Обратен завой на ГЕРБ за данъците и осигуровките

Обратен завой на ГЕРБ за данъците и осигуровките


Седмица след като за първи път се заговори за проблеми с приходите в бюджета, в ГЕРБ вече обмислят повишаване на данъчно-осигурителната тежест в опит да запушват дупки. В понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че "до месец-два" здравната вноска ще се увеличи с 2 процентни пункта и ще стане 10% от дохода.


Същия ден източник на "Дневник" съобщи, че икономисти на ГЕРБ обмислят и евентуално повишаване на плоския данък, отново с 2 процентни пункта. В момента доходите се облагат с 10%, а запазването на ниските ставки в условията на криза на няколко пъти се изтъкна като постижение на правителството от финансовия министър Симеон Дянков. Идеята беше коментирана еднозначно отрицателно от икономисти и представители на работодателите.


Единствената положителна новина в началото на седмицата бе, че приходната агенция ще промени указанията си, с които изискваше от собствениците на малки фирми да се осигуряват и за дейности, за които не получават доходи.
Увеличението на здравната вноска е заради липсата на достатъчно приходи от осигуровките, а поводът са започналите национални протести на лекарите. През януари в здравната каса са постъпили пет пъти по-малко средства от планираните - 30 млн. вместо 150 млн. лв. от вноски на гражданите.


От повишената ставка се очакват допълнително около 300 млн. лв. На две поредни срещи с браншовите организации на медиците премиерът Борисов обеща веднага да им осигури още 350 млн. лв. от резерва на касата. За да не се увеличи държавният дефицит обаче, тези средства впоследствие трябва да се покрият и затова се пристъпва към увеличение на здравната вноска.


Очертаващият се сериозен бюджетен дефицит е причината и да се обмисля непопулярната мярка с вдигане на плоския данък. Според източник на "Дневник" това е възможно решение, което няма да засегне конкурентността на икономиката, а ще осигури около 390 млн. лв. повече приходи. Идеята още не е предложена официално на обсъждане в ръководството на ГЕРБ.


В бюджет 2010 от подоходния данък са заложени 1.965 млрд. лв. През януари от него в хазната са постъпили 149 млн. лв., или 7% от годишния разчет.


Миналия понеделник мисията на Международния валутен фонд първа обяви, че вижда реална заплаха за неизпълнение на приходната част в бюджет 2010 и посочи това като основание за прогнозата си, че бюджетният дефицит ще достигне до 1.8% от БВП (1.2 млрд. лв.) при планирани 0.7 на сто. Същия ден правителството обяви, че ще стигне до този по-голям дефицит, но заради необходимостта да разплати задълженията си към частния сектор.


В края на седмицата обаче финансовото министерство даде данни за митническите приходи през първите два месеца на годината. Резултатите са  15% неизпълнение на планираните приходи от акцизи и от ДДС при внос от страни извън ЕС.


Заради слабите резултати при косвените данъци, които са най-сериозният източник на средства, кабинетът вече очаква над 1 млрд. лв. неизпълнение на годишните приходи в бюджета, научи "Дневник". При този сценарий рискът България да излезе извън маастрихтския критерий за бюджетен дефицит от максимум 3% става реален.


Според източници от ГЕРБ идеята с повишаването на данъчната тежест се обмисля и заради факта, че моментът за финансиране на бюджетния дефицит с емисия глобални облигации е бил изпуснат. "Добрите условия от миналата година вече ги няма, сега ще можем да наберем ресурс при неизгодни условия за държавата", коментира един от икономистите в управляващата партия.


Експертите, които "Дневник" потърси за коментар, заявиха, че повишаването на здравните осигуровки и подоходния данък ще намали допълнително стопанската активност и вътрешното търсене, свивайки допълнително разполагаемия доход на домакинствата и фирмите.


"Нека се орязват разходите. България може да постигне същия социален ефект с наполовина по-ниски държавни разходи", каза Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов пък се обяви за незабавно разплащане на задълженията към частния сектор, като източникът за финансиране според него е вторичен въпрос.


Съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров заяви, че в никакъв случай не трябва да се вдигат данъците и осигуровките. "Ако парите не стигат, да се съкращават неефективни разходи, да се ускори приватизацията и да се вземат мерки за свиване на сивата икономика", каза Димитров.


"Вижда се, че борбата с контрабандния и сивия сектор не дава резултати", каза Румен Овчаров от БСП, според когото и повишаването на здравните осигуровки няма да реши проблема с ниските приходи. "Трябва да се анализират причините за спада на приходите и тогава да се посочи решение. Сега тези анализи липсват в дневния ред на бюджетната комисия", каза Овчаров.

Ключови думи към статията:

Коментари (400)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ТЪП
  *****
  Неутрално

  Тия са умни да знаете. Политиката им е да нямат политика и твърда позиция по никой въпрос.

 2. 2 Профил на фф
  *****
  Весело
 3. 3 Профил на поТъп
  *****
  Неутрално

  10% плосък данък+ 10% за осигуровки+20% ДДС+50% акцизи на горива+...% за цигари алкохол....= и то кво остана на края? А да и банки трябва да се хрантутят. Май по време на турското присъствие сме били по-добре от към данъци

 4. 4 Профил на ВтВ
  *****
  Неутрално

  Погледа на младите ще е пак към чужбина,а тези ,които са излезли вече няма да се върнат.

 5. 5 Профил на некадърници
  *****
  Гневно

  Това правителство съсипва икономиката и хората. Да се измитат.

 6. 6 Профил на вай-вай-вай
  *****
  Неутрално

  Лапачи ! Да живей черната икономика - едиствено възможната икономика в БГ !

 7. 7 Профил на Лекарски съюз
  *****
  Весело

  Всичките пари искаме само за нас.
  Да направим по една болница за всеки човек.
  На всеки човек по десет здравни работници.
  К И Н Т И !

 8. 8 Профил на bat-plamen
  *****
  Неутрално

  Много кофти за нас редовите граждани....пак сме "оправени" и т.н.!!!Де да имахме гръцките проблеми...Моѝ приятел от над 10 години е Гърция и ми спомена ,че ще им се маха 14 заплата(КОГА ЩЕ СЕ СЛУЧИ В БГ ДА СЕ ПЛАЩА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО 13 ЗАПЛАТА,ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА 14 ТАКАВА)!!!Освен,че заплатите спаднаха според статистиката с около 20% в реалната икономика ,безработицата е над 10%(с тази която не е регистрирана сигурно гони 15%),сега ни чака увеличение на здравните вноски и увеличение на данъците!!!СПОРЕД МЕНЕ ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО РАСТЕЖ НА СИВАТА ИКОНОМИКА И ТЕЗИ МЕРКИ НЯМА ДА ПОСТИГНАТ СВОИТЕ РЕЗУЛТАТИ,А ЩЕ ИМАТ ОТРИЦАТЕЛНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ИКОНОМИКАТА!!!

 9. 9 Профил на Aleks
  *****
  Неутрално

  Единственото решение за изпълнение на приходната част на бюджета е изхвърляне от бяджетната и държавна система на:Болшевишките ДС ченгета от всички държавни структури и фирми,включително и като пенсионери с зелени чорапи!

 10. 10 Профил на [-]
  *****
  Неутрално

  В най-скоро време ще свърши и мършата, господа лешояди

 11. 11 Профил на Пожелание за политиците
  *****
  Неутрално

  ДА ПУКНАТ ДАНО И ПРЕМИЕРА И МИНИСТРИТЕ И ВСИЧКИ ОСТАНЛИ КОИТО ПРЕДЛОЖИХА И УДОБРИХА ВДИГАНЕТО НА ДАНЪЦИТЕ !!!

 12. 12 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Кой окраде държавата? Не знаете? Ето подсказка: имената им започват на Го и Ста и завършват на це и нишев.

 13. 13 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Всеки ден управление на ГЕРБ е погром върху българската икономика!

  Единственото хубаво е, че патят и боклуците, коеито избраха тези боклуци!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 14. 14 Профил на най-тъп
  *****
  Неутрално

  Нема, нема и току си е..е майката.

 15. 15 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Aleks":

  ... и к'во други лешояди ще дойдат на тяхно място. Проблемът не е в оттърването от ДС ченгетата - те са тези които крадат в момента. Друга генерация се задава след тях...

  Само виж какво става. Имаме една дърта квачка-лешояд подвизава се като шеф на СИБанк - какви уроди ще се налюпят от тая и ония като нея на които правителството прави чадър ... не ми се мисли.

  СИБанк вземат по 5лв такса за превод на средства по бюджета (за сравнение в другите банки таксите за превод за 0.90лв) - това нормално ли е?

  Пример - отиваш да си издадеш нова лична карта. Плащаш 10лв такса за издаване и 5лв такса на СИБанк да ти преведе 10-те лева на държавата...?! За улеснение на гражданите формулярите за нова лична карта се продават и попълват от СИБанк срещу 3лв и никой в паспортното не може да ти каже от къде другаде можеш да си купиш формуляр-а, който струва 0.50 ст.

 16. 16 Профил на калпазани
  *****
  Неутрално

  Как няма да изпуснат момента с емисията, то не може всеки ден да шеташ из шоутата, всеки ден да плещиш невероятни глупости и да си вършиш работата като министър. Дебили.

 17. 17 Профил на Стенли
  *****
  Неутрално

  Спешно ни трябва нова милиционерска акция- нагли, дръзки, смели ...бля бля бля- каквото и да е само да е по-гъста нова пушилка и да не се вижда некадърното ни голо дупе! Само че колодата с карти взе да се изчерпва...;

 18. 18 Профил на алоо
  *****
  Неутрално

  до недоразбралите - в криза сме и то на каква да е, а най-бруталната от 70 години насам ... предното правителство издуха парите ... просто нямаше как да е лесно така че не псувайте правителството а стискайте зъби, защото ще е така още поне половин година

 19. 19 Профил на Ceco
  *****
  Неутрално
 20. 20 Профил на легионер
  *****
  Неутрално

  Не виждам каква изненада е вдигането на данъците в страна, която АБСОЛЮТНО НИЩО не произвежда и която има милиарди взети отвън и закопани в бетонни конструкции в градове и курорти, които трябва да се връщат. Ако имате някакви по-умни идеи, нека я споделете, ако не - няма смисъл да псувате първосигнално.

 21. 21 Профил на Do #15
  *****
  Неутрално

  А СИБанк на кого е?
  Не е ли на бившо ченге?

 22. 22 Профил на АААААААААААА
  *****
  Весело

  Га лапахте КИФТАЦИ що не РИВАХТЕ

  ААААААААААААААААА

  ВИЙ си ги избрахте!

 23. 23 Профил на Да Винчи
  *****
  Неутрално

  Иновации. Внедряване на издадените и забравени от господа управляващите патенти за изобретения и полезни модели. Вместо да се кичат ордени http://sport.actualno.com/news_188933.html, да се разровят в архивите на патентното ведомство. Без материално производство с добавена стойност и висока конкурентноспособност няма да стане. И еврофондовете няма да се усвоят. Народът е неграмотен. Фирмите не купуват нематериални активи.

 24. 24 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 571 Неутрално

  С цялото ми уважение към Правителството мисля, че то загуби няколко месеца. Прекалено много процеси в икономиката бяха стопирани и като резултат се появи силен дефицит на пари сред населението (СПОРЕД ДРУГА ТЕОРИЯ БОГАТИТЕ СКРИХА ПАРИТЕ В БАНКИ) и като цяло икономиката забуксува.
  И май всички сме на път да попаднем в един порочен кръг на безпаричие.На ХОРАТА им трябват пари, а не данъци.

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 25. 25 Профил на ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
  *****
  Любопитно

  Па да не тръгнете за ГЪБИ!

  Който не скача е СЛОН Кремиковски от БГА БАЛКАН!


  УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ

  ВЕРВАЙТЕ ми!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1431 Весело

  Завой у лево и пълен напред....
  Геният на Световната Банка, най цитираният икономист знае, че требат паре за ПР. На Босо.
  Да живее ТЖ-ковото разбиране за просперитет.
  Да ви е честит Тато, в образа на Бате.
  Малоумнициииииииии.
  Сган ненормалнаааа.
  Озверех...
  Даже ми стана и смешно покрай случващото се...

  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на albenache
  albenache
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#20] от "легионер":

  отиват теглят кредити - и румъния и сърбия теглиха
  и това е
  тия какво друго могат да измислят

 29. 29 Профил на Jelev
  *****
  Неутрално

  Капацитетът оправил държави като Грузия и Армения не може да не ни опави.Боже,пази ни от капацитети.

 30. 30 Профил на ТОЙ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Ceco":

  И трябва и трябва!

  Чудя се, толкова ли няма качествени хора, около нашия Премиер да се слави името Му, та да му каже,да си свали розивите очила и да види какво всъщност се случва в тази държава! Силно се надявам, освен всички тези, които са около него да му правят свирки, да има и един, двама качествен матрял, та да му наливат акъл!

 31. 31 Профил на ОООООООООООООО
  *****
  Разстроено

  ЦИРКАДЖИИ и ЕВРОидиоти!

  Когато един изрече, тези са циркаджии от икономика не разбират!

  А Вие УУУУУУУУУУУУУУУУУ!

  Сега и 20% плосък данък Ви е малко!

 32. 32 Профил на До #3
  *****
  Неутрално

  "по време на турското присъствие сме били по-добре от към данъци "-да, но след комунистическото присъствие нещата стигнаха до тук.

 33. 33 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1431 Весело

  До коментар [#20] от "легионер":

  Марш у пожарната. Маркучо е навит. Развиваш, навиваш и тъй до припадак. Да ти дойде акъла от де идат парите...
  От данъци бре милиционер- пожарникар, от данъци.
  Малоумник. Като босса си...

  Ecrasez l’infâme
 34. 34 Профил на винетка
  *****
  Гневно

  До коментар [#18] от "алоо":

  Алооооо, за голямата част от страните в ЕС за 2010 предвиждат ръст в икономиката, само за България предвиждат спад. Какво общо има кризата със спечелената поръчка за винетките от Цветелинка и харизаните 50 млн. лева от метрото на Стенли - на Боко зетя

 35. 35 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абе като неуправлиават комунистите даржавата ште се оправи!!!
  Нали за това се гласува...

 36. 36 Профил на ГЕРБЕРИ НЕДОКЛАТЕНИ
  *****
  Неутрално

  ПАЛЕТЕ СВЕЩ ЗА ДЯНКОВ, ГЕРБЕРИ НЕДОКЛАТЕНИ!
  ПРЕД ПАРЛАМЕНТА!
  ЗАЩОТО той е "най-добрия финансист" - Знае да вдига данъци и такси, и да ви шиба добре!

 37. 37 Профил на Ало ТЪП 1
  *****
  Весело

  Много са умни
  взели са само един изпит с глава!

  На челна стойка!

 38. 38 Профил на хе хе
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "САРФОШ ГОШО":

  ама те (комунистите) управляват!

 39. 39 Профил на ники
  *****
  Весело

  то нямаше кризи и ние няколко пъти влизаме у криза и сега какво

  има криза а ние ще излизаме от кризата

  това човек трябва да е малоумен за да си помисли такова нещо

 40. 40 Профил на hriv_1
  *****
  Неутрално

  До алооо! Ти трябва да си голям наивник ако мислиш, че след половин година нещата ще се оправят! Сигурно чак тогава ще се осъзнаеш,жалко герберче!

 41. 41 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#18] от "алоо":Алоооууу! Кви 6 месеца, кви 5 лева? Ти у ред ли си! Да не искаше да напишеш 6 години? Щеше да си по- близо до истината

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 42. 42 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Цитат 'Увеличението на здравната вноска е заради липсата на достатъчно приходи от осигуровките, а поводът са започналите национални протести на лекарите'

  Ама царе сте на манипулацията другари агенти ,явочници, доносници и обикновени педали от политическата класа... Още настройвайте едни групи срещу други...
  Никой няма да спечели повторно избори в близките 50 години...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 43. 43 Профил на Анализатор до червените форумни псевдоикономисти
  *****
  Неутрално

  По-кротко! На всеки грамотен иономист му е ясно, че последиците от едно или друго икономическо скудоумие се проявяват винаги по-късно, като бомба със закъснител. Необходими са поне няколко оборота от пълно завъртане на обществения капитал, докато се установят последиците от некадърността и безотговорността на лидери като Станишев и П. Димитров(последния ми е трудно да го нарека икономист, че дори котарака в къщи започва да смее, когато го кажа). Особено през последната година от управлението им. Прекасно знаеха, че ще загубят и заложиха мини пред новите управляващи. А уж милеели за народа си...

 44. 44 Профил на dp
  *****
  Неутрално

  Съединители!!! Тоест - амбреажи!!! Тоест...

 45. 45 Профил на най-тъп
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "поТъп":

  Ами то не случайно сме си изкарали толкова годинки под турско
  При царя 20 процента, при султана 10. Има ли луди да се дърпат

 46. 46 Профил на Добре де
  *****
  Неутрално

  Не беше ли очевидно, че ГЕРБ нямат потенциал за решаване на нито един проблем на държавата? Какво направи Бойко за 4 години в София? Че и си го преизбрахме. Прост народ!

 47. 47 Профил на Niki - student4e v UK
  *****
  Неутрално

  Тъжно. Язък за старите, които не могат да се измъкнат. Язък за младите, които само псуват. Язък за нереализирания потенциал на демокрацията и капитализЪма у нас. Тъжно наистина.

 48. 48 Профил на VitaminX
  VitaminX
  Рейтинг: 571 Разстроено

  Тръгвам си!

  Missão dada é missão cumprida!
 49. 49 Профил на Оставка
  *****
  Гневно

  Каквито и данъци да вдигнете няма да съберете повече пари! Никой не е луд да плаща данъци на тоя некадърен прост клоун Дянков!

 50. 50 Профил на 8 МАРТ
  *****
  Неутрално

  Ако наистина вдигнат размера на осигуровките и плоския данък, просто ги виждам като НДСВ номер 2...(политически еднодневки)!!!
  Найстина жалко, защото гласувах за тях ( и не само аз) с НАДЕЖДА...!!!

 51. 51 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#41] от "ъ":

  Онова е Значката, амавече е анонимна... Зад ревера е вече...

  Ecrasez l’infâme
 52. 52 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1431 Любопитно

  До коментар [#48] от "VitaminX":

  Къде бе? Таман стана интересно..

  Ecrasez l’infâme
 53. 53 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 859 Неутрално

  "Обратен завой на ГЕРБ за данъците и осигуровките"

  Еми следва обратен завой в подкрепата и увеличаване на безработицата и сивата икономика. Сами си утежняват положението! Да не казвам, че този път буквално ще се сринат всякакви рейтинги... Дигайте данъците за балъците, които си ги плащат... Те и без това стават все по-малко! Скоро ще сме държавата на общите работници! ДДС щели да свалят - смотаняци!

 54. 54 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#51] от "Graf": !

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 55. 55 Профил на raboinik
  *****
  Неутрално

  Къде са скапаните синдикати!!! Защо не реагират! Подобно нещо се случи в Гърция и въпреки канските размери на кризата там хората се вдигнаха. Нашите синдикалисти действат като придатък на политическите партии. Явно комунистите нямат намерение да свалят пожерникарската команда и поради това синдикатите мируват!!! Ще плащаме данъци, осигуровки и членски внос на синдикатите, а всички ще ни клатят!

 56. 56 Профил на Стенли
  *****
  Неутрално

  До коментар [#43] от "Анализатор до червените форумни псевдоикономисти": Вярно, не съм икономист. Но съм човек, който си изкарва честно хляба вече 40 години. Мога да отлича истинското от фалша в икономиката. Предишните съм ги ругал много, основно заради вкараните от Доган и сие крадливи практики. Но! Икономиката при тези господа, колкото и да ги ругаете работеше! Те успяха да намерят инвеститори, да създадат икономически условия и механизми да работи тази икономика. Разбира се някои от тези господа сигурно са прекалили в комисионните. Без много шум, трябваше да се предадат в ръцете на правосъдието, но наред с това, полезната за икономиката инерция, която те създадоха, трябваше да бъде оползотворена. Какво обаче направиха новите? Оплетоха конците напълно, ще си спестя да ви припомням всички простотии на вицето на ББ. Какво трябва да се направи? Шут на вицето! Орешарски на негово място, каквото и да струва на Борисов този компромис. Иначе- служебно правителство, избори и тъмно....

 57. 57 Профил на Цецко
  *****
  Неутрално

  За всичко е виновен президентът Първанов! Той публикува Дянков и ето какъв е резултатът! Веднага да му се извърши инпичмънт, иначе може да се наложи да се вдигне ДДС до 300%!

 58. 58 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Финансовия гении на детето-чудо Симо вече дава плодове.

 59. 59 Профил на Лили
  *****
  Гневно

  Ай тия искат да ни затрият!!!Да ми ползват осигуровките за да си купят свещи и тамян.Позор и срам,бате ни Бойко пак се омаза и не спира,защо всичко се струпва на обикновените хора,а не на тия с много пари?Защо така се подиграват с нас?Сега остава да решат ,че и да получаваме заплати не заслужаваме,е така или иначе стоях заради тия качамаци 6 месеца без заплата що да не пробвам още 6 ей така за спорта.

 60. 60 Профил на Немам думи
  *****
  Неутрално

  Е, сеа кой е виновен: Гоце или идиотчето?

 61. 61 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Здравен данък, общ данък - само, че тях ги плащат тези, които се мъчат да свържат двата края! Боклуците, които не си плащат данъците така или иначе не ги плащат! Ама нека - продължавайте да развивате "микробизнеса" и други крадци и измамници! Накрая ще си остане държавта на частните предприемачи - както някой се изгради "гръбнака на българксата икономика"! Само, че обикновен работник внася налози колкото за 10 фирми! Да ви сера на гръбнака! Продължавайте да стимулирате гръбнаци, гърбете честните данъкоплатци и чакайте някога да станем европейци!

 62. 62 Профил на име
  *****
  Неутрално

  До коментар [#43] от "Анализатор до червените форумни псевдоикономисти":

  оправданието с "лошото наследство" взе да се изтърква, не мислите ли...

 63. 63 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  № 18

  Знае се, че съм "герберист", ама и 6 месеца не може да изкара така дребния и среден бизнес. Не може със "стари" пари /който ги има/ да си "дотираш" сам осигуровките. По-изгодно излиза да спреш бизнеса и да закриеш фирмата.
  В тази връзка, ако тази глупост остане "герберизма" ще се разклати много сериозно.
  Ще стане като с акциза за цигарите - по-висок акциз, по-малко пари в хазната.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 64. 64 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  име

  То това си е неоспорим факт човеко, ама и поста ми № 63 и той е "факт".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 65. 65 Профил на Царя е гол!
  *****
  Неутрално

  Къде са сега защитниците на Дянков? Свещ да му палнат? А кандилце? А друго няма ли да му палнат?
  Разбрахте ли сега що за министър е? Разбрахте ли що за кабинет е това?
  Ако бяхме хора намясто, като гърците, сега всички щяхме да сме на площада и да ги насметем набързо.
  Избори!

 66. 66 Профил на От казана
  *****
  Неутрално

  Малко ви е братя българи. Докато се научите да не бъдете толкова наивни трябва да страдате. Втори месия ни натресохте и за втори път ще се гърчим в казана. И докато при мадридския мошенник все още имаше какво да се продава, то при бат ви бойко останаха само едни болници за продажба. Еми да ви е честито гладуването. Я отидете да запалите една свещ пред министерството на финансите в подкрепа на "двойника на Брад Пит"...

 67. 67 Профил на Ай млък
  *****
  Неутрално

  То е ясно, че тези дето реват колко некадърно било правителството са същите късопаментни малоумници, които ревяха и срещу Костов. А приликата между тогава и днес е очевидна - управляваш след най-безсъвестните отродници и крадци. Разликата е, че този път с явна гарнитура - турски и царски ченгета.
  Всички виждат, че се управлява прозрачно, ясни са приходите и разходите. Ясно е какво е останало и какво липсва.
  Такова си надробихме 8 години, сега ще сърбаме.

 68. 68 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 859 Неутрално

  "Единствената положителна новина в началото на седмицата бе, че приходната агенция ще промени указанията си, с които изискваше от собствениците на малки фирми да се осигуряват и за дейности, за които не получават доходи."

  Да ще го компенсираме с 2% на простолюдието, които са достатъчно прости да се осигуряват на реални доходи... Трябва да се стимулира дребния бизнес! Да ви сера на лъжливите реформи!
  "Ще намаляме осигуровки, ще намаляме ДДС да стимулиране на потреблението" и откаде ще дойдат парите за харчалъка? Ами от редовните данъкоплтци, как от кой?! Набухваме им още 4% на 1000 бруто 40 кинти и ги даваме на тези, които укриват за да могат да дигат потреблението! Гениално! Смотаняци!

 69. 69 Профил на без име
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "име":

  Аргументът, че оправданието се изтърка го повтарят от първия ден. Не, не се е изтъркало, след две три години може и да се изтърка. Все още се разкриват мизериите, които предишните са правили. Чети внимателно новините.

 70. 70 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  Решението е свиване разходите на публичния сектор.
  Всички заплати и осигуровки се плащат от данъците на частния сектор. В публичния те са в разходната част на бюджета. (т.е. преди да отидат в НОИ и НЗКО, вноските са били бюджетен разход).

  Нооо, нито една институция не го направи досега. Освен това точно в публичните предприятия се подвизават профсъюзните мафии (то всъщност си е една) и ще настанат едни социални протести, майка плаче. А комунистите как добре ще се наместят там, не ми се разправя... Ще бъде чудо! И подставените им капиталисти ще участват, повервайте ми!

  Затова се дигат всякак вноските на дребния бизнес, той е жилав, може и да оцелее. Всъщност няма да оцеле, но няма ресур да протестира и да създава брожения.

  Едрият така или иначе точи от бюджета под най-различни форми, той няма да пострада.

 71. 71 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Повечето от нас не си дават сметка, че рано или късно идва ден, в който трябва да платим. За глупостите си през многото години. И плащането изобщо не се отменя от това, че не сме даже осъзнали грешките си.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 72. 72 Профил на дуууууууу
  *****
  Неутрално

  каде сте бе гербаджииски лаиномети,хак да ви е 50% да ви дигнат данаците боклуци долнопробни

 73. 73 Профил на Недовдиял
  *****
  Любопитно

  Къде са мазните дянковчета? Защо не го защитават сърцато? Не виждам запалени свещи и страстни бдения.

 74. 74 Профил на има значка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#68] от "nqma zna4ka koi":

  Това е ясно, ама ти говориш за дългосрочни мерки. Трябват спешни. Няма други, ако имаш идея - дай.

 75. 75 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#55] от "raboinik": И като се дигнаха гърците, какво ще се случи? Ние няма да се дигнем! Разликата между нас и тях е, че техните политици яко крадяха, ама и пускаха аванта и на "раята". При нас няма такова нещо. Има ме си една клика, дето си краде яко и ни говори поучително, пък ние само усъвършенстваме затягане на коланите! А гърците допуснаха една основна грешка - взеха че си повярваха , а както знаеш, всяка приказка, колкото и да е хубава, има край. Та не ми давай за пример тях, защото се сетих и за блокадата на нашата граница!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 76. 76 Профил на Демби
  *****
  Гневно

  Тия от ГЕРБ май ще останат в историята като най-големите кожодери, драли някога българския народ

 77. 77 Профил на Чичо Гошо
  *****
  Гневно

  Вдигайте ,вдигайте мили ми мозъчни донори .
  Кога ли ще разберете , че и 1000% от нула пак е нула ,а във вашия случай измерено и в рейтинг .
  И не забравяте народа вече го е казал :Лаком гъз кръв сере !

 78. 78 Профил на Таня
  *****
  Неутрално

  Хей,легионера, като прибереш с данъци парите на гражданите и на фирмите икономиката не мръдва.Практиката е показала, че намаляването на данъците води до по-добра събираемост и по-големи приходи.Не може държавата да дължи пари на фирмите и да очаква, че те ще работят и ще развиват икономиката на държавата. Гражданите , като нямат пари не купуват. Пазарът се свива , а от там и производството...За да се ръководи една държава трябва акъл, а не шоу изяви.

 79. 79 Профил на SRV
  *****
  Неутрално

  Ало, управляващите, не разбирате ли, че ножа е до кокала?!

 80. 80 Профил на Я тихо бее
  *****
  Неутрално

  До коментар [#67] от "Ай млък":

  Костов, че измъкна България от кризата е верно, но след това ни го върна тъпкано с продажбата на България за жълти стотинки, за това че цели заводи бяха нарязани на скраб и продадени от мутрите. Уплаши се само големите неща да пипа след като се опари с Балкан, ама кел файда. После испанския шмекер ги продаде. Визирам електроразпределителните дружества и БТК. С твоя изказ съм сигурен че би сложил Костов в мавзолей, ама този филм някъде съм го гледал. За мавзолеи няма място вече в тази държава. Искаме спокойствие и политици които покрай краденето мислят поне малко и за народа.

 81. 81 Профил на [-]
  *****
  Неутрално

  Честито ви, господа лешояди, и доубиването на на един от малкото все още мърдащи полутрупове произвеждащи нещо в тази Територия- българските цигари- Виктори - 4.60лв.! Жалко, но очевидно ще се търси чуждо производство, а оттам и още една дупка в менюто ви.

 82. 82 Профил на madrec
  *****
  Неутрално

  До коментар [#53] от "nqma zna4ka koi":

  вече сме в час-поздравления!

 83. 83 Профил на Тошо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#78] от "Таня":

  Хей Таня, ти къде беше като тройната коалиция си разпределяше бюджетните излишъци ... стимулираше бизнеса - обръчи от фирми.

 84. 84 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Мда преди няколко месеца се редих 2 часа на опашка за да си платя здравните осигуровки. Освен това загубих 1 час заради попълването на една безсмислена декларация за здравен статус.

  Нека се чудят защо не са си събрали парите и нека ги вдигат още, докато не получат абсолютно нищо.

  Кога ще почнат съкращенията в администрацията?

 85. 85 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 859 Гневно

  Дребния бизнес това, дребния бизнес онова! За дребния човек кога ще дойде времето, утрепаци смотани! САмо ще стимулираме некадърници! Кога ще стимулираме тези, които наистина плащат! Просто за пореден път ще се потвърди правилото, че който си плаща данъците е глупак!

 86. 86 Профил на EU Karelson
  *****
  Неутрално

  Разбира се ще изчакаме тези два месеца. Тъкмо шумата ще се разшуми Бойко. Схващаш ли?

 87. 87 Профил на Бре Руслане
  *****
  Неутрално

  До коментар [#63] от "Руслан 21":

  Не, че съм за Гоце, ама ти се съдра да го оплюваш, когато каза, че Идиотчето не си върши работата; и импийчмънт му спрятаха, а сега излезе, че е казал истината

 88. 88 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#68] от "nqma zna4ka koi":

  Значка, иди на страницата на финансовото министерство - публикувани са бюджетите. Виж къде са осигуровките на държавните "редовни" данъкоплатци. Дай си сметка, че не е достатъчно само да си редовен, но и да се приход.

  Всъщност с 10% данък доход/печалба се финансират всички осугуровки на над 700 хиляди на държавна хранилка + другите разходи на държавата + рушветите + подставените големи играчи.

  Е, няма как да стане.

 89. 89 Профил на Технолог
  *****
  Неутрално

  Според мен, трябва да се фокусират върху източването на ДДС. Най-вероятно това е ресурс, който е в пъти по-голям от този за който се говори в тази статия.

  Доколкото полицията дава признаци, че може да действа, трябва да се осигурят и финансови експерти, който да разнищват сложноте комбинации.

  ДДС е доста благодатен данък за измами, като някои от тях са трудно доказуеми. Трябват много добри финансови експерти, а верятно и допълнителни нареби от НАП за да се спре това.

 90. 90 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#89] от "Технолог":

  Абсолютно си прав! ДДС е най-приходното перо в бюджета. И най-уязвимото, както се чува отвреме-навреме.

  Какво стана с Мургина?

 91. 91 Профил на еххх
  *****
  Неутрално

  Ех какви времена бяха когато финансовия министър говореше за седенки, а какво ни дойде на главата... откачалник който си мисли че ще прави правителството и обръча му от фирми богати на гърба на "средната класа". В кавички защото средната класа в България едва крета и се чуди как да си плаща сметките. Отвсякъде само го дерат и нищо не получава в замяна. Ама нека ни... Били сме умна нация, майкоооооо ако това е умна нация бог да ни пази... Най-простата нация сме ние българите и трябва да поканят учени от западна европа и света да ни изследва как сме успяли въобще да създадем държава.. Ама какво ли питам, ако не бяха дошли руснаците да си завладяват още щяхме да сме по балканите.

 92. 92 Профил на Бе Гоце играе на сигурно
  *****
  Неутрално

  До коментар [#65] от "Царя е гол!":

  Нали НРС е при него, знаел е накъде отиват нещата и спретна целия цирка с асото в ръкава; то без подлост става ли се комунистически шеф? Ама че идиотчето не е за тази работа поне от два месеца е ясно за непартийните хора.

 93. 93 Профил на Човечец
  *****
  Гневно

  ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!

  ДЯНКОВ СЕ ДОКАЗА КАТО НАЙ-НЕКАДЪРНИЯТ МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.

  КАК МОЖАХМЕ ДА ИЗБЕРЕМ ТОЛКОВА МАЛОУМНИ УПРАВЛЯВАЩИ?!?

 94. 94 Профил на бесен
  *****
  Неутрално
 95. 95 Профил на Селската Кръчма
  *****
  Неутрално

  До коментар [#86] от "EU Karelson":

  Мда все повече хора си говорят за това. За сега само се гневят и псуват... Дано да не тръгнат, че много мъка ни чака... и нищо добро. По-добре е с избори.

 96. 96 Профил на Шът ъп бре
  *****
  Неутрално

  До коментар [#80] от "Я тихо бее":

  Костов продал Бг за жълти стотинки, щото правил приватизация. За колко да се продават дружества и заводи с огромни дългове, натрупани през предишните години.
  Големите политици не са безгрешни или съвършени, но са направили нещо значимо.
  Не мавзолей мой човек, трябва да си извадим поука.
  Човек трябва да е много тъп, че да обвинява сегашното правителство за кризата.
  Това, което казвам е, че за разлика от предишните сега всичко се вижда, прозрачно е и никой не иска да идва да управлява, щото ще се провали.
  Да управляваш в такава криза се иска смелост. Костов я имаше, имат я и сегашните. А и се вслушват в критиките от вън и от вътре страната.

 97. 97 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#74] от "има значка":

  Хайде стига простотии! Собствниците на 10 фирми плащат по малко налози от чистачка в квартален супермаркет! Егати смотаната държава! Не ми е нужно да съм финансов гении за да се сетя от къде ще дойдат! ТАзи междуфирмена задлъжнялост кога ще почне да се чисти? Кога ще фалират палячовците, на които хората в момента им работят без пари, защото им плащат ипотеките! Мога да се сетя за хиляди начини да събера пари! Такива "спешни" мерки всеки квартален финансист може да ги измисли! "Да издрусаме брашняния чувал" както гласи финансовата мъдрост!
  Уж приехме високата безработица за сметка на ниските налози и подобряване на бизнес средата, а то се оказа, че хрантутенето на набедения бизнес!

 98. 98 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "Do #15":

  А останаха ли крадци в тази държава дето да не са свързани и да не работят организирано?

 99. 99 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  И още - рушветите също са част от "сива маса пари". Някой да е чувал за рушвет към частна фирма/работник? Няма.

  Закон, който да води до реална административна и наказателна отговорност за корумпираните бюджетни служители е задължителен. Само с акциите на Цецо работа е до под кривата круша.

  Имаше и такова предизборно обещание. Поне да се премахне идиотското положение с "отказ по премълчаване".

 100. 100 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  "На две поредни срещи с браншовите организации на медиците премиерът Борисов обеща веднага да им осигури още 350 млн. лв. от резерва на касата. За да не се увеличи държавният дефицит обаче, тези средства впоследствие трябва да се покрият и затова се пристъпва към увеличение на здравната вноска."
  Резервът на ЗК трябва да са неприкосновени налични пари с определено предназначение, внесени като здравни осигуровки и съхранявани в БНБ. Бели пари за черни дни. В такъв случай защо ще се се увеличи държавният дефицит. Има само едно обяснение - държавата е внесла номинално, но не и реално осигурителните вниски за т.н обществен сектор, държавните чиновници, децата, пенсионерите, полицията, армията. С други думи предвидените в бюджета средства за тези вноски са пренасочени ... за осигуряване на дянковия "балансиран бюджет. Това трябва да означава, че процентът на реално събраните здравни вноски е значително по-малък от обявявания от МФ в печата. Дали съм прав, че великият финансист брои два пъти едни и същи пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK