Предложената цена за спряното търгово за "Оргахим" е 85 лв.

След като Комисията за финансов надзор обяви, че издава временна забрана върху търговото предложение за "Оргахим", от ръководството на компанията съобщиха официално, че такова предложение е отправено към малките акционери при цена 85 лв.


То е направено от три компании, сключили споразумение за следване на обща политика по управление на "Оргахим". Това са настоящият мажоритарен акционер "Уайтбийм холдинг лимитед" (Whitebeam Holdings Ltd.), собственикът на последното румънската "Поликолор" и "Тайдал Уейв трейдинг лимитед" (Tidal Wave Trading Ltd.).


Ръководството на "Орагхим" не беше отрито за коментар днес. Представителят на собствениците в лицето на един от дяловите инвеститори в групата "Поликолор" също не пожела да коментира търговото предложение днес с аргумента, че повече информация ще има до дни.
Вчера КФН съобщи,че издава временна забрана на търговото предложение. От мотивите, качени на интернет страницата, става ясно, че причините за него са нужда от уточнения за свързаността между отделните акционери в "Оргахим", както и по-добра обосновка за предложената цена.


"Новината за временната забрана за публикуване на търгово предложение за закупуване на акциите на "Оргахим" от мажоритарния акционер е изненада за пазара. Такива намерения досега не бяха оповестявани или намеквани, като дори мажоритарният собственик не даде никаква информация преди търговото", коментира в блога на "Елана трейдинг" ръководителят на отдел "Анализи" в посредника Цветослав Цачев.


"Не е ясно дали се планира отписване на компанията като публично дружество, в случай че бъдат изкупени 95% от капитала й", допълва той.


Все още не е ясно какво е продиктувало търговото предложение. Според източници от пазара целта на основните собственици е да се възползват от ниската цена на акциите на русенското дружество.


"Съществува и възможност търговото да е публикувано, за да се сключат сделки за пакети, които са над 3%. Мажоритарният собственик е задължен да отправи търгово, ако придобива над 3% в рамките на 12 месеца на регулиран пазар. Разбира се, при тези ниски цени на акции е също така възможно да се опита да придобие цялата или голяма част от компанията", допълва Цачев в блога.


Изненадата от търговото се потвърди и от реакцията на пазара днес. Акциите на компанията отвориха при цена 82 лв. за брой, а затвориха на 89 лв., или 8,5% ръст. През деня обаче имаше сделки и за 92 лв., което е двуцифрен ръст. Изтъргувани бяха 977 книжа, което обаче е няколко пъти над дневния обем книжа търгувани през последните няколко седмици.


В края на 2009 г. основни акционери в "Оргахим" са "Уайтбийм холдинг лимитед" със 64.2% от капитала, УПФ "Доверие" с 6.4%, ППФ "Доверие" с 1.4%, Ongoing Investments Limited с 5.4%, RC 2 с 2.4% и "Елана балансиран доларов фонд" с 1.1%. Над 2000 физически лица притежават малко под 8%.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK