Икономическото и екоминистерството не могат да си поделят геофонда

Поправките в закона за подземните богатства чакат двете ведомства да се споразумеят

През годините са правени два неуспешни опита да се направи единен орган

© Красимир Юскеселиев

През годините са правени два неуспешни опита да се направи единен орган
Поправките в закона за подземните богатства чакат двете ведомства да се споразумеят

Икономическото министерство иска Националният геофонд да бъде прехвърлен към него от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), за да може да контролира дейностите по разрешаване и издаване на концесии на природни богатства. От екоминистерството не искат да дадат базата с информация, която съдържа данни за всички полезни изкопаеми и находища, открити досега в България.


Предложението геофондът да бъде прехвърлен към икономическото ведомство, където да се създаде единен орган, който да разрешава и контролира концесиите на подземни богатства, е на Българската минно-геоложка камара и е заложено в проекта за закон за подземните богатства.
Той беше съгласуван от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), но чакаше одобрение и на останалите две ведомства, които се занимават с подземните богатства – Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и екоминистерството.


От МОСВ подкрепят заложените в проекта промени с изключение на прехвърлянето на информационните си масиви. Представители на екоминистерството и на икономическото заедно с бизнеса ще се срещнат в края на седмицата, за да решат последно при кого ще отиде геофондът, съобщиха от ведомствата. Очаква се проектът за промени в закона да бъде внесен за съгласуване в Министерския съвет на 31 март.


"Целта на създаването на единен орган по управление на подземните богатства е да бъде улеснен бизнесът при контактите с държавната администрация", обясниха от МИЕТ.


"Икономическото министерство не разполага с необходимата подготовка и кадри, които да се занимават с контрола на концесионерите от екологична гледна точка", каза пред "Дневник" Тодор Димитров, директор на дирекция "Подземни богатства" към екоминистерството.


Той обясни, че МОСВ разполага с 16 регионални звена, където работят специалисти, и само те могат да контролират добива. "Нямаме нищо против да бъде създаден единен орган, но сме против преместването на геофонда, баланса на запасите и тяхната карта, защото това само ще обърка работата на ведомствата и накрая ще се окаже безсмислено", обясни Димитров.


Според него е естествено икономическото министерство да следи изпълнението на юридическите и финансовите параметри на договорите по концесиите, но не би могло да контролира изпълнението на екоизискванията.


"Задържането на геофонда в МОСВ ще означава, че всичко ще остане както досега, защото пак ще минаваме през екоминистерството, за да може да подадем искане за разрешително за проучване или искане за концесия", обясни специалист от минния бранш.


В момента три ведомства се занимават с издаване на разрешения за проучване и концесии за добив. В строителното министерство са съсредоточени разрешителните за добив на строителни материали, а в министерството на икономиката – добивът на нефт, въглища, газ, метални и неметални полезни изкопаеми.


Екоминистерството може да сключва договор за всякакви видове подземни богатства. Разпръсването на разрешителната дейност беше един от основните проблеми, сочени от бизнеса в продължение на години. Именно това е и една от причините да бъде създаден единен орган за управление на природните ресурси.


През годините са правени два опита за обединяване на дейностите по разрешаване на проучване и добив в един орган, но и двата са се провалили. Експерти очакват, че дори след обединението сега ще има нужда в бъдеще да бъде създаден още един орган, който да се занимава изцяло с поддръжка на геоложката информация.


Друга съществена промяна в Закона за подземните богатства е начинът, по който ще се изчисляват концесионните такси за добив на полезни изкопаеми. Те вече ще бъдат заложени в самия нормативен документ, а не в подзаконовите му актове, както беше досега. Освен това ще се изчисляват като процент от стойността на добитите количества, а не на база брутния добив или общата стойност на приходите от извличане на ресурсите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK