"Булброкърс" ще осигури през платформата си достъп до борсите в региона

След Македония посредникът ще се прицели в Унгария, Румъния, Словения и Гърция


След Македония посредникът ще се прицели в Унгария, Румъния, Словения и Гърция

Инвестиционният посредник "Булброкърс" ще предложи на българските инвеститори в ценни книжа възможности за електронна търговия на борсите в Източна Европа, сред които на Унгария, Румъния, Словения, Гърция и други.


Това обяви вчера изпълнителният директор на небанковия финансов посредник Иво Сеизов по време на форум за македонския капиталов пазар. На събитието присъстваха и водещи македонски публични компании, чиито акции се търгуват в Скопие - "Алкалоид", Комерциална банка и ГД "Гранит".
"Булброкърс" вече предлага възможности за сделки с ценни книжа на Македонската фондова борса (МФБ) през електронната си платформа Меtatrader 4 и възнамерява да разшири достъпа на клиентите си и до други пазари в региона.


В момента всеки клиент на посредника със сметка в евро може да търгува с финансови инструменти едновременно на българската и македонската фондова борса. "Идеята ни е да предоставим на инвеститорите възможности за компенсиране на липсата на ликвидност и диверсификация на портфейлите с бърз и лесен достъп до регионалните финансови пазари", коментира Иво Сеизов.


Особеното при Metatrader 4 е, че съчетава търговията с финансови инструменти на международните пазари с възможността за сделки с акции и на Българската фондова борса. 


Самата фондова борса в Скопие оценява онлайн платформата на "Булброкърс" като важна стъпка, която ще даде сериозен тласък на развитието на пазара. "Очакваме това да привлече индивидуални инвеститори и инвестиционни фондове от България", обяви Иван Щериев, изпълнителен директор на МФБ. Борсовият оператор и емитентите бяха в София и за да осъществят контакти с потенциални български инвеститори. 


Чуждите инвеститори на МФБ са се отдръпнали от пазара през миналата година, но от ръководството й се надяват, че те ще се върнат с отшумяването на кризата, стана ясно по време на форума. Македония е отбелязала само 1.5 на сто спад на икономиката си през 2009 г. и очаква растеж от 2% за тази. Инфлацията през миналата година е била нулева. В номинално изражение заплатите са се увеличили с двуцифрени темпове.


Проблем пред интеграцията на европейския фондов пазар остават бюрократичните бариери пред свободния достъп на инвестиционните посредници до чужди борси, заяви вчера Ралица Агайн, зам.-председател на КФН. Причината - значителните различия в прилагането на европейската директива за финансовите пазари MiFID.


"Оказва, че независимо от единния паспорт един инвестиционен посредник трябва да премине почти изцяло процедура на лицензиране", заяви Агайн, давайки за пример български посредник, който е трябвало да чака три години, за да получи достъп до Лондонската фондова борса. 


На пазара освен "Булброкърс" още няколко посредника предлагат електронни платформи. Създаването им отразява усилията на посредниците на пазара да оптимизират разходите си и да разработят нови продукти и услуги, с които да разширят бизнеса си и да компенсират спада на основната си дейност.


"Карол" в момента предлага на клиентите си две платформи за търговия с ценни книжа - "Карол дилинг" за чужди пазари и "Карол брокер" за БФБ. Платформа подобна на "Карол дилинг" предлагат и "Евро-финанс" - EFOCS. "Делтасток" пък предлага платформа за търговия с валути и договори за разлика - Delta trading, и отделна за български акции - Delta broker. Собствена платформа за БФБ има и Обединена българска банка - U-broker.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK