КФН спря окончателно търговото за "Оргахим"

Има съществени пропуски при определяне на цената


Компанията ще трябва да отправи ново предложение

Комисията за финансов надзор наложи окончателна забрана за търговото предложение за "Оргахим" в четвъртък, стана ясно от съобщение на регулатора. Причината е занижената според КФН цена на офертата на мажоритарния собственик към миноритарните акционери в дружеството. "Комисията прецени, че са налице съществени пропуски в съдържанието на търговото предложение по на предлаганата цена, която е 85 лева за акция.


Също така търговото предложение не отговаря на изискванията на ЗППЦК, тъй като не предоставя достатъчна информация на акционерите на "Оргахим"  да извършат точна оценка на предложението с цел вземане на обосновано решение", става ясно от съобщението.
"Пропуски и неточни изчисления са направени както по метода на нетната стойност на активите, така и заради пропуски в направените оценки по методите на дисконтираните парични потоци и пазарните аналози", заяви Ралица Агайн, зам.-председател на КФН.


От основните собственици на производителя на бои – офшорката "Уайтбийм холдингс", които държат 64% от акциите, отправиха търгово предложение при цена 85 лв. на акция, което обаче не беше одобрено от Комисията за финансов надзор "на първо четене" през миналата седмица. С окончателната забрана мажоритарните собственици в "Оргахим" ще трябва да подготвят ново предложение, ако искат да реализират плановете си да изкупят остатъчните акции в компанията.  


"Уайтбийм холдингс" възнамеряваше и да отпише от борсата русенското дружество, в случай че придобие достатъчно акции, с което да достигне или достигне 95% от капитала.


По подобна схема преди година беше отписано румънското "Поликолор", което е притежание на собствениците на "Оргахим". В края на 2008 г. основните собственици отправиха търгово предложение, за да изкупят дела на миноритарните акционери в румънското дружество.


Преди ден председателят на надзорния съвет на "Оргахим" и представител на мажоритарния акционер "Уайтбийм холдингс" Йон Флореску заяви за "Дневник", че не виждат смисъл да оставят компанията публична, ако свободно търгуваният обем акции е нисък и няма активна търговия с тях.


Флореску посочи, че в момента няма никакви преговори за продажба на част или на цялата компания. За тази година предприятието планира малко инвестиции, като ще се фокусира върху подобрения в дейността и мощности за автоматично пакетиране на бои.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK