Lehman Brothers е фалирала седмици преди официалния банкрут

Lehman Brothers е фалирала седмици преди официалния банкрут

© ReutersАмериканската инвестиционна банка Lehman Brothers е била в неплатежоспособност седмици преди да обяви банкрут. Това е един от изводите от доклад по темата на адвоката Антон Валукас, цитиран от агенция "Ройтерс". Юристи коментират, че документът няма да доведе до повдигане на съдебни обвинения.


В доклада се описват финансови операции по прикриване на дълг от края на 2007 и началото на 2008 г. Благодарение на тях банката е успяла да заблуди акционерите си, че е способна да издържи на трудностите. Lehman Brothers обяви фалит в средата на септември 2008 г. Той задейства финансовата криза и принуди правителствата по света да отпуснат милиарди долари за спасяване на икономиките си.


Месец след срива са започнали три криминални разследвания срещу служители на Lehman. Оттогава не са повдигани големи обвинения в тази насока. Според адвокат Джейкъб Френкел докладът няма да промени това. Все пак други юристи са на мнение, че той може да служи като пътеводител за прокурорите.
Докладът обвинява главния изпълнителен директор на банката Ричард Фулд и финансовите директори Крис О`Мийри, Ерин Келън и Йън Лоит в небрежност. В него се казва, че те са се подписвали под документи с подвеждаща информация за състоянието на финансовата компания.


Валукас твърди още, че одиторската компания Ernst & Young е заверявала отчетите на банката въпреки предупрежденията за счетоводни нередности.


"Последният ни одит на компанията се случи в края на ноември 2007 г.", коментира Чарли Пъркинс, говорител на Ernst & Young. "Нашата позиция беше, че финансовите резултати на Lehman за тази година са напълно съобразени с Общоприетите счетоводни принципи на САЩ (GAAP) и ние продължаваме да я отстояваме", допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK