Алтернатива на по-високата здравна вноска: Чиновниците да си плащат сами осигуровките

Алтернатива на по-високата здравна вноска: Чиновниците да си плащат сами осигуровките

© Анелия Николова
Според финансовото министерство ефектът на годишна база ще е около 210 млн. лева

Правителството може би ще промени решението си за увеличаване на здравната вноска с 2 процентни пункта и ще търси друг вариант, за да компенсира дефицита в бюджета на здравната каса. Финансовият министър Симеон Дянков вчера даде първи сигнал, като посочи алтернатива - държавните служители да започнат сами да плащат своя дял в осигуровките, така както е при заетите в частния сектор.


"Ако увеличаването на здравната вноска от 8 до 10 % е трудна мярка, а тя за бизнеса е трудна мярка, на нас просто ни трябва някакъв друг приход. Държавните служители, вместо държавата да им плаща, и става въпрос за всички държавни служители, могат те да си ги плащат", обясни от трибуната на парламента Дянков, където беше изслушан за замразяването на бюджетните заплати и антикризисните мерки.
По-късно пред "Дневник" финансовият министър каза, че обсъждат чиновниците сами да си плащат всички осигуровки - и здравните, и пенсионните, така както работещите в частната сфера, за да има равнопоставеност. Според изчисленията, които екипът му прави, ако промяната започне от май - за осемте месеца ефектът ще е 140 млн. лева, а на годишна база - около 210 млн. лева. Дянков призна в парламента, че не е "горещ привърженик" на увеличаването на здравната вноска на 10% сега.


Сигнал, че увеличаването на здравната вноска може би няма да мине лесно през парламента, дойде и от коментар на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова пред "Дневник": "Бих подложила на дебат доколко е необходимо увеличаването на разходите на здравната каса с тези 300-350 млн. лв. Каква е безкрайната необходимост това да се случи и каква е обосновката. Аз като икономист искам да видя точни пера и цифри за какво са тези допълнителни средства." Тя каза, че едва след това може да се обсъждат варианти  за намиране на липсващите средства.


Capital.bg цитира депутат от ГЕРБ, пожелал анонимност, че идеята чиновниците да си плащат вече получава подкрепа сред членове на парламентарната им група. Партньорите от "Синята коалиция" се обявиха против увеличението от 8 на 10%, а ДСБ обявиха, че подкрепят новото предложение на Дянков.


Опозицията имаше противоречиви позиции. БСП коментираха новия вариант като тежко решение, защото ще намали заплатите на държавните служители, а от ДПС казаха, че биха подкрепили такова решение, въпреки че настояват за деблокиране на резерва на НЗОК.


Бизнесът единодушно се противопостави на увеличението на здравната вноска. От най-голямата работодателска организация КРИБ разпространиха официална позиция, че нарастването "ще има ясен процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата в България за следващите няколко години. Нарушен ще бъде и социалният баланс между основните осигурители в НЗОК. Ако бъде взето окончателно решение за повишаването на вноската, българският частен сектор (работодатели и служители) ще поемат почти цялата тежест за формирането на бюджета на касата." КРИБ обясняват още, че подкрепят алтернативата - за равнопоставеност между частните и държавните служители.


"Проблемът е, освен че държавата плаща вноска на държавните служители, има някои категории професии, които черпят по-големи права от системата, отколкото внасят. Тоест тяхната вноска, ако се пенсионират рано, би трябвало да бъде по-голяма заради по-дългия период, в който ползват осигурителната система, така че това също трябва да бъде адресирано като проблем. Изобщо сега е моментът да се решат всички несправедливости в публичната сфера и тя да се оптимизира решително. Какъвто процес наблюдаваме в най-консервативните и социално чувствителни държави в Европа", коментира председателят на КРИБ Иво Прокопиев (съиздател на "Дневник" - бел. ред.) варианта чиновниците да плащат и пенсионните си осигуровки. 


БСК също се присъедини към подкрепящите идеята за държавните служители.


От финансовото министерство отложиха детайлите за новото предложение за следващите дни. Финансовият министър не обясни и как ще се допълват липсващите до 300-350 млн. лева, ако се премине към новата идея. Премиерът Бойко Борисов вчера не коментира проблема с парите на касата.


Изчисленията на експерти показват, че ефектът само от поемане на здравната вноска от чиновниците ще е много по-малък. Председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова прогнозира пред "Дневник", че допълнителните приходи ще са около 50 млн. лв., ако държавните служители поемат своя дял от 40% в здравните осигуровки. Това обаче е само 20% от очаквания ефект при вдигането на здравните вноски.  В момента държавата плаща 8-те процента на своите служители, пенсионерите, децата и студенти.Според финансовото министерство ефектът на годишна база ще е около 210 млн. лева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK