Шефът на НАП ще се отчита два пъти годишно за събраните осигурителни вноски

Шефът на НАП ще се отчита два пъти годишно за събраните осигурителни вноски

© Красимир ЮскеселиевИзпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) трябва да отчита на всеки шест месеца в министерството на труда и пред надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) данни за събраните осигурителни вноски. Това предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване, обнародвани в последния брой на Държавен вестник, които трябва да влязат в сила след две седмици.


Освен данни за постъпилите средства шефът на НАП трябва да представя пред министерството и надзора на НОИ тенденциите и мерките, които се вземат за повишаване на събираемостта на вноските.


С други промени в социалния кодекс таксата за прехвърляне в друго пенсионносигурително дружество вече ще се плаща само от осигурения клиент и няма да може да се удържа както досега от партидата му. По този начин ще се избегне досегашната практика парите в личната партида на осигурения да намаляват заради решението му да се мести в друго дружество.
Практиката досега показва, че въпреки избора, който имат, по-голяма част от хората предпочитат таксата за смяна да се удържа от натрупаните пари за пенсия. Това обаче носи двойна загуба за осигурения – освен плащането той губи и от възможността върху тези пари да се натрупва доходност с течение на времето, което от своя страна намалява бъдещата пенсия.


Новите текстове в кодекса предвиждат изграждане на система, с която да могат да се прехвърлят натрупан стаж, информация и осигуровки на работещите в Европейския съюз извън България. Специална информационна система трябва да си направят пенсионноосигурителните дружества.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Грую
    *****
    Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK