Пълното мнозинство за етажната собственост може да падне, за да тръгне санирането

Промяната може да е факт до края на годината

Целта е да се подпомогне стартирането на санирането на над 700 хил. панелни жилища, в които живеят два милиона българи, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоусройството Лиляна Павлова на конференцията BuildinGreen.

© Дневник

Целта е да се подпомогне стартирането на санирането на над 700 хил. панелни жилища, в които живеят два милиона българи, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоусройството Лиляна Павлова на конференцията BuildinGreen.
100 млн. лв. са предвидени за тези дейности по ОП "Регионално развитие"

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обмисля промени в Закона за етажната собственост, които да улеснят вземането на решения за обновяване на многофамилните сгради в големите градове. Целта е да се подпомогне стартирането на санирането на над 700 хил. панелни жилища, в които живеят два милиона българи. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоусройството Лиляна Павлова на конференцията BuildinGreen, която се проведе в четвъртък.


Намерението е "да го намалим като процент, за да може по-лесно да се сдружават собствениците", уточни Павлова. Тя посочи, че не отговаря директно за етажната собственост, но "колегите предлагат две трети или три четвърти и най-вероятно ще е едно от двете, просто по-ниско няма как".
"Изискването за 100% ще бъде сериозна пречка пред санирането, да не кажа, че нищо няма да се случи", подкрепи я по време на форума Цвета Наньова, директор на проекта "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради", партньори по който са МРРБ и Програмата за развитие на ООН. По проекта са санирани 27 и предстои завършването на още толкова жилищни блока и входове на блокове в цялата страна.


На въпрос в какъв срок може да се осъществявят промените Лиляна Павлова отговори: "Най-добре е това да се случи още преди лятната ваканция, но най-късно до края на годината."
По Закона за етажната собственост в момента е необходимо мнозинство от две трети от представените идеални части в етажната собственост за вземане на решения за основни ремонти на сградите, включително за подобряване на енергийната им ефективност.


Но само сдружения на собствениците (юридически лица, които могат да представляват етажната собственост по закона) могат да кандидатстват за финансиране и по европейски програми, и по различни кредитни линии. А за да има сдружение, е необходимо съгласието на абсолютно всички собственици в съответната сграда или вход. Ако няма сдружение, "няма кой да кандидатства и кой да е нашият бенефициент", каза Павлова.


За санирането на многофамилни жилищни сгради има предвидени около 100 млн. лева по оперативна програма "Регионално развитие". Целта на мярката ще бъде да се мотивират собствениците да се грижат по-добре за сградите си. Средствата ще бъдат процент от финансирането за целия проект, каза Павлова. Допустимите разходи ще включват и основни строително-монтажни работи, свързани с енергийната ефективност, като изолация на покриви, фасади, подмяна на дограми и на щрангове.


"Говорим за многофамилни сгради, където са налице общи части, които единствено и само бихме могли да финансираме", каза зам.-министърът. Преди да бъде пусната за кандидатстване мярката обаче, трябва да се определи какъв процент от строително-монтажни работи може да се финансират безвъзмездно от Европейския съюз. 


"За съжаление първоначалната изходна позиция беше от оперативната програма да се дават само 15%. Но анализът показва, че при 15% много трудно ще мотивираме собствениците. Моята лична кауза, която засега не е много лесно осъществима, е да достигнем поне 40%. Затова по-скоро целим 20%, защото по-голяма стойност много трудно ще обосновем. Преговаряме с Европейската комисия и мисля, че при една добра аргументация ще можем да я защитим", каза Павлова.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Недомислен закон
  Недомислен закон
  Рейтинг: Неутрално

  Закона за етажна собственост е пълен с кусури. Като основен би могло да се определи казуса визиращ вземането на решения от общото събрание на живущите. Ако примерно в сграда с десет апартамента, шест са собственост на едно и също лице, той винаги ще има болшинство във вземането на решения. Получава се законово уредено изнудване.

 2. 2 Профил на Люлин 9 м.р. 9856 блок
  Люлин 9 м.р. 9856 блок
  Рейтинг: Неутрално

  Комунизма ви нагъчи в блокове като въшки в циганска глава,а сега ГЕРБ иска да прави промени.Я вижте колко сте си добре в претъпканите с непотребни боклуци,грозни и сиви панелки.
  Истината е,че не може да се вземе общо решение от 200 души,върнете се по селата и нещата може и да се регулират сами.То на този етап.....

 3. 3 Профил на до 2
  до 2
  Рейтинг: Неутрално

  е хайсе са видим как ще ги върнет по селата---ето това е огромната историческа грешка и вина на тодор живков,че за да намери работници за индустриализацията,ликвидра делското стопанство и така пролетализира селянията,принуди я да става лумпен пролетарият и с тоз МАТРИАЛ,както казва любимия нов вожд бат бойко, напълни градовете и за да не строят колибки им направи хиляди панелки.СЕЛЯНИЯТА ОБРАТНО ПОСЕЛАТА,ПАНЕЛКИТЕ ИМ С БУЛЗОЗЕР Ш НЖВЖ СТРОИТЕЛКГВО ЗА ГРАЖДАНЯТА,С РАЗДРОЧВАНЕ ЗА ПОНЕ 20 Т.БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПЛАЩАНЕ ЩОТО ПРОСТО НЯМА КОЙ ДА ГИ ПЛАТИ ХА ХА ХА ХА ХА

 4. 4 Профил на Селянин
  Селянин
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#3] от "до 2 ":

  Човек като пише нещо трябва първо да помисли. Добре, да предположим че нямаше ТКЗС и хората продължаваха да ровят своите 15-20 декара. Знаете ли колко е била средната площ на нивите на едно семейство преди 1944 г. Сигурно не. Е, с 20-30 декара може ли да се живее при днешните условия. Очевидно с времето земята щеше да се уедри и хората щяха да напуснат селата. Какво си мислиш, какво ще правят на село примерно 1000000 души, ако се върнат по селата? Ще чепкат вълна сигурно, след като земята на селото на жена ми се обработва от трима арендатори на които им трябват 30-40 души.

 5. 5 Профил на гладни хиени
  гладни хиени
  Рейтинг: Неутрално

  Изземването на собствеността започна драги сънародници! Да ви е честито! Цитирам Васко Кръпката: 1. След 20 години разбрах, че дъно няма и че сме на безкрайна мисия надолу. 2. Самият Исус Христос да слезе в БГ - оправия няма. 3. Черните джипки на промяната, наложиха своя начин на мислене и своята държава. 4. Злите сили направиха всичко възможно да потушат ентусиазма в хората. 5. На касата на нашите пари се е наредила опашка от гладни хиени, акули и лешояди. 6. Мачкат ни непрекъснато, но народеца си трайка.

 6. 6 Профил на Арматурист
  Арматурист
  Рейтинг: Неутрално

  Всичко това се прави не заради ползите от санирането, а заради самото саниране. Не разбрахте ли, че строителство следващите 20-30 години няма да има.

 7. 7 Профил на Желязко Желев jelev1@abv.bg
  Желязко Желев jelev1@abv.bg
  Рейтинг: Неутрално

  Отличен на коментатора "Гладни хиени"Бившия кандидат кмет на София Павел Попов/ рзс / в своята книга добре е обяснил проблема.Политиците не искат да го произнесат на глас,а спекулантите пишат закон който да им напълни гушите.Народа си трае.

 8. 8 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Политически анализ на Закон за етажната собственост
  Домоуправителят е новия Кмет !
  Всеки блок или кооперация в България е едно село,
  в което кмет е домоуправителят !
  Партията, която подпомага Кмета - Домоуправител -
  ще печели следващите в избори !
  След 4 години при броенето на бюлетините ще се разбере,
  че домоуправителите са били червените селски партийни комисари.
  бсп знаят, че най-твърдия електорат им е от село.
  бсп знаят, че ако Бойко Борисов управлява България както в София -
  левите ще изгубят стотици хиляди селски гласове.
  бсп подготвиха почвата за завземане на нови села - блокове и кооперации
  в "тила" на врага.
  http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,667/Itemid,99999999/

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 9. 9 Профил на Р
  Р
  Рейтинг: Неутрално

  Били ли сте някога домоуправител или касиер в етажна собственост. Да видите какъв скандал пада, че някой трябва да плаща по 1,50 на месец за кучето си - не, той не го извеждал, а го носел на ръце! Същият човек плати няколко стотин лева за операция на същото куче, когато го блъсна кола и си поставя луксозни капандури за по 700 лева едната. Не е плащал вече повече от една година, та му се събират ненабрани вноски от 150 лева /общо, не само за кучето/.

 10. 10 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Ха да видим как ще вземат пари за саниране от тези, дето вече са налепили жълти, зелени, и розови кръпки на фасадата отвън, само на своите си апартаменти.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на al
  al
  Рейтинг: Неутрално

  Собствеността е и отговорност. Като имаш крава - пиеш млако, но трябва и да я храниш.

 13. 13 Профил на Реалист
  Реалист
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#1] от "Недомислен закон":

  Е как да е бе, братче? Нали човекът притежава 60% от площта?
  Етажната собственост на брой собственици ли да я дробим?

  А ако е купил 90% и има един с 10% да са равни гласовете ли предлагаш?

 14. 14 Профил на младост 1
  младост 1
  Рейтинг: Неутрално

  Юридическите лица са капана! "Моркова" е санирането с пари от програмите! Тогава собственоста на физическото лице(апартамент+общите части) става дружествена и може да се ИПОТЕКИРА от дружеството а физическо лице става СЪДРУЖНИК в дружеството...Дружеството се задължава към банка и тегли кредити за саниране и ремонти. Така всеки плаща пари към дружеството...а държавата облага с данъци дружеството! Като продаваш апартамента, който вече е собственост на дружеството го продаваш и със задълженията на дружеството към банката...Политиците принуждават дружествата да санират, да направят план за управление, план за ремонт и енергоефективност и т.н. Крайят е близо!

 15. 15 Профил на Kpacu
  Kpacu
  Рейтинг: Неутрално

  Национална черта ни е винаги да има някои които не е съгласен.

 16. 16 Профил на предложение
  предложение
  Рейтинг: Неутрално

  Никакви права на етажната собственост - направо закон, който задължава собствениците да изпълняват правилата на държавата или общината. Като ти кажат - санирай - санираш, като ти кажат - това е фасадата - не пипаш. Така е в Европа. Целият град - синя зона по 2 лева на час, а живеещите в района плащат стикер за паркиране на улицата 120 лева годишно например. Всички пари отиват за гаражи, паркинги и тротоари. А който не иска да плаща - колата му стои на паркинг извън София - срещу малка такса. И когато отива на село - докарва си я пред дома за един час , товари бурканите и отпрашва по живо по здраво.

 17. 17 Профил на Андрей Русев
  Андрей Русев
  Рейтинг: 8 Весело

  разбира се, че ще падне пълното мнозинство! във всеки вход живее минимум по един изкрейзъл!

  а това, че тези дето са писали законите навярно живеят в къщи, е друг въпрос!

  Adventure Stars Here | Kiddimoto
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK