"Моите пари": Банките продължават да свалят лихвите

Подобна активност се наблюдава за пръв път от 15 месеца

"Моите пари": Банките продължават да свалят лихвите

© Shutterstock
При жилищните заеми четири банки са подобрили условията си

Банките по-активно са променяли офертите си по депозити и кредити през февруари, което с случва за пръв път от 15 месеца насам. Това показва анализът на  финансовия портал "Моите пари". Активността на банките е била в основните сегменти - жилищни и потребителски кредити и депозити. "На подобна активност за последен път бяхме свидетели през октомври 2008 г., когато започваше кризата", посочват от "Моите пари".


Промените са в посока намаляване на лихвите и по депозити, и по кредити. Така тенденцията към понижаване на лихвите се запазва и през изминалия месец. Единайсет банки са коригирали офертите си по депозитни продукти. Преустановено е предлагането на значителна част от предлаганите промоции по срочни депозити поради изтичане на срока им и са заличени изцяло от продуктовата листа на банките.
Отпадането на промоции се отнася предимно за депозити в щатска валута и тези с по-малки срочности, като има и случаи, в които депозитите със срок от един месец излизат от промоциите. Намаленията на лихвите по депозити са в интервала 0.20-2 процентни пункта, като най-чувствителните понижения са по три- и шестмесечните влогове.


Понижения на лихви има при различни депозитни продукти на Българо-американската кредитна банка, Банка ДСК, ОББ, Общинска банка, Алианц банк България, ПИБ, Райфайзенбанк, Пощенска банка. Прокредит банк е продължила промоционална кампания, като е оставила непроменени лихвените нива. С нови продукти на пазара са излезли МКБ Юнионабанк и Интернешънъл асет банк. Така през март средните нива за лихви по срочни депозити в левове се движат около 7-8% годишно, а при евровите - 5-6% годишна лихва. В края на март предстои да излезе и официалната статистика на БНБ за средния ефективен годишен лихвен процент за февруари.


При жилищните заеми четири банки са подобрили условията си - лихва, процент на финансиране. Това са МКБ Юнионбанк, Пощенска банка, Емпорики банк, Алианц банк България. На практика от началото на миналия месец до вчера по-големите и активни на пазара банки обявиха понижения на лихви по жилищни кредити - освен МКБ Юнионбанк, Пощенска банка и Уникредит Булбанк, Банка Пиреос, ОББ.


Прогнозите са, че активността през тази година ще бъде в сегмента именно на ипотечното кредитиране заради по-сигурното обезпечение, по-ниския процент провизии (заделят по-малко средства), който банките начисляват при просрочие на този тип заеми в сравнение с потребителските, и по-ниските рискови тегла за заеми, обезпечени с ипотека на жилище.


През миналия месец четири банки са въвели положителни корекции и по потребителски кредити - Банка ДСК, Алфа банк, ПИБ и СИБанк.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 876 Весело
 2. 2 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ТУК НАКРАТКО ЩЕ ИЗЯСНИМ КАК ЛИХВИТЕ В БЪЛГАТИЯ СА ТАКА НЕРЕАЛНО ВИСОКИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ЕВРОЗОНАТА . СХЕМАТА Е СЛЕДНАТА :

  - БАНКИТЕ "МАЙКИ" /ПРИМЕРНО - УНИКРЕДИТ-БУЛБАНК, ОББ, ПРОКРЕДИТБАНК РАЙФАЙЗЕН И МН.ДРУГИ/ В ЕВРОЗОНАТА ВЗИМАТ ПАРИЧЕН РЕСУРС ОТ ЕЦБ И БАНКАТА ЗА ВЪСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА 1% ПРОЦЕНТ . СЪЩИТЕ ТЕЗИ БАНКИ "МАЙКИ" ГИ ОТПУСКАТ НА СВОИТЕ ФИЛИАЛИ НА СТРАНИ ИЗВЪН ЕВРОЗОНАТА / В СЛУЧАЯ БЪЛГАРИЯ /КАТО ЦЕНАТА НА ТОЗИ РЕСУРС ВЕЧЕ Е ПОСКЪПНАЛ НА 5 до 15 % ПО РАЗЛИЧНИТЕ КРЕДИТИ .ВСИЧКО ТОВА СТАВА С МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ НА НАШИТЕ ЕВРО-"ПАРТНЪОРИ" И НАШИ ПОЛИТИЦИ. ЕТО КАК КОГАТО ВИ ОБЯСНЯВАТ ЧЕ БАНКИТЕ "МАЙКИ" НЕ ИЗТЕГЛЯЛИ СВОИ АВОАРИ ОТ КЛОНОВЕТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ СА ЧИСТА ЛЪЖА. ТЕ ВСЪЩНОСТ ИЗТЕГЛЯТ СВОИТЕ ПЕЧАЛБИ ОТ "ПОСРЕДНИЧЕСКАТА" СИ ДЕЙНОСТ. КЛИМАТА И КОМФОРТА КОЙТО ИМ УСИГУРЯВА БЪЛГАРИЯ НЯМА АНАЛОГ ДОРИ В ДРУГИ БАЛАНСКИ СТРАНИ КАТО СЪРБИЯ ,СЛОВЕНИЯ И ДР. РАЗЛИЧНИ МЕДИИ КАНЯТ БАНКЕР ОТ ЕДНА ИТАЛИАНСКА БАНКА КОЙТО НИ РАЗАСНЯВА КОЛКО БИЛ СКЪП РЕСУРСА И Т.Н. И Т.Н. ИСТИНАТА Е ЧЕ ТЕЗИ БАНКЕРИ МНОГО ЛОВКО МАНИПУЛИРАТ АУДИТОРИЯТА И НЕЗАПОЗНАТИТЕ С ТЕЗИ ПОДРОБНОСТИ ИЗПИСАНИ ПО-ГОРЕ.

 3. 3 Профил на slave
  slave
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ограмотително: Лихвеният процент за крайния получател включва и премия за риска, който поема банката, когато дава пари на конкретния получател в конкретната среда. 1% лихва когато не ти върнат кредита, който си дал от полученото срещу този % е не само 1%, а и главницата. Това е пазар и той си преценява рисковете, защото той си ги плаща. Живеете в България, а не в Сърбия или Словения. Остава да запеете като френския пуяк Саркози или гръцкия лапач Папандреу за "спекулантите". Никой не ви стои с пистолет до главата да ви кара да вземате кредити.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK