Амбициозните купувачи

Спадът на цените на имотите е сериозен, но клиентите изчакватДостигнат ли е пикът на падането на цените на жилищата, или те ще продължат да поевтиняват още? Това е основният въпрос, на който търсят отговор желаещите да купят апартамент.


Отговорът на поставения въпрос е "зависи". Според агенциите "Форос", "Колиърс", "Адрес" и "Българиън пропъртис" цените на жилищата ще продължат да падат поне до началото на юли, като прогнозите са те да поевтинеят с още 10%, след което ще се стабилизират. Други компании като "Аристо", "Явлена" и "Би енд Ейч имоти" смятат, че дъното вече е достигнато. От "Аристо" дори прогнозират, че до края на годината ще има ръст от поне 10% на цената на жилищата. Изпълнителният директор на "Адрес" Цветелина Тасева обаче предупреди, че цените могат и да се сринат, ако банките решат бързо да реализират на пазара придобитите от лоши кредити жилища.


Силата на купувачите
Апартамент за около 70 кв.м, тухлен, вътрешен, обзаведен, в добър район, за 40 хил. евро. Примерът е малко краен, но илюстрира нагласите на купувачите в София и Варна. Действителността обаче е друга. Маркетинг мениджърът на "Адрес" Калоян Богданов посочи, че за обявената сума може да се купи около 70 кв.м недовършен апартамент в сграда без акт 14 (което е рискова сделка), панел от 60 кв.м или около 45 кв. м жилище ново строителство. Клиентите на "Колиърс" търсят жилища на цени под 1000 евро на квадрат, като настояват за добър имот и включени довършителни работи в цената. Не сме сключвали сделка на цена под 900 евро, каза Татяна Емилова, мениджър "Жилищни площи" в "Колиърс". Според нея себестойността на едно жилище варира от 400 до 800 евро/кв.м в зависимост от локацията, вложените строителни материали и качеството на работата. Затова желаните цени от 200-300 евро/кв.м в София и Варна няма как да се случат, категорични са брокерите. На практика и продавачи, и купувачи изчакват, още повече че за разлика от дните на лудо покачване на пазара купувачите имат самочувствието на силната страна. Това ги кара да изчакват със сделките въпреки уверенията на някои брокери, че дъното вече е достигнато.


Добрият стар наем


Годините, за които жилището се изплаща при текущите нива на наемите, е един от основните показатели на пазара на имоти. В България в момента този период е от 16 до 20 години, показват изчисленията на агенциите. Например при средна продажна цена от 948 евро/кв.м, каквато е в момента в София, и среден наем от 4.67 евро/кв.м жилището ще се изплати за около 17 години, посочиха от "Форос". За Варна при средната цена от 907 евро/кв.м и наем 4.04 евро/кв.м срокът на изплащане е 18.7 години.


През тази година хората ще предпочетат да наемат жилище, отколкото да купуват, прогнозират от "Адрес". Ако за момента съотношението продажби-наеми е 2/3, очакванията ни са то са се движи към съотношение 1/3 през годината, коментира Калоян Богданов. Причината е, че хората с нестабилно финансово положение ще предпочитат да наемат, вместо да купуват, а техният брой ще нараства през идните месеци заради по-слабата икономическа активност, прогнозирания ръст на безработица и намаляващи доходи.


Спадът досега


Цените на жилищата през миналата година загубиха около една четвърт от стойността си (около 22%) до 548 евро/кв.м, показват данните на Националния статистически институт. За София спадът е дори по-голям - 25.42%. Ако се сравни обаче най-високата стойност на имотите по данни на НСИ през третото тримесечие на 2008 г. спрямо най-ниската - през четвъртото тримесечие на 2009 г., жилищата са поевтинели с близо 30%. Агенциите за имоти дават малко по-високи проценти, като максимумът е 36%.
 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на какви са тези въпроси - Дъно или още спад ?
  какви са тези въпроси - Дъно или още спад ?
  Рейтинг: Гневно

  Очевидно е , че Банките ще задържат пазара и цените - имоти при ЧСИ няма да има,освен кимизарниците !
  Работате е ясна - щом продължиха кредитирането на нива отпреди кризата - цените няма да падат повече !
  Да не са луди банките да пускат имоти на търг !
  За това тръгнаха реклами от сорта"Що не купих в кризата" !
  очевидно е,че който е купил-сега е спокоен а ни обещаваха цени от 400 евро/кв !
  мръсници ;(

 2. 2 Профил на croko
  croko
  Рейтинг: Весело

  Нека запомним списванията по темата и в края на годината да сравним "хвърковатите" цифри. Мисля че има още дълго време за достигане на дъното

 3. 3 Профил на мминерева
  мминерева
  Рейтинг: Неутрално

  Даа ,гладна кокошка просо сънува !

  В САЩ се очаква тази година спад на цените на имоти ,тъй като ще бъдат изети от 5-7 милиона жилища от неплатежоспособни собственици !
  В Китай също се очаква спад на имотите !
  Един имот трябва да се равнява на 120 -140 наема или 36- 48 семейни дохода или пък м2 на чиста жилищна площ на средната заплата на даденият град/район , но както виждате нито един индикатор не отговаря на балоните цени на жилищата в България ,но да не се забравя ,че при криза цените падат под тези индикатори около 20-40 % ,та дори 50-60 % при голяма световна криза която в момента се шири по земното кълбо .
  Един двустаен тухлен в добър район от 70 м2 трябва да стигне да цена 15-20 000 евро в тази криза ,а дори и не 40 000 евро .
  Цените ще продължават да падат и през 2011 г..

 4. 4 Профил на лошото е , че кокошките ще са такива като нас
  лошото е , че кокошките ще са такива като нас
  Рейтинг: Гневно

  До коментар [#3] от "мминерева":

  --------------------------------------
  които повярваха , не купиха , сега ще им плащаме и данък върху лихвите.....гадове мръсни

 5. 5 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Тъкмо днес с един колега си говорихме, че вече нямат бюджет за рекламните статии на Лили.
  Но явно още покапва по нещо.

  "до края на годината ще има ръст от поне 10% на цената на жилищата" - това е много яко. Защото не споменава сам, за коя година се говори. Определено не е тази, ако съдя по всички останали новини наоколо - безработица, данъци и спад във всякакви отрасли.

  70 кв.м, тухлен, за 40 хил. евро (571 евро/кв.м) не хич далечна цел. И ако търся ще е за реална светла площ за тази цена (а не измислените им нотариални актове, които завишават площта с 30%.
  До офиса във кв. Витоша (тухла, акт 16) има плакати за 690 на квадрат от половин година и няма клиенти, правете си сметка.

 6. 6 Профил на Златка
  Златка
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар ( #4 )
  ...............................................................................................................
  които повярваха , не купиха , сега ще им плащаме и данък върху лихвите.....гадове мръсни.
  ...........................................................................................................
  Не се ядосвай,нека първо да видим,каква глупост ще измислят,пък после ще мислим,дали ще въртим парите в няколко банки или ще ги извадим от тях.Аз,данък няма да им платя.

 7. 7 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 719 Неутрално

  От друга страна, като гледам, статията показва и полезна информация - колко са закъсали агенциите по категории:
  1 група - още имаме надежди да оцелеем (само банките да не ни прецаткат) - "Форос", "Колиърс", "Адрес" и "Българиън пропъртис".
  2 група - Всеки момент затваряме. Имаме пари за тока и интернета но само за няколко месеца - "Явлена" и "Би енд Ейч имоти"
  3 група - Имам три мутри пред вратата да ми искат пари, а в касата няма нищо. Моля купувайте! - "Аристо"

 8. 8 Профил на това коет отвърдиш едва ли е вярно
  това коет отвърдиш едва ли е вярно
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#7] от "enterfornone":
  --------------
  имаме работа с Банки , които трябва вече да започнат да печелят ! Те държат пазара , те ни държат и влоговете - , те Поръчват законите.......

 9. 9 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 482 Весело

  По-рано при подобни статии имаше по 1500 импресии минимум и по 150 - 200 коментара във форума !
  Явно Купувачите вече са се примирили , че няма да има безплатни къщи , само чакат деня в който ще обявят края !
  Отчаянието си казва думата , надеждите винаги са илюзорни
  сега и данък ЛИХВИ ..............абе измислили са я

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 10. 10 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#8] от "това коет отвърдиш едва ли е вярно":

  Те държат пазара, но не могат да принудят никой да купува.
  Банките могат да стрижат хората много пъти, но да ги колят могат само веднъж и миналата година го направиха с вдигнатите едностранно и с много лихви.
  Кой сега ще вземе ипотека? Това е параграф 22 за банката:
  Ако искам ипотека, значи съм луд, тъп, с амнезия или икономически неграмотен, значи по-добре да не ми дават,
  Ако мога да смятам и да помня шест месеца назад, няма да искам ипотека (или поне не при тези общи условия изцяло в полза на банката).

  Тоест банките могат да не обявяват лошите си кредити (и те си ги пазят тайни), за да не си сринат балансите, но това не привлича клиенти, нито вдига цени.
  Просто пазарът е замрял, както през 90-те. Няма сделки, няма и скоро да има.

  P.S. "Веселия" брокер е тук

 11. 11 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#2] от "croko":

  Ето ти ти сравненията с "прогнозите" - Лили и брокерската дружина точно преди година

  Илюзии от тогава (http://www.dnevnik.bg/pazari/imoti/2009/03/18/691730_brokeri_pazarut_na_imoti_dostigna_dunoto/):
  Пазарът на недвижими имоти вече е стигнал дъното в общ план и ще стои на него продължително време, съобщи управителят на агенцията за недвижими имоти "Явлена" Страхил Иванов, който изнесе лекция през студенти от УНСС в сряда. Според него има потенциал за спад от 5-10% на цените,но само при някои имоти. Като цяло обаче сега е моментът за покупки, тъй като могат да се договорят много добри сделки. Подобна теза застъпват и повечето големи агенции за недвижими имоти.

  Реалност (и то според тях, която е меко казано съмнителна):
  спадове от 25% и нагоре (само засега) - справка - картинките горе

  ==========

  ето ви и още порция смях от архивите - специално за веселия брокер )

  Май 2008 - Предлагането на жилища в България ще догони търсенето след 19 години - http://www.dnevnik.bg/pazari/imoti/2008/05/21/499491_predlaganeto_na_jilishta_v_bulgariia_shte_dogoni/

  Март 2009 - Така че трябва да е ясно - цените в България паднаха с 20-25%. Не чакайте обаче да се понижат още с повече от 10-15% и се ослушвайте. - http://www.dnevnik.bg/pazari/popitahme/2009/03/09/686570_v_kakuv_razmer_predvijdate_da_e_spadut_na_cenite_na/

  Януари 2009 - Цените на имотите няма да се повишават. По-скоро очакваме цените да се задържат на сегашните нива за качествените имоти, а при некачествените имоти, имотите с лошо местоположение, панелните жилища и някои ваканционни имоти очакваме известен спад в цените - http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/01/22/619734_kak_se_dvijeha_cenite_na_imotite_prez_2008_g/

 12. 12 Профил на мминерева
  мминерева
  Рейтинг: Весело

  Ето от това се страхуват агенциите,277 евро за м2 !

  "АПАРТАМЕНТ № 17 (седемнадесет), находящ се в гр. София, Столична община, район
  „Сердика”, кв. „Орландовци”, ул. „Христо Трайков”, бл. 10 Б (десет, буква „Б”), на 04 (четвърти етаж),
  състоящ се от две стаи, дневна, столова с кухненски бокс и сервизни помещения, със застроена площ
  98,52 (деветдесет и осем цяло и петдесет и две стотни) кв.м., при съседи: изток - зелена площ, запад -
  апартамент № 16 (шестнадесет), север – разделителна стена с блок 9 (девет), юг – стълби, заедно с
  принадлежащото му ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № 17 (седемнадесет), с полезна площ 5,40 (пет цяло и
  четиридесет стотни) кв. м., при съседи: изток – мазе № 16 (шестнадесет), запад - зелена площ, север -
  коридор, юг - мазе № 18 (осемнадесет), с 3,806 % (три цяло осемстотин и шест хилядни върху сто)
  идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху мястото.
  Върху гореописания недвижим имот е учредена договорна ипотека в полза на „УНИКРЕДИТ
  БУЛБАНК” АД, вписана в книгите за вписване в Служба по вписвания – София, ДОГОВОРНИ
  ИПОТЕКИ - дв. вх. рег. № 13064/12.03.2007 г., том 10, акт 177, за сумата в размер на 30 000 лева.
  Продажбата ще започне при първоначална цена на имота в размер на 53 250 /петдесет и
  три хиляди и двеста и петдесет/ лева."


  Разбират те нещата ,че отиват към този сценарии от 200-300 евро на м2 ,но се пробват да задържът положението(Дянков обеща че излизаме от кризата през март,тази година ,а не 2012-2014) с измислени прогнози ,ако сте забелязали вече от година и половина все едно и също говорят след 3-4 до 6 месеца ще започне ръстежт с 10 % на имотите !
  Безработицата расте ,банките едва дишат ,както и бюджета ни ,няма инвестиции ,идват социални бунтове ............. и как видяха тези от АНИ-та ,че ще има растеж след 3-5 месеца.

 13. 13 Профил на drakkar
  drakkar
  Рейтинг: 246 Весело

  Цената на жилището я определя наема / 100 наема = 1 брой от същото жилище /, а наема го определят доходите. Те ще намаляват следващите години, така че пишман инвеститорите закупили на 2000 евро / квадрата и идея да продават на 4000 евро / квадрата ще разберат реално какво е пазарна икономика. Със спекула може да се спечели много, но и много може да се загуби. Алчността трябва да бъде наказвана !

 14. 14 Профил на мминерева
  мминерева
  Рейтинг: Весело


  drakkar, е прав че са 100 наем ,а аз сгреших и не са както аз написах 120-140,те са 100-120 наема зависи от други индикатори !

 15. 15 Профил на Реал
  Реал
  Рейтинг: Весело

  Хиляди имоти взети от неплатежоспособни се взеха и държат от банките. Ако това излезе на пазар - край. Но банките са хитри, въпреки че нямат право да са брокери. Иначе за нормалните хора инвестицията в НИ е вече гледан филм. Всичко свърши.

 16. 16 Профил на Данчо
  Данчо
  Рейтинг: Любопитно

  "Например при средна продажна цена от 948 евро/кв.м, каквато е в момента в София, и среден наем от 4.67 евро/кв.м жилището ще се изплати за около 17 години, посочиха от "Форос". За Варна при средната цена от 907 евро/кв.м и наем 4.04 евро/кв.м срокът на изплащане е 18.7 години."
  Мдаааааааа 17 години по 12 месеца - 204, 18,7 години по 12 месеца - 224,4 ....трябва да сте заробени за да изплащам ипотечен заем?! При това това е статистика в уж проспериращите български градове!
  Колко трябва да съм изперкал за да взема ипотечен кредит?
  Мдааааааа - Данчо каза Да, да!

 17. 17 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  Аз съм готов да предложа и цена 200 месечни наема, ама никой не продава! Е, ще почакам. Нямам бърза работа.

  Никола Йорданов
 18. 18 Профил на адрес
  адрес
  Рейтинг: Весело

  До Никола Йорданов- Колко наем плащаш?! 10-15 евро за апартамент на месец, може би? Е на тези цени още няма жилища

 19. 19 Профил на Garfield
  Garfield
  Рейтинг: Весело

  Ама те делят май цената на имота на наемната цена и получават някакъв брой месеци и години. Тия хора са болни!!!! Колко е лихвата във Франция и колко в България? Я сега сметни и лихвата в картинката и ще се окаже, че данните са напълно погрешни. Хващам бас!

 20. 20 Профил на tk
  tk
  Рейтинг: Весело

  Нямате грижи:

  Аз имам за продаване и за отдаване под наем!

  Където и да ходите, при мен ще дойдете (или при колегите)

  Все някъде трябва да се живее все пак. Не ви се връща по родните места, нали?

 21. 21 Профил на kt
  kt
  Рейтинг: Любопитно

  ктДо коментар [#20] от "tk": Че ние къде сме? Ние сме си по родните места. А ти откъде доиде? Най-добре е да се върнеш откъдето изпълзя. И да подхванеш пак стария бизнес с кравата и мотиката.

 22. 22 Профил на Няма значение какво мислиш за № 20 - ТК
  Няма значение какво мислиш за № 20 - ТК
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#21] от "kt":
  --------------------------------
  като се изчисти пушилката - който е на зор - дупе да му е яко

 23. 23 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Във време на криза наемът не е критерий !
  Това са съвети за глупаци .
  Направете си труда да проверит ецените в столиците и големи традове в Западна Европа.
  Ръст на цените !
  Страхът от проблеми на Еврото кара хора да купуват !
  Страхът от социалните промени кара хора да купуват имоти.
  Страхът от срив на банки кара хората да купуват.
  ---
  В България се поддържа изкуствен информационен вакум за да оцелеят банките !
  Масите да вкарват парите си за лихва, вместо в имоти.
  Това е престъпление.
  Не по-малко от онова през 1996-та !
  ДНЕС няма да ме подкрепите.
  Ще се видим след 2-3 години.
  В блога ми можеда видите прогнозите ми от 2009-та.


  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 24. 24 Профил на Брокер
  Брокер
  Рейтинг: Весело

  Няма как да сравнявате западна Европа със състоянието в България, когато говорим за съотношение цена/брой наеми. Пазарите на имоти имат своите локални характеристики(представет си) и една такава е, че българите обичат да имат собствен имот, докато западняците обикновено живеят под наем. Така че по реалистично е да смятате за около 180-200 наема към крайна цена на имота.
  Търсене винаги ще има. Проблемът е предлагането и ви уверявам че то не е на нивото от преди 3 години. Предвид колко са завършените нови жилища в София, не очаквате ли недостиг на такива. А банките трябва да са самоубийци, да пуснат имотите си.
  Цените чакайте да паднат още малко, но това вече ще е под реалната им стойност. и после следва застой или лек ръст.
  Макар, че не бих се ангажирал с прогноза по месеци...това би било по-скоро хвърляне на боб.

 25. 25 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 482 Весело

  кво се абите ?
  Кризите идват и си отиват - остават само принудените да продължат напред.....зависи от коя страна сте!

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 26. 26 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Уморих се да чета подобни оптимистични статийки, всичко в тях е хубаво, НО не е вярно.
  Глупаво е да се твърди че ще се качват цените на имотите, най малкото защото е откровенна лъжа........ лъжа която е общоизвестна и никой не си прави вече труда да я опровергава.Опровержениет е само загуба на време, моето и на тези които четат този коментар.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 27. 27 Профил на Kpacu
  Kpacu
  Рейтинг: Неутрално

  Брокер, банките не са самоубийци, в момента прибират парите на балъците които купиха на Е1300 за квадрат с 20% лихва. Тъй че, в момента изобщо не са го закъсали, и си връщат инвестицйте.

 28. 28 Профил на Светлин Петров строител
  Светлин Петров строител
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#22] от "Няма значение какво мислиш за № 20 - ТК "
  Прав си, които е на зор тогава дупе да му е яко! Това обаче ще си ти г-н Брокер и цените са сринати много под цветните ти сънища?
  г-н Йосифов запознахте ли се с коментар № 11?
  Явно не сте. Прочетете го и го сравнете с прогнозите си. Приличат си нали? Иначе сте прав, какво ли ще е след 2 - 3 години? След като станат ясни реалните разходи за строежа, след като новото строителство покаже всичките си дефекти, след като се види отвратителната инфраструктура, след като от вашата професия излязат хора знаещи само как се попълват документи за кредит и не могат да направят разлика между ЖП, РЗП и СМР, след като стане ясна силно надценената идея за уровниловка на цените на имотите в целия ЕС, след като възрастовата граница сред работещото население на България се вдигне с още поне 5 години, ..........да изреждам ли още?
  И още нещо. Спрете да сравнявате цените на имотите само за София. В София определено ще продължат да падат дори и след като криза няма.
  защо ли? Ето ви двата варианта.
  вариант едно - няма криза. Икономиката нагоре. Тогава. Да не би да мислите, че хората които доидоха през последните 5 години го направиха с желание? Не, нали? Е тези хора ще си се приберат, и не само те, тогава желанието на онзи горе дето ги чака да са на зор отива по дяволите.
  вариант две - няма криза. Няма икономика, фалит. Няма пари няма кои да купува .............остават само брокерите да си продават един на друг жилищата. Децата ни в чужбина........а ние продължаваме да си стоим в панелките и да гледаме как от скритите язви на новото стротелство сградите се рушат.
  да завърша - Наивниците се нагълтаха с огромни кредити, които ще обслужват до пенсионна възраст господа, вече няма кого да избудалкате!

 29. 29 Профил на preeban
  preeban
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Комунизмът от България не си е отишъл.Парите са в бившите комунистически и партийни секретари.Те диктуват правилата в държавата.През определен период от време виждаики, че бедният народ е спестил малко пари,те така нагласяват нещата ,че да ги приберат.Пример; при Луканов - хиперинфлация, при Виденов-хиперинфлация; сега тъй като сме във валутен борд се раздоха голями кредити с ниски лихви за зарибяване на хората,изтеглиха се средствата от банките,спряха се инвестициите.И ето пак създадоха криза за увеличат парите си за сметка на бедният народ.Познайте кой ще изкупи на нищожни цени ипотекираните имоти от банките,кой ще прибере разликите от лихвите,кой източва държавни фирми и учреждения чрез разни ремонти и търгове? Според мен много малко купувачи ще се доредят да си купят евтин и хубав имот,апродавачите които са назор ще бъдат принудени да продадът на много ниски цени.По този начин и купувачи и продавачи губят.Печелят само акулите горе,просто те ги създават правилата и ние играем по тяхната свирка

 30. 30 Профил на Брокер
  Брокер
  Рейтинг: Весело

  Краси, ти недей така с банките, защото тоя сценарий с фалитите го четохме веднъж, преди малко повече от 10 години...и тогава ще се види що е криза.
  Искам да ви уверя, че сделки си се правят и сега, и миналата година. Да-цените паднаха. Ама, ако някой е във филма, че ще паднат на 400 евро готовите жилища, то да не чака в близкото десетилетие да си купи имот.
  И сега има цени от 500 и надолу евро, но не с разрешение за ползване, или пък много слабо актрактивни имоти(последни етажи със скосявания и т.н.).
  И истината е, че реално банките в момента ги няма на пазара, ама никак-последната година съм продал само един апартамент с кредит. И да-правя си сделки, пък било то и на по-ниски цени. От къде хората вадят пари си е тяхна работа. Само не ми казвайте, че спестяванията ще свършат-ако погледнете колко нови милионера има в БГ(и предвид къде са процентно разпределени), то ще се съгласите, че в Сф сделки и тепърва ще има.

  Предполагам всеки от вас познава поне един мой колега...ако е в агенция от поне 3+ брокера можете да го питате и ще видите, че движение на пазара има, при това съвсем не малко. Дали всички лъжем?

 31. 31 Профил на Kpacu
  Kpacu
  Рейтинг: Неутрално

  Брокер няма да има фалити на банки защото цяла армия от трудолюбиви балъци са вързани цял живот да си изплащат кредитите. А милионерите няма да тръгнат да си купуват ЕПК-та, панелки и ново строителство което преди да е получили А16 вече е започнало да се разпада. Милионерите си строят къщи.

 32. 32 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Който си е тъп си е тъп. И така ще си остане
  Веднъж ги обраха с пирамидите и банковите фалити и им взеха спестяванията.
  Сега им продадоха ужасни жилища на високи цени и банките им сложиха каквато си пожелаят лихва. И им взеха всички бъдещи спестявания занапред.

  Но това са тъпите и тях ги обраха и в миналото и в бъдещето.
  Други няма, а горните вече няма какво да им се обере. За цял живот
  Което е лоша новина за "пазара".

 33. 33 Профил на 1% данък сгради
  1% данък сгради
  Рейтинг: Неутрално

  Цените на НИ ще продължават да падат и ще се нормализират=
  Нека само да премем данък ЛУКС и 1% данък сгради=
  Аз съм за!

  Аз съм за това данък сгради да е 1% (един процент) от данъчната оценка.
  Данъчната оценка да не е повече от 20% по-голяма или по-малка от СРЕДНО ПРЕТЕГЛЕНАТА ПАЗАРНА цена на този или сходен имот по сделки от последните 3 години (weighted moving average).
  За всички нови сделки с недвижими имоти - данък сгради от 1%!

  Стъпаловидно осъвременяване със задна дата да данък сгради - например:
  за сделки с НИ след 2005 до 2009 - 0.8% данък сгради
  за сделки с НИ след 2000 до 2005 - 0.5% данък сгради
  за сделки с НИ след 1995 до 2000 - 0.3% данък сгради и т.н.

  За всяко второ и неосновно жилище - вила, апартаментче на морето, апартаментче на Банско - данъки сгради 1% от данъчната оценка.
  Да повторя осъвременявене на данъчната оценка +/- от пазарните цени.
  Всички сделки с НИ - само по банков път.
  При всяка продажба на неосновно жилище - разликата ако е печалба да се облага с дънък общ доход.

 34. 34 Профил на Брокер
  Брокер
  Рейтинг: Неутрално

  Да бе смао къщи строят...Оборище със социално слаби ли е заселено И мутрите от Люлин не са бедняци също...и въобще пак ще припомня, че пазарът има локални характеристики.

 35. 35 Профил на Kpacu
  Kpacu
  Рейтинг: Неутрално

  Брокер, не знам защо вписваш кварталния люлински нарко дилър в графата милионери. Апартаменти си купуват обикновените хора като нас, които всяка сутрин стават за работа.

 36. 36 Профил на Икономист
  Икономист
  Рейтинг: Неутрално

  Някои сънуват при криза да се вдигне пазара разбира се че ще се вдижгне разбира се да - да ама -не! кАКТО ГО КАЗВАШЕ ЧОВЕКА!
  И сега има в София около или под 500E м2 ама за някои това не съществува! Тепърва има да се носят последствията от това презастрояване в големите градове пи това намаляващо и застаряващо население И като капак над 500 х. души само от София са си отишли в провинциата защото намат птовече работа и не могат да си плащат наемите а някои ми говорят за покупки! А по-голямата част от средното поколение живее в жилищата на родителите си! За какво да бъхтят цял живот да се претрепват заради ипотеките на банките и да сънунат кошмари със съдебни изпълнители - тоя филм го збравете като масово зрелище.

 37. 37 Профил на Bvg
  Bvg
  Рейтинг: Неутрално

  Alcnostta -granici njama!Umnija,, investira,,v pateshevstvija i za svojata dusha,,!Da jivee duhovnoto-dolu materializma!

 38. 38 Профил на Broder
  Broder
  Рейтинг: Неутрално

  Hej ,,tk.,,!!Ne badi nauven-horata jiveeshti v cujbina idvajki votpusk v B-ja ne ostavat povece ot 14 dni------max 28!Te se vrashtat da rabotjat-njama da stojat v B-ja da panjat necii djobove!Te ne gubjat nishto.....Tez koito rabotjat v Zapadna Evropa ne mogat da ostavat dalgov otpusk-sledovatelno ste smucie neshto drugo-no ne i tehnite pari....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK