"Ситигруп": България ще влезе в еврозоната през 2014

България ще стане членка на еврозоната през 2014 г., но инфлацията остава основната пречка за присъединяването на страната към валутния съюз. Това прогнозира "Ситигруп глобал маркетс" в доклад, разглеждащ напредъка на държавите в Централна и източна Европа по пътя им към еврозоната.


"Има възможност за членство още през 2013 г., но то е вероятно само ако страната влезе в ERM II до средата на тази година", се казва в доклада. "Ситигруп" дава положителна оценка на фискалната политика на България, която все още й позволява да държи много под допустимите стойности равнищата на държавен дълг и бюджетен дефицит, както и да маневрира с държавните финанси при нужда.


"След Естония, за която очакваме да влезе в еврозоната през 2011 г., България ще е първата страна, която ще приеме еврото", смятат анализаторите на "Ситигруп", според които страната трябва да се съсредоточи върху основния си проблем - високата инфлация.
Правителството планираше България да кандидатства за ERM II в началото на тази година, но после отложи процедурата. Валутният съюз обаче остава приоритет според правителството. Според "Ситигруп" България ще влезе във валутния механизъм едва през 2011 г.


Тази седмица "Дойче веле" публикува критичен материал за България и членството й в ERM II. "България разчита, че скоро пред нея ще се разтворят портите на еврозоната. Все пак страната е сред малкото, които изпълняват критериите.


Защо тогава германски експерт твърди, че еврошансовете на България са минимални", се пита в статията, в която се цитират коментари на Гюнтер Дойбер, експерт за Източна Европа в Дойче банк.


В изказването си пред германската медия той припомня, че България не за пръв път изявява желание за членство във валутния механизъм ЕRM ІІ, но според него и този път институциите, които могат да влияят върху приемането на една страна в еврозоната - Европейската комисия и Европейската централна банка, са скептични за това.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK