Алтернатива на по-високата здравна вноска: Чиновниците да си плащат сами осигуровките

Алтернатива на по-високата здравна вноска: Чиновниците да си плащат сами осигуровките

© Анелия Николова
Според финансовото министерство ефектът на годишна база ще е около 210 млн. лева

Правителството може би ще промени решението си за увеличаване на здравната вноска с 2 процентни пункта и ще търси друг вариант, за да компенсира дефицита в бюджета на здравната каса. Финансовият министър Симеон Дянков вчера даде първи сигнал, като посочи алтернатива - държавните служители да започнат сами да плащат своя дял в осигуровките, така както е при заетите в частния сектор.


"Ако увеличаването на здравната вноска от 8 до 10 % е трудна мярка, а тя за бизнеса е трудна мярка, на нас просто ни трябва някакъв друг приход. Държавните служители, вместо държавата да им плаща, и става въпрос за всички държавни служители, могат те да си ги плащат", обясни от трибуната на парламента Дянков, където беше изслушан за замразяването на бюджетните заплати и антикризисните мерки.
По-късно пред "Дневник" финансовият министър каза, че обсъждат чиновниците сами да си плащат всички осигуровки - и здравните, и пенсионните, така както работещите в частната сфера, за да има равнопоставеност. Според изчисленията, които екипът му прави, ако промяната започне от май - за осемте месеца ефектът ще е 140 млн. лева, а на годишна база - около 210 млн. лева. Дянков призна в парламента, че не е "горещ привърженик" на увеличаването на здравната вноска на 10% сега.


Сигнал, че увеличаването на здравната вноска може би няма да мине лесно през парламента, дойде и от коментар на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова пред "Дневник": "Бих подложила на дебат доколко е необходимо увеличаването на разходите на здравната каса с тези 300-350 млн. лв. Каква е безкрайната необходимост това да се случи и каква е обосновката. Аз като икономист искам да видя точни пера и цифри за какво са тези допълнителни средства." Тя каза, че едва след това може да се обсъждат варианти  за намиране на липсващите средства.


Capital.bg цитира депутат от ГЕРБ, пожелал анонимност, че идеята чиновниците да си плащат вече получава подкрепа сред членове на парламентарната им група. Партньорите от "Синята коалиция" се обявиха против увеличението от 8 на 10%, а ДСБ обявиха, че подкрепят новото предложение на Дянков.


Опозицията имаше противоречиви позиции. БСП коментираха новия вариант като тежко решение, защото ще намали заплатите на държавните служители, а от ДПС казаха, че биха подкрепили такова решение, въпреки че настояват за деблокиране на резерва на НЗОК.


Бизнесът единодушно се противопостави на увеличението на здравната вноска. От най-голямата работодателска организация КРИБ разпространиха официална позиция, че нарастването "ще има ясен процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата в България за следващите няколко години. Нарушен ще бъде и социалният баланс между основните осигурители в НЗОК. Ако бъде взето окончателно решение за повишаването на вноската, българският частен сектор (работодатели и служители) ще поемат почти цялата тежест за формирането на бюджета на касата." КРИБ обясняват още, че подкрепят алтернативата - за равнопоставеност между частните и държавните служители.


"Проблемът е, освен че държавата плаща вноска на държавните служители, има някои категории професии, които черпят по-големи права от системата, отколкото внасят. Тоест тяхната вноска, ако се пенсионират рано, би трябвало да бъде по-голяма заради по-дългия период, в който ползват осигурителната система, така че това също трябва да бъде адресирано като проблем. Изобщо сега е моментът да се решат всички несправедливости в публичната сфера и тя да се оптимизира решително. Какъвто процес наблюдаваме в най-консервативните и социално чувствителни държави в Европа", коментира председателят на КРИБ Иво Прокопиев (съиздател на "Дневник" - бел. ред.) варианта чиновниците да плащат и пенсионните си осигуровки. 


БСК също се присъедини към подкрепящите идеята за държавните служители.


От финансовото министерство отложиха детайлите за новото предложение за следващите дни. Финансовият министър не обясни и как ще се допълват липсващите до 300-350 млн. лева, ако се премине към новата идея. Премиерът Бойко Борисов вчера не коментира проблема с парите на касата.


Изчисленията на експерти показват, че ефектът само от поемане на здравната вноска от чиновниците ще е много по-малък. Председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова прогнозира пред "Дневник", че допълнителните приходи ще са около 50 млн. лв., ако държавните служители поемат своя дял от 40% в здравните осигуровки. Това обаче е само 20% от очаквания ефект при вдигането на здравните вноски.  В момента държавата плаща 8-те процента на своите служители, пенсионерите, децата и студенти.Според финансовото министерство ефектът на годишна база ще е около 210 млн. лева

Коментари (213)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Дааа, скоро властта ще се търкаля на жълтите павета и ще чака някой да я вдигне.

  Колкото повече, толкова повече!
 2. 2 Профил на !!!
  *****
  Неутрално  Кажете защо Дянков оставя 300 000 долара годишна заплата , осигурен живот , къща и тн... и води жена и деца в Бг ????
  Аз не бих оставил такива доходи заради родолюбие ...а вие ????
  Просто човека си работи за чужди интереси , а народа си го издухва отвсякъде

 3. 3 Профил на Държавен служител
  *****
  Гневно

  Ми ние сме свикнали само да взимаме не зависимо от кой - не да даваме и то на държавата. Вземете се в ръце!

 4. 4 Профил на Rothschild
  *****
  Неутрално

  Източник: WWW.FT.COM

  According to German thinking, the plan could include tough penalties for eurozone members that fail to curb deficit spending or run up excessive government debt. Ideas include cutting off countries that fail to curb deficit spending from EU cohesion funds, temporarily removing their right to vote in EU ministerial meetings and suspension from the eurozone.

  Накратко: Страните, които допуснат големи дефицити, изключване от ЕС !!!

  Нека всички разбирачи и червени задници да започнат нападките към Дянков, сега !!!

 5. 5 Профил на nabliudatel
  *****
  Неутрално

  най-после едно умно нещо да измислят тези от ГЕРБ.. Все пак има надежда да се оправят нещата и да има справедливост в тая държава

 6. 6 Профил на Rothschild
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "!!!":

  Защо мислиш, че няма такива хора !! Аз например съм готов живота си да дам, за да изчистя червения тумор респективно за България. Познавам и други хора и скоро този ден ще дойде !

 7. 7 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Как точно ще се увеличат приходите на здравната каса ако държавните служители сами си плащат осигуровките? Разбирам как това ще помогне на държавния бюджет, но тази промяна по никакъв начин няма да помогне на бюджета на здравната каса.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 8. 8 Профил на Архивиста
  *****
  Неутрално

  Цитат на деня : В брой 50 от месец декември 2009 година, Вестник "168 часа" твърди, че Симеон Дянков живее със семейството си в резиденция "Бояна", въпреки че, по закон[източник?] такова право имат само премиерът, президентът и председателят на народното събрание на България, без да плаща наем. В предаването „Неделя 150” на БНР[28] Симеон Дянков заявява[29]:
  „ Нямам охрана, няма никакви специални грижи към мене. Плащам си за обучението на децата и за обучението им по български език, за пране, за гледачка, когато се наложи, за храна “

  В интервю за в. "168 часа" от 8 - 14 януари 2010 г. Дянков казва: „Искам да уточня, че не живея в представителната част (на Бояна) и сам си плащам за всичко - храна, обслужване, пране, гледачки. Всичко.“


  Гласувахте за Борисов - Получихте Дянков

 9. 9 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Хайде стига сте дигали каквото и да е! Затваряайте болници, дигайте пенсионната възраст, правете каквото е нужно!
  Както не веднъж беше предложено, премахнете възможността да се получава пенсия и заплата едновременно! Забързайте приватизациите!
  Вдигането на налозите е възможно най-лошото и лично за мен най-гнусното нещо, което може да направят ГЕРБ - това е в пълен разрез с цялата им политика и означава, че реформа НЯМА да има!

 10. 10 Профил на Фон Смолхаузен
  *****
  Неутрално

  "Ако увеличаването на здравната вноска от 8 до 10 % е трудна мярка, а тя за бизнеса е трудна мярка, на нас просто ни трябва някакъв друг приход. Държавните служители, вместо държавата да им плаща, и става въпрос за всички държавни служители, могат те да си ги плащат", обясни от трибуната на парламента Дянков

  1. Нали от цигарите щеше да си го визма?
  2. Вчера какво точно плати?
  3. Искам психоекспертиза на този шизофреник!

  П.П. Не съм комунист, не съм държавен служител, но това малоумие вече ми писна

 11. 11 Профил на danykoplatec
  *****
  Неутрално

  "Чиновниците да си плащат сами осигуровките"
  Това е правилното решение

 12. 12 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  Мария Темелкова, председател на Федерацията на синдикатите от държавното управление: Категорично сме против идеята държавните служители да плащат здравните си вноски за своя сметка. Ако решението се приеме, текучеството сред кадрите в държавната администрация ще се засили.

  Ако стане така това ще е 2в1, очаквано добра комбинация. Без това щатът на администрацията е раздут.

 13. 13 Профил на Архивиста
  *****
  Неутрално

  Цитат на деня : В брой 50 от месец декември 2009 година, Вестник "168 часа" твърди, че Симеон Дянков живее със семейството си в резиденция "Бояна", въпреки че, по закон[източник?] такова право имат само премиерът, президентът и председателят на народното събрание на България, без да плаща наем. В предаването „Неделя 150” на БНР[28] Симеон Дянков заявява[29]:
  „ Нямам охрана, няма никакви специални грижи към мене. Плащам си за обучението на децата и за обучението им по български език, за пране, за гледачка, когато се наложи, за храна “

  В интервю за в. "168 часа" от 8 - 14 януари 2010 г. Дянков казва: „Искам да уточня, че не живея в представителната част (на Бояна) и сам си плащам за всичко - храна, обслужване, пране, гледачки. Всичко.“


  Гласувахте за Борисов - Получихте Дянков

 14. 14 Профил на И още нещо за Дянков
  *****
  Неутрално

  проекта на Закон за държавния бюджет за 2010 г. на правителството на Бойко Борисов се оказва, че е допусната грешка, определена по-късно като „техническа“, от финансовото министерство, и от министерството на труда и социалната политика за помощите за отглеждане на близнаци и еднократното подпомагане на майки студентки[21]. Симеон Дянков категорично отказва да коментира отлагането за юли 2010 г. на увеличение към добавките към вдовишките пенсии и накъде ще бъде пренасочен освободеният от това финансов ресурс.

  Бюджет 2010 бива приет на първо четене без дебати. На второ четене обаче дебатите продължават 17 часа и приключват в ранните часове на 2 декември 2009, с което се нарушава парламентарната традиция Законът за държавния бюджет да се приема в последните дни на календарната година.

 15. 15 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#9] от "nqma zna4ka koi":

  И защо да не може да се получава заплата и пенсия едновременно? Хората са си плащали за пенсия и имат право да я получават, независимо какво правят през свободното си време.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 16. 16 Профил на А знаете ли...
  *****
  Неутрално

  Любимият икономист на Симеон Дянков е Нобеловият лауреат Фридрих Хайек, известен със своята защита на либералната демокрация и свободния пазар.

  Любимата му икономическа теория е тази за съзидателното разрушение (creative destruction) на Йозеф Шумпетер


  ГЛАСУВАШ ЗА БОРИСОВ - ПОЛУЧАВАШ ДЯНКОВ!

 17. 17 Профил на Държавен служител
  *****
  Неутрално

  "Плащането на вноските на държавните служители от държавата е компенсация за това, че те не могат да договарят лични условия при почване на работа".

  И не само това. Държавните служители нямат право да работят на няколко места, по никакви трудови договори, не могат да имат фирми или да имат каквито и да е доходи, извън заплатата и евентуален бонус. Единственото изключение е за хонорари от преподавателска работа или по граждански договор, което автоматично ги поставя в неравностойно положение. Съветвам гражданите и политиците да не провокират скадал с държавната администрация, защото тя има как да отговори, повярвайте ми.

 18. 18 Профил на ZG
  *****
  Неутрално

  Ей, страшен мръсник е този Дянков. Нямало да плаща осигуровките на държавните служители, за да облекчи бюджета. А бе тестис настъпен, нали цялата им заплата се плаща от бюджета бе, малоумник. Защо те е страх да обявиш, че им намаляваш заплатите? Ама по-иначе ще звучи, нали?

 19. 19 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "минаващ":

  И да се подгонят синдикатите - те са мафия!
  Сега ще се надигнат да защитават държавните служители, защото те са основната им членска маса.

  Да се промени Кодекса на труда - повече от половината коментира синдикални проблеми. Ако в едно предприятие има синдикат/и, то на практика е невъзможен индивидуален трудов договор.

 20. 20 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Иначе действията на Дянков изобщо не са изненадващи. Много обича, идиота, да настройва една професионална група срещу друга.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 21. 21 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  Аз мисля, че Дянков твърде много отчет дава и гледа да горее всеки. Все пак 40 % от Българите подкрепиха ГЕРБ, следващия мандат ще получат повече, но сега ми се струва, че хабят сили и енергия за обяснения на сульо и пульо, защото реално реформите критикуват тези, които не са гласували за ГЕРБ. Т.Е. манговците, пенсионерите, бакшишите да не дават акъл как да се ръководи държавата !!!

 22. 22 Профил на ???
  *****
  Неутрално
 23. 23 Профил на Архивист
  *****
  Неутрално

  Ама не се ли разбрахме? Здравни осигорвки в България вече няма да се плащат от вчера ? Питайте Симеон Дянков - той не плаща, но сина му го лекуват.

 24. 24 Профил на еей!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "!!!":

  еей! Нещастник! Гаден платен коментатор! На такива като теб угодия няма! Пък и не трябва да има. Щото то винаги си против, освен ако, освен ако не се строи АЕЦ Белене и по възможност държавата ни да плаща, освен ако Вальо Топлото не краде от топлофикация и не дава и на твоите покровители, освен ако тройната коалиция по интереси-кражби не опосква държавния бюджет, дори ако цената за това е 0,5%!!! усвояемост на Еврофондовете!

 25. 25 Профил на Andrew Jackson
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "|":

  Всички социални правителствени програми са една Понци схема, подобни схеми не работят. А и ти мислиш ли, че всички пари които се отделят за пенсии къде отиват. На борсата и там се разиграват като в казино. В един прекрасен ден можеш да останм и без пенсия. Риск винаги има, но нека всеки сам си определя риска и решава бъдещето си.

 26. 26 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "Държавен служител":

  Ако отговорите с качествена работа и БЕЗ рушвети - пари ще има и за нас, и за вас. Това се иска. Инатенето го гледаме вече 20 години. Със сигурност можете и още! Вервам ви. Но следващото ви можене ще ви закопа, заедно с нас. Но по-младите поне могат да емигрират. А като си останете само вие и подкрепяните от вас бизнесмени - ще се ядете взаимно.

 27. 27 Профил на Ба си
  *****
  Неутрално

  Не разбрахме как всички в държавата станахме циркаджии.
  що така бе ?

 28. 28 Профил на 222
  *****
  Неутрално

  Няма такива боклуци и паникьори,като гербаджиите!!!

 29. 29 Профил на Перчо
  *****
  Неутрално

  Държавните служители да си плащат осигоровките и не само осигоровките ами и изкурзиите в чужбина, и безплатното море, и евтините кюфтета..........

 30. 30 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 746 Неутрално
 31. 31 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 746 Неутрално
 32. 32 Профил на бивш държавен служител
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "Държавен служител":

  Работил съм три години като държавен служител. Вярно е, че заплатите не са високи, но също така е вярно, че реалнно полезна работа върши един от всеки пет държавни служители - по правило това са най-младите и с най-ниски заплати. Другите масово имитират дейност, основната работа е copy/paste и пиене на кафе. Съкращения на щата от 50% даже няма да се усетят, защото в по-голямата си част той бездейства. А не е вярно, че ако трябва да си плащат осигуровките щели да напуснат - то още преди да си бия камшика оттам преди няколко години, тези дето стават за нещо се бяха изнесли. В администрацията в момента основно са хора дето не стават за нищо(главно връзкари), или жени дето не мъжете им печелят много, а те търсят да се намират на работа. Най-много десетина процента са читавите бачкатори, дето и те не знаят защо са още там.

 33. 33 Профил на Наумов
  *****
  Неутрално

  Най-добре е Дянков да им резне и заплатите на държавните служители. Защо трябва да получават заплати? Те и без това нищо не работят и по цял ден се шляят, та им дават заплати за това, та им плащат и осигуровки. Марш всички на борсата да се научат.

 34. 34 Профил на karo
  *****
  Неутрално

  Алтернативата е малоумниците да си ходят!

 35. 35 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  А защо все още 50% от тези чиновници не са на борсата?

 36. 36 Профил на още една алтернатива
  *****
  Неутрално

  Вместо да си плащат вноските ,по-добре е полвината администрация да бъде освободена и да мине в реалния сектор. Така хем ще се увеличат хората които произвеждат ,хем ще се намалят тези които пречат на производителите. А и от еврофондовете по-малко лентяи ще крадат и повече пари ще достигат до истинските производители.

 37. 37 Профил на глей си работата
  *****
  Неутрално

  " Алтернатива на по-високата здравна вноска: Чиновниците да си плащат сами осигуровките "
  алтернативата - Дянков да си го завре и да си ходи. Баси нагрлото тъпо копеле, поредното юпи дето ББ ни го навря от САЩ

 38. 38 Профил на държавен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "Наумов":

  лайньо, работата на държавните според заплатите. За 400 лева заплата ще пия кафе и ще те попържам цял ден. Като не искаш, намери си кой да ти работи

 39. 39 Профил на перка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "Перчо":

  а на тебе кой ти каза, че сме били на безплатно море ? Гиди мърльо недоклатен !

 40. 40 Профил на karo
  *****
  Неутрално

  @ 36
  И къде го този "реален сектор" да ме подсетиш ако обичаш?!

 41. 41 Профил на pkpich
  *****
  Неутрално

  Всяка вечер си лягам с мисълта каква ли нова глупава идея ще извади Дянковчето. Добре че е той да развесели сивото ми ежедневие. Жив и здрав да ни е.

 42. 42 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1891 Гневно

  До коментар [#38] от "държавен":

  А защо си там ???
  Ние не те искаме, ти не искаш.... чий го дириш в администрацията?

 43. 43 Профил на I do
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "danykoplatec":

  за да станеш държавен служител се явяваш на конкурс. Искат ти поне два западни езика, да владееш европейското законодателство, да знаеш и имаш понятие от европейски правила и норми.
  Накрая - 400 лева заплата, ограничена отпуска, нямаш право на работа по друг трудов договор, атестация всяка година дали си слушал началниците, чистачкатка взема ДМС, ти не. Сега недоразумението от Ловеч и здравна вноска. Ами намерете си тогава държавни служители, да ви оправят проектите от Брюксел и да ви подгъзуват. Назначета мангалите, на които Дянков не може да вземе вноските. Те ще ви омият очите пред Брюксел

 44. 44 Профил на балансиран държавен бюжет
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "pkpich":

  прав си, какви ли таласъмчета ще сънува любимчето на ББ тази нощ ? Може би еврозоната ? А може би магистралките ? За тази цел е добре да накара от утре всички родители да си поемат и здравните вноски и пенсионните такива на децата. От яслата да гроба. Тъкмо ще спести пари за бюжуета си и еврозоната.

 45. 45 Профил на Бай Хей
  *****
  Неутрално

  Ами незанм... аз съм държавен служител, ама невиждам с какво повече ме превишават тези дето са на часна практика... Разликата е там че аз получавам по-ниска заплата, а за това, че частника е излагал обикновенният потребител им е взел маса пари без да сварши никаква работа!!! и Не ме карайте да го доказвам, защото ще завиите друга песен - че съм прът в колелото на бизнеса!!!
  Мисля, че като държавен служител ми плащат твърде малко за да търпя надувките на измислени бизнесменчета, наглоста на самозабравили се юрисчета и разни други дето си мислят, че като минат покрай мен и трябва да им се кланя до земята!!!
  Първо, господа бизнесмени и напиращи частници, се научете да спазвате законите и тогава елате да държите сметка на това на държавните служители дали си вършат работата! И не забравйте, че те са проводника на държавната политика! а тя е израз на вашите лобистики по закона! Но понеже сте абсолютно некъдърни да си измислите качествени закони!!! И тогава да видим дали ще ви се смее целият свят!!!

 46. 46 Профил на архив
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Архивиста":

  дали наистина ако накараме Дянков да си плати масрафите на него и фамилията му за животе си без пари и на държавна сметка в резиденция Бояна няма да се напълни бюджета ? Ами той май и краля слйнце е живял на държавна сметка ? Така пише в дебелите книги

 47. 47 Профил на аре ве
  *****
  Неутрално

  До Дянков
  Предлагам :
  - всички родители да си поемат здравните, пенсионните и хранителните вноски на децата от раждането до смъртта им.
  - всички деца да поемат на родителите си пенсиите, изплащани еднократно месечно и здравното им осигуряване до живот
  - всички работещи да се облагат с 90 % данък бюджет целогодишно
  за да сме отличниците на света и Европа. Да живеят всички БКП-та на всички земни кълбета, от Световната банка до нашио Парламент

 48. 48 Профил на 11 МАРТ
  *****
  Неутрално

  Бих искал да предложа няколко неща:

  1. Сериозно съкращаване на заетите в държавната администрация, например с 50%.

  2.Значително увеличение на заплащането на останалите /кадърни/ държавни служители.

  3.Останалите /кадърни/ държавни служители да си плащат здравните осигуровки, както всички работещи в частния сектор. 49. 49 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Алтернативата е само една - Бойко да си подава оставката!

  България е в пропаста, краде се от резерва и много скоро той няма да може да гарантира валутния борд. Срива се всичко - икономика, финанси, индустрия.

  Всеки ден управление на ГЕБР, заедно със СК и Атака е погром за България!

  Бойко, спаси България, подай си оставката!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 50 Профил на още предлагам
  *****
  Неутрално

  а, бе, Дянкич, ти що не вземеш да ги разстреляш тея държавни служители, най-добре. Тамън и заплати нема да им даваш.
  Те бяха виновни преди време, че имат много отпуски, после им взе икономиите от ФРЗ за да ги дадеш на бабите коледно, после те бяха виновни за непридвижването на проектите по Брюксел, сега и вноски да плащали.
  Най - добре ги ликвидирайте държавните , ката Дянкич и заплати ще спести. Ама ха, държавни, гиди ..............

 51. 51 Профил на Бай Хей
  *****
  Разстроено

  До коментар [#48] от "11 МАРТ":

  Немога да повярвам, че това може да са думи на частник... Но има само едни вариант - този частник да е банкер!
  Какъв е смисъла да се въртят едни пари? Просто да се вземат таксите от обработката! т.е. банката обслужваща сметката!
  И това ми било трезво мислещи бизнесмени - пълна мъка!!!

 52. 52 Профил на държавен
  *****
  Неутрално

  ха,хах,ха, Дянкича а ? Големият умник от Ловщшко. Ами като ме накараш да си плащам осигуровките, какъв държавен ще съм аз бе, мунчо ? Нали затова нямам право на фирма, на друг трудов договор, на допълнителни плащания ? Защото съм държавен . Нали бе, катил смотан, попълвам всяка година тъпата декларация за конфликт на интереси ?
  Накарай ме да си плащам вноските и аз ще си върна фирмата, ще си върна конфликта на интереси,у ще си гепвам на джоб и копче не можещ да ми кажеш, баси тъпото лайно дянковско !

 53. 53 Профил на шишо
  *****
  Весело

  До коментар [#48] от "11 МАРТ":

  и а ми кажи теб специално кво те топли тва
  кажи де


 54. 54 Профил на шишо
  *****
  Весело

  До коментар [#52] от "държавен":

  колега споко!
  са ще си регнеме фирми!

 55. 55 Профил на шишо
  *****
  Весело

  До коментар [#48] от "11 МАРТ":

  ок!
  но ще си регнеме и фирми за да сме всички равни!
  яко ще се изравниме!

 56. 56 Профил на mr.420
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Архивиста":

  То добре , че Дянков получихме, а то щяхме да си останем само с мутрата ББ

 57. 57 Профил на Антихрист
  *****
  Гневно

  Да се вдигат всички данъци, без коментарии, какви са тия лиготии
  20 % никакви такива 1 - 2, направо 20.

 58. 58 Профил на държавен
  *****
  Неутрално

  ох, най-сетне, вече законно ще си крада. Държавен съм и си крадвам, ама със страх, че нямам право. Искам Дянков да ме накара да си плащам вноските, тогава вече ще си възстановя и фирмата, и далаверата и конликта на интереси. И няма да му работя на тоя, не може ме накара, нали си плащам вноските аз, нямам ангажименти към държавата.
  Дянков, давай да си плащавме вноските . А ти по-добре си купувай самолет за САЩ, ама еднопосочен, натам си тръгнал с тъпите си идеи.

 59. 59 Профил на volokin
  volokin
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До 48
  Абсолютно съм съгласен с теб.
  Вижте този линк: http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4814996

  Just below my skin I'm screaming...
 60. 60 Профил на volokin
  volokin
  Рейтинг: 607 Неутрално

  58-Държавен, а защо си си закрил фирмата и частното и си се захванал на държавно?
  Според мен държавната администрация трябва да се съкрати доста, като се пресеят кадърните хора и да им се увеличи значително заплатата.

  Just below my skin I'm screaming...
 61. 61 Профил на mr.420
  *****
  Неутрално

  До коментар [#43] от "I do":

  И като се разходи човек из разни ведомства все на такива държавни служители, каквито ти описваш, попада: владеещи до съвършенство по два - три западни езика, с висока квалификация и култура дагиеба!!!

 62. 62 Профил на Държавните чиновници да си плащат
  *****
  Неутрално

  "Плащането на вноските на държавните служители от държавата е компенсация за това, че те не могат да договарят лични условия при почване на работа, тъй като заплатата и бонусите им са регламентирани по закон. Ако решението се приеме, текучеството сред кадрите в държавната администрация ще се засили."
  ЩЕ СЕ ЗАСИЛИ ДРУГИЯТ ПЪТ - Като са им толкова непривлекателни заплатите защо драпа толкова народ с връзки да се намърда на държавна работа? Ако са можели да си намерят работа в частния сектор, веднага да са се махнали. Но там не дават пари за дрямане на бюро и пиене на кафенца по цял ден.
  Така че, особено в криза, никой няма да се махне от държавната трапеза ами ще си налягат парцалките, защото извън администрацията положението е още по-тежко.

 63. 63 Профил на бдс
  *****
  Неутрално

  Що за загубено правителство! За две седмици какви ли не неща не измислиха, въведоха и после отмениха! Как се работи в такава несигурност? Този финансов министър да си хваща шапката и да се омита, заедно с некадърния премиер, но не и преди агент Гоце да е сдал поста. Докога ще чакаме НОРМАЛНО управление? Не могат да закърпят бюджета. Обаче да си избият от главата, че ще товарят бизнеса за да спасят некадърните си сметки. Криза е, държавата трябва да помага, а не да изтръсква като платнен чувал фирмите. Дянков да си изясни първо какво ще направи и после да разпръсква неузрелите си идеи.

 64. 64 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  всицки да работят за 300-400 лева и без това като се пенсионират ще полуцават по толкова нека свикват цял живот
  а всицки финансии в дьржавата да отиват за социални нужди столови болници и национална сигурност на населението

 65. 65 Профил на slavey
  slavey
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В момента работя за държавата. Получавам определено трудово възнаграждение от което на края на месеца, по фиш, се удържа от работодателя данък, здравно и пенсионно осигуряване, фонд безработица /май това е всичко/. Чистата получена сума е минус тези удръжки. Какво означава "чиновника да си плаща осигуровките" според Дянков - ами те и сега ми се удържат от заплатата. Или ще спрат да ми се удържат и ще трябва сам да си ги внасям ? Нещо важно - осигуровките ми са върху РЕАЛНАТА заплата.

 66. 66 Профил на @58
  *****
  Неутрално

  @58
  мисля, че вече имаме самопризнание във форума-истинско доказателство за това, защп 90% от чиновниците трябва да бъдат уволнени незабавно:

  "ох, най-сетне, вече законно ще си крада. Държавен съм и си крадвам,"

  Мислиш ли, че всички ние не знаем ,че всички вие крадете като малоумни НАШИТЕ пари???
  Малко ви е да си плащате ЗО сами- трябва да сте в панделата ако питаш мен, мързеливецо крадлив !

 67. 67 Профил на Недържавен служител
  *****
  Весело

  Не стига, че половината държавни служители са назначени без конкурс, ами и ние да им плащаме за това, че не са доквалифицирани.

  Да си плащат като всички български граждани. Не усещам голяма ефективност от тяхната работа. Не блеснало отникъде... Всичките ми познати споделят чудесии от безграмотност и безхаберие. И не всички вземат заплати 300-400 лева, а тези дето получават 2000 и отгоре?!

 68. 68 Профил на Бреееее
  *****
  Неутрално

  До коментар [#66] от "@58":
  ))
  колко си елементарен!!! Къде вашите? И кои Вашите? (дето ги оскубахте от нас ли?) Нали всички разплащания се извършват по банков път? Няма достъп да вашите "скъпоценни" парици... И как точно ги крадем??? Щото големите играчи да станат државни служители де! Не измислени бизнесмени!!!

 69. 69 Профил на дгд
  *****
  Неутрално

  Стига сте писали глупости --- работели за 400 лева + отпуска 2 месеца +ДМС още 500-600 лева месечно
  а сега за 20 лева здравни вноски опищяха форумите
  За това че са корумпирани голяма част от тях и р че си докорват доста повечко всички знаем

 70. 70 Профил на брб
  *****
  Неутрално

  До коментар [#69] от "дгд":

  не лйжи бе лайнар, еле та работи за 400 лева и два месеца отпуска. Все държавните били корумпирани - да, ще станем и то масово. за толко пари , толко работа, всичко на джоб. Тепърва ще видите що значи държавен. Хак ви е !

 71. 71 Профил на Кого?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Rothschild ":

  Кого ше плашиш с вестник бе, жидско мекере?
  нали това еу е да върви бизнеса на мултинационалните компании. Да няма за тях мита, акцизи и пречки да ни цоцат. Държавите и хората са им последния дерт.
  Уърлд доминейшън анд глобал банкерс говърнмент.
  Радиочипове имплантирани за контрол.
  Педерас!

 72. 72 Профил на дгд
  *****
  Весело

  кажете колко дни ви е отпуската ?
  кажете колко ви е държавното материално стимулиране ?
  кажете какви други привилегии имате ?
  бонуси за дрехи и тн
  Не бъдете толкова нагли
  държавните служители са в пъти повече отколкото в другите европейски страни със сходно население но ефективността им е никаква.
  пример; В Австрия има около 20 хиляди полицая а в България са 60 000 но престъпноста в БГ е много по голяма. Какъв е извода... голяма ,тромава, неработеща държавна машина.
  И не се мислете за незаменими ,защото реално безработните в БГ са над половин милион.

 73. 73 Профил на до
  *****
  Неутрално

  До коментар [#72] от "дгд":

  там където работя отпуската ми като държавен е 20 дни, на тези които са по трудово правни - 38 дни. Тази Коледа икономиите от ФРЗ ни ги взеха заради пенсионерите, а чистачките и другите по трудово правни получиха по една заплата ДМС. Така че злобо мръсна, не плюй по държавните, да не ти се върне тъпкано. И на фирма дори нямам право, че и жена муи няма право на такав, имале конфликт на интереси.
  Прави са хората, накара ли ме Дянков да плащам, фирмата възстановявам и почвам да крада законно вече.

 74. 74 Профил на mirage46
  mirage46
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Сигурно има и недобросъвестни държавни служители, но не бива всички да считаме за такива. Заплащането на здравните и пенсионните осигурителни вноски от държавата са известна компенсация за ограниченията и негативите, които налага статутът на държавния служител. Тази държавна политика е заимствана от развитите европейски страни-например в Германия държавните служители пазаруват от специализирани магазини, където цените на основните стоки за бита са значително по-ниски от тези в другите магазини.
  Недалновидни правителствени решения, противопоставящи различните обществени прослойки, само ще задълбочат проблемите.

 75. 75 Профил на slavey
  slavey
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До "дгд"
  Кажи колко ти е реалната заплата ?
  Кажи на колко се осигуряваш ?
  Кажи колко процента от оборота на фирмата в която работиш е бял и колко черен ?
  Кажи дали фирмчката в която работиш може да се сравнява с авсралийска или европейска - по ефективност или коректност /вкл. и към държавата/ ?

 76. 76 Профил на до брб
  *****
  Гневно

  Писна ми от държавни търтеи с големи отпуски с по 20 заплати накуп при пенсиониране и то на 45 години , а не като другите на 63.
  Никой не ви кара да работите за 400 лева , като не ви харесва хващаите са като останалите простосмъртни в частния сектор да видите колко е леко .
  В последно време , работя на две места по 12 часа на ден , дори и в събота за да си покривам разходите , а на всичкото отгоре да ме цуцат мен допълнително със здравни вноски , защото не сте искали да си плащате. Учителите да не би да не получават заплатите си от бюджета , че си плащат сами осигуровките . Много нагли държавни хрантутници има.

 77. 77 Профил на @68
  *****
  Неутрално

  @68
  ами братко, ти като е токова кофти положението в администрацията вземи напусни бре-отиди да се конкурираш за място в частна фирма , издържи си интервюта , покажи компетенстност и ще се сдобиеш със заплатата, която мечтаеш
  ЗАЩО седиш там ,като е толкова кофти???
  Мазохист ли си или просто те мързи много и не ти се бачка , а тези пари + краденето ти идват супер добре за неправене на нищо по цял ден???
  Май си мазохист, аааа???

 78. 78 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  Твърдо съм против, държавните алужители по целя свят имат имат добро социално осигуряване! По този начин в държавната администрация ще сотане само "ЖМЕЛ", кадърните хора ще се насочат в частния сектор, веднага след кризата и логически с останалите на работа бездарници държавата ще тръгне надоло.
  То сега се забелязеа липсата на достатъчни морални кадри за администрацията, а какво остава ако въведат тази поредна глупост.

 79. 79 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#76] от "до брб":

  Ами кандидатствай и ти стани рантутник, като си тъп и не ставаш за нищо ще блъскаш по строежите!!! Паляк!

 80. 80 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#73] от "до":

  Винаги има и друг вариант: напускаш държавната работа и почваш работа в частния сектор.... и всичко е щастие и рози. Защо като е толкова гадно да си ДС се натискаш да си такъв??? На това никой държавен служител не отговори...

 81. 81 Профил на чичо от село
  *****
  Неутрално

  Какво се разплакаха тези държавни служители,че им били ниски заплатите?Ами спомнете си какво излезе в медийте неотдавна-за хилядите левове,които са си раздавали през 3 месеца като допълнително матерялно стимулиране,за 13 заплата,дадена в много министерства,въпреки забраната на Дянков.Ами рушветите,които прибират за да ти свършат услуга,която им е задължение?Освен това не са само те-ами хилядите военни,полицаи,"любимите" ни магистрати,служители на какви ли не явни и тайни агенций и служби.Всички тези не вършат кой знае каква работа,взимат най големите заплати в държавата,и на всичкото отгоре се пенсионират на по 45-50 години.Цял живот са хрантутници на държавата,но тя ги глези,защото те пазят властта от любовта на народа.Сега ББ няма нужда от пазене,защото хората си го обичат/според соц.проучвания/,затова тези вече да си плащат.

 82. 82 Профил на аноним
  *****
  Неутрално

  Дянков и ГЕРБ да кажат открито - режем от заплатите на държавните служители след като ги замразихме, а не да мънкат и се оправдават като ученички, както Дянков мънка и се оправдава пред президента. Това не са антикризисни мерки, а антисоциална политика - на всяка цена да се намалят доходите и жизнения стандарт, политика която все повече ни отдалечава от Европа. А може би и затова г-н дЯНКОВ е в България?

 83. 83 Профил на чичката
  *****
  Неутрално

  До коментар [#81] от "чичо от село":

  хайде честито чиче, като си толко ербап оти ти да работиш в държавната администрация. Хем да си плащаш вноските. Пък аз понеже крада и не работя си отивам на частното. Да ти гледаме сеира, на тебби на Дянков, дето ще накара съдиите да си плащат здравните вноски.

 84. 84 Профил на мър
  *****
  Неутрално

  До коментар [#76] от "до брб":

  говньо не лъжи, никой държавен служител не се е пенсионирал на 45 години и то с 20 заплати. като лъжеш и храчиш, поне да е достоверно.й

 85. 85 Профил на до мър
  *****
  Неутрално

  военнослужещите и полицаите се пенсионират на тази възраст и получават 20 заплати.
  Държавният служител има право на обезщетение в размер на толкова месечни брутни заплати, определени към момента на прекратяване на служебното правоотношение, колкото прослужени години като държавен служител има той, но не повече от 20.

 86. 86 Профил на ofof
  *****
  Неутрално

  * * *
  Дянков , сега е момента за съкращаване . Но не изведнъж - почни по азбучен ред на Министерствата . Тотални изпити за оставане в системата . После на останалите 60% им вдигни заплатите - бонусна система за постигнати резултати , бонус за служител на месеца , за най-малко отсъствал , за най-хвален от гражданите ...
  Затегни митниците - цигари , алкохол , горива , китайски боклуци , турско карго , захар , коли - там са големите пари , вземи ги .

 87. 87 Профил на Държавен служител
  *****
  Весело

  По закон държавата е мой работодател и пак по закон плаща 60 процента от моята здравна вноска. За да се промени това, трябва да се промени целия закон за осигуряването. Това засяга интересите на армия, полиция, съдебна система, администрация. Само полицията-55 000 служители с 50 000 съпрузи с по 2 родители са 400 000 гласоподаватели. Колкото и да е луд Дянков, ГЕРБ им се властва и ще го спрат. Гледам тия популистки напъни с насмешка. Истината е че трябва да се затегне дисциплината в болниците. Моя позната, медицинска сестра, ми е показвала фиша със заплатата си- над 2000 лева, благодарение на клинични пътеки. По нейни думи докторите стигат до 10 000. Видял съм фиша с очите си. И понеже някой ще каже че лекарския труд е високоплатен- да, така е, но това са Вашите ОТКРАДНАТИ, а не заработени пари.

 88. 88 Профил на бър
  *****
  Неутрално

  До коментар [#85] от "до мър":

  нещо май си сънувал таласъми в злобата си. това са простотиите на един посерко, какъвто си ти. не са ти виновни държавните служители, а собствената ти злоба и простотия.
  Вземи прочети малко книги и по - специално Законът за държавния служител. Дянков да не си мисли, че това му е мазната косичка, за да промени плащането на осигуровките следва да промени закона за държавния служител. То не става с перчене, иска се и акъл. А държавни служители са и съдиите и прокурорите и полицаите и хора много по-учни от Дянков и от теб, простака !

 89. 89 Профил на Потребител на политика
  *****
  Неутрално

  100 000 000 лв са загубите на държавата от неотчетени продажби на кафе от кафе автомати . Да сте получили касов бон от тях?
  600 000 000 лв губи държавата от от далаверите с купено на 2 $ кафе , внесено без акцизи и продадено средно на 19 лв на заведенията . Вносителите на кафе трябва да плащат акцизи и данъци по-големи от тези на горива !
  500 000 000 лв се губят и при горивата , там играчите са сериозни риби
  600 000 000 лв се губят от неконтролиран износ на зърно . държавата даже им възстановява ДДС на мутрите от ТИМ и Догановите посредници
  800 000 000 лв допълнително трябва да оставят доставчиците на китайски стоки , предимно с контейнери , главно Варна , основно под крилото на ТИМ . Както става ясно силата им е в голямата държавна цицка , която са захапали , а не кекавите им охранители , работещи за по 350 лв
  400 000 000 пропуска държавата да събере на Турската граница
  450 000 000 са неприбраните акцизи за "алкохол" и спирт
  280 000 000се губят от контрабандни и безакцизни цигари
  1 000 000 000 и повече са нерегламентираните плащания в здравеопазването , съответно недекларирани от доктори доходи - данъци , осигуровки
  350 000 000 дължат адвокатите за недекларирани хонорари и съдиите за взети рушвети
  300 000 000 лв биха влезли в държавата , а не в джоба на катаджиите , ако имаше контрол
  ....................................................................

 90. 90 Профил на държавна служителка
  *****
  Неутрално
 91. 91 Профил на потребител
  *****
  Неутрално

  До коментар [#89] от "Потребител на политика ":

  е, да, ама това са нищо пари според некадърника Дянков. Понеже е некадърен да ги събере по-лесното е да обложи държавните служители с данък "здраве " и да си възстанови парите. Така е по-лесното и по изгодното, хем и дължавните ще ги оплюят

 92. 92 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 696 Весело

  Алооо, сладури, как сте, сладури!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 93. 93 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 696 Весело

  ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕй!!!!!!!!!!!!!! Не се ебавайте с мене ! ползавани капути като ГОЦЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Aussie
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "!!!":

  Защото в един момент въпроса вече не опира до пари, но очевидно човек без пари това няма как да го проумее

 96. 96 Профил на Надървен Кур
  *****
  Неутрално

  До коментар [#93] от "Wizard":

  Чукнетони микнетони забелетони..

 97. 97 Профил на Надървен Кур
  *****
  Неутрално

  Здрав кУр в здраво тяло !

 98. 98 Профил на Надървен Кур
  *****
  Неутрално

  До коментар [#88] от "бър":

  Когато си прав, ви чак надървен...

 99. 99 Профил на НадЪрвен До ПрЪсвЪне
  *****
  Неутрално

  Искам да зачервя дупето на Гоце от зверски секс..

 100. 100 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 696 Весело

  Такааааааааааа, какво стана, ЕЙ, КАПУТИ, ЕЙ! АКО нещо в мемента стене като проблем за дуржавата ще ви изкуртиме ей, сладури, няма да ни фанете спатийте ей!!!!!!!!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK