Обединяване на отпуснати кредити намалява месечната вноска

В момента по-активните банки обявиха по-ниски лихви по ипотечни заеми

Обединяване на отпуснати кредити намалява месечната вноска

© Shutterstock
Рефинансиране е изгодно, когато може да стане при по-ниски лихвени нива от съществуващите

С обединяване на кредити може да се намали размерът на месечните вноски, които кредитополучател плаща, ако има няколко отделни заема.Това се прави с отпускане на нов кредит, с който се рефинансират съществуващите. Рефинансиране на заеми е изгодно, когато то може да стане при по-ниски лихвени нива от съществуващите.


В момента по-активните банки на пазара обявиха промоционални оферти по ипотечни заеми с по-ниски лихви - Уникредит Булбанк, Пощенска банка, МКБ Юнионбанк, Банка Пиреос България, като се очаква и други банки да направят нови оферти с по-ниски лихви. Това може да се окаже възможност за кредитополучатели с по два заема например да консолидират дълговете си в един кредит с по-изгодна лихва.
С отпуснатия нов заем се погасяват съществуващите потребителски, овърдрафт, задължения по кредитни карти, лизинг или жилищен кредит. Дълговете могат да се консолидират и ако са от различни банки и да се рефинансират с нов от трета банка - например потребителски от една банка, жилищен от друга и се тегли заем за рефинансиране от трета банка.


В момента това се прави от банките и като помощно средство с цел вноската на клиента да се намали и така да се облекчат плащанията му. Единственото условие е съществуващите заеми да са редовно обслужвани, казаха от Банка ДСК. Предоставянето не кредит за обединяване на съществуващи задължения става по процедура, аналогична на тази за отпускане на потребителски кредит с ипотека, обясниха от Пощенска банка.


Клиентът трябва да удостовери пред банката доходите си и да предостави обезпечение под формата на ипотека върху недвижим имот – негова собственост или собственост на трети лица. Банката извършва проверка за начина, по който са обслужвани съществуващите задължения, и ако те са обслужвани без съществени закъснения, извършва рефинансирането им, казаха още от "Пощенска". С обединяването на различни задължения, предоставени при различни условия - лихви, срок, дата на плащане и други, в един кредит се постига уеднаквяване на условията по тях, при което клиентът плаща една вноска на една дата в една банка.


Най-същественият момент на оптимизиране на плащанията е именно намаляването на месечните вноски поради по-ниските лихви и значително по-дълъг срок на изплащане по ипотечните кредити в сравнение с тези по други заеми. Причината за оживлението в предложенията по ипотечни заеми според банкери е фактът, че банките имат натрупана ликвидност и нужда да отпускат кредити, тъй като това е бизнесът им.


Прогнозите са, че активността ще бъде в сегмента именно на ипотечното кредитиране заради по-сигурното обезпечение, както и по-ниския процент провизии (заделят по-малко средства), които банките начисляват при просрочие на този тип заеми в сравнение с потребителските.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nin
  nin
  Рейтинг: Гневно

  Това ще ни каже,че сме взели заем от един и същ ,,човек,, ли?Знаем,знаем,че на върха на пирамидата стои един и същ.

 2. 2 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ТУК НАКРАТКО ЩЕ ИЗЯСНИМ КАК ЛИХВИТЕ В БЪЛГАТИЯ СА ТАКА НЕРЕАЛНО ВИСОКИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ЕВРОЗОНАТА . СХЕМАТА Е СЛЕДНАТА :

  - БАНКИТЕ "МАЙКИ" /ПРИМЕРНО - УНИКРЕДИТ-БУЛБАНК, ОББ, ПРОКРЕДИТБАНК РАЙФАЙЗЕН И МН.ДРУГИ/ В ЕВРОЗОНАТА ВЗИМАТ ПАРИЧЕН РЕСУРС ОТ ЕЦБ И БАНКАТА ЗА ВЪСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА 1% ПРОЦЕНТ . СЪЩИТЕ ТЕЗИ БАНКИ "МАЙКИ" ГИ ОТПУСКАТ НА СВОИТЕ ФИЛИАЛИ НА СТРАНИ ИЗВЪН ЕВРОЗОНАТА / В СЛУЧАЯ БЪЛГАРИЯ /КАТО ЦЕНАТА НА ТОЗИ РЕСУРС ВЕЧЕ Е ПОСКЪПНАЛ НА 5 до 15 % ПО РАЗЛИЧНИТЕ КРЕДИТИ .ВСИЧКО ТОВА СТАВА С МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ НА НАШИТЕ ЕВРО-"ПАРТНЪОРИ" И НАШИ ПОЛИТИЦИ. ЕТО КАК КОГАТО ВИ ОБЯСНЯВАТ ЧЕ БАНКИТЕ "МАЙКИ" НЕ ИЗТЕГЛЯЛИ СВОИ АВОАРИ ОТ КЛОНОВЕТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ СА ЧИСТА ЛЪЖА. ТЕ ВСЪЩНОСТ ИЗТЕГЛЯТ СВОИТЕ ПЕЧАЛБИ ОТ "ПОСРЕДНИЧЕСКАТА" СИ ДЕЙНОСТ. КЛИМАТА И КОМФОРТА КОЙТО ИМ УСИГУРЯВА БЪЛГАРИЯ НЯМА АНАЛОГ ДОРИ В ДРУГИ БАЛАНСКИ СТРАНИ КАТО СЪРБИЯ ,СЛОВЕНИЯ И ДР. РАЗЛИЧНИ МЕДИИ КАНЯТ БАНКЕР ОТ ЕДНА ИТАЛИАНСКА БАНКА..., КОЙТО НИ РАЗАСНЯВА КОЛКО БИЛ СКЪП РЕСУРСА И Т.Н. И Т.Н. ИСТИНАТА Е ЧЕ ТЕЗИ БАНКЕРИ МНОГО ЛОВКО МАНИПУЛИРАТ АУДИТОРИЯТА И НЕЗАПОЗНАТИТЕ С ТЕЗИ ПОДРОБНОСТИ ИЗПИСАНИ ПО-ГОРЕ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK