Обратен завой на ГЕРБ за данъците и осигуровките

Обратен завой на ГЕРБ за данъците и осигуровките


Седмица след като за първи път се заговори за проблеми с приходите в бюджета, в ГЕРБ вече обмислят повишаване на данъчно-осигурителната тежест в опит да запушват дупки. В понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че "до месец-два" здравната вноска ще се увеличи с 2 процентни пункта и ще стане 10% от дохода.


Същия ден източник на "Дневник" съобщи, че икономисти на ГЕРБ обмислят и евентуално повишаване на плоския данък, отново с 2 процентни пункта. В момента доходите се облагат с 10%, а запазването на ниските ставки в условията на криза на няколко пъти се изтъкна като постижение на правителството от финансовия министър Симеон Дянков. Идеята беше коментирана еднозначно отрицателно от икономисти и представители на работодателите.


Единствената положителна новина в началото на седмицата бе, че приходната агенция ще промени указанията си, с които изискваше от собствениците на малки фирми да се осигуряват и за дейности, за които не получават доходи.
Увеличението на здравната вноска е заради липсата на достатъчно приходи от осигуровките, а поводът са започналите национални протести на лекарите. През януари в здравната каса са постъпили пет пъти по-малко средства от планираните - 30 млн. вместо 150 млн. лв. от вноски на гражданите.


От повишената ставка се очакват допълнително около 300 млн. лв. На две поредни срещи с браншовите организации на медиците премиерът Борисов обеща веднага да им осигури още 350 млн. лв. от резерва на касата. За да не се увеличи държавният дефицит обаче, тези средства впоследствие трябва да се покрият и затова се пристъпва към увеличение на здравната вноска.


Очертаващият се сериозен бюджетен дефицит е причината и да се обмисля непопулярната мярка с вдигане на плоския данък. Според източник на "Дневник" това е възможно решение, което няма да засегне конкурентността на икономиката, а ще осигури около 390 млн. лв. повече приходи. Идеята още не е предложена официално на обсъждане в ръководството на ГЕРБ.


В бюджет 2010 от подоходния данък са заложени 1.965 млрд. лв. През януари от него в хазната са постъпили 149 млн. лв., или 7% от годишния разчет.


Миналия понеделник мисията на Международния валутен фонд първа обяви, че вижда реална заплаха за неизпълнение на приходната част в бюджет 2010 и посочи това като основание за прогнозата си, че бюджетният дефицит ще достигне до 1.8% от БВП (1.2 млрд. лв.) при планирани 0.7 на сто. Същия ден правителството обяви, че ще стигне до този по-голям дефицит, но заради необходимостта да разплати задълженията си към частния сектор.


В края на седмицата обаче финансовото министерство даде данни за митническите приходи през първите два месеца на годината. Резултатите са  15% неизпълнение на планираните приходи от акцизи и от ДДС при внос от страни извън ЕС.


Заради слабите резултати при косвените данъци, които са най-сериозният източник на средства, кабинетът вече очаква над 1 млрд. лв. неизпълнение на годишните приходи в бюджета, научи "Дневник". При този сценарий рискът България да излезе извън маастрихтския критерий за бюджетен дефицит от максимум 3% става реален.


Според източници от ГЕРБ идеята с повишаването на данъчната тежест се обмисля и заради факта, че моментът за финансиране на бюджетния дефицит с емисия глобални облигации е бил изпуснат. "Добрите условия от миналата година вече ги няма, сега ще можем да наберем ресурс при неизгодни условия за държавата", коментира един от икономистите в управляващата партия.


Експертите, които "Дневник" потърси за коментар, заявиха, че повишаването на здравните осигуровки и подоходния данък ще намали допълнително стопанската активност и вътрешното търсене, свивайки допълнително разполагаемия доход на домакинствата и фирмите.


"Нека се орязват разходите. България може да постигне същия социален ефект с наполовина по-ниски държавни разходи", каза Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов пък се обяви за незабавно разплащане на задълженията към частния сектор, като източникът за финансиране според него е вторичен въпрос.


Съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров заяви, че в никакъв случай не трябва да се вдигат данъците и осигуровките. "Ако парите не стигат, да се съкращават неефективни разходи, да се ускори приватизацията и да се вземат мерки за свиване на сивата икономика", каза Димитров.


"Вижда се, че борбата с контрабандния и сивия сектор не дава резултати", каза Румен Овчаров от БСП, според когото и повишаването на здравните осигуровки няма да реши проблема с ниските приходи. "Трябва да се анализират причините за спада на приходите и тогава да се посочи решение. Сега тези анализи липсват в дневния ред на бюджетната комисия", каза Овчаров.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK