Енергийният регулатор се опитва да удържи цената на газа


"Булгаргаз" изчислява 30% поскъпване за цялата година

Енергийният регулатор ще направи всичко възможно да задържи повишението в цената на природния газ и останалите енергийни източници, за да няма силен удар върху домакинствата и бизнеса. Това стана ясно след заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на която присъства и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.


"Продължаваме да търсим възможности в "Булгаргаз" за още по-плавно увеличение на цената на газа, защото дори 15% е сравнително рязък скок, който ще се отрази на цялата индустрия", заяви председателят на комисията Ангел Семерджиев, цитиран от агенция "Фокус".
Замразяването на цените на енергията е една от основните антикризисни мерки, за които настояват синдикатите и бизнесът и за която още не са се разбрали с правителството и с независимата по статут ДКЕВР. Окончателно решение с колко да се повиши синьото гориво ще бъде взето в понеделник на закрито заседание на енергийната комисия.


Председателят на регулатора Ангел Семерджиев заяви вчера, че не може да се говори за замразяване, защото страната ни не е планова икономика. Той отново подчерта, че ще се търсят резерви да се задържи силното повишение на природния газ, като стремежът ще бъде минимален ръст, съобщи агенция Медияпул. Запитан при какво увеличение няма да се наложи поскъпване на парното, Середжиев посочи диапазона 2-3%.


Дори и минимална промяна нагоре при газа обаче ще се отрази моментално върху тази на парното, защото топлофикациите нямат резерви, които да служат като буфер, стана ясно от думите на Петко Милевски, изпълнителен директор на "Топлофикация - София".


"Ние работим и продаваме под себестойност и нямаме резерви. Никоя от топлофикациите няма такива резерви", каза Милевски пред "Дневник". ДКЕВР много добре е запозната с наредбата, по която се определят цените на парното – според нея, ако се повиши цената на газа, комисията автоматично трябва да приеме и поскъпване на парното, отбеляза той.


Поскъпване на газа и с 15% ще бъде пагубно за индустрията, която е в криза, предупредиха отново нейни представители. Заместник-председателят на Федерацията на енергийните консуматори Константин Стаменов каза пред "Дневник", че не може да коментира дали исканото повишение от "Булгаргаз" е разумно, защото така и не са им предоставени числата, на които се базират изчисленията.


"Ние сме в ситуация, когато потреблението на газ е спаднало заради кризата, а същевременно цената трябва да се вдига. Това отново отваря въпроса за алтернативни доставки – през Гърция, Турция, Сърбия", коментира той. Според Стаменов, ако приоритетно се изградят реверсивните връзки със съседните страни, България ще е в по-изгодна позиция при преговорите с "Газпром" по новите договори за доставка на синьо гориво.


По думите на Димитър Гогов тенденцията е до края на годината цената на газа, който "Булгаргаз" купува, да се повишава и ако те се замразят от регулатора, компанията няма да може да плаща за доставките. Според Семерджиев при замразяване трябва да се намери начин да се подпомогне дружеството.


Според информация на Медияпул се обсъжда финансова схема, при която от бюджета да се отпусне сума за увеличение на капитала на Българския енергиен холдинг, който от своя страна да даде парите на "Булгаргаз". Изданието обаче посочва, че не е ясно как ще се случи това при бюджетен дефицит и освен това вдигането на капитала би могло да се изтълкува от Европейската комисия като неправомерна държавна помощ.


Константин Стаменов обясни, че големите потребители на природен газ отново са предложили на "Булгаргаз" да използва хеджиране, за да намали зависимостта на цените от движенията на долара. България плаща на Русия за доставките на синьо гориво в долари и когато щатската валута поскъпва, цената също се качва.


"Димитър Гогов обясни, че му е трудно да използва хеджиране, защото трябва да обявява обществена поръчка, но компанията има банкови кредити например, така че използването на още една финансова услуга едва ли ще е толкова трудно", каза зам.-председателят на БФИЕК.


Семержиев също е препоръчал на "Булгаргаз" да въведе авансови плащания, за да може да използва изгодните валутни курсове, да купува количества на по-ниски цени и да ги нагнетява в хранилището в Чирен."Булгаргаз" изчислява 30% поскъпване за цялата година

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално

  МОМЕНТАЛНО ДА СЕ ЕЛИМИНИРАТ ПАРАЗИТНИТЕ ФИРМИ-ПОСРЕДНИЦИ НА ВХОДА НА ГАЗТА КОИТО САМО ПРЕФАКТУРИРАТ НА ГЪРГА НА ОБЩЕСТВОТО .
  МИЛЕВСКИ ДА СПРЕ ДА ЛЪЖЕ ЗАЩОТО ДЪЛГЪТ КЪМ БУЛГАРГАЗ ЕНАМАЛЯЛ ДРАСТИЧНО.
  МИЛЕВСКИ И ДКЕВР ДА КАЖАТ КОГА ЩЕ СЕ ВНЕДРИ КОГЕНЕРАЦИЯТА.

  ТОГАВА МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ И ДО НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНИТЕ, ТЪЙ КАТО В МОМЕНТА СЪЩИТЕ СА СПЕКУЛАТИВНИ И СА В ИЗГОДА САМО НА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ.

  НЕЗАБАВНО ЗАКОН СРЕЩУ СПЕКУЛАТА !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK