Цветелина Ангелова, Капитал
Самият Марешки отрича да е придобил "Хигия"

Фармацевтичната компания "Актавис" най-накрая се раздели с дистрибутора си в България "Хигия", който е сред топ 4 в сектора. За продажбата му се заговори още през есента на 2008 г., но едва вчера "Актавис" съобщи, че е продал дружеството на физическото лице Росица Веселинова Великова, на 31 години.


Според официалното съобщение целта на продажбата е "Актавис" да фокусира усилията си върху основния бизнес - разработка, производство и продажба на висококачествени генерични медикаменти, но ще продължи да работи с дистрибутора.
"Нашите бъдещи планове са фокусирани върху основната дейност на компанията и не включват дистрибуция", казва в официалното съобщение Илия Пашов, изпълнителен директор на "Актавис България". "Актавис" ще продължава да работи с "Хигия" и останалите фармацевтични дистрибутори в страната", допълва той.


Сделката е дългоочаквано събитие за пазара и е стъпка към по-нататъшната консолидация на пазара", коментира изпълнителният директор на "Софарма", чийто дистрибутор "Софарма трейдинг" държи лидерска позиция в отрасъла последните две години.


Купувачът Росица Великова не пожела да коментира вчера цената на сделката и бъдещите й планове за "Хигия" с пояснението, че ще може да го направи на следващия ден. В търговските регистри Великова няма участие или ръководни функции във фирми, но фигурира като консултант.


Според два независими източника от фармацевтичния бранш, пожелали анонимност обаче, зад Великова стои варненският бизнесмен Веселин Марешки. Той притежава веригата аптеки в града "Варнафарма холдинг". Самият Марешки заяви пред "Дневник", че не е купувач или консултант по сделката.


"Ние също се интересувахме от продажбата на "Хигия", но не я купихме. Имахме среща с инвеститорите, защото като най-голям клиент за нас е важно дали фирмата след покупката ще се развива, или ще бъде затворена", каза Марешки. "Увериха ни, че няма да бъде затворена и че договорите ни с "Хигия" ще бъдат гарантирани и доставките ще продължат. За нас това е достатъчно, без значение кой е собственикът", допълни Марешки.


На пазара обаче от няколко месеца се говори, че Марешки ще е новият собственик на "Хигия". Това на практика би означавало, че тя е купена от най-големия си клиент, който според запознатите източници има и сериозна кредитна линия към дистрибутора.


Според различни източници на пазара през почивните дни в складовете на "Хигия" е била направена инвентаризация от регионални представители на "Варнафарма холдинг". Допълнително вчера в един от регионалните складове на "Хигия" е била заредена стока за "Аптеки Марешки" за следващите три месеца, а част от складовете на дистрибутора не изпълняват поръчки на останалите аптеки с изключение на "Аптеки Марешеки".


Законът за лекарствата забранява вертикалната интеграция дистрибутор - верига аптеки с цел да не се уврежда конкуренцията на пазара. По тази причина Марешки сам по себе си не би могъл да купи дистрибутор като собственик на аптеки, но сделка може да има чрез подставено лице. На въпроса може ли да коментира евентуална връзка с бизнесмена Веселин Марешки Великова каза, че отново не може да коментира.


"Хигия" все още не е публикувала финансовия си отчет за 2008 г. в Търговския регистър, което не позволява да се види какви са финансовите резултати на компанията поне за последните две години. Единствено индивидуалният отчет на "Актавис" за 2008 г. дава яснота, че производителят е продал на дистрибутора стока за поне 65 млн. лв. "Актавис" купи "Хигия" през есента на 2005 г, като по неофициални данни на "Капитал" исландската фармацевтична компания е платила за нея около 33 млн. лв.


До края на 2007 г. "Хигия" запази лидерската си позиция с продажби за малко над 300 млн. лв. в остра битка със своите трима конкуренти - "Софарма трейдинг" (от групата "Софарма"), "Либра" (на европейския дистрибутор Phoenix) и "Стинг" (независим български дистрибутор). От началото на 2008 г. обаче въпреки усилията си за присъствие на пазара и разработване на собствена франчайзингова марка за аптеките "Хигия" отстъпи лидерското място.


Нерентабилната дейност на дистрибутора пък е пречела на и без това задтруднената компания майка, която на практика вече се контролира от основния си кредитор Дойче банк. Банката финансира исландския бизнесмен Тор Бьорголфсон и инвестиционната му компания "Новатор" при покупката на "Актавис" през 2007 г. В момента Дойче банк с всички усилия се опитва да спаси в инвестицията си, коментира наскоро немското издание на "Файненшъл таймс".

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: Неутрално

  Проучете, кой ще е новия търговски директор на Хигия и дали е бил регионален мениджър на Марешки. Очакваме КЗК да се самосезира...

 2. 2 Профил на kbderror
  kbderror
  Рейтинг: 226 Разстроено

  Аре стига е. Купил, продал... бла бла.... закона т'ва, закона онова. Софарма и Софарма трейдинг сигурно не са едно,нищо че юридически и счетоводно не са. Аз се радвам за Марешки (ако той е зад нещата), Софарма да не говори много много а да си преразгледа стратегиите (на наблегне на маркетинг и HR). Що?!Щото Марешки иде и е устремен до безобразие.

 3. 3 Профил на В.
  В.
  Рейтинг: Разстроено

  Абе хора, ще има ли съкращения в Хигия? Как се отнася Марешки към персонала си? Индексира ли равнището на заплатите съобразно с икономическите условия в страната? Как е настроена цялостната му политика към човешките ресурси? Някой има ли информация, защото в момента цари пълно информационно затъмнение и всички служители се чудят какво ще стане.

 4. 4 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#2] от "kbderror":

  Софарма АД и Софарма Трейдинг са производител и търговец на едро. Хигия и Марешки са Търговец на едро и търговец на дребно. След сделката делът на Марешки води до монопол на пазара с търговия на лекарства.

 5. 5 Профил на Някой си
  Някой си
  Рейтинг: Неутрално

  Аз пък като клиент, не виждам проблем в това дистрибутор и търговец на дребно да са едно и също лице. Това води до по ниска цена.

  Дреме ми на .... за аптекарите. И без това има повече аптека на всеки ъгъл. Ай сиктир.

 6. 6 Профил на Тара
  Тара
  Рейтинг: 8 Гневно

  До "Някой си"-........ Ще ти дремне веднага , ако ти сбъркат смъртоносно лекарството, както е станало в Перник.

  Това са принципите ми, ако не ги харесвате имам други!
 7. 7 Профил на todor_kochev
  todor_kochev
  Рейтинг: Неутрално

  И в Пловдив склада на *Хигия* не работи от два дни и се прави ревизия.Да е честито на всички бунаци!

 8. 8 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#5] от "Някой си":

  Идеята на господина е да останат в него надценката за търговец на едро и надценката на аптеката, а това за евтините лекарства, го забрави. Аптеки Марешки дължат милиони на Хигия. Сега ще "цъфне и ще върже"...

 9. 9 Профил на nnn
  nnn
  Рейтинг: Неутрално

  Идеята на господина е да стане монополист,да ти изтреска цените като ЧЕЗ и тогава ще ти задреме за аптеките.Ще си платиш за години назад евтините лекарства.

 10. 10 Профил на До някой си
  До някой си
  Рейтинг: Неутрално

  Това, че има аптеки на всеки ъгъл, на теб като потенциален потребител на лекарства, пречи или помага? Ако някой печели от тази ситуация, това е клиентът! Губещи са само и единственно фармацевтите, които се борят с огромните разходи за поддръжка на аптеката! Не разбирам какво ви озлобява срещу тях...

 11. 11 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Предпочитам аптеките на Марешки, поради осезаемо по-ниските цени. Друго не ме интересува. Другите аптеки си умират от завист.

 12. 12 Профил на KKK
  KKK
  Рейтинг: Неутрално

  Кога си умреш ти като оная жена от аптеката му в Перник,някой друг ще завижда.Защото простотията превалира над всичко.Дреми им на фармацевтите.В Англия ги чакат срещу 3500лири.

 13. 13 Профил на Някой си
  Някой си
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#12] от "KKK":

  А стига бе? Сигурен ли си че дават само 3500? Аз пък чух че дават по 5000 и даже плащат билета до там.

  Айде бягай да печелиш в Англия, тук и без това сте много.

  Кога най-накрая ще схванете, че аптекаря е просто магазинер. Не лекар.

  Лекарствата ги назначава лекаря. Той затова е учил. Аптекаря само ги сваля от рафта и изпълнява рецептата. Толкоз. За да дава лекарски съвети - да звърши медицина.

 14. 14 Профил на рецептата
  рецептата
  Рейтинг: Весело

  ами хайде тогава да се продават лекарства и в хоремаците?!
  Колеги, за Хигия сделка няма- всичко е една манипулация! Но това ще го разберете малко по-късно. В момента гледате второто полувреме от мача. Има ли напуснали хора от тях в момента? Някой знае ли и познава ли ги? Няма?! Къде е изявлението на тази частната инвеститорка-няма?!Вече зареждат и аптеките извън Марешки- ама на какви условия? Някой знае ли-да каже, щото на мен ми искат кеша, а отстъпки нямали да дават?! Да си гледат работата, ще им дам заявки -нанайци!

 15. 15 Профил на босът
  босът
  Рейтинг: Весело

  А бе за Хигия в Пловдив не знам, ама по другите им складове са работили и то само за Магарешки, отсвирвали са другите си клиенти и ги лъжели, че били в ревизия- каква-данъчна ли или Мареш-ъчна? Преставителите на Варнафарма се гаврели с персонала на Хигия- били ги питали- вие още ли сте на работа? А бе ще видим каква ще излезе накрая?! Да си прибира всичките надценки, но да не подценява ситуацията, че след 3 дни е пълен аут от пазара....

 16. 16 Профил на до някойси неграмотен
  до някойси неграмотен
  Рейтинг: Неутрално

  3 500 лири заплата за фармацевти във Великобритания предлагат на Трудовата борса в София
  06.03.2010 10:23 bgnes.com

  3 500 лири заплата за фармацевти във Великобритания предлагат на Трудовата борса в София
  3 500 лири заплата за фармацевти предлагат на щанда на Великобритания на Международната информационна трудова борса „Европейски ден на труда 2010“ в хотел „Хилтън“ днес, предаде репортер на БГНЕС.
  Събитието е организирано от Агенцията по заетостта, в сътрудничество с Европейската мрежа за сътрудничество между службите за заетостта и бе уважено от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Присъства и изп. директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова. В зала „Мусала“ има повече от 20 български и чужди посредници, които работят на пазара на труда и предлагат възможности за работа в ИТ-сектора, здравеопазването, туризма, финансите, селското стопанство и др. На въпрос на репортер на БГНЕС ще останат ли лекари, фармацевти и медицински сестри в България при такова високо ниво на заплащане в други европейски страни, Тотю Младенов отговори: „Свободен пазар е – всеки може да отиде да работи, където си иска“. Заедно с това той допълни, че на лекарите, особено в малките болници, чийто персонал се съкращава, ще бъдат предложени различни възможности за преквалификация, за да останат в България. Министърът отговори още, че трябва да се направи работна програма затова, която да им позволи да работят и в СПА-центровете. Тотю Младенов заяви, че за първи път в първите дни на месец март нивото на безработицата е с 280 души спрямо 28 февруари т.г. Информационната трудова борса се радва на неимоверно голям интерес. Много специалисти, млади хора, дори студенти се редят пред щандовете на Великобритания, Франция, Дания и Германия. Очаквайте подробности. /БГНЕС

  София / България


 17. 17 Профил на веско варненеца
  веско варненеца
  Рейтинг: Неутрално

  В момента господин м. е проблем на фармацевтите. Продавайки лекарствата на цени равни на цената им без ддс господинчото прави невиждан дъмпинг на пазара. За сведение максималната надценка която аптека може да постави на лекарствата е 22% . Грубо казано това е максимум 22 стотинки приход на всеки лев оборот. За неграмотните пояснявам че приход не означава печалба. Става печалба като си извадиш от него разхода, а в една аптека разходи дал бог. Като се вземе предвид разрешената надценка от закона и отстъпката която прави господин марешки (равна на размера на ддс) излиза че господина работи с надценки вариращи от 0 до 2%. Това означава че той би трябвало да има приход от нула до две стотинки на всеки един лев оборот. Като извадим разходите, наем на помещение, заплати на фармацевтите (за да привлече фармацевти обещава значително по-високи заплати) излиза че трябва да е фалирал отдавна.
  Подобна ситуация не се наблюдава в никой друг сектор в страната. Това е все едно бензинът в шел да бъде с 20% по-евтин от бензина в омв. Целта на начинанието е една - господин м. да стане монополист и да диктува ценовата политика на лекарствата. Всеки абонат на топлофикация например знае колко приятно нещо е да си имаш вземане даване с монополист. В момента аптеките са на всеки ъгъл от което следва че има конкуренция, алтернативен избор и бързо обслужване без чакане на опашки. Наивно е да смятате че лекарства ще бъдат продавни на такива цени на каквито м. продава в момента. Това ще спре в момента в който се саморазправи с конкурентите и стане монополист в търговията на дребно и на едро с лекарства. Дали аптекарите ще са зле ... едва ли... в момента работещите при него получават заплати които са доста над средното ниво за страната, а без аптекар аптека не може да функционира без значение кой е собственика. Проблемът е изцяло за сметка на хората, защото когато госпидин м. стане монополист държавата ще трябва да създава комисии които да юконтролират какво прави, но ще е точно толкова успешно колкото успяват да контролират цените на електричеството.
  В заключение искам да кажа на драгите граждани да не завиждат на аптекарите, защото аптекар се става трудно и печалбата от цялото това начинание не е толкова голяма колкото е в тяхните очи. Например един добър специалист с висше образование печели месечно съпоставими с печалбата на една еднолична аптека суми (включвам в това число и лекарите, за които се шири погрешното схващане че всички лекари взимат минимални заплати). Драги българи добре е хората грижещи се за здравето ви да бъдат добре платени, а не озверяли от недоимък... зле платените здравни специалисти са вредни за здравето, а то е ваше и е ценно...

 18. 18 Профил на анонимно
  анонимно
  Рейтинг: Разстроено

  В Хигия,все още няма напуснали хора,наистина гледаме второ полувреме на мача,и да не работим с други клиенти-какво да им казваме-пазарувате на максимални цени без отстъпки-кой нормален фармацевт ще се върже на тая далавера,трупал се някакъв рабат,ама кога ще си ги вземат и по какъв начин никой не знае

 19. 19 Профил на nerven
  nerven
  Рейтинг: Разстроено

  В склада е ужас, няма напуснали защото кого да напуснеш като не знаеш за кого работиш. Не се работи с други клиенти защото е смешно да предлагаш такива условия на нормални хора, извинявайте ама не работим с овце. Дано наистина сделката да не е финализирана и подписана, щото жална ни е майката ако трябва да работим като роби за мизерни жълти стотинки. Но то пък няма да има и с кого. Заблудените са твърде малко

 20. 20 Профил на SA4MA
  SA4MA
  Рейтинг: Разстроено

  Ей в кой свят живеете хора?Този Марешки взе душите на хората за 2 месеца бачкат му без заплати и сега Марешки кара БЕНТЛИ,как е ааааааааааа на чуждия труд някой се прави на велик.По-въпроса с монопола,то и сега няма кой да го събори ЗАЩО ами много ясно случайно някой да е чувал"ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР",кой там в тълпата му се кефел айде ходи да му бачкаш и тогава дърдори глупости като, останеш гладен ти и семействототи па тогава да те питам аз КАК Е ?

 21. 21 Профил на мухаха
  мухаха
  Рейтинг: Разстроено
 22. 22 Профил на Манол
  Манол
  Рейтинг: Гневно

  Какво става в Хигия ... ами какво да става ... надяваме се КЗК да се самосизира ... ДАНС и т.н.
  г-жа марешка и гл.счетоводителка на Варнафарма обикалят склада на Хигия в Лозен и прослушват хората - ти какво работиш и за какво си тук, мога ли без тебе или пък да.
  Купоите на М. обикалят по складовете на Хигия в страната и изнудват хората да минат на 4-часов работен ден. Ама освен да ги "МИНАТ" друго няма да направят. Всичко намалява на половина - осигуровки, отпуск, обезщетения....
  Защо този човек си мисли, че всичко му е позволено ....
  Работниците отдавна имат права, има Кодекс на труда, има Инспекция по труда ... даже и СЪД има.
  АКО ДНЕС РАБОТЕЩИТЕ НЕ СИ ОТСТОЯВАТ ПРАВАТА, УТРЕ ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ ОЩЕ МУТРИ КОИТО ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА МНОГО ВЕЛИКИ И НАД ЗАКОНА....

 23. 23 Профил на higia
  higia
  Рейтинг: Неутрално

  аз работих за Хигия Пловдив доста години,и накрая ни преложиха сами да напуснем,иначе минаваме на 4-часа или по-точно пускат заповеди за 2ч.работно време....това е положението,а на работа остават селските от Малево и Караджалово )))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах