"Индъстри уоч": Финансовото богатство на домакинствата се увеличи със 7%

Достигна 36 млрд. лв.

"Индъстри уоч": Финансовото богатство на домакинствата се увеличи със 7%

© Юлия Лазарова
Достигна 36 млрд. лв.

Финансовото богатство на домакинствата възлиза на 36 млрд. лв. към края на 2009 г., като годишният темп на растеж се ускорява до 7%. Това показва редовният доклад за финансовото богатство и пазара на жилища на анализаторската група "Индъстри уоч". 


В условията на повишена несигурност по отношение на заетост и доходи и в контекста на все още високите реални лихви по депозитите нормата на спестяване в България достигна 20% от БВП към края на 2009 г. в сравнение с 16% през 2008 г., е посочено в доклада.
В банките българите държат 59 хил. депозита за над 50 000 лв., като общата им сума възлиза на 6.9 млрд. лв. Това са 28% от всички влогове на физически лица. Процесът на натрупване на спестявания беше съчетан с понижаване на общата задлъжнялост на домакинствата. Показателите за устойчивост на валутния борд отчетоха подобрение през 2009 г., а доверието на домакинствата в стабилността на банковата система допълнително се повиши.


Темпът, с който се обезценяват жилищните имоти в областните градове, се забави до 2% към края на 2009 г. спрямо третото тримесечие на миналата година, е посочено в доклада. По този начин за първи път след началото на рецесията в България съвкупното богатство на домакинствата (финансово и жилищно) нарасна с 1.1 млрд. лв., възлизайки на 140 млрд. лв. в края на 2009 г.


Въпреки че жилищните цени все още се понижават, отрицателните темпове на растеж се забавят за четвърто поредно тримесечие. Според официалната статистика отново Варна със средни цени от 860 евро на кв.м е градът с най-скъпи жилища, следван от София и Бургас. Покупателната способност на средната работна заплата, измерена в кв.м жилищна площ, се увеличава с 50% през 2009 г.


Въпреки това България все още е сред страните с най-малка жилищна площ на глава от населението в Европа – около 18 кв.м на човек в градовете, което е близо два пъти по-малко от средното за ЕС. Ето защо българският пазар на жилища разполага със значителен потенциал за растеж в средносрочен план, се казва в доклада.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK