И в заложната къща имаме права

Основният ни съвет е: Внимавайте и четете внимателно договора си

Стигнали сте до заложна къща? Знайте, че дори и в този случай имате потребителски права, защитени от законите и съответните нормативни актове. На първо място, важно е да не приемете незаконно споразумение без договор. Това също се предлага в редица обекти от този тип. Има ползи – по-ниска лихва и малки такси, но големият риск от това е само за вас, защото условията винаги с в полза на кредитора, а при нарушаване не можете да се оплачете никъде.


Договорът се сключва във формата на заложен билет по образец и се оформя в два екземпляра, като всяка от страните запазва по един. При сключването на договора залогодателят попълва декларация за произхода на заложените вещи. При залагане на чужда вещ се изисква изрично писмено пълномощно от собственика с нотариална заверка на подписа му и съдържанието.


При залог на моторно превозно средство в заложна къща се изисква нотариално заверен препис от документа за собственост или от друг документ, от който произтича правото на разпореждане. Всичко заложено пък се предава на заложната къща.
Акцент
НЕ СЕ ПРИЕМАТ КАТО ЗАЛОГ ИМОТИ!

Заложната къща не може да приема като обезпечение още бижута от благородни метали, които не притежават държавна марка.


Лихвите


Когато преговаряте за лихвените условия, знайте следното. Не могат да ви налагат лихва ,по-висока от 3% месечно, или 36% на година. Това важи както за заеми в левове, така и в чужда валута. НЕ МОЖЕ да се начисляват и лихви върху лихвите.


Няма единен ред за определяне на таксите и други плащания, така че трябва много да внимавате за тях при подписване на договор. Те трябва да са ясно посочени, но внимавайте какво предполага тяхната формулировка, защото така заемът може значително да се оскъпи.


Имате право на максимум една седмица закъснение в плащането, преди къщата да започне да се разпорежда със заложената вещ.


Дори и вещта, предоставена в залог да се продаде, вие все пак имате права. Заложната къща може да задържи само парите, нужни за покриване на нейното вземане. Ако от продажбата тя получи повече пари, отколкото е вземането, тя трябва да ги изплати на вас в срок до 30 дни от сделката. Задължението да ви уведоми е нейно. Вие не сте длъжни да следите какво става с вещта и как е била продадена, но е препоръчително и имате право на това. Къщата не може да продаде заложените от вас предмети на себе си.


Къде е рискът


За залози с пазарна цена под 5000 лв. правата на длъжника се защитават от наредбата, а за залози с по-висока стойност определящ е Законът за задълженията и договорите, като в него правата ви са още по-ясно и добре защитени.


Сред останалите права, които имаме при заем от заложна къща, са на компенсация за повреждане или унищожаване на заложената вещ. Можем също да си поискаме обратно заложената вещ, като задължението ни остава, ако се окаже, че тя се съхранява в други помещения освен специално предназначения склад на самата къща. Право да си я поискаме дава рискът от повреждане и лошата грижа от персонала на заложната къща.


Ако заложим нещо уникално, можем да поискаме и специална маркировка, така че да сме сигурни, че при връщане на заема ще си получим точно нея. От значение са серийните номера и други уникални характеристики, които се вписват в заложния билет.


При оплаквания от некоректно отношение трябва да се обърнете към Комисията за защита на потребителите и Министерството на вътрешните работи.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Към заложна къща се обръщат само хора с крадени вещи. Те и затова бяха създадени - за да може по-лесно да се легализира крадената стока (доставяна предимно нощем от наркомани).

  Друго логично обяснение за понятието "денонощна заложна къща" няма.

  Нормалните хора знаят, че "заложна къща" е синоним на "измама".

 2. 2 Профил на -------------
  -------------
  Рейтинг: Неутрално

  БЛА-БЛА Дневник Стефчо от Марс ли пада, а разбрах прочел е една нефункционираща и мъртво родена наредба на МФ както впрочем са и останалите глупости излезли от това ведомство.Ако човек изпадне до там да търси пари от заложна къща то той вече е обречен, там условията са изгодни само за ЗК и ако лихвата е 3% то комисионната към нея е останалото до 10%,а може и повече.Тук ще поясня защо писах, че човека е пътник, ако ЗК не я държат кръгли кретени/което в последно време го има на доста места/никога няма да дадат на клиента пазарната цена на заложената вещ, а нивата на лихви и комисионни са такива, че клиента за няколко периода плаща втори път своята собственост.Сега истински съвет-ако сте изпаднали в затруднение, но имате някакви активи/злато/ продайте го на възможно най-добра цена използвайте ресурса, а когато се стабилизирате ще купувате друго!Не плащайте невъзможни лихви защото така се лишавате от средства точно когато са ви необходими!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK