БАН прогнозира: Биомасата и вятърът ще изместят водата като енергоизточник

БАН прогнозира: Биомасата и вятърът ще изместят водата като енергоизточник

© Мария СъботиноваПроизводството на енергия от биомаса и вятър ще измести водата от водещото й място сред възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в България, прогнозира Веселина Григорова, научен сътрудник към Икономическия институт на БАН. Тя взе участие във форума "Възобновяеми енергийни източници за устойчиво развитие", организиран от научната ни академия.


В момента водните централи са лидери по производство на екоенергия в страната, но съществува реална заплаха от изчерпване на водните ресурси, смятат от БАН. На второ място се нарежда производството от биомаса и отпадъци, следвано от вятърните електроцентрали. "Добиването на слънчева енергия остава на по-задни позиции, тъй като това е скъпа инвестиция за българските условия, при която суровините за производството се внасят основно от вън", каза още Григорова.


Изследователите от Икономическия институт на БАН са на мнение, че именно големите инвестиции, които изискват възобновяемите енергийни източници, са сериозното предизвикателство пред българската икономика. Сериозният въпрос, според тях, е дали България няма да замени вноса на скъпи горива с автоматичен внос на скъпи суровини в изпълнение на заложената цел за 2020 г. - достигане на 16% дял на енергията от ВЕИ в крайното брутно енергийно потребление на страната.
В тази ситуация добиването на енергия от местните ресурси, които предлагат биомасата и отпадъците, би било най-изгодно за страната ни, предлагат икономистите.От икономическият институт прогнозират, че измествата на традиционните енергоизточници към възобновяеми няма да увеличи безработицата в сектора.


Очаква се, по данни на Европейската комисия до 2020 г. в Европейския съюз да се разкрият нови 2,8 млн. работни места в сферата на екоенергията. Пак по данни на ЕК, представени по време на дискусионния семинар в Икономическия институт на БАН, Китай е най-големият замърсител на околната среда в света. След нея се нарежат САЩ, Русия и Индия. В топ 20 на страните с най-големи емисии на въглероден диоксид са и пет членки на ЕС - Германия, Великобритания, Италия, Франция и Испания. България в тази класация се нарежда на 59-о място.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK