Мисията "Да озаптиш Уолстрийт"

Революционните идеи на американския президент Барак Обама за регулация на финансовия сектор са на път да се реализират, макар и не в опустошителната форма, в която бяха представени за пръв път през януари. Тогава предложенията на Обама за пресушаване на рисковите извори на печалби за банките на Уолстрийт бяха определени като най-радикалните през последните 80 години.


В понеделник шефът на банковата комисия към американския Сенат Кристофър Дод внесе над 1000 страници законопроект за регулациите на финансовия сектор в САЩ. Текстът дава правомощия на Федералния резерв да озаптява големите банки и въвежда "правилото на Волкър".


Биг брадър за банките
Проектозаконът предвижда Фед да регулира банки и други финансови институции в САЩ с активи над 50 млрд. долара. Той ще може да ги разцепва на части, ако смята, че крият потенциална опасност за икономиката. Предложенията на бившия председател на Фед и сегашен съветник на Обама Пол Волкър също са включени, макар и модифицирани.


Предлаганата от Волкър забрана за финансовите институции в САЩ да търгуват на капиталовите пазари за собствена сметка и да инвестират в хедж фондове и фондове за дялов капитал се трансформира в регулация за тези дейности от нов Комитет за надзор на финансовата стабилност. Целта е да се ограничи спекулативният бизнес на банките и те да се концентрират върху основната си дейност - да  осигуряват финансиране.


През последните години именно спекулативни сделки на финансовите институции им носеха най-големите печалби, но в крайна сметка доведоха и до най-значителните им загуби.


"Ако оставим нещата на принципа "регулаторът ще може да действа само ако прецени, че опасността застрашава стабилността на цялата система", нищо няма се получи. Регулаторът ще вземе мерки, когато вече ще бъде твърде късно", коментира Пол Волкър пред "Ройтерс" (откъси от интервюто по-долу). Банкерите, които публично се обявиха срещу "правилото Волкър" на последния форум в Давос, засега не коментират варианта на сенатор Дод.


По пътя на мегаструктурите

С разширяването на функциите на Фед и създаването на допълнителен надзорен мегаорган като комитета по стабилност, който ще следи за наличието на системен риск и ще препоръчва на директните регулатори да затягат коланите, САЩ тръгва по пътя на Европа. В момента Европейският съюз въвежда на макроравнище Европейски съвет за системен риск, подсилван на второ ниво от три отделни надзора - банков, застрахователен и пенсионен и надзор за ценните книжа.


За да не плащат повече данъкоплатците сметките на банкерите, банките ще трябва да създадат фонд от 50 млрд. долара за спасяване на закъсали институции. За защитата на самите данъкоплатци пък ще се се създаде силен защитник на правата им. Всички банки и небанкови институции ще се подчиняват и на правилата на Бюрото за защита на потребители на финансови услуги, чийто председател ще се назначава директно от президента с одобрението на Сената.


И черните дупки на прицел


За разлика от Европа, която все още не може да постигне консенсус по въпроса с хедж фондовете, законопроектът на Дод не подминава и тази т.нар. черна дупка за капитали. Фондове с над 100 млн. долара активи вече ще трябва да се регистрират в Комисията по ценни книжа (SEC) и да разкриват информация за дейността си. Така тези ключови спекулативни играчи ще влязат в полезрението на регулаторите.


Ще се увеличават значително и регулациите върху другите силно спекулативни инструменти - деривативите, търгувани извън борсата. От 1998 до 2008 г. този пазар се е разраснал от 91 трлн. на 592 трлн. долара, по данни на "Уолстрийт джърнъл". Проектозаконът вкарва част от тези инструменти в зоната на прозрачната търговия чрез борсата, като те задължително ще минават през предварително одобрена клиринг процедура.


Политическата битка


Всъщност, ако законът мине, чрез Фед американското правителство ще държи юздите на Уолстрийт, тъй като ще може да контролира почти всичко във финансовия сектор - от простата ипотека до сложните деривати като суаповете. И най-вече "твърде големите, за да фалират, банки".


Внасянето на законопроекта, близо 18 месеца след краха на "Лемън брадърс", даде основание на президента Обама да коментира в понеделник: "Основите вече са положени." А сенатор Дод апелира колегите му да не излизат във великденска ваканция, докато не приемат текстовете, защото иначе дебатите ще приближат опасно частичните избори за Конгреса и Сената в края на есента.


Нито един републиканец не се е подписал под законопроекта на Дод, защото за тях той е твърде рестриктивен. Според прогноза на "Блумбърг" нито един няма и да гласува за текстовете. Освен че контролират 59 от необходимите им 60 гласа в Сената, демократите са заплашени от разкол и в собствениците си редици. Част от сенаторите - съпартийци на Обама, намират проекта на Дод недостатъчно рестриктивен. Така че политическата, а със сигурност и лобистка, битка тепърва предстои.Основни промени


- Фед поема големите финансови институции над 50 млрд. долара активи; може да ги разделя, ако са опасни
- Въвежда се омекотен вариант на "правилото на Волкър"
- Създава се Комитет за финансова стабилност
- Създава се независимо Бюрото за защита на потребителите на финансови услуги
- Хедж фондовете с над 100 млн. долара активи ще разкриват информация

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лаик
  *****
  Неутрално

  "... деривативите, търгувани извън борсата. От 1998 до 2008 г. този пазар се е разраснал от 91 трлн. на 592 трлн. долара, по данни на "Уолстрийт джърнъл". Проста сметка показва, че те надвишават над 40 пъти БВП на Щатите (около 14 трлн. долара).
  Е, как се изчистват такива дисбаланси?

 2. 2 Профил на макдоналдоядец
  *****
  Неутрално

  Законопроектът няма да бъде приет!
  републиканците ще го бламират! За да могат преди изборите да пледират пред нацията - демократите са некадърници! Един законопроект не могат да изготвят както трябва!

  Краят на Обамаменето!
  Можеш да лъжеш бял и черен американец за един месец!
  Можеш да лъжеш черен американец цял живот!
  Ама не можеш да лъжеш бял американец цял живот!

  Обама ще си гледа зеленчуковата градина във Вашингтон!
  А Америка ще си кара без президент! Още 2 години и половина!

 3. 3 Профил на юзъро
  *****
  Неутрално

  Напротив, много добре звучи, макар че когато преразказваш 1000 страници на 100 реда, се получава нещо доста безсмислено, общо взето. Ама безсмислен в случая е само преразказът, надявам се.

 4. 4 Профил на dadam
  *****
  Неутрално

  Напротив, самият законопорект е безсмислен. Всички важни регулатори са поставени под контрола на Фед, които и до сега имаха достатъчно лостове за да предотвратят финансовата криза, но не направиха нищо по въпроса. Да се очаква от тях да разгадаят системния риск за всяка отделна финансова институция е наивно, след като 2 месеца преди да се пукне имотния балон от Фед повтаряха, че няма такова нещо като надути цени. Дори и след като стана ясно, че притежателите на ипотечни дългови инструменти ще понесат огромни загуби, от Фед ни уверяваха, че няма заплаха за икономиката като цяло.

  Не на последно място при сегашните разкрития около фалита на Леман, става ясно, че от Фед са имали пълен достъп до докумнетацията на инвестиционната банка и въпреки това са позволили скриването на $50 млрд. задължения. - http://goo.gl/eWra

  "правителство ще държи юздите на Уолстрийт, тъй като ще може да контролира почти всичко във финансовия сектор" - малка, но важна неточност - Фед не са под контрола на американското правителство, а са независима организация.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK