Само бизнес и граждани поемат увеличението на парите за здраве

Държавата няма да внася повече от предвиденото в бюджета на НЗОК, а може дори да намали трансферите си

Само бизнес и граждани поемат увеличението на парите за здраве

© Дневник
Държавата няма да внася повече от предвиденото в бюджета на НЗОК, а може дори да намали трансферите си

Въпреки дефицитите в здравната система, които наложиха увеличаването на здравните осигуровки от 8 на 10% от началото на април, държавата няма да увеличи парите, които внася в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а съществува вероятност и дори да намали трансферите си, показа проверка на "Дневник".


Идеята за увеличаване на вноската беше изненадващо лансирана от премиера Бойко Борисов в понеделник, въпреки ангажиментите на ГЕРБ за цялостно намаляване на осигурителната тежест. Вчера предложението беше прието от кабинета, въпреки критиките на бизнес организации, синдикати и икономисти в последните дни.
След одобряването на промените от министрите стана ясно още, че държавата няма да увеличи парите, които дава на НЗОК за осигурените от нея лица. Сега, при 8% здравни осигуровки за компаниите и работниците им, бюджетът плаща на здравната каса по 4% от минилания осигурителен доход за децата и по 8% за пенсионерите и държавните служители.


След промените, частният сектор ще плаща 10% "данък здраве" (в съотношение работодател служител 60:40), а задълженията на държавата няма да се променят. Разчетите на кабинета са това упражнение да доне се още 300 млн. лв. в бюджета на НЗОК. Тези пари основно ще отидат в болниците.


Вчера нито здравната каса, нито Министерство на финансите отговориха защо се налага събирането на допълнителни пари от здравни вноски, след като така или иначе е заложен голям излишък, а събираемостта върви по план (от осигурителни вноски в хазната са постъпили 221 млн. лв. За първите 2 месеца, а това е с 5% повече от януари и февруари миналата година), а заложените за тази година разходи на касата са 1.689 млрд. лв. или 3.5% по-ниски от миналогодишните.


Финансовият министър Симеон Дянков коментира, че увеличаването на осигуровките в кризата определено е непопулярна мярка, но"това е единствения начин (да се осигурят пари за сектора - бел. ред.), извън това да следваме пагубните политики, които повлякоха нашите съседки - Гърция, Испания, Италия". В понеделник премиерът Борисов пък обясни, че ако парите се вземат от резерва това ще доведе до бюджетен дефицит, а " впоследствие ще има девалвация на лева и кел файда от всички усилия, които се полагат."


Увеличението на осигуровките може би се дължи не толкова на повишените разходи за здраве, а на спадащите приходи в републиканския бюджет. С промените в закона държавата ще може да плаща по-малко за здраве от планираното в тазгодишния бюджет. Право за това й дава член 17 от закона, според който при спад на приходите държавата може да намали трансферите към НЗОК.


Едновременно с това, по-големите осигуровки от бизнеса и работниците му ще дадат възможност да се запази финансовата стабилност на здравната система, а със спестените пари държавата ще може да финансира други разходи, за които няма средства, заради спада на данъчните приходи. Вчера финансовият министър не отговори на журналистически въпрос дали частния сектор така не кредитира държавата.


Политици и експерти вчера за пореден път призоваха за ускоряване на здравната реформа  и за плащане от страна на държавата на нейните ангажименти към НЗОК. Според тях ако правителството иска осигурените от държавата да ползват същите права, като хората в частния сектор, то трябва да даде пари за тях, за да няма неравнопоставено третиране, с което се нарушава конституцията и солидартността в здравноосигурителния модел


Специалисти по публични финанси коментираха, че за първи път може да се види обръщане на паричните потоци. До сега на теория държавата запълваше недостига на средства в Здравната каса, а през тази година може да се види обратното. Като не превежда своите осигуровки, правителството да пести за разплащането на други разходи. Аргумент за подобно предположение е и фактът, че вноските на фирмите и работниците покриват 93% от общите приходи на здравната каса. Така само малка част от държавните трансфери се използва за здравеопазване, а останалата част формира излишъци, които днес са необходими другаде.


С 247 млн. лв. по-малко са здравноосигурителните приходи в бюджета на здравната каса за 2009 г., показва отчетът на институцията, който е представен пред Надзорния съвет, но все още не е публикуван никъде. Вместо предвидените 2.437 млрд. лв. в касата са влезли 2.189 млрд. лв. За да си изпълни вноската от 400 млн. лв., които по закона за бъджета на НЗОК трябва да отидат в големия резерв на касата в БНБ, институцията е намалила със 188 млн. лв. здравноосигурителните плащания към лекари, болници и стоматолози.


Затова и медиците не са получили изработените през ноември средства. Те бяха платени от бюджета на НЗОК за 2010 г., което пък отвори дупка от 110 млн. лв. След скока на здравната вноска очакванията са в касата да влязат допълнително 300 млн. лв., което означава, но при това положение реалното увеличение ще е едва 200 млн. лв. Лекарите и стоматолозите обаче настояваха в системата да влязат най-малко 350 млн. лв., за да може бюджетът за тази година да е почти същият като миналогодишния. Такова споразумение беше подписано и между ГЕРБ и Синята коалиция.


Според д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, въобще не е необходимо да се увеличава здравната вноска, при положение, че в резерва на касата има над 800 млн. лв. и се предвижда тази година в него да бъдат преведени още толкова. "Защо се трупат тези пари, за да се използват за нещо друго ли", попита той. В същото време обаче д-р Киров припомни, че отблокирането на средства от резерва по закон не може да стане, докато касата не обяви, че бюджетът й е свършил предсрочно, което на практика прави процедурата невъзможна.


Така здравеопазването остава недофинансирано, а пари има, но не се използват по предназначение, каза лекарят. Той припомни изказването на финансовия министър Симеон Дянков на събора на лекарите миналата година, че първо ще се направи остойностяването на медицинските дейности, което ще покаже от колко средства има нужда системата и чак тогава ще се реши с какъв процент здравна вноска ще могат да се покрият. В момента повишението на вноската се прави на сляпо, но в същото време се оправдава с протестите на лекарите, каза д-р Киров.Държавата няма да внася повече от предвиденото в бюджета на НЗОК, а може дори да намали трансферите си

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хер Флик
  *****
  Весело

  Да изпреваря феновете:
  Браво Дянков!

 2. 2 Профил на Борислав
  Борислав
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обществена тайна е, че здраваната каса се източва. Похватите не са безчет, че да не могат да се уловят. Въпросът е дали има политическа воля. Избирателното - само от бизнеса и работниците - увеличение на здравната вноска е цинично и показва безпомощността на управляащите.

 3. 3 Профил на 69
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на ha ha
  *****
  Весело


  Естественно - нема циганите да плащат я.

  Кой ще гласува за мутра президент

  догодина.

 5. 5 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 479 Неутрално

  къде са 850-те млн. резерв на касата? .....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 903 Разстроено

  Ключов момент за страната ни! Или ще продължим да плащаме като тъпани, още много хора ще загубят работата си, сивият сектор ще се увеличи и т.н. или просто трябва да бойкотираме нарастването на налозите! Налозите не трябва да се вдигат преди да е кристално ясно, че всички други методи са изчерпани! В момента сивата икономика продължава да нараства, а правителството вместо да удари по тях натоварва отново коректните платци! Междуфирмената задлъжнялост все още е голяма и продължава да нараства, а няма никакви мерки за ускоряване на съдебните процедури!
  Вече масово работници са едновременно на борсата и работят! Все повече стават некоректните работодатели! Правителството трябва да започне ефективно да работи срещу сивата икономика в противен случай изход от положението няма! Просто след няколко месеца ще трябва да вдигне отново налозите!

 7. 7 Профил на dan
  *****
  Неутрално

  Само бизнес и граждани поемат увеличението на парите за здраве - айде бе, аз мислех, че Б.Б. поема увеличението, все пак - ТОЙ дава пенсиите, ТОЙ строи метрото, ТОЙ ... , следва и ТОЙ да плати за увеличението на парите за здраве! Може да вземе от парите на Цветелина (ако в хазната няма)!

 8. 8 Профил на ....
  *****
  Неутрално

  Искам Станишкатааа...

  При него по-добър живот ни чакаше - още 2-3 години папу ... и после потоп и революция. Поне щяхме да се отървем от мръсните комуноиди-цоциалиста... ама не било писано ДМЕМ

 9. 9 Профил на един
  *****
  Неутрално

  за пръв път реален коментар на паричните потоци в здравната каса ,само липсва коментар на остойностяването на медицинсикте услуги по спациалности , но и на това ще дойде времето ,време е вече всички плюещи по докторите да са наясно ,че най неплащащия и нестабилен фактор в системата е държавата и нейните управляващи ,независимо от коя политическа сила са и че лекарите не савиновни ,че ви е скъпо и няма финансов ресурс ,той се открадва преди да постъпи изобщо в касата и това е факт ,парите винаги ги е нямало ,бюджета и м се кърпи с неплащания ,тормоз и глоби .Отново с касата и парите за здраве се прави политика на гърба на лекарите и пациентите и се докарват двете групи до лудост и омраза ,в крайна сметка ние сме едно цяло и е време от тази държава да се търси отговорност за тези неща ,а не да цари разсеяна безотговорност продължаваща десетилетия.

 10. 10 Профил на Клетва
  *****
  Неутрално

  На въпрос зададен от журналист кога да се очаква ново увеличение на здравните вноски, след като това от 1 април е вече факт, Денков каза:
  - Това в никакакъв случай няма да стане преди 1 юни т.г., мога дори да се закълна пред вас.
  Мисля, че тук трябва да му повярваме.

 11. 11 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Браво, всеки финансов министър след Муравей Радев се грижи за една абстракция, вместо за хората

  Истината е висша ценност
 12. 12 Профил на stefanaci
  *****
  Неутрално

  Как така само бизнеса тия луди ли са какво е това .Това е върха на нахалството и наглоста .

 13. 13 Профил на бдс
  *****
  Неутрално

  Вие какво очаквахте, мутрата да извади пари от неговия си джоб ли? Къде сте виждали мутра да плаща? Пък и това е стар комунистически обичай - да се настройват хората един срещу друг. Сега всички ще викаме срещу лекарите, а Боко ще е рахат.

 14. 14 Профил на Питам
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":
  Тази "значка" онази "значк " ли е ?

 15. 15 Профил на Румбата
  *****
  Гневно

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":
  Абе аз цял ден издирвам някой делеб герберски задник за наритване, а бях забравил за теб. Абе, малоумнико, нали ти си гласувал за тези некадърници, не аз! Друг е въпросът, че ще им теглим гайлето всички. Абе що не си прочетеш драсканиците отпреди месец, та ти дори ни убеждаваше, че Румяна Желева е супер капацитет, щото Боко Тиквата, Цецко и Цецка така казали. Крайно време е отговорността да се поеме не само от политиците, а и от ненормалниците, които ги избират. Щото е възможно утре Боко да си иде, след бой със сопите, ма аз питам какво да правим с такива като теб? Ти в момента се държиш като ни лук ял, ни лук мирисал. И колко още като тебе има в тоя форум.......Но ти си сред ная-дразнещите.

 16. 16 Профил на д
  *****
  Неутрално

  А мангалите в коя група влизат?!?!? Ниса в бизнеса, ни са граждани...нито па някога са плащали.....Мръсните крадливи комунисти опоскаха всичко за тези 20 години. Верно е че пари няма. Така става когато се харчи повече отколкото се изкарва.....

 17. 17 Профил на Галчо Залъгалчо
  Галчо Залъгалчо
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Защото държавата няма пари

 18. 18 Профил на д
  *****
  Неутрално

  А защо държавата няма пари?!?!!?

 19. 19 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1212 Гневно

  Възмутена съм!
  Не защото мога да преценя колко пари и за какво са нужни, а защото съм убедена, че колкото и да ми вземат, все ще ме крадат.
  Добре, нека се вдигнат вноските, но тогава нека само със здравна книжка всеки здравноосигурен да може да си прави всяка година няколкото важни профилактични прегледа, а не да се налага да си КУПУВАМЕ от ДжПи-то талоните срещу сумата от 1% от минималната работна заплата.

 20. 20 Профил на Некой
  *****
  Неутрално

  Ако се сезира съда дали няма да падне това решение на правителството като дискриминиращо една група хора които ще плащат повече а другата част няма .Това си е направо дискриминация и нарушаване на правата на хората

 21. 21 Профил на Бойко
  *****
  Весело

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":

  Аааа, Зна4о - не така ...........за друго лизане сме се разбрали !!!!!!

 22. 22 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: 627 Гневно

  Трябва да се увеличат здравните осигуровки с още 2% акцизите за алкохол цигари и бензин с още 10 %. Да се намалят всички заплати с 20% . Булгаргаз да увеличи цените с 70%. Заслужават си го Българите. Под тази статия 10 коментара а под жълтите клюкарски новини за гоце и малката пица по 500 коментара. Дайте му на този прост народ зрелища не му трябва и хляб. Дай му зрелище вземи му хляба парите и БЪДЕЩЕТО. Гоце е комунист Бойко също е комунист. Когато комунистите се плюят народа се дави в тези храчки. Защото от храчките не вижда цунамито което идва и което ще го помете и унищожи. Умирайте си в балканската кочине развявайки червени ,сини ,сиви, турско сини байраци които се шият в същото ателие.

 23. 23 Профил на stefanaci
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "Рижия":

  Ти да не би да си от друга планета нали всички се пържим в един казан какво предлагаш

 24. 24 Профил на Змеев
  *****
  Неутрално

  Увеличение от 8% на 10% е увеличение с 2% или това са цели 25% по-голяма тежест, защото 2%=(1/4 )*8% Или номинално покачване с 2% води до 25% по-големи разходи. За най-масовия случай това прави по 08% за работника и 1.2% номинално увеличение, а реалното си е 25% и за работника и за работодателя. Това на свой ред би довело до още съкращения на работници, защото като няма пари работодателя, той ще намали работещите или ще мине на сиво или направо на тъмно, за да оцелее.

 25. 25 Профил на ЗАЩОТО
  *****
  Разстроено

  Дянков най после си е платил усигуровките!
  ЗАЩО чак сега се е разплатил с НАП!
  Той вече 8 месеца е министър на финансите - началник на НАП

  Чакал е цели 9 години!

 26. 26 Профил на Радо
  *****
  Неутрално

  Доколкото виждам тук:
  http://evristika.eu/normativni/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BF-2010.htm
  съществен дял в банковото обслужване на Здравната Каса има СиБанк. На кого беше тази банка?

 27. 27 Профил на УЖАС
  *****
  Любопитно

  Преди 8 месеца:
  Тук имаше толко хвалебствия за ГЕРБ и сие!
  А сега къде се скрира мушмуроците
  А сега къде се скриха лизачите
  А сега къде се скриха мишоците

  А само нещо да се драсне за Гоце и Станишката и веднага на амбразурата!

  ВЕРВАЙТЕ ми!

  БГА БАЛКАН

 28. 28 Профил на s
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "Змеев":

  По твоите исчисления ми стана ясно защо държавата няма да плати своята част от увеличението

 29. 29 Профил на ЗОК на чисто
  *****
  Гневно

  Отдавна подозирах, че трансферът на държавата в ЗОК е виртуален и дори вече го коментирах във форума. Излиза, че частният бизнес ще плати здравните осигуровки не само за работещите, т.е. за себе си, но и за децата си, за майките и бащите си, за държавните чиновници, за полицията. Ако бойко и дянков излудеят да увеличат вноската с 25 % (2 процентни пункта) трябва да се коригира и държавният бюджет за да е ясно откъде ще дойдат още 235 милиона за дела на държавата в здравното осигуряване - от допълнителни приходи или от свиване на други разходи. За невнасянето на здравноосигурителните вноски, задължение на държавата, правителството трябва да носи отговорност както носят гражданите за невнесени осигуровки. Очевидно правителството се кани да похарчи планирания резерв на ЗОК от 829 мил.лв. (а след увеличение на вноската - над милиард) за други цели. Великият пропагандатор на прозрачността да обяви за какви по-важни от здравето цели се харчат тези пари. Те трябва да отидат за подготовка за една цялостна и обмислена здравна реформа и материалната база за тази реформа, разбира се ака правителството на бойко имаше някаква визия за тази реформа.
  За сега действа "визията" на дянков - съкращава се една трета от болниците и се "икономисва" една трета от бюджета на ЗОК за други цели.
  "С промените в закона държавата ще може да плаща по-малко за здраве от планираното в тазгодишния бюджет. Право за това й дава член 17 от закона, според който при спад на приходите държавата може да намали трансферите към НЗОК." Откъде съвестният самоосигуряващ се гражданин да знае тези дебри на закона и игричките на пицаря за вкарване на резерва на касата в т.н. бюджетен излишък, тласкан от политиката на бб/сд към бюджетен дефициииит.
  И защо здравните вноски за всички работещи (и в частния, и в обществения сектор) не се поделят между работодателя и работещия 60:40 или както е по света 50:50.
  А на Тренчев му се привиждат 12 %.

 30. 30 Профил на Охо
  *****
  Неутрално

  Редно е Дянков да си подаде оставка, след като не си е плащал здравните осигуровки. Ако остане на власт, означава че ВСЕКИ български гражданин може да не плаща!!!!!!!! Затова СПИРАМ да плащам.

 31. 31 Профил на RI
  *****
  Неутрално

  Симеон Дянков коментира, че увеличаването на осигуровките в кризата определено е непопулярна мярка, но"това е единствения начин (да се осигурят пари за сектора - бел. ред.).........................


  НЕ Е ЕИНСТВЕНИЯ НАЧИН.................... ДРУГИЯ НАЧИН Е ДА СЕ СПРЕ ИЗТОЧВАНЕТО НА ПАРИ ОТ НЗОК, НО НА ДЯНКОВ МАЙ НЕ МУ СТИСКА ДА ГО НАПРАВИ!

 32. 32 Профил на any
  *****
  Неутрално

  На набедения Кръстник е тази банка, мдааа...
  " Властта покварява, тези, които не я заслужават..."

 33. 33 Профил на иди ми
  *****
  Неутрално

  Хак да ви е! Не съм гласувА'л за тея! И съвестта ми е чиста. Не е хубаво, когато дадено правителство си играе на "иди ми дойди ми" с данъците. Веднъж ги намали, после ги вдигне. И то само за нямколко месеца. Последното говори за непоследователност, хаос. С една дума управляващите вече 9-ти месец се учат как се управлява върху гърба ни!

 34. 34 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#23] от "stefanaci":

  Понеже не можахме да направим лустрацията в началото на прехода kakto beshe napravena naprimer v Rumyniq ili v Polsha. Народа трябва да спре да гласува за партии които имат дори един от бившите членове на БКП i da q napravi tazi lustraciq nepisan zakon sys sobstvenite si glasove. Трябва да се изчисти както съдебната система така и МВР и МВнР от всички бивши членове на БКП. Стана ми ясно че от бивши членове на БКП не може да очакваш дясна политика. Повечето от хората които мислят като мене и които вярваха на идеалите на синята идеа и бяха разочеровани от бившите членове на БКП в нея които я изопачиха се изнесоха, аз на 29 май ще празнувам 13-та годишнина от бягството от кочината.

 35. 35 Профил на БУДНАТА СЪВЕСТ
  *****
  Гневно

  поредното малоумно решение водещо до товарене на бизнеса с допълнителни разходи. Но в най-скоро време същия този бизнес ще изпрати на Зянката армия от безработни да ги издържа. Това си е дискриминация защо държавата няма да внася а само бизнеса
  Махай се гад мръсна

 36. 36 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Не че много разбирам, обаче си мисля, че ако някой се пробва да съди това решение пред Върховния Административен Съд, ще спечели.

  На гласувалите за бате ви Бойко, честито!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 37. 37 Профил на Змеев
  *****
  Неутрално

  До Радо 26. Доста правилно си забелязал, но да е само НАП, ами колко съдилища и ред други държавни институции. Прави впечатление, че и Reiffeisen се намесват, а ако се погледне официалния сайт на Reiffeisen Австрия се говори за франчайзинг в централна и източна Европар, което ще рече, че реално не се знае кой другар стои зад банката и защо НАП има сметки там, а не някъде другаде? И защо одиторите /вътрешния контрол/ в банката се осъществява от лица на договори с Reiffeisen Австрия?
  Сигурно ще е заради условията
  Добре, че и аз си повярвах

 38. 38 Профил на Пророк Илия
  *****
  Неутрално

  Много ми е странно защо сбирщината от объркани хора, незнайно защо наричаща се правителство, се самоопределя като дясно. а в същото време прилага типично комунистически /даже не социалистически/ похвати в икономиката. Коментираното в статията е типичен пример - натоварване на бизнеса и освобождаване на самата държава от задължения към фиска. В реда на тези мисли е чудно защо синята коалиция не заеме категорична позиция за неподкрепа на това недомислие

 39. 39 Профил на economist
  *****
  Гневно

  Точно така №22!
  Българите се мятат между:
  а/ Хубаво е да откраднеш крава!
  б/ Лошо е да ти откраднат крава!
  Хора без бъдеще!

 40. 40 Профил на any
  *****
  Неутрално

  "Този, който разчита на народа, стъпва на основа от кал..."
  Трудно ли е ТИКВО, да се правиш на умен....
  Бай Иван ти е спасението

 41. 41 Профил на any
  *****
  Неутрално

  "Който се ебава с лекарите, се ебава сам със себе си" Хипократ

 42. 42 Профил на %%%
  *****
  Гневно

  Докога само ние ще плащаме. Стягайте се за протеста на бизнеса на 15.03 пред МФ а в др. градове пред НАПовете не може да ни правят на маймуни и ние да си мълчим. Ние плащаме а соц. слабите цигани си живучкат с помощи и си знаят винаги правата а ние нямаме права в тая държава а само задължения. ПИТАМ кой е дискриминиран тук ааааааааааа.......

 43. 43 Профил на stefanaci
  *****
  Неутрално

  До коментар [#34] от "Рижия":

  Разбрах какво си направил и аз опитах но никога няма да стана германец искам да съм си Българин но да няма този хаос вярвам вече само в еволюцията

 44. 44 Профил на any
  *****
  Неутрално

  "Власта покварява тези, които не я заслужават"

 45. 45 Профил на stefanaci
  *****
  Неутрално

  До коментар [#37] от "Змеев":

  Раифаизен в германия не са и чували за България

 46. 46 Профил на И аз да се „ изокам „
  *****
  Неутрално


  Най – напред да се представя накратко – форума го следя редовно , но не съм писал досега , а най – вероятно и в бъдеще няма да пиша :

  - до сега на бюджетна издръжка съм бил само в казармата и докато съм се образовал
  - повече от 30 години работя в материалното производство – в експортно ориентирана фирма (предприятие )
  - винаги съм осигуряван на реалния доход и на него съм плащал данъци
  - мразя лъжците , мразя крадците , мразя наглеците - когато се получи компилация от тези , винаги проверявам дали имам пистолет
  - отчайващо анти партиен съм

  Решението да пиша , вземах след взривяването на форума , вследствие цирка Дянков – Първанов :
  - първата ми реакция беше гневна , към „ слънчогледите с партийни цветни очила „ - които никога не различават черното и бялото и все ги бъркат . За съжаление това е живота – цветните очила нанасят не възстановими поражения на мозъка . Разбира се някои го правят , защото това е яслата (партията ) която ги храни и лично облагодетелства .
  - последва радостната вест , че здравните осигуровки незначително ще се повишат (има няма с 25 % - нищо , че ни агитират за 2 % , но като знам на какъв хал ни е образованието – не се чудя че повечето хора не го осъзнават ) и тогава се получи голямата изненада – форума се преобрази :
   появиха се писачи като мен
   отявлени поддръжници на правителството си смениха мнението на 180 градуса ( както и самото правителство често прави по целесъобразност ), но по- важното е че те ясно го заявиха
  В този форум съм виждал изключително грамотни икономически анализи , но ако няма политически дразнители .Такива хора трябва по – често да се изявяват , за да се ограмотяват хората . Нашата държава загива , мисля че има все още шанс да я вземем от ръцете на ченгетата и да стане нормална .
  Сега да напиша и два реда по темата :
  - нямам цензурни думи за финансов и здравен министри , които четири месеца след приемане на бюджета искат увеличение на здравните вноски с 25 %, това са пълни неграмотници , разбира се ако няма „задни мисли” , но в двата случая е лошо
  - относно българското здравеопазване – такова просто няма , а част от лекарите са откровени мародери
  Надявам се здравите сили (грамотните и честни хора ) да успеят да възродят родината ни .

 47. 47 Профил на цецка
  *****
  Неутрално

  Аз спирам да плащам здравни осигуровки и ще се лекувам на частно.По-евтино ще ми излезе.При моите осигуровки по 170лв.месечно т.е.2000 годишно аз не само ще бъда лекувана с най-доброто,но и ще ми остават пари.Сега какво се получава,че работещите,младите и здравите издържат останалите.Вземат ни осигуровките и здравето,за да ги дават на сегашните пенсионери,а нас ни морят та да умрем преди пенсия и да няма файда,че сме плащали осигуровки цял живот.

 48. 48 Профил на ОЛЕ!
  *****
  Неутрално

  Еластични данъци и осигуровки. Управляващите ще вдигнат здравните осигуровки, но бизнесът вероятно ще плаща на по-малка база.

 49. 49 Профил на stefanaci
  *****
  Неутрално

  До коментар [#47] от "цецка":

  Сама нищо няма да направиш.Пък и спирането на плащане не значи решение .трябва да им кажем на тия лумпени малоумни да спът да източват касата и да направят лична здавна сметка .

 50. 50 Профил на any
  *****
  Неутрално

  До 47- Цецке, права си- това е единственото правилно решение и за пациенти и за лекари
  До 48-ОЛЕ- На теб единствено путката ти е еластична, надявай се...

 51. 51 Профил на наблюдателен
  *****
  Неутрално

  "кел файда" - така говори Б.Б. Боже, боже, какъв речник има нашият премиер??? И това е най-малкият проблем. Няма ли кой да организира простия народ да спретне протест срещу безумното нарастване на данъците?

 52. 52 Профил на ”Октопод ”
  *****
  Неутрално

  Искаме операция ”Октопод ” в НЗОК, здравеопазването, ремонтите на болници, доставките на лекарства и консумативи и всичко свързано с псевдо-здравеопзването ни!!! Къде изчезват парите на хората? Кои фирми и кои хора контролират източването на НЗОК и болниците? Кой печати безкрайните формуляри за попълване? Кой доставя нафта и гориво за болниците на завишени цени? Защо не се плаща на брой извършени истински прегледи, а се плаща на глава? Защо се хоспитализират фиктивно пациенти? Защо лекарствата са по-скъпи от други страни в Европа? Защо сме на последно място по качество на здарвеопазването ни-дори след Албания и Македония? Защо лекарите и зъболекарите не се квалифицират допълнително? ДАЛИ 10% ЩЕ СА ДОСТАТЪЧНИ НА САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ И АЛЧНИ МАФИОТИ? Все въпроси на които няма отговори! От писанията на докторите излиза, че единствените, които заслужават високи заплати са те. Инженери, учители, пилоти, журналисти и т.н. са нещастници, имали глупостта да изберат професия, която не може да изнудва останалите и да мрат, ако нямат пари? Българското здравеопазване в голямата си част се състои от самозабравили се некомпетентни и алчни индивиди. Когато качеството му се доближи до Европейското, тогава могат да искат европейски заплати, а докато не се реформира и контролира системата, дори военният бюджет на САЩ няма да им стигне и парите ще изчезват в крадливите им джобове без НИКАКВА полза за пациента.

 53. 53 Профил на Schutzengel
  *****
  Неутрално

  Писна ми от Червените Кхмери в Министреството на финансите! И се питам каква е разликата с предишното (крадливо, нали така г-н премиер) правителство. Станишев ми каза, че парите за здравеопазване не стигали и ги вдигна от 6 на 8 %. СвежитеДопълнително събраните пари (400 млн) затвори във фискелния резерв. Архиидотът СД ми каза , че понеже щял да прави реформи добави към 400 на Станишев още 800 от бюджетна на НЗОК за 2010 г.(с което му показа на онзи гад Станишев как се управлява решително в условията на криза). Апропо , докато ни хвърлят евтини скандали с Първанов, резрева се харчи - ама здраво , вече са останали около 5.6млрд (при изискуем финансов праг на резерва 6.3)
  Днес лицето СД ми каза, че парите за здравеопазването не стигат щял да ми вдигне вноската от 8 на 10% . Да позная ли от три пъти, къде ще отиде разликата ? Да не би да е във фискалния резерв ? Ами, не ми се вярва!

 54. 54 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 903 Любопитно

  Понеже виждам, че доста капацитети са се изакали в стила "каде сте сега герберите" - ето на, тука сме! Гласувах за ГЕРБ и сега ако трябва пак ще гласувам! И съм почти сигурен, че след година бих направил същото!
  Това по никакъв начин не ми пречи обаче да не се съгласявам с "непопулярните решения" като тези да се вдигат вноските на така или иначе малкото работещи в тази държава!
  За нещастие обаче поради големия дял на политически полирани мозъци в тази страна, които са далеч от разбиране на политическите и икономическите процеси, но редовно леещи мозък, няма как да се постигне сериозен дял на развито гражданско общество, което ефективно да преценява и да одобрява или не действието на едно правителство!
  Така заставайки зад фалшиви политически възгледи като леви и десни, сини и червени, русофили и русофоби и други мозъчни промивки, болшинството от обществото са силно неорентирани и служат на изкривени каузи, които водят единствено и само до облагодетелстването на една и съща група лица!
  ГЕРБ даде на страната това, което беше най-нужно - в политиката се вляха нови хора извън създаденото статукво! Създаде се политическа конкуренция, навлязоха нови лица, кои успешни, кои не... Въпросът е, че не са там по наследство, роднинска връзка или защото са били в ЦК!
  Защо това е толкова важно, всеки средно интелигентен и грамотен човек му е напълно ясно.
  Сега дойде и времето за най-важното за това правителство - изграждането на съсипаната държавност! Това означава мачкане на организираната престъпност, изсветляване на икономиката и ускоряването на европеизирането на страната! Тези процеси обаче съвпаднаха и със световната криза, което налага спешни реформи в пенсионната и здравната система! Съчетаването на всички тези неща не е лесно! И нека бъдем реалисти - едва ли друг би се справил по-добре! Голямата обществена подкрепа до голяма степен им помогна, така че лично аз не виждам причина за спиранаето на реформите!
  Това, че се поддават на маданци, които не искали да им затварят болницата ми се струва меко казано странно! Всяко спиране или забавяне на реформи ще им струва (а и на нас) много!
  Така, че мили кратуни - добре е първо да ви са ясни причините (а не поводът както е случая) за определни политически и икономически решения, какво те носят в краткосрочен и какво в дългосрочен план, дали има алтернативни и какво може да се предприеме за да се избегнат и чак тогава да дойдеш и да изакаш капацитетно мнение!
  За нещастие, няма как да го напиша по разбираемо и е доста вероятно аудиторията към която съм носочил този пост да не ме разбере, което всъщност представлява трагедията на България!

 55. 55 Профил на безработен
  *****
  Неутрално

  Има ли нещо човешко в това да караш един безработен да плаща осигуровките на един работещ .Проблема е че безработните са разединени и не могат да крякат като другите които като се развикат и бойко напълня гащите и разкешва по двеста триста милионо без да се замисля.

 56. 56 Профил на урафет
  *****
  Неутрално
 57. 57 Профил на Нито
  *****
  Неутрално

  Нито програмен бюджет-конкуренция между проекти за какво да се харчат парите ни.
  Нито намаление на администрацията.
  Тук ще спомена новия външен министър Николай младенов, който отмени 10%-то съкращение в разходите на външно.
  Нито махане на старите кадри, назначени от тройната коалиция и Първанов. Най-фрапиращ пример-ВСС, който покровителства корумпираните.
  Нито се отказава на Русия за Белене и не се водят пазарлъщи за Южен Поток.
  Само се дават пари на вятъра-за тютюнопроизводителите-дан да е за последно!
  Само се вдигат осигуровки-здравни. Без реформи в сектора.
  Само се вдига политическа пушилка и се лае-само на думи срещу Първанов. А назначените от него си седят. Хитро, а!
  Защо не се преключи още миналата година с висящите плащания на предишното правителство? За да се започне на чисто. И да се каже: За тоя дефицит са виновни предишните.

 58. 58 Профил на Случаен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#54] от "nqma zna4ka koi":

  Прощавайте, но нещо не разбрах как ГЕРБ изгражда държавност? Може би Вие като симпатизант на ГЕРБ сте наясно със стратегията им за излизане от кризата??? Защото моите впечатления са, че се взимат мерки на парче на гърба на обикновения данъкоплатец, на все още оцелелите фирми. Надявам се, че и аз зададох въпросите си разбираемо.

 59. 59 Профил на ofof
  *****
  Неутрално

  Искам ПЪЛЕН , ПОДРОБЕН , ДЕТАЙЛЕН отчет за всяка похарчена стотинка от моите пари .
  За 10 години осигуряване нито веднъж не съм ползвал здравната каса . Къде са ми парите ? Кой ги излапа ?

 60. 60 Профил на несправедливо
  *****
  Неутрално

  несправедливо, а дали е конституционо-съобразно?
  Държавата не плаща никакви осигуровки за МВР и МО служители.
  Не плаща здравни на пенсионери и деца.
  Дали не става дума за НЕРАВНОПОСТАВЕНОСТ? Което вече е ПРОТИВОконституционно.

 61. 61 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Малко кьорфишек си е тая новина
  Чиляка каза че още не е решил кое как.
  Пък и през парламент трябва да мине.
  Аз разбирам че някой е търсел сензацията, и навременна реакция е безспорно, но мисля че няма нужда от излишен шум по веригата.
  Когато и ако стане факт ще го коментираме. Сега който иска да се занимава с манипулиране на мнения - прав му път.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 62. 62 Профил на До коментар [#59] от "ofof":
  *****
  Неутрално

  В някой страни-като Полша всеки има здравно-осигурителна сметка. И ако няколко години не ползва никакви услуги на касата, част от парите му се връщат. Това се прави с цел да стимулира хората сами да си пазят здравето. У нас системата е на здравно осигуряване е солидарна. Вероятно свързано с конституцията. Което само по себе си не е лошо. Системата на частни здравно-осигурителни фондове-както е в САЩ и частни лечебни заведения довежда до: 1)много съпо здравеопазване. 2) увеличаване на цените от частните фондове без може да се обясни защо. 3), но не и по значение-25% от парите за здраве в САЩ отиват за..здравен мениджмънт!? Да! И у нас има мераклии, както за 100% приватизация на болниците./кое и нас е продадено на реална цена?!/ Както и за частни здравни фондове.

 63. 63 Профил на Кой ползва и кой плаща
  *****
  Неутрално

  По-лошото от двигането на здравните вноски е това, че тези, които ползват най-качественото здравеопазване плащат най-малко! Хората от правителството, висшата администрация и хората с големи заплати от по 3,000-5,000 лева плащат по-малко, защото за тях има таван на осигуровките. Човек с 4000 лева заплата в момента плаща 160лева здравна вноска. Това са 4%! А именно тези хора се лекуват в елитните болници като Военна и Правителствена, където простосмъртен трудно може да припари. Ето това е по-голямата наглост! Иначе нека процентът и да е 10%, НО ЗА ВСИЧКИ!!!!!!

 64. 64 Профил на an offer
  *****
  Неутрално

  Предлагам на всички , които полдежат на ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО здавно осигуряване (безработни и самоосигуряващи се) да протестираме следващите месеци като просто не внесем и стотинка ЗО!!!
  Това би трябвало да е единственото адекватно действие, за да се осъзнаят ББ &Ко , че в криза да ни тупат като брашнян чувал няма да може.

 65. 65 Профил на авал
  *****
  Неутрално

  До коментар [#61] от "Десен":

  Да си чувал израза "подир дъжд качулка"? Не тогава, а сега има смисъл да се коментира. Тогава-кел файда, когато всичко е гласувано.

 66. 66 Профил на хихихи
  *****
  Разстроено

  Днес,при срещата си с Андреас Папандреу, Барак Обама 3 пъти повтори гръцката дума "филотимо"="честолюие"="достойнство".
  Дано "Бат Бойко" днес да е гледал новини,та да си е извадил поука.
  То може,но не бива да отнемаш залъка на бедния!

 67. 67 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#61] от "Десен":

  А когато стане факт дали няма да е вече твърде късно! До сега се изляха сумати помия, която не беше необходима, но в този случай е крайно наложително да вземем отношение!

 68. 68 Профил на MaminSin
  *****
  Неутрално

  Абсолютно съм съгласен с вдигането на здравните осигуровки! Аз съм работодател и ще си ги плащам на всички във фирмата. Не, че някаква полза ще има от това, но все някой трябва да го направи, а и това са дребни суми, не ме бъркат особено...

 69. 69 Профил на 007
  *****
  Неутрално

  Този Дянков или нищо не разбира или умишлено се прави на улав. Скъса се преди да обяснява, че като се вдигне безумно акциза на цигарите щяло да има допълнителни приходи от 120 милиона лева дето щял да ги даде за здраве. Механично смята момченцето сякаш хората са роботи. Е да ама както са писали в Стандарт, приходите от акцизи не само не са скочили, а са със 60 милиона лева по-малко за първите 2 месеца на 2010, тоест рецептата на Дянков в момента му излиза през гъза. Същото ще стане и с тия 2% здравни. Пак мисля проблемът е изцяло в тъпотията на Дянков - вдигна безумно прагове за осигуровки и хората дето с 300 зора си плащаха по нещичко просто избягаха в сивия сектор или фалираха. Мисля, че скоро някой ще си ходи насран в Америка.

 70. 70 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#58] от "Случаен ":

  "Прощавайте, но нещо не разбрах как ГЕРБ изгражда държавност?"

  "Това означава мачкане на организираната престъпност, изсветляване на икономиката и ускоряването на европеизирането на страната!"

  "Може би Вие като симпатизант на ГЕРБ сте наясно със стратегията им за излизане от кризата???"

  Ето факт - още една жертва на политическото затъмнение! Няма такава стратегия - единственото, което може е да се вземе от едни и да се даде на други! Икономика от нашия тип ще се движи винаги в тон със световните тенденции! Кризата предполага множество фалити или с други думи "пречистване" на икономиката! Изкуственото крепене, което някои по-големи икономики прилагат у нас е неефективно, а и няма подходящ кандидат за такова!
  Най-доброто, което може да се направи е да се осигури социална сигурност, да се търсят укрити през годините данъци и да се бори сивата икономика!

  "Защото моите впечатления са, че се взимат мерки на парче на гърба на обикновения данъкоплатец, на все още оцелелите фирми."

  За това и трябва да се критикува и да се подържа продължаването на реформите и повишаването на ефикастността на публичните разходи! Като искат данъкоплатците в Мадан да има болница, ще додадат колкото пари са нужни и болница ще има! Това ще стане с общинско финансиране, а общината ще им го нашие през местните данъци и такси! Като им се утрои местния данък след година ще се молят да я затворят!

  Някакви други въпроси ако имаш, пак заповядай!

 71. 71 Профил на Работодател
  *****
  Неутрално

  До Мамин Галфон

  Ами плащай ги бе капут

 72. 72 Профил на Работодател
  *****
  Неутрално

  пак До Мамин Галфон

  ще си ги плащаш на всички от фирмата защото им даваш заплатите на черно в плик

  иначе щеше да ги плащаш на НАП

 73. 73 Профил на MaminSin
  *****
  Неутрално

  Работодател,

  Нямах намерение да използвам персонални квалификации, но просто ти си олицетворение на огромен процент от българите, за които тарикатлъка е начин на съществуване. "Мойту си е мое, чуждуту е общу". Затова сме на това дередже, защото сме мизерници, пестим от това, за което трябва да харчим, а пилеем това, което трябва да пазим. От егоизъм живеем бедно, у дома може да е супер чисто, но в същото време си изхвърляме боклука през терасата. Завиждаме на всички успели, щото ни мързи да си мръднем задника.

  И между другото, ако ти наистина си работодател, жалко за България, за теб е мечта непостижима дори да кандидатстваш за да работиш при мен, такива като теб ги разпознавам от втората приказка. Почти всички във фирмата са осигурени на максималния праг и това не ми пречи да печеля добре

 74. 74 Профил на Рабогодател
  *****
  Неутрално

  До Мамин Галфон

  Лъжата ти е очевидна дори за позаспал наблюдател.
  Следващия път се потруди върху детайлите

  В речника на работодателя няма израз изхвърлям боклука през терасата защото ние работодателите живеем в къщи а не в блокове. Никой уважаващ себе си работодател не прави интервютата за работа лично. За това си има ресорни директори.

  Само неуспяли емигранти като теб коментират България и хората в нея по принцип и като една торба камъни.

  Хайде захващай се за работа да не те зърне отнякъде супервайзора ти.


 75. 75 Профил на mediator37
  *****
  Неутрално

  За съжаление и това правителство се оказа слуга на едрия капитал. Цялата тежест от кризата гледа да я стовари върху работниците и свободните професии. И дребния бизнес, дето едва крета с нулеви печалби и едвам се каламбичка на повърхността, като пробита отвсякъде шамандура. Трябваше да вдигнат данък печалба в сегмента на големите печалби, а не да набутват дребосъците, като нас.
  Лекарите стачкуваха и ги нахендечиха и тях. Сега ако един лекар има чист приход на месец 2000лв. тая горница от 2% му излиза 40 лева на месец и 480 годишно. Крайният резултат от стачката им е минус 480 лева на година за всеки един от лекарите.

 76. 76 Профил на MaminSin
  *****
  Неутрално

  До коментар [#74] от "Рабогодател":

  Жалък си. Детайли няма. Това са факти.

  Ако си пич, пускай автобиография и мотивационно писмо на маминсин@абв.бг, ще ти отговоря и представя официално, ако си измекяр, просто се скрий в дупката, щото спасение за теб няма!

 77. 77 Профил на Ганю
  *****
  Весело

  казах вече - време е другара Дянкуф да си върви при евнусите от Световната Банка ... то и без туй другара еБамата е закъсал с трилионен дефицит, пък и нещо не му спори да управи амириханската здравна система... та за туй, ... нака му пратим другара Дянкуф... халал да им е

 78. 78 Профил на БЪЛГАРИН!
  БЪЛГАРИН!
  Рейтинг: Неутрално

  Хак ни е дереджето!!!
  Хак ни е това правителство!!!
  Хак ни е здравния геноцит!!!
  Хак ни е дето ни го хакат!!!
  Хак ни е овцедушието, Хак!!!
  Хак ни е да го духа ме, Хак!!!

  БЪЛГАРИНО, ОСЪЗНАЙ СЕ!!!
  ВЗЕМИ СЪДБАТА СИ В СВОИ РЪЦЕ!!!

  ОГЛЕДАЙ СЕ КАКВО ПРАВЯТ СЪСЕДИТЕ!!!
  ВЪПРЕКИ, ЧЕ ЗНАЯТ ЧЕ СА ФАЛИРАЛИ!!!

  Последният преди да напусне България да вземе Знамето!
 79. 79 Профил на Han Solo
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "До коментар [#59] от "ofof":":

  Е аз да ви кажа за "лошото" здравеопазване в САЩ където живея от 10 години. Вярно болниците за частни, вярно фондовете са частни, вярно е много скъпо - при средна месечна заплата от $4000 в моя район, една лека сърдечна операция е към $10 хиляди (2.5 заплати) а рутинните диагностики са между $300 и $1500.

  Така че бако имаш 4 избора: спестяваш, застраховаш се (не е задължително), разчиташ на милостиня (някой църкви и общини имат клиники за бедни) или мреш.

  Аз лично се застраховам - с моята история това ми струва около $700 на месец (19% от заплатата) - зле а?.. зле... завчера ме заболя главата отново - обадих се на доктора и уговорихме да ме чака в кабинета си след работа (аз работя от рано сутрин до б:30 вечерта и не мога по-рано). Прегледа ме човека (преди да почне частна практика е бил шеф на спешно отделение и прави страхотни диагнози) и каза - добре е да те види УНГ (уши, нос, гърло) и да ти направиме ядрено-магнитен резонанс. Речено-сторено - на другият ден, по време на обедната ми почивка, както изрично помолих, ми се обади медицинската му сестра на мобилният ми телефон и ми предложи по двама различни УНГ доктори и ЯМР лаборатории, едната от който имала най-модерен ЯМ прибор (4+ Тесла, все още рядкост по света) и работи денонощно ... аз си избрах, и вечерта като се прибрах у дома Мери (така се казва сестрата) ми беше пратила имеил с часовете за преглед, имената на докторите и адресите им на Гугъл Мапс ...

  Аз не ходя не почивки и рядко ям по ресторанти. Не инвестирам особенно (освен в семейството си), но здравето ми е важно за мен - готов съм да плащам, но искам качество и удобства! Доктора ми каза че ако започна с фитнес ($100 на месец), разходите ми за здраве може да се свият до $300 - $400 на месец .... $400+$100 < $700 колкото сега плащам, така че сметката ми ислиза - догодина като запишеме детето на частно училище май ще почна да тичам ...

 80. 80 Профил на УКАЗАНИЕ:
  *****
  Неутрално

  Всички Червени работодатели имат указание:
  1. Да не плащат навреме заплати
  2. Да намаляват заплати
  3. Виновен е вицепремиера Дянков
  4.Протест след протест - нощ и ден, ден и нощ

 81. 81 Профил на ЧЕРВЕН БИЗНЕС
  *****
  Неутрално

  А аз искам да попитам, чии фирми имаха поръчки и договори с държавния сектор - само Червени?
  Всички договори в държавния сектор стават с рушвети и схеми, дори обществените поръчки са режисирани с някои невъзможни условия, и печелят само близки хора! А ти, ако си нямаш работа пиши!

  8 години строиха само молове, голф и спа комплекси. Бетонираха много пари, които не работят.
  Разчитам на Дянков!
  Готин е на пук на всички, чиито интереси е засегнал - ЛИЧНИ и МОСКОВСКИ!

 82. 82 Профил на до 25
  *****
  Неутрално

  до 25
  А ти ЧЕРВЕН УМНИКО плащал ли здравни застраховки в Русия за последните 9 години, като не си живял там?

 83. 83 Профил на ivanivanov
  ivanivanov
  Рейтинг: Весело

  80,
  Вярно, има такова указание. Най-общо то е "Тоя месец оборотът е наполовина, а половината от това ще ни го платят някой ден. Държавата иска още сега за 100% от фактурираното ДДС, трябва да се платят и веднага осигуровките, че лихвата е 20% плюс ОЛП. Ако не платя лизингите и кредитите, прибират машини, коли и имоти и няма как да работя, без ток и вода в офиса също. А офис ще имам ли без платен наем?". Това указание се изпитва всеки ден на гърба си вече всеки с бизнес. От него определено следват и точките:

  1. Да не плащат навреме заплати - няма с какво
  2. Да намаляват заплати - няма с какво да се плаща. По-ниски приходи значат по-ниски заплати. Просто си изработил по-малко на фирмата, даже без намесата на ТОП 100 икономист, а с нея...
  3. Виновен е вицепремиера Дянков - той бави ДДС от октомври, увеличава с гледане в тавана данъци и не плаща
  4.Протест след протест - нощ и ден, ден и нощ - ами, дай да фалират всички, та съвсем да няма работа, но да мълчат

  Не знам за червените фирми, защото не ги познавам, ама то пък кой ли с бизнес не е червен по герберската логика... Май и аз съм червен, защото, както знаем, дясното е "Бойко и Дянков са велики и права е само линията успоредна на криволиченията на герберската политика.".

 84. 84 Профил на Данъци
  *****
  Неутрално

  Данъци
  Проверете, дали всеки прегледан пациент в лекарски кабинет излиза с КАСОВА БЕЛЕЖКА!
  Дори за потребителската такса не дават - спестяват си касовите бележки.
  За съжаление, не! Дори лекарите не декларират доходите си.

 85. 85 Профил на ivanivanov
  ivanivanov
  Рейтинг: Неутрално

  84,
  Да ти кажа ли защо при преглед по касата бележка не ти трябва? Срещу показване на списък на платилите 2та лв лекарят получава от касата още пари. Дали му е угодно да скрие твоите 2лв или даже надписва прегледи при възможност? Ама това си е съвсем така страничен въпрос и не му се връзвай... Не по НЗОК вече е различно да се мисли.

 86. 86 Профил на walter
  *****
  Неутрално

  уточнявам: преди няколко месеца се прие наи добрият бюджет от наи добрият финмин флик в ес.на 3 тия месец борко и флик решават цецка фидос и останалата паплач нагерб ще гласуват за увеличение от 8 на 10% на здр. вноска от безработни, работници, фирмаджии ивсички които пьлнят бюджета. дьржавата тоест боко и флик може би ще продьлжат да внасят за ученици, студ. дьрж. служители ипенсионери по 8%. услугата ще е сьщата и по лоша за всички. ето това е нарушение на конституцията! импиичмьнт на правителството и парламента!

 87. 87 Профил на БизнесменЪ
  *****
  Неутрално

  Моята статистика е кратка, макар и мно-о-о-го неприятна. Оборотът ми за първите 2 месеца на годината е паднал с 30 %. За март е рано да се каже, но както вървят нещата, ще бъде по-зле, доста по-зле. В моята сфера повечето фирми са така. Има бизнеси(строителство и всички свързани с него дейности), където спадът е дори над 2/3. И на този фон ни увеличават скритите и явни данъци, защото бюджетът и субсидираните от него системи имали нужди и разходи, и искали да запазят нивата си от миналата година. То и аз бих искал... Не ми останаха много възможности за съкращаване на разходите. Каквито имаше за съкращаване работници ги съкратих, другите са от родата. Ще съкратя и някои от тях, за да виснат на врата на правителството, то така и така виси на моя... Следващата стъпка е да спра да плащам на бюджета, а крайната да хлопна кепенците. Това едва ли ще увеличи"очакваните приходи" на правителството.

 88. 88 Профил на онбашията
  *****
  Неутрално

  в българия "левите" са десни, а "десните" леви. затова ебавам седерастите кога мога, а на следващите избори - червена бюлетина .

 89. 89 Профил на Buryan Kirov
  Buryan Kirov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днес в УМБАЛСв Георги, Пловди, има писмо, че отново не е ясно кога ще има превод от касата за заплати....ко правим сега

 90. 90 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Дянков упорито опитва да изстиска парите от икономиката и българските граждани по време на криза. Къде от некадърност,къде от неопитност, къде от неадекватност. Последствията вече са очевадни. Всяка следваща прокризисна мярка на Дянков е движение от тежка икономическа криза към икономическа катастрофа на страната.
  Интересно, докога ще му позволяваме тези стъпки?

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 91. 91 Профил на Истината
  *****
  Неутрално

  По стар социалистически / а те, нашите и.д."управници" нищо друго не знаят и не могат/ прехвърлят проблемите от болната на още по-болната страна. Че то точно хората, за които т.д."държава" плаща, са най-много - бебета, деца, учащи, военни, и най-вече 2 млн.пенсионери. И точно тези, които плащат, са най-малко и най-малко консумират парите си. Т.н. "министър-председател"; никога хабер не си е имал от икономика и с всяко свое действие по доказва и показва. Парите пак няма да стигат поради посоченото по-горе съотношение на плащащи и ползващи. Разчитайки на невероятно късата памет и на позитивизма на раята / ще ви оправим!/, безобразията се стелят като снега навън. Другарю Дянков, какво стана със средствата от повишението на акцизите на всичко, дето щяхте или вече сте ги пренасочвали към здравната система? Какво стана с икономиите от ненаправени плащания от закритите структури? Какво стана с допълнителните 2%, дето се събират вече трета година? Какво стана с допълнителните приходи, получени от хората, които противозаконно върнахте цели 3 години назад? Мале, кво стана, леле кво стана...Защо изцедените Ви мозъчета не родиха някоя идея за стимул на икономиката, а не за нейното доубиване - нали сте бир парче хипер икономист? Защо направихте най-лесното, а не си размърдахте нищото - типично по социалистически?! По своята наглост се мъчите да достигнете патрона си Сталинишев и явно, че в скоро време ще го надминете. Дали на предната Ви месторабота някой щеше да ви одобри вдигането на разходите с 2%? Мъка, мъка...

 92. 92 Профил на емо
  *****
  Неутрално

  Значи така а държавен служител ще плаща 8% а мен ще ме дерат 10%,защо като плащам максимални здравни вноски ще ми дават по каса само евтини генерици,клатят си земята под краката това правителство,къде е така обсъжданият резерв на касата защо не проверят в коя банка е ако вообще го има?Ако си мислят че са по хитри от другите жестоко се лъжат и ще им се връща тъпкано..

 93. 93 Профил на Alexander Buhchev
  Alexander Buhchev
  Рейтинг: 217 Весело

  "След скока на здравната вноска очакванията са в касата да влязат допълнително 300 млн. лв., което означава, но при това положение реалното увеличение ще е едва 200 млн. лв."
  Това изречение е номер едно!

  Ако си глупав, то е за дълго.
 94. 94 Профил на до Емо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#92] от "емо":
  Ти плащаш 10 % за себе си. Държавата с твои пари ще плаща 8% за държавния служител. държавния служител не плаща здравни осигуровки.

 95. 95 Профил на ха ха
  *****
  Неутрално

  откъде накъде държавата ще плаща за военни полиция и държавни чиновници те получават заплати и трябва да си площот здравните осигуровки това е дискриминация спрямо останалите българи които ще се натоварят сега с10 процентова вноска нека и те да поемат своята осигуровка а спестените пари държавата да ги пренасочи към изплащане на вноските на трайно безработните за което те подават клетвени декларации в нап това правителство дойде на власт с измама и време е да си ходи няма друг изход ако е за увеличаване на дъници вноски акцизи и тем подобни станишев ни стигаше нямаше нужда да се сменя той единствен увеличи пенсиите на възрастните а сега ни баламосват със замразяване на бюджетните заплати ЛЪЖА и сто пъти Л Ъ Ж А това е истината господин бойко борисов идете си не ни трябвате

 96. 96 Профил на Таня
  *****
  Неутрално

  То ваче ми идва прекалено! Следват малоумна, след малоумна идея. Където мине, мине, където не се поправят. Живота на хората не е опитно поле и ми писна някакви напълно неподготвени хора, всяка сутрин да се упражняват на мой гръб. За първи път се замислям да си хващам багажа и с цялото ни семейство да се махаме от тук. Отиваме където има правила и имаме права. В тази мутреска държава все повече ме е страх за бъдещето на децата ми и ограничените възможности, които ще имат в тая сбъркана демокрация. Жалко!

 97. 97 Профил на osho
  *****
  Неутрално

  Нека да последваме примера на гърците. Винаги, когато нещо не им изнася излизат на протест. Не пишете по форумите като не сте съгласни, а излезте на улицата.

 98. 98 Профил на ivanivanov
  ivanivanov
  Рейтинг: Неутрално

  osho,
  15.03 пред кабинета на Дянков, 11 часа. Дотогава тук ще си говорим, за да не се мълчи, а и да има повече информация как са нещата извън гербаджийския PR.

 99. 99 Профил на Цървул
  *****
  Неутрално

  Почакайте момчета.Това е само началото.Другия месец като не могат да платят пенсиите и социалните помощи на мързелите обезщетенията за безработица ще видите новите мерки.Да ви е честит Бойко.Амбициозния бездарник.Той въобще дори и не говори за реформи за намаляване на държавната администрация и нейните заплати.Ами като не стигат парите за здраве да намали цените по които плащат на лекарите.Навсякъде е дефлация.Да намали пенсии и въобще заплатите на всички дето са на бюджетна издръжка.Значи частника веднъж му паднали цените и оборотите и втори път му вдигат тока газта и осигуровките.Та пита се в задачката с колко ще скочи безработицата следващия месец.Държавата кара бизнеса да осигурява работниците на прагове по високи от реалните заплати а тя нейните работници с 8% върху 240лв.Кой тук е мошеника.Освен това лични вноски за търтеите няма.Един съдия получава 6000 лева месечно и плаща само 10%ДОД.Ето това е държавата.България която аз мразя и затова съм пратил децата си в САЩ с еднопосочен билет.Когато си отиде баща ми хващам и аз самолета.Тука Бойковците да събират пари от банката на Цветелина

 100. 100 Профил на Aз пък да допълня
  *****
  Неутрално

  До коментар [#92] от "емо":

  А пък висшите чиновници, съдии, прокурори, президентски съветници, адвокати като Марковски, чалгаджии, фуртболисти и всякакви такива с месечни доходи над 2000 лева не плащат и толкова. Тези със заплата 5000 лева ще плащат само 4%. Тези, за които НАП писаха, че са изкарали средно по 200,000 на година ще платят под 1%!!! А в същото време ползват най-добрите болници, които са оборудвани с нашите вноски!! Крайно време е да се премахне прагът от 2000 лева за здравни осигуровки, за да има справедливост!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK