България е сред страните с най-много молове в строеж в Европа

След кат този месец в София заработи "Сердика център", през април се очаква откриването на The mall на Цариградско шосе.

© Надежда Чипева

След кат този месец в София заработи "Сердика център", през април се очаква откриването на The mall на Цариградско шосе.България е сред петте държави в Европа с най-голям обем търговски центрове в строеж през 2009 г. - годината,  в която европейският пазар отбелязва рекорден спад от 19%. Данните са от доклада за 2009 г. на Cushman&Wakefield, разпространени от партньора на компанията в България Forton International. На първите две места в класацията на търговски центрове в процес на изграждане се Русия и Турция

Повече от 600 хил. кв. м нови търговски площи предстои да бъдат завършени и отдадени у нас през 2010 и 2011 г., сочи докладът, в който се прогнозира, че това ще изведе страната на по-челни позиции и в класацията по търговски площи на 1000 души. Сега по този показател България е на предпоследно място с едва 28.2 кв. м.
Според доклада България, заедно с Хърватия, отбелязва най-висок процентен ръст на нови търговски имоти, макар отварянето на голяма част от тях да е отложено за тази година.


"През 2010 г. е планирано да бъдат готови около 300 хил. кв. м нови търговски площи. Това е огромен обем за мащабите на българския пазар," коментира изпълнителният директор на Forton International Сергей Койнов.  Той прогнозира, че откриването на част от планираните нови търговски центрове отново ще бъде отложено, защото в условията на криза и свито потребление отдаването под наем на помещенията ще е трудно, дори при падащи наеми. 


"Откритите в началото на годината търговски центрове доказаха, че потребителите в големите градове са все още активни. Опасенията и предпазливостта на търговците са свързани с платежоспособността в по-малките населени места," допълва Димитър Киферов, мениджър "Търговски площи" във Forton International.


Развитието на търговските центрове в Европа се забавя съществено, а спадът е най-големият за последните 15 години, е изводът от доклада на "Cushman&Wakefield". През 2009 г. са открити само 7.4 млн. кв. м търговски площи, спадът е с 19 на сто, през тази година се очаква нов спад до 6.1 млн. кв. м. Прогнозата е пазарът да удари дъното през 2011 г.   


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Арматурист
  *****
  Неутрално

  После ще станем страната с най-много молове на калпак, а накрая ще сме с най-много молове за събаряне.

 2. 2 Профил на 2013
  *****
  Неутрално

  Нема лошо, нека строят

 3. 3 Профил на Стинг
  *****
  Весело

  Значи има за много пари от крадене за харчене. Те хората май са си направили сметката. Остава ББ и компания да запушат многото кранчета сътворени през прехода.

 4. 4 Профил на Сгугню
  *****
  Весело

  Горките реститути, щат не щат ще трябва да свалят наемите...

 5. 5 Профил на Korekom
  *****
  Неутрално

  Едно време партийния след обмяна на опит в Париж говореше за "КОРЕКОМ до КОРЕКОМ".Ето сега "корекомите" им идват на крака.

 6. 6 Профил на ....
  *****
  Весело

  После ще имаме най-голям брой затворени молове

 7. 7 Профил на Мдааа....
  *****
  Неутрално

  България е сред петте държави в Европа с най-голям обем перални на пари в строеж през 2009 г.

 8. 8 Профил на преводач
  *****
  Весело

  А по покупателна способност къде сме , на дъното.

 9. 9 Профил на fin
  *****
  Неутрално

  Не занравяйте, че има и доста банки и хотели. Животът е прекрасен...

 10. 10 Профил на Хахаха!
  *****
  Весело

  Да ги пускат, голяма работа. Чакам да видя как ще почнат да ги затварят.

 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  ЕЕййй,поне по един показател да сме първи.По другото сме все в дъното на таблицата.Овен корупцията де.Там сме феноменални.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на Лозунг
  *****
  Неутрално

  За всеки блок - мол! За всяка къща - молче!

 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1471 Весело

  До коментар [#4] от "Сгугню":

  Слабо сгуньо , слабо - трябваше поне Костов да е виновен

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14 Профил на Y- ту
  *****
  Гневно
 15. 15 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 986 Весело

  Едно време "Кореком" се превеждаше като "корекция на комунизма".

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 16. 16 Профил на Сгугню
  *****
  Весело

  До коментар [#13] от "Karelson":

  Ти си явно от ранна пубертетска възраст закърмен с костовизъма.

  Само че дедо ти Ваньо скоро ще ходи на пенсия.

  Търси си нов айдъл...

 17. 17 Профил на Коректив
  *****
  Неутрално


  Коментарите на №3 и №7 по-горе ,естествено, обясняват най-неоспоримо иначе този абсурден феномен за най-бедстващата
  европейска държава-територия.
  и сега ако същата държава започне да си разпродава и нивите- ще стане съвсем бистро що за територия сме, що за народ живее тук. След като имаме предвид, че в градовете ни къщите в своето време насилствено ги срутиха за да се строят панелките, като собствениците на апартаментите в тях дори не са собственици на терена под тях. След като поземлените комисии не пожелаха да върнат по реда им земите на много собственици- наследници на десетилетни или вековни семейни
  земелни владения. След като днес е п ълно с безделни и безимотни бели и цветни хорица по села и паланки- само че и те не разполагат с пари за закупуване на земи, нито пък могат и да изразят достатъчно задоволително благодарността си към продавачите на общонародното ни благо. Опомнете се!!!

 18. 18 Профил на спомени
  *****
  Неутрално

  По повод коментар №5

  Младите не знаят какво е това Кореком.Това бяха магазини по време на социализма, в които можеше да се пазарува само със западна валута.В тези магазини се продаваха западни стоки, за разлика от другите магазини , в които се продаваха некачествени стоки от СССР или от соц.страните.Освен това в Корекомите имаше стоки, които в другите магазини липсваха.В корекомите можеха да пазаруват само хора от комунистическата номенклатура, защото само те имаха западна валута.Обикновен човек не можеше да си купи долари, защото това беше забранено и се считаше за валутно престъпление.Ако някой простосмъртен се сдобиеше с валута по някакъв начин, търсише чужденец, за да купи исканата от него стока в Кореком, защото иначе ще му търсят сметка от къде има валутата.
  От ония години беше вица,че в чужбина всички магазини са Кореком до Кореком, с други думи има изобилие на най-разнообразни качествени стоки, достъпни за всички граждани.Още един виц си спомням от тогава във връзка с корекомите.Американците, още не са дошли тук, а вече отварят свои магазини.
  Е, за мъка на Сгугню, западняците дойдоха и отвориха в България Кореком до Кореком, както се казва във вица.Сгугню газ пикае.

 19. 19 Профил на brutaldeath
  brutaldeath
  Рейтинг: 8 Весело

  то пък от вкъщи на работа,после в мола-ми селяните като нямат море,така е,аз съм в лодката за риба,море,бира,голи жени.....

 20. 20 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Нормално - в Европа е претъпкано вече с такива и пазара се е пренаситил. Едва преди месеци откриха тук един огромен мол при условие, че в региона само аз знам за 15. Става дума за град от 250000 в Германия.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 21. 21 Профил на МОЛ
  *****
  Любопитно

  Не се подлъгвайте по големите навалици ПРИ откриването .
  Повечето МОЛ-ове и търговски вериги имат практиката предходните дни да раздават на хора от съседните квартали безплатно ваучери за пазаруване , които важат само за деня на откриването.Затова и на всяко откриване има хора , които ще се изтрепят да влязат с първите.

 22. 22 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1471 Весело

  До коментар [#16] от "Сгугню":

  Дянков ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 23. 23 Профил на о
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "спомени":

  просто смъртните също можеха да пазаруват -ако са работили в ЛИБИЯ на пример

 24. 24 Профил на dobrich
  *****
  Неутрално

  Аз много обича да пали голфа и пие кафе в мола Варна

 25. 25 Профил на kef
  *****
  Весело

  мен ме кефи шопинга у моловете

 26. 26 Профил на Beton
  Beton
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Ще борим кризата с молове.

  Бетонът е проста работа, но не е за прости хора.
 27. 27 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1148 Любопитно

  На първите места сме защото до сега нямахме много големи търговски центрове! Не бързайте да плюете МОЛ-овете, защото те дават на БГ потребителя избора който има всеки нормален европеец. Преди да се появят моловете и марките в тях пазарувахте от скапани магазини по центъра пълни със турски дънки купени по 5 лв. и продавани по 90! Но прост е българския народ и всичко ново посреща на нож. Типична характеристика на всяко примитивно и недоразвито в социалната си еволюция племе!

 28. 28 Профил на Dark horse
  Dark horse
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ама колко симптоматично - големите заводи изчезнаха и се появяват молове. Вамо-то, Петър Караминчев в Русе, Метални изделия в Бургас, Балканкар-Средец в София, 6-ти септември и той чака.
  Е това е пример за смешна икономика - нищо не произвежда, но е на първо място по молове на глава от населението.

 29. 29 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Глупости говорите...
  Винаги можеше да си хванеш някой познат моряк, работил в Либия или тираджия и срещу малка комисионна да ти вземе нещо от Корекома...
  Който си е имал повече левове, не му е било проблем...

 30. 30 Профил на SOFIA
  *****
  Любопитно

  Страхотна недомислица е и ставаме за смях...В криза - строеж на молове,глупост,глупост,глуост!
  Губиме заводи,предприятия,а строим молове...Кой ще пазарува от тях,след като народа е беден и няма средства за храна - камо ли за други глезотии.
  Икономиката ни е гола вода!

 31. 31 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "Сгугню":

  Ей шизофреник,пак ли те подгони ...Какво общо има тук Ваньо,като се говори за молове...Май ти е напреднала болеста доста и сигурно нощем се будиш с името Ваньо...Гони ли те в съня ти със сатърчето,а???

 32. 32 Профил на Пръч
  *****
  Весело

  АЛОООО, инвецтиторето, у Бутуманци нема МОЛ ! Ялате и тука направете един.

 33. 33 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално
 34. 34 Профил на pipo
  *****
  Неутрално

  така е ,като подгазуваме на евреите

 35. 35 Профил на Прим
  *****
  Неутрално

  То молове строят , ама жизнения стандарт спада все повече - няма кой да купува.
  Сал едни лоени чорбаджии тези инвестции не могат да върнат.

 36. 36 Профил на до 27 варненски
  *****
  Неутрално

  Хубаво нещо е големият магазин, но ти пак купуваш същите неща които са и в малките. Попитай в мола продавача къде е бил магазинът преди това. Целта е, понеже има много безмозъчни като теб, по цял ден да си облъчен с реклама и да не излезеш от МОЛ-а. А и има голяма разлика от МОЛ- в Америка, търговси център в Германия ... и центъра на света Варна-а-а. Във Варна е престижно и има много на брой малки бутици под един покрив, продаващи на по-високи цени от чужбина (предполагам заради заплатата на продавачката). В Германия е етаж с конфекция например на различни марки и думата мол по принцип я няма там. Но никъде освен в БГ не е престижно да ни видят в МОЛ-а.

 37. 37 Профил на Nick
  *****
  Неутрално

  ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НА БЪЛГАРИНА Е ПО ГОЛЯМА ОТ КОЯТО И ДА Е ДРУГА НАЦИЯ?!
  ИНТЕРЕСНОТО Е чЕ ТЕЗИ КОИТО КРАДАТ ОТИВАТ ДА СИ ХАРчАТ ПАРИТЕ В чУЖБИНА А ОСТАНАЛИТЕ чАКАТ КРАДЦИТЕ ДА ИМ "ХВЪЛЯТ НЕщО ' чЕ ДА ГО ПОХАРчАТ.ПРЕДИ КРАДЦИТЕ СЕ НАРИчАХА КОМУНИСТИ СЕГА ТЕ САМИТЕ СЕ НАРИчАТ КАПИТАЛИСТИ,ИНДУСТРИАЛЦИ А ПО СКРОМНИТЕ - бизнесмени!
  каква страна какъв народ!

 38. 38 Профил на h
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Арматурист":

  Няма приятелю, някога да си сме били по нещо първи на калпак? росто сме изостанали, и молове нямаше. ВБудапеща се отваряха през '91, '92, също и в Чехия, у нас дойдоха 20 години по-късно.

 39. 39 Профил на !
  *****
  Неутрално

  регистрирам фирма която да се занимава с контролирани експлозии и купувам малко тежка техника - явно ще ми се отваря доста работа

 40. 40 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Е те това са инвеститорите дето трябва да пазим да не се плашат! Къде са Соросоидите да ни светнат колко за важни и полезни таквиз инвестиции!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 41. 41 Профил на смях
  *****
  Неутрално

  След 20 години преход, сме на път да станем най-модерната бананова държава.

 42. 42 Профил на Ha
  *****
  Неутрално

  Добре де, какво им е на моловете. Който има пари и иска да прави мол да прави.... На вас какъв ви е проблема?! Нека да са на пълна загуба, нека да ги бутат после, това не е наш пробелм. Важното е, че до тогава ще има хора, които ще взимат заплати, за да работят там.

  А да... това, че в България не се произвежда нищо е пълна глупост! За съжаление непрекъснато се повтаря от хората.

 43. 43 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Реализмът на повечето хора си личи по постингите и наистина моловете са като гъби, които са свежи за малко време, а после се сдухват.
  Разгледайте моловете безпристрастно и по друг начин.
  Например:
  Всеки мол е един пазар с определен обем. Този обем създава работни места и възможност за търговия. Наличието на стока ще създаде принадена стойност за определено време. Това време не е от значение, защото след първоначалния наплив от около две години ще започне истниското оцеляване. Наемите и продажбите ще зависят от фактори като качество на продуктите и цени на стоките и услугите. Всеки мол се конкурира със Световен търговски център Илиянци и какво се случва? Ако цените са нагоре оборотът пада и молът се превръща в кафене и киноцентър с магазини- музеи. Прането на пари е вторична дейност, която не носи принадена стойност и работни места в реален обем и молът се превръща в скъпоструващ за подръжка музеен експонат.
  Ако, обаче се завърти оборот, моловете са една добра форма за пазар. Мен ме интересува колко е възможно моловете да задоволяват търсенето на стоки ако не докарват западните продукти и продават всичко, което се среща и на Илиянци?

 44. 44 Профил на Архитект извън
  *****
  Неутрално

  Това си има своите причини.
  1) Наредбите са нарочно усложнени и двусмислени, така че да могат да се намерят административни вратички.
  2) Градоустройствения план е правен в полза на "инвеститорите" (мутри).
  3) Процедурата по промяна на предназначението е смешно лесна и се прилага много по-често, отколкото в нормална Европа.
  4) Участието на обществото на практика е изключено. Дори в редките случаи когато обществото е информирано и застане против, това ама изобщо не се взима под внимание.

  За информация ще кажа че молове в Германия не са разрешени в квартали, където предимно се живее, както и в доста други случаи. Участието на обществеността напълно може да блокира разрешително за мол. Една такава голяма структура носи със себе си отрицателни градоустройствени ефекти, чиито последствия трябва да се преценяват.

 45. 45 Профил на MOL-Q!
  *****
  Неутрално

  Плямпяте, пък не излизате от тях - що е то = МОЛ!
  С късата пОла, излиза гола, точно на МОЛ-а!
  Зяпачи бол, плащачи - ноу, що е то - МОЛ.

 46. 46 Профил на СК
  *****
  Неутрално

  Мръсните пари на мафията на всякъде по света се влагат в хотели и недвижими имоти.

 47. 47 Профил на Musashi
  *****
  Неутрално

  "Повече от 600 хил. кв. м нови търговски площи предстои да бъдат завършени и отдадени у нас през 2010 и 2011 г., ..."

  "Развитието на търговските центрове в Европа се забавя съществено,........ През 2009 г. са открити само 7.4 млн. кв. м търговски площи, спадът е с 19 на сто, през тази година се очаква нов спад до 6.1 млн. кв. м. Прогнозата е пазарът да удари дъното през 2011 г. "

  Тука е България, затова всичко е наопаки!

 48. 48 Профил на хитро
  *****
  Неутрално

  Браво! Голямо MALLостроен голямо нещо. А клиенти откъде. Нали за една година намаляваме с 42 000 души? А продай им нещо де. А пък и от всеки мол по нещо. Мечтиииии

 49. 49 Профил на Opiten
  *****
  Неутрално

  Моловете няма да се закриват,ще се закриват гаражните магазин4ета,ще се увели4и армията от безработните.За сметка на това няма да се продава 4убрица с пясък или 4ервен пипер,примесен с прах от смлени на прах керемиди.А разлика в цените няма да има.

 50. 50 Профил на h
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "!":

  ами, регистрираш фирма? ти затова си на този хал, нищо не регистрираш. че да регистрираш, после какво ще правиш с нея?

 51. 51 Профил на молчо
  *****
  Неутрално

  За всички фенове на моловете! На 32 март ще се продават лайна в целофан на половин цена. До изчерпване на количествата.

 52. 52 Профил на Ганю Балкански
  *****
  Неутрално

  Само не мога да разбера на някои хора тук какво им бъркат в г*за моловете...Ми че не влизайте в тях, бе!

 53. 53 Профил на Санчо
  *****
  Неутрално

  Това с моловете напомня синдрома на ходещия с анцуг от битака, но с телефон за 1000 лв.

 54. 54 Профил на «◄-Berk®-►»
  «◄-Berk®-►»
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Най-много,кафенета, механи,casino,хазарт които се крият под украсата на едни розови лампички, и каква е ползата от тях за Българския народ, за бъдещето на младите поколения никаква.Това са просто необходимостта на капитализма и не е важно да са нещо полезно за народа.Особенно моловете са за настаняването на чуждите марки за да имат условия където да продадат своите стоки.
  Мсиля че това не е развитие приятели,развитието ще бъде чак тогава когато и създанените Български марки започват да се настаняват в техните държави,но за да се създадат марки първо трябва да се развие индустрията в страната включително ще има и работа и за всички.Колкото повече работа толкова повече хляб и по добър стандарт на живот.Трябва ни силна икономика иначе за съжаление наистина е трудно.Приятна вечер приятели.

  Животът е само един миг между две вечности." Платон"
 55. 55 Профил на Кърджаали
  *****
  Гневно

  България е сред страните с най-много молове в строеж в Европа ама се оказва че на първите две места били Русия и Турция. Язък.

 56. 56 Профил на Н.Н.
  Н.Н.
  Рейтинг: 551 Весело

  Въпреки, че сме най-бедни имаме най-много молове.
  Въпреки, че имаме най-много молове, те винаги са препълнени с хора.
  Въпреки, че моловете ни са винаги претъпкани, никой не купува.
  Въпреки, че никой не купува, продължаваме да строим молове.

  Земята е космическият първенец по брой на идиоти на глава от населението.
 57. 57 Профил на Мегадегуда
  *****
  Разстроено

  Хорааааа молове много,но пари малко.Какво да харчим в тея молове бе.Вчера бях в МОЛ Бургас и какво виждам , някакви хора грабнали по 1-2 картона с яйца от първия етаж/ да не изтърват далаверата/ и хукнали по ескалатори , по бутици , по парфюмерии и даже по кафетата с яйцата, като обезумели. Адски груба селска проява на българския манталитет.Голямо движение, паркинга пълен с коли ,ама тук таме ще видиш някой с голяма торба. Хората обедняха много и се лъжат от промоциите, но покрай тях винаги си купуваш нещо ненужно и накрая като застанеш на касата ум да ти зайде. Не трябва да се строят Молове ,а да се осигури работа на хората.

 58. 58 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Както винаги ние стопляме бавно!

  И се развиваме бавно!

  Хитростта пречи на мисълта!
 59. 59 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  социализьма се заврьща с по големи корекоми и по голяма криза за евро и долари откогато и да е било
  чужденците както при социализма ще плащат с долари и евро за селскостопански продукти а бьлгарите че си работят в фирми и заводи за минимални работни заплати

 60. 60 Профил на Тощката
  *****
  Весело

  До коментар [#59] от "Deep Blue":

  И пак ще има ФАЛИТ на СОЦ.а - Н тия подред.

 61. 61 Профил на Дедо Либен
  *****
  Неутрално

  Това, че се строят и откриват молове в по-големите градове е много хубаво, но има една неприятна последица. Стоките, които се продават там са общо взето вносни и следователно не стимулират развитието на родното производство. Колко процента от продаваните в тях стоки са български и кой печели повече? Печалбите от моловете, подобно на тези на банките и част от големите фирми у нас се изнасят в чужбина. Понеже сме рискова държава, лихвеният процент на кредитите у нас е много по-висок от този в съответната метрополия. Същото се получава и с другите услуги и стоките. Докато не започнем да захранваме тези молове със стоки собствено производство, България все повече и повече ще задлъжнява и един ведов ден някой ще плаща с лихвите или с продажба на родната земя. Смятам, че е абсурдно в тези молове да се продава магданоз и джоджен от Израел, чесън от Китай, леща от Испания, месо от Аржентина, Ирландия и пр. А къде и защо сме ние?

 62. 62 Профил на Ама МОЛя ви се
  *****
  Неутрално

  Гледай какво нещо, какво чудо!
  А преди 25 години пазарувахме предимно в мола. Е, тогава им казваха ЦУМ/РУМ, ама си бяха баш мол, без кино и МакДоналдс(то така или иначе нашето кино беше на 100 м от ЦУМа). Другите магазини не бяха кой знае колко, така че основното пазаруване беше от там.

  После, след 90-а, почнаха да се отварят малките бутици и да се фрагментира търговската площ.

 63. 63 Профил на aleks01
  aleks01
  Рейтинг: 8 Неутрално

  всичко е пране на пари-отначало строяха хотели,Барби-кооперации,сеа магазинчета за застояли стоки.Няма нужда от училища детски градини производство. Население от обслужващ персонал Браво

 64. 64 Профил на stenmar1967
  stenmar1967
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dark horse":

  ами то от "Петър Керамин4ев" в Русе,остана само една дупка и МОЛ няма

  mittenwald
 65. 65 Профил на KZL
  *****
  Неутрално

  Супер,

  Всяка курва да си знае МОЛ-а !

 66. 66 Профил на вече го казвах
  *****
  Неутрално

  Вече цитирах в тоз форум думите на небезизвестния Боби Цанков:
  "А с парите на холдинга* се строи трети мол в София". А колко ли мола са построени с парите на същия този "холдинг"* извън София-в Пловдив, Бургас, Варна, Русе?

  * "холдинга" или ВАЙ Холдинг, биша ВИС 2! Парите за холдингите са български. Събрани, изрекетирани от гърба на честните предприемачи. Препрани в чужбина ни се представят за "чужди инвестиции", умело прикривани зад офшорни компании.

 67. 67 Профил на България е сред страните
  *****
  Любопитно

  с най-много молове на глава от народонаселението..))

 68. 68 Профил на CARMINA BULGARANA
  *****
  Неутрално

  СЪБОРИХТЕ ЗАВОДИ - ПОСТРОИХТЕ МОЛОВЕ - ТУЙ ДА НЕ ВИ Е БАЩИНИЯ?!

 69. 69 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Стига повтаряхте че българия е номер 1 по брой или площ на моловете в европа! Статията казва че е сред първите по молове в СТРОЕЖ! А по брой и по площ е сред последните в европа. Когато тези молове се построят, може да се придвижи по към средата на таблицата примерно. А в другите страно строежите са забавени, защото там вече има насищане, както беше отбелязано. Моловете по никакъв начин не увеличават вноса на стоки, същите стоки се продават на същите хора, но под един покрив. Само с молове не става, трябва и производство, но и без молове пак няма никакво производство, и за това най-малка вина имат моловете. Ако е такова безумие да се строят, така наречените инвеститори ще глътнат водица и ще фалират ако няма клиенти. Ако има, значи ас си направили сметката и ще си избият парите, прани или непрани.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 70. 70 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  е-си якото

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 71. 71 Профил на craghack
  *****
  Любопитно

  Като гледах филма на Майкъл Мур "Capitalism A Love Story" се замислих за доста неща. Определено не съм му фен на всичките идеи, но човекът определено е прав, че масово ни залъгват със забавления, за да забравим простичкият факт, че ни карат да бачкаме все по-здраво, а заплатите ни не се помръдват въобще. Съответно ни натикват в ръцете кредитни карти и ни обливат с реклама на хубавите нови неща, които можем да си купим. Така не се неусетно се превръщаме в роби на банките, т.е. на плутократите. Не е гот, но е факт.

 72. 72 Профил на bat-plamen
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "....":Съгласен съм с тебе!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK