ЕК подготвя регулации за банкерските заплати

Мишел Барние - Eврокомисар по вътрешния пазар

© Associated Press

Мишел Барние - Eврокомисар по вътрешния пазарЕвропейската комисия (ЕК) работи по регулации за заплатите на високопоставените служители във финансовия сектор. Това заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние, цитиран от агенция Ройтерс. Тази мярка цели да ограничи прекалено рисковите операции, произтичащи от пропуски в модела на възнаграждение, които допринесоха за развитието на кризата. 


Барние, отговарящ и за финансовите услуги, коментира, че този въпрос ще бъде засегнат в предложенията за надзор над финансовите компании, които ще бъдат представени през май.


"Искаме да намерим варианти за управление на банкерските заплати", коментира Барние пред Европейския парламент. "Те трябва да получават заплати, обвързани с дългосрочните им постижения, а не празни чекове, както беше досега", допълни той.
Законодателите по света положиха огромни усилия за ограничаване на бонусите във финансовия свят. Основният аргумент за това е, че те насърчават рисковите инвестиции, които се определят като една от причините за кредитната криза. Освен това подобрението на компаниите от сектора през миналата година се отдава на държавните стимули. Само правителствата в Европа са отпуснали около 5 трлн. долара за спасяване на финансовите институции. Барние е отговорен за изготвяне на банковите регулации за Европейския съюз.


Комисията вече предложи създаването на общ надзорен орган за финансовите компании в съюза. Освен това се предвижда затягане на регулациите над хедж фондовете и фондовете за дялово инвестиране, което обаче среща неодобрението на САЩ и Великобритания.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK