България покри инфлационния критерий за еврозоната

Според експерти изпълнението не означава непременно покриване на изискванията за ценова стабилност на ЕЦБ

България покри инфлационния критерий за еврозоната

© Надежда Чипева




Преди година средногодишната инфлация в страната беше над 11%

За първи път, откакто е членка на ЕС, България успява да покрие един от най-недостижимите досега критерии за влизане в еврозоната - инфлацията. Това се е случило през февруари, показват данните на "Евростат" за инфлацията.


Маастрихтските критерии изискват от кандидатите за приемане на еврото да поддържат средногодишна инфлация под допустим праг. През февруари той е 1.83%, а средногодишната инфлация в България за същия месец е 1.8%. Така поне според наличните данни страната ни покрива този критерий.




Таванът за ценовия индекс се изчислява всеки месец, като за база се използва средногодишната инфлация в трите страни от ЕС с най-ниски стойности на този показател. Към осредненото число се добавя 1.5% и така се получава крайният праг. Страните, които формират базата за изчисление през февруари, са Германия (0.2%), Люксембург (0.4%) и Чехия (0.4%). Австрия също има стойност на показателя 0.4% според "Евростат".


Необходимо да се направи уточнението, че липсват данни за Франция, където средногодишната инфлация се движи около нулата през последните месеци. През януари тя е била едва 0.1%. Това означава, че и ако през февруари е останала на това равнище, изчисленията се променят и България остава извън, но все пак много близо до допустимите стойности.


Някои експерти са на мнение, че изпълнението на критерия не означава непременно покриване на изискванията за ценова стабилност на Европейската централна банка. "Не е ясно дали ЕЦБ би използвала същата методология за изчисление предвид икономическата ситуация", коментира пред "Дневник" икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев.


Според него са напълно възможни отклонения от досегашния метод на изчисление, използван в т.нар. доклади за сближаване. Това са документи, показващи напредъка на страните за присъединяването им към еврозоната. По дефиниция ЕЦБ трябва да ги публикува поне веднъж на всеки 2 години. Последният такъв доклад беше публикуван през май 2008 г. С него беше одобрена кандидатурата на Словакия за еврозоната.


Преди кризата България се бореше с рекордно поскъпване на потребителските цени. Само преди една година средногодишната инфлация в страната беше над 11% и далеч над допустимите стойности според Маастрихтските критерии. Заради рецесията ръстът на потребителските цени се успокои, като през октомври дори беше отчетена годишна дефлация (на база нехармонизираните данни, които не вземат предвид потреблението на чужденците в страната).


Инфлационният критерий е едно от общо 5-те задължителни условия, които една държава трябва да изпълнява, преди да влезе в еврозоната. България твърдо покрива два от тях - за бюджетен дефицит под 3% от БВП и за държавен дълг под 60% от БВП.


Страната ни не участва във валутния механизъм ERMII, където трябва да престои поне 2 години, преди да стане част от еврозоната. Освен това България не покрива и критерия за дългосрочните лихви, но през последните месеци те намаляват и се насочват към допустимия праг. Според Георги Ганев това се дължи на намаляването на държавните разходи през ноември и декември, което е дало сигнал на инвеститорите, че правителството се опитва да поддържа фискална дисциплина.


Финансовият министър Симеон Дянков фиксира 2013 г. като срок за присъединяване на България в еврозоната. Наскоро премиерът Бойко Борисов обяви, че влизане на страната във валутния съюз през следващите 2-3 години ще е "трудно". България трябваше да подаде документи за участие в ERMII (известен като чакалнята за еврозоната) в началото на годината, но това не стана факт. Финансовият министър Симеон Дянков обаче заяви наскоро, че чакалнята остава приоритет.


ERMII изисква по време на престоя в механизма националната валута да не поскъпва или поевтинява с над 15% спрямо определен курс. В момента единствените страни в Източна Европа, които са в ERMII, са балтийските републики. От тях Естония е най-близо до покриването на всички критерии от Маастрихт и според много иконoмисти тя ще е първата, която ще стане част от валутния съюз. В чакалнята е и Дания.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Ако не се монополистите всякакви и толкова нямаше да е.
  Никой частник не е вдигал цени от поне 1 година насам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 2. 2 Профил на Lapnisharan
  *****
  Неутрално

  Я се стегнете и стига вицове

 3. 3 Профил на дефи
  *****
  Неутрално

  Ама дали ще покрие с дефицита в бюджета, защото там се очертава да има дупка....

 4. 4 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Тази новина е лъжа, защото България няма оборот и принадена стойност. Хиляди не могат да спечелят заплати и не могат да платят осигуровки! НЯМА ОБОРОТ!
  НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ДА ПОСОЧВАТЕ ТОВА КАТО ПОВОД ЗА ГОРДОСТ!
  ТОВА Е ТРАГЕДИЯ!

 5. 5 Профил на баш майстора
  *****
  Разстроено

  упорито гоним Гърция. Що не си оправим първо икономиката квото е останало от нея и тогава да се пънем за еврозоната ????
  Все с шмети капели правим всичко. Без стабилна икономика ще повторим Гръцкия сценарии с още по-лош край.
  Махнете Дянков - спасете БЪЛГАРИЯ

 6. 6 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  Новата шушумига Семерджиев в ДКЕВР ще саботира кандидатстването с едно повишение на тока от 5% и на парното от 18%. РОвч и той ни .. мамата с договора за газа.

 7. 7 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  1234

  р.овч. няма настигане. Още щяхме да плащаме газа да 2,5 пъти по-ниски цени от договора сключен от .......Костов за 10 години.
  Сега щяхме да сключваме нов договор, цените в момента са никакви и цената щеше да остане ниска.
  "Булгаргаз" щяха да го затварят, ама явно и той е хубава касичка.
  Нямаше да има посредници уж също, ама има милион маймуни по веригата. Ако беше салам, килото му щеше да 120 лева и това не от руснаците, а от "посредници".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 8. 8 Профил на мминерева
  *****
  Любопитно

  Защо е на България да влиза в ERMII ,като сме в борд ??!!

  Някой може ли да обясни ,защо ни трява да влизаме в тази чакалня ,когато лева е фиксиран

 9. 9 Профил на Обективен
  *****
  Любопитно

  Браво на Дянков! Това правителство явно си върши работата! Червените квичат значи всичко е ОК!

 10. 10 Профил на Stoimen
  *****
  Весело

  Много добра новина. Ама не за всички. До края на този месец трябва да се преподпишат договорите с мужиците за Белене. Бойко май ще ги резне. Плачете комунисти русолюбци, далаверата умира!

 11. 11 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Stoimen

  Време е мнозинството да сме щастливи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 12. 12 Профил на Аврам Бакалов
  *****
  Разстроено

  До коментар [#11] от "Руслан 21":

  Дано утре щастието ни да не остане само във форумите...

 13. 13 Профил на до "УМНИТЕ"
  *****
  Неутрално

  министър Дянков,строго следва писаното по учебниците,затова се уравновеси инфлационната структура.Не иска да повиши доходите точно поради страха от инфлация по време на криза и за да се напълни бюджета с парични средства залага на повишаване на данъците.Всичко това е много добре до момента,до който разбере,че българина още от турско е свикнал да крие.Интересно ще е при подаване на декларациите за доходи догодина,вероятно тогава НСИ ще отчете главоломно понижение на доходите на населението,което ще е не само на основа на т.изм.(така измислената ) криза,а и в голяма част на укрити доходи и осигуровки.УВАЖАЕМИ УПРАВЛЯВАЩИ !!! ВИСОКИ ПРОХОДИ НЕ СЕ ГЕНЕРИРАТ ОТ ВИСОКИ ДАНЪЦИ ВИЕ СТЕ ДЪЛБОКО ЗАПОЗНАТИ С ТОВА.ВИСОКИТЕ ПРИХОДИ СА НАЛИЦЕ ПРИ СТАБИЛНО ПРОИЗВОДСТВО И РЕАЛИЗИРАНИ ПРОДАЖБИ.
  Надявам се поне един от ПР агентите на управляващите да видят това и да им подскажат , че народа е на ръба и това няма да доведе до благоприятни действия за правителството.

 14. 14 Профил на БЪЛГАРИН!
  БЪЛГАРИН!
  Рейтинг: Неутрално

  Може би е била инфлацията +0,01%, ако Дянков е подавал статистическата информация в НСИ, а те отсвоя страна снасят данните на "Евростат" за изчисляване на инфлацията у нас.
  СУПЕР ВИЦ!
  ЗАЩО ОБАЧЕ НИКОЙ НЕ СЕ СМЕЕ, А ПОВЕЧЕ ИМ СЕ ПЛАЧЕ!

  Последният преди да напусне България да вземе Знамето!
 15. 15 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 571 Неутрално

  хахаха

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 16. 16 Профил на walle
  walle
  Рейтинг: Неутрално

  Ах, на Прокопиев продължава много да му се иска да въведем еврото.

  http://www.euinside.eu/bg/news/bulgaria-should-continue-with-structural-reforms

 17. 17 Профил на gogo
  *****
  Неутрално

  Явно рецесията в България наистина е тежка - ОЛП пада толкова ниско ве4е, а инфлацията намалява. Явно БНБтрябва да запо4не да пе4ата пари. Не е много полезно, но поне 6те успокои

 18. 18 Профил на немо
  немо
  Рейтинг: 263 Весело

  Абе Христо, абе Петров... бързаш, бързаш. Не е хубаво така да пускаш фишеци. Запази ги за следващия месец, когато има по-голяма вероятност да изпълним критерия. Сега какво стана? Написа си статийката без Франция и то взе, че точно тя ти обърка сметките. Критерият не е 1.8%, а 1.7%. И това при положение, че ЕЦБ го смята, както ние го смятаме, но имайте предвид, че може и да не е така. Може в него да се включат и страни с дефлация, които ние изключваме към момента...

 19. 19 Профил на MiroN
  MiroN
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#8] от "мминерева":
  Защото не може да седим във борд вечно, все някога трябва да излезем. Влизането във еврозоната е един добър начин - да излезам от борда - без негативни ефекти, като бързо обезценяване на валутата.

 20. 20 Профил на юзъро
  *****
  Неутрално

  Влизането в Еврозоната е толкова изпълнима цел за България в момента, колкото и полет до Марс. Първо, това че покриваме критериите няма никакво значение, защото не сме влезли в ЕРМ 2. Там се влиза без критерии, просто по преценка на финансовите министри на страните от Еврозоната и чак след това започват да играят Маастрихтските критерии. Освен това, в момента ние оправяме инфлацията и разваляме бюджетният дефицит, може след време да оправиим дефицита и да развалим инфлацията, ама и двете заедно малко трудно ще стане.

 21. 21 Профил на ОбЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  До Руслан. Щяастието е лична категория, не е обществена.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK